Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 26-Sep-2008 01:57 Email | Share | Bookmark
LONDON ALMOND COOKIES

 
 
Thank you so much to Cek De Sam for passing this lovely award to me. Sorry for the delay in collecting it ya.



The mood for Eid is very much felt now. We can see everywhere, people are busy doing their shoppings. And the kitchen will be 'alive' at night as this is the only time, working moms got the chance to bake their Eid cookies. For those who can't spare the time to bake, need not fear as there are plenty choices to choose from, either from the shops or from those who bakes and sell. For my family, it's been a tradition to bake our own cookies, whether the taste is nice or not, but the satisfaction is there. I can still remember my good old days. We'll start hassling mom to buy the ingredients to bake cookies as early as the second week of Ramadhan. All the three of us (including my brother) loves to help mom bakes. We started to help and 'help' mom with the cookies baking at the age of 8. We really had fun and I will help mom till the end....mama tak mengular aaa.... hehehe... sebab memang hobi kannnnn....

During the second week of Ramadhan, we'll start writing Eid cards. That time, we know nothing about internets. So we had to rely on the postmen to do the job. We'll list down the names and start writing. Boy do I enjoy writing Eid cards that time. We'll do that together with mom, after Sehri. Among my famous phrase will be....


Pecah kaca, pecah gelas
Sudah baca, harap balas!


And not forgetting.......

Baju raya awak berapa pasang? Kasut raya dah beli? Banyak buat kuih?

Those were among my lines in the cards that I sent to my friends. And the next day, we'll wait for the postmen to come with the Eid cards from friends and relatives. Even that, we like to challenge, who gets the most Eid card and even, who gets the first Eid card for the year! The most will normally be ME! Hahaha....

I can still remember, how I will keep opening the closet to have a peek at my new 'baju raya' and 'kasut raya'. Just too excited and can't wait to wear them. Ohh....those good old days....... But nowadays, my kids are just not into that, so much.... maybe it's true like what the advertisement in the TV said.....


Zaman dah berubah.....dunia dah majuuu......

Since I still have cookies and cakes to bake and cookies waiting to be coated, I'll go straight to the recipe that I'd like to share with my fellow visitors. I got this London Almond recipe from one of my recipe books. By the way, been wondering, why is it called LONDON? Anyone can answer that?


LONDON ALMOND COOKIES

Ingredients
:

250 g butter (I used margarine)
130 g icing sugar
450 g flour
2 egg yolks
1 teaspoon vanilla essence
toasted whole shelled almonds
sugar deco
cooking chocolate (can add a bit of cocoa butter substitute when it's too thick after many coatings)

Method :

1. Cream butter and icing until light and fluffy.
2. Add in vanilla essence and egg yolks and cream for a minute or two.
3. Add in the flour and mix well.
4. Take a piece of the toasted whole shelled almonds and cover it with some dough and shaped into an oval shape.
5. Bake at 180 C until light brown and then coat the cookies with melted chocolate.
6. Place the chocolate coated cookie into a small paper cup and topped with sugar deco.



Quote:
LONDON ALMOND COOKIES

Bahan-bahan
:

250 g mentega (mama gunakan majerin aje)
130 g gula ising
450 g tepung
2 kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
badam dibakar terlebih dahulu
manik berwarna
coklat masakan (sila tambahkan sedikit 'cocoa butter' untuk mencairkan sedikit coklat masakan apabila ianya mengental selepas banyak kali menyalut)

Kaedah penyediaan :

1. Krimkan mentega dan gula icing hingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi seminit dua.
3. Masukkan tepung dan uli hingga mendapat doh yang lembut.
4. Ambil secubit doh, leperkan dan masukkan sebiji badam bakar di tengah-tengah. Tutupkan badam dengan doh dan bentukkan lonjong.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C hingga kekuningan. Biarkan sejuk barulah disalut dengan coklat masakan yang telah dicairkan.
6. Masukkan biskut ke dalam cawan kertas yang kecil dan taburkan manik berwarna.




