By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 4-Sep-2008 00:04 Email | Share | Bookmark
CORNFLAKES MADU

 
Got to snap out of my 'no mood' mode soon....That's what I've been telling myself for the past two weeks, but still, no changes. I'm sort of losing myself somewhere somehow! So whoever finds it, can you kindly give myself back to me.... hahaha... what am I blabbering now....I just hope I'm not loosing my mind!

Since there's no sign of any ideas coming to my brain tonight, I think, I'll just paste the photos of our iftaar's menu...



And these were what we had for Iftaar on 3rd Ramadhan... I 'cooked' at Pasar Ramadhan...hahaha...



Recipe to share today is CORNFLAKES MADU (HONEY). I took this recipe from Cek De Sam's Fotopage and according to her, it's from BAYA. Thanks to both lovely ladies for sharing this easy to do recipe....



CORNFLAKES MADU
Source : Baya

Ingredients :

90g castor sugar
110g butter
6 tablespoons honey or golden syrup

Cornflakes mixture :

120g cornflakes
120g bubble rice (plain ones)
100g nuts/ almond (roasted)

*What I added...
red cherries
green cherries
sesame seeds (roasted)

Method :

1. Add castor sugar, butter and honey in a pot and stir on low heat till well mixed.
2. Pour the liquid into the cornflakes mixture.
3. Mix well and spoon into small papercups.
4. Bake in a preheated oven at 350 F for 11 to 12 minutes.


Quote:
CORNFLAKES MADU
Sumber : Baya

Bahan-bahan :

90g gula kastor
110g mentega
6 sudu besar madu atau golden syrup

Campuran Cornflakes :

120g cornflakes
120g bubble rice (yang plain bukan yang chocolate)
100g kacang/badam (bakar dulu sikit).

Kaedah penyediaan :

1. Masak atas api sehingga mentega, gula dan madu bercampur sebati. Sekejap sahaja.
2. Kemudian tuangkan ke dalam campuran cornflakes.
3. Gaul hingga rata bancuhan madu dan cornflakes, sudukan dalam papercups.
4. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 350 F selama 11 hingga 12 minit.


HAPPY ANNIVERSARY TO MAK CHU AND PAK CHU!


Ceritamu ceritaku....

Quote:
1. umida umida.ac@hotmail.com>> Hi Umida... Biarlah berbuka secara ala kadar jangan sampai membazir kan. Makan pun dua orang je, so tak maulah beli atau masak banyak-banyak sebab bukan boleh diulang makan esoknya pun....
2. mamacunazorro77>> Bukan.... sekut ni ma buat lama dah... bukan untuk raya...
3. suzi>> Waalaikumussalam. Satar yang ma beli tu lebih mahal dari Satar yang ma makan kat Kelantan hari tu. Tapi sebab nak makan, beli jugalah! Ma belum lagi buat kuih raya. InsyaAllah soon...
4. kamalina a.k.a aimi>> Waalaikumussalam Aimi. Selamat berpuasa buat Aimi sekeluarga. Mama lom mula buat biskut raya. Yang kat atas tu, buat dah lama dah. As usual, beraya semestinya di Melaka Bandaraya Bersejarah! Wah...
5. nic>> Belum Nic... ini dulu punya...
6. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Alahai, beli punya memanglah jarang yang menepati rasi cik oi. Nak yang betul ngam dengan selera, kenalah masak sendiri... hehehe... Mahal tu, memang tak dinafikan. Kenkadang, boleh terkedu dengar harga dia!
7. Lee Lin kucingorengemok@gmail.com>> Ma buat magic tu!
8. yanT>> Mama took over buat biskut raya rumah parents ni dah ages ago. Mula berkecimpung dalam arena buat biskut aka mengacau mak, dari seawal umur 7 tahun lagi sebenarnya. Asal nak raya je, mak mesti pening kepala sebab kami tiga beradik sibuk tanya, bila nak buat kuih sebab kami tiga beradik nak tolong.... seronok tau... buat kuih beramai ramai....
9. mummy jam>> Simple and sedap kan mummy. Badan tak penat, so boleh enjoy makan. Thanks for the new recipe mummy. Nanti kita try...insyaAllah...
10. pat>> Hi Pat, kalau roti nak lembut, uli tu mesti lama ye.....
11. ida isk @ agent 66 merpati66@gmail.com>> Kayuh jangan tak kayuh!
12. salina lina_zul81@yahoo.com>>
13. House of Hazienda hazienda_enterprise@yahoo.com>> Thanks
14. zaiy>> Tujuh tahun tak leh menapau! Ni ada peluang, tapau ler habis habisan.. ahakss...
15. MaDiHa>> Haa tu la pasal. Memang nasib baik. Mama memang nak buat biskut raya sendiri dan juga untuk rumah parents dan adik beradik ma...
16. nn>> Ma 'memasak' kat pasar Ramadhan kat Shah Alam.
17. moralle>> Yes, cornflakes madu ni memang teramat senang nak buat....
18. Aliza>> Belum buat lagi Aliza. This recipe, I've tried way back then.... baru nak tepek...hehehe
19. rozamy amelia@pernec.com.my>> Sebab 'masak' kat Pasar Ramadhan, meriahlah. Kalau masak sendiri, satu je kot!
20. Sabrina>> Rajin Sab.... Ma ni ikut angin gak...
21. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Bila angin malas, 'masak' je kat PaRam... saja nak tukar tukar selera. Ahakss.. kuih raya, ntah, lom tahu...
22. zira>> Lom lagi.... Cornflakes ni dah buat lama dah, baru tepek je...
23. maylique>> Jangan pening-pening. Round je kat semua fotopage, mesti ada idea melimpah ruah! Tapi kalau dah melimpah ruah, lagilah tambah pening tak tahu mana satu nak pilih, kan?
24. JO>> Waalaikumussalam Jo....alahai, shianlah pulak mendengarnya. Tak apalah, bila balik nanti, leh makan puas-puas ye...
25. baipower>> The more, the merrier!
26. mummy sofea>> Waalaikumussalam Fizah... adeh, belum buat kuih raya lagilah... segan ler plak.. puasa baru 4, 5 hari dah nak buat kuih raya. Lainlah kalau ada buat untuk orders yang banyak... Selamat berpuasa buat Fizah sekeluarga...
27. fizan yusop>> Waalaikumussalam.... ha ah... paru PaRam... ahakss... Selamat berpuasa buat Fizan dah hubby. Hafiy puasa ke?
28. kak jie jie>> Tak tahulah bila nak mulanya kak. Resa tu ada, tapi kaki je tak bergerak ke dapur, so tangan pun tak ngikutlah... ahakss....
29. putrimlm@fotopages>> Most welcome dear...
30. cek de sam>> You sure tak de jual ke? Tanyalah kat butchery. Kalau tak ada, Cek De Sam kenalah tengok gambar je ye...shianlah hai...
31. << jeff >>>> Surrender? Why? Either you don't like it or you like it a lot? Mana satulah agaknya tu!
32. KakLin aslinda66@yahoo.com>> Waalaikumussalam Lin. Lom buat kuih raya lagi. Cornflakes tu buat masa zaman tok kaduk dulu. Hehehe... Kalau Lin buat cornflakes awal, siapa pulak tukang perabihnya tu? Takkan Nabihah kot? Mesti ibunya ni.....ahaks...jangan mare!
33. shima>> Waalaikumussalam Shima. Untuk berbuka je tu sebab ma sahur simple je. Minum susu dan roti sekeping dua je. Kadang-kadang minum susu je... Lauