By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 14-Feb-2006 21:21 Email | Share | Bookmark
POTATO BREAD

Custard Powder
Potato Bread in the making!
Homemade Potato Bread
Hi all....

I'd like to share this potato bread recipe which I got from Alex Goh World of Baking Book. It's nice and soft.



POTATO BREAD

Ingredients :

(A)
600g bread flour
70g sugar
1 1/2 teaspoons salt
1 1/2 tablespoons milk powder
4 teaspoons instant yeast

(B)
1 egg
270ml cold water

(c)
120g mashed potato*
60g butter

(D)
Custard


Since there's been a bit of confusion here, let me just edit. Mashed potato that I used are just peeled potatos that you boil till soft and then mashed. It's not the ready made in powder form ya. Please take note....tq

Method :
1. Mix (A) till well blended. Add (B) and knead to form a dough.
2. Add (C), continue to knead to form a smooth and elastic dough.
3. Make the dough into a ball. Put in a bowl and cover with clear film. Put in a warm place to prove for 45 minutes.
4. Mould the dough into a balll and leave it to rest for a further 15 minutes.
5. Divide the dough into several 30g pieces. Mould them into balls and put them on a greased 23cm square baking pan, 16 pieces per pan. Makes 2 pans.
6. Cover and leave to prove for 40 minutes or till twice the size.
7. Brush with egg wash and pipe the custard to make a cross on top.
8. Bake at 180 C for 25 minutes on the lower shelf of the oven. Serve.

** As the dough is a bit sticky, put some flour on your hands before you start to make into balls.

Note :
1. As usual, I used only cake flour (ppsttt...to finish my 50kg stock. But there's only 20 if not 25 kgs left in the freezer!)
2. I made my own custard as I don't have readymade ones in the house. Got the recipe from the Crosse & Blackwell Custard Powder Bottle.
Thoroughly mix 30g (60ml) custard powder, 30g (375ml) sugar and 50ml milk, while 450ml milk is being brought to boil. Add boiling milk to mixture, stirring well. Return to low heat, stirring continuously until it thickens.
Recipe to be adjusted because I think it's just too much for this recipe. Made this quite sometime back, so can't actually remember...
3. I used my mixer to knead.
4. I don't brush my bread with egg wash as I don't like the dark brown color it'll produce after baking. Instead, I'll just brush the buns with margarine soon as it's out of the oven, just to give it a shiny look!


Words to inspire you...
Common sense is instinct. Enough of it is genius
~ George Bernard Shaw


Ceritamu ceritaku
Quote:
Shabana >> It's a date then?! I'll let you know the day when I can pop in at your house okay. Looking forward for my chocolate cake lesson!
Cekya >> YESSSS!!! Cekya berjaya! Cekya BOLEH! Huhuhuu....
Ouled Kenitra >> Alah shiannya....
Yangmazni >> It's not MY cup of coffee ler Puan Yang....kalaulah saya leh buat cam tu...dah lama dah buka kedai cam Starbucks tuh..huhuhu ....Oh ya, Puan Yang ni buat saya terkompius ler kejap...sebab tetiba je cerita tangkai kena letak dalam bekas kutip...hmmm...tangkai cawan kopi tu ker...saya pun doklah tenung balik gambar cawan kopi...then barulah teringat...OOOOO Puan Yang dok citer pasal stoberi yang saya tanya hari tuh.....HAHAHAHA......
Azurahakim >> Thanks for the compliments and thanks for dropping in...
Fooard >> Kat teh tarik? Cam no nak buat bentuk-bentuk cam tu sebab semuanya dah bercampur akibat di tarik...
Jeff®i @ FM0666 >> Amin amin ya Rabbal Alamin
Kak liza >> You're most welcome Kak Liza darling
Digitald0me >> Thank you but compare to yours, mine is NOTHING!
Ijad >> Takkan tengok je, pergilah bancuh...tapi kopi tu pun bukan mama yang buat...kawan forward kat email...hehehe
Phalinn Ooi >>
~ Perut Phalinn bunyi lagu apa ye? hehehe...shian dia...tak pe, nanti balik Malaysia, boleh makan puas puas
~ Mama ni, pakai ambil je gambar apa yang nampak..no specification. Gambar bunga tu, 'terambil' lepas hantar kawan nak balik...nak naik rumah, ternampak plak bunga...why not! Yang macam gelap background tu, sebab dah nak dekat Maghrib...and actually, I'm quite happy with the photos. Tadi my daughter nampak gambar collage bunga tu, dia tak percaya mama dia yang snap those photos...lor...teruknya ranking dia pada mama dia nih...huhuhu...
Medusa >> I wish you enough too my dear....dah ready nak exam?
Aureanayz >> Menjadi gempak ku ini....huhuhu....
Mate >> My pleasure to share this tested recipe with everyone. Best of luck...
fizan yusop>> Mama rasa Fizan guna salah ingredient. Mashed potato tu ialah kentang yang direbus dan dilecek. Bukannya berbentuk tepung. Yang tepung tu, potato starch yang biasanya digunakan untuk buat biskut. Tak apa, jangan putus asa, nanti cuba lagi ye. Tapi bila mencuba, buat hanya 1/2 resipi saja agar tidak membazir ye...
fizan yusop>> Tak pe, nanti cuba lagi ye...yang pentingnya...jangan serik...
mummyhamim2>> Hmmm...ramai juga yang terkeliru rupanya...nanti mama edit di atas la....
Harni Safarina>> Wah dah buat potato bread juga ke? Uli dengan tangan ke atau daddy Sara dah belikan Kitchen Aide tu? Kalau dah beli, tepeklah gambar, dapat gak mama cuci mata!
Harni Safarina>> Lor buat apa buang duit nak beli banyak-banyak? InsyaAllah okaylah Kitchen Aide tu, tak kiralah novice ke expert ke. Btw, mama lom masuk kategori expert aaa...masih merangkak lagi ni... Mama dulu, beli mixer yang ada sekarang ni pun, second hand. Masa tu, satu benda pun tak reti buat tau. Ada mixer, tapi buat kek pukul dengan tangan! Tapi lama-lama, biasakan diri, ok dah.
kumarie ajadkuhe@windstreme.com>> Thank you for trying the donut recipe posted in my page ya Kumarie. I am glad your family liked it. Do keep on cooking ya!
mama NZ>> Air mineral aje. Tapi sebenarnya mama kalau buat roti, mama prefer guna air suam kuku. Cepat sket yeast tu bertindak.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net