Quote:
1. Lee Lin>> Tu la pasal! Maksud mama biskut tu tak boleh habis kalau ada orang yang jaga jangan bagi habis! Ahakss.... Untung betul Mak Lang dapat customer yang kuat makan ni ye... hehehe...gurau je!
2. maisya>> Betul tu Maisya... kalau raya baru dapat baju baru... berhelai helai pulak tu... kasut pun kasut baru! Mestilah excited kan! Selamat Hari Raya buat Maisya sekeluarga dan terima kasih kerana sudi bawa balik kad sempoi mama tu ye...
3. zilashopping>>
4. Mamasya>> Selamat Hari Raya buat Mamasya sekeluarga. Ma rasa ma tahu acuan yang Mamasya describe tu cuma tak sure mak ada ke dak. Yang pasti, mak ada yang acuan bentuk buah kana tu. Nanti ma nak buatlah biskut kana tu pulak.... tak kiralah raya ke dak... bila tiba seruan nak buat, insyaAllah mama buat je...
5. dapurimpian@k.zai>> Selamat hari raya buat Zai sekeluarga juga ye... Mama dah ambil dah kad cantik Zai dan dah letak dalam 'album' dah... hehehe...
6. nn>> Waalaikumussalam Noni. Salam lebaran juga buat Noni sekeluarga. Moga bergembira di hari raya.
7. jasmeen>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Jasmeen sekeluarga. Mohon maaf andai ada silap dan salah dalam berbicara di alam cyber ini ye.... Terima kasih kerana sudi terima kad raya sempoi mama tu...
8. Lubna Karim lubnakarim06@gmail.com>> Waalaikumussalam Lubna. Thank you for inviting me to participate in your event. Appreciate it very much my dear.
9. Lubna Karim lubnakarim06@gmail.com>> Thank you...
10. zira>> Mama pun begitu juga. Mohon maaf andai ada tersilap komen. Maklumlah mama ni suka bergurau. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Zira sekeluarga.
11. kc>> Ayung pun samalah Kak Chik. Mohon maaf andai ada silap dan salah selama ini ye.....Selamat Hari Raya Aidil Fitri.
12. fizan yusop>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan maaf andai ada silap dan salah mama pada Fizan sekeluarga ye...
13. ratna>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri jua buat Ratna sekeluarga... maaf atas segala kesilapan sekiranya ada ya...
14. anna>> Anna dearie... salam Aidil Fitri jua buat Anna sekeluarga. Mohon maaf kalau ada yang terkasar bicara dan gurau senda ya.
15. sue@eightdesigns eightdesigns.blogspot@gmail.com>> Waalaikumussalam Sue. Terima kasih yang teramat sangat kerana sudi menggunakan gambar cookies mama untuk banner blog Sue ye. Terharu sungguh....
16. wawa ssalwa@yahoo.com>> Datang ler Wawa.... Kalau dah habis nanti, mama tak bagilah Wawa balik dulu. Kenalah tolong buat lagi! Ahakss...
17. Mummy jam>> Mummy, tahun ni kan, kita gian betul nak celup kuih dalam coklat. Thanks to that new gadget of mine! First time ever, semua biskut London Almond kita bercoat dengan coklat! Caayalah kat kita! Hehehe....
18. kak anum alfahanum@yahoo.co.uk>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Kak Anum sekeluarga. Tak apalah kak, beraya di mana pun sama sahaja. Yang penting, kita merayakannya kan... be happy okay... Senang je nak buat London Almond ni kak. Nanti senang-senang, cubalah ye...
19. DNanies>> Selamat Hari Lebaran juga buat DNanies sekeluarga
20. Mak Teh>> Selamat Hari Raya buat Mak Teh sekeluarga. Oooo Mak Teh pun mengelat juga buat biskut ni eh? Kita ingatkan abah kita je yang suka mengelat... hahaha....
21. masriyah>> Waalaikumussalam. Selamat kembali ke Malaysia dan selamat settle down ye. Memang masa mula-mula balik tu, banyak yang nak kena adjust. Berlainan sungguh kan alam persekolahan anak-anak di sini berbanding di luar? Tapi nak buat macam mana, haruslah diharungi segalanya...
22. Baba dah Separuh Abad>> Paaandailah Baba ni bagi jawapan yang begitu bernas! Ahaksss..... Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Baba sekeluarga. Mohon maaf andai ada terkasar bicara ya...
23. fakirminds>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri jua buat fakirminds.
