By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 9-Apr-2006 19:19 Email | Share | Bookmark
FANCY ICECREAM BISCUITS (DIANAA)

Fancy Icecream Biscuit (DianaA)
 
 
 
 
 
Did not update the page yesterday because (1) too tired (2) no idea...hahaha...that shows...mama is running out of things to show off! Pity pity me! Well, actually yesterday, I was just too determined to finish my ironing...and so, I ironed and ironed and ironed...until the lights went off....ah...just my luck! Had to stop ironing! Into the kitchen to make more donuts to bring to Hassan's birthday party at 2.30pm. Had a wonderful time there...relaxing...When I came back, I was just too tired to be infront of the pc and what's more, the kids were using them, so mummy just had an early bedtime!

And today, after the Fajr Prayers, I continued ironing again...Some of you might be thinking...this woman runs a laundry shop or what!!!! Hahaha....my sister used to say...just put..I'M IRONING as one of the templates in my cellphone, besides I'M BAKING and I'M MOPPING THE HOUSE! Hahaha...good one huh! Still didn't manage to finish ironing as I had to prepare breakfast...For breakfast we had these.......




And...my experiment for today...Fancy Icecream Biscuit by DianaA from Forum Cari. Thanks Diana for your lovely recipe...



FANCY ICECREAM BISCUIT (DIANAA)

Ingredients :

130g butter
60g icing sugar
160g flour
20g cornflour
20g potato starch
10g custard powder
1/4 teaspoon baking powder
20g grounded almond

Method :
1. Beat butter and icing sugar till creamy.
2. Sift all the dry ingredients. Then add into the creamy mixture, bit by bit till a soft dough is formed.
3. Roll about 1/2 cm thick. Cut with the icecream shape cutter. Arrange on a baking tray.
4. Bake till golden brown.
5. Once cool, dip the half top with melted cooking chocolate and sprinkle with hundreds and thousands

Note :
1. I didn't put in grounded almond because I don't have them at the moment.
2. I put a bit of vanilla essance.
By the time, I'm typing this entry, half of the cookies are gone...and I didn't get the chance to dip all of them in the cooking chocolate...


And as for my lovely tag above, THANKS A LOT TO KC for designing it for me....So all the credit goes to her okay...

Ceritamu ceritaku...
Quote:
<- Jeff®i @ FM0666 -> >> Kita tak belanja orang makan, tapi orang le belanja kita makan... petang tadi makan Nandos..yippeee....
medusa>>
~~Mama pun suka udang!
~~Lor Med ketuk pintu, patut aar tak dengor..len kali tekan loceng ye...huhuhu....
~~Med nak cookies dan cake eh...gamaknya...kenalah anak dara masuk dapur godak sendiri yek...
mate>>Seronok awak gi berjalan yek...mama pun nak gi jalan jugaklah....
yangmazni>>Get well soon...mine so far..so good..behaving !
wmdhafidz@FM5882>>Lor shiannya, allergic kat udang...but then kan ada ubat allergic kan?
hanieliza aka kakliza>>Lain orang lain citarasanya....
Amy>>Cili tu, kenalah ikut tahap ketahanan memasing dan jenis cili yang digunakan..kalau kat Malawi ni, ada satu jenis cili tu, masuk sebijik kecik pun dah pedas bagai nak rak!
KNizam>>Kenalah balik kampung suruh mak masak yek.....shian dia...
mummy hamim2>>Mimpi makan? Mesti elok je mengunyah sambil tidur yek....
Mademoiselle Ayu>>Tak confident nak masak kailan ikan masin, takut terover masin. So kalau masak ikan masin asing...sendiri boleh adjust!
alynnsaripuddin>>Yeayyyy mama Alynn dah sampai...hehehe...nak gak enter frame !
kakyong>>KakYong jangan sebut raya...sensitip...dah 5 tahun tak balik raya nih!
adeq>>Resipi-resipi dalam ni, tak yah minta izin dari mama untuk mencubanya. Mama akan rasa berbesar hati kalau ada yang sudi cuba. Tapi macam mana boleh tak jadi eh? So far, resipi Shida ni la yang mama rasa resultnya memuaskan. Cuba check tips kat website Shida di entry swiss roll dia. Cuba lagi ye adeq, jangan putus asa. InsyaAllah lambat laun akan jadi jua....amin....
korok>>
mcmed>>
~~oish...kalau banyak sangat cili nanti...lepas makan, kot berasap telinga....
~~Nanti dah buat choc chip cookies tu, jangan lupa tepek ye...nak tengok choc chips versi McMed....
Linda>>Boleh tahan anak dara ni makan yek....hehehe...berapa round daaaaa
~F&Z~>>Tak ada la sis ...angkut dari Malaysia, ikan masin yang dalam minyak tu....
seha>> Potato starch kena beli kat kedai. It's a kind of tepung. Buat sendiri, mama tak tahulah pulak...sorry ye...
sehar sweethasha@hotmail.com>> Nanti buat sendiri, boleh makan puas puas ok....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net