24. aishah@ummiaqil>> Waalaikumussalam Aishah. Terima kasih bagi mama kad raya ye... dah ambil dah...
25. ummi ct>> Waalaikumussalam Ummi CT. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Ummi CT sekeluarga.
26. gee.harun>> Waalaikumussalam. Selamat Hari Raya to you and your family too...
27. FaRrAh>> Can't help smiling when I read your comment! Nampak sangat mama ni chatterbox eh? Ada je modal nak 'goreng' orang. Yang syoknya, you all pun suka 'digoreng'! Hehehe... sabor je la! Mama pun nak ucapkan selamat hari raya aidil fitri buat Farrah sekeluarga. Mama balik beraya di Melaka, seminggu! Yabedabedoo!!!!
28. Pabloiizetty ii_zetty@yahoo.com>> Alahaiii.....
29. azian>> Selamat hari raya Aidil Fitri buat Azian sekeluarga. Mama beraya seminggu di Melaka.
30. mummy sofea>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Fizah sekeluarga. Mesti meriah beraya di sana ye?
31. ummy@tariqzaidanirah>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri juga buat Ummy sekeluarga. Mohon maaf andai ada silap dan salah.
32. yanT>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat YanT sekeluarga. Maafkan mama andai ada yang terkasar bahasa ye. Harap YanT dah sihat sepenuhnya.
33. ida isk merpati66@gmail.com>> Itu jer ler yang kita reti edit. Ahakss...
34. lovecupcakes ms.sarinah@gmail.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Sarina sekeluarga. Thank you for your kind words. Sejuk hati ma membacanya. Terima kasih banyak-banyak ye... Amin to all your duaas...
35. putrimlm@fotopages>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Putrimlm sekeluarga. Seronok mama dengar brownies untuk kuih raya Putrimlm menjadi. Syukur alhamdulillah and thanks for trying ya..
36. Jeannie>> Jeannie dearie, thanks so much for the wishes ya. Of course we had a great time during Eid, with family and friends! Hope you'll have a good time with your Malay friends too...
37. Mar>> Mama juga nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Mar sekeluarga. Maafkan mama kalau ada terkasar bila meletak komen di blog Mar ya... mama ni suka melawak je.
38. DOLLY>> Waalaikumussalam Dolly dear. Eid Mubarak to you and your family too. Keep well!
39. hijanahhafiizhsakura>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Tak dok balut ketupat. Ketupat main order je... hehehe...
40. KakMal>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Kak Mal sekeluarga. Terima kasih di atas ucapan birthday buat Syahmi. Betullah tu, 2nd October dan Happy belated birthday buat En Mus on the 3rd. Akak terima kan sms kita? Love you too kak and miss you....next time kalau balik Malaysia, jemputlah ke rumah ye... harap tak ada aral lagi yang melintang.
41. Salwana>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Salwana sekeluarga ye...
42. cek de sam>> Selamat menyambut Syawal yang mulia di perantauan buat Cek De Sam sekeluarga. Maaf andai ada silap dan salah.
43. Sabrina>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Sab dan Nadzri, Maaf andai ada silap dan salah mama ye...
44. Nur Syakirah>> Sesamalah kita... mama pun nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf kalau ada yang tersinggung perasaan ye...
45. << jeff >>>> Mama pun minta maaf andai ada terkasar bahasa semasa membuat komen ye bro. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat bro sekeluarga.
46. mummy jam>> Selamat Hari Raya to you too mummy. Kita beraya seminggu di Melaka. Internet free! Hehehe.... Line ada cuma masa je agak cemburu...wah!
47. Mohd Azhari Azizan>> Selamat menyambut Syawal yang mulia dari MamaFaMi sekeluarga.
48. kakmOn>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin buat Kak Mon sekeluarga di Brunei...
49. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Adehhhh sabar ler... fp tak boleh updatelah.... Tension ma!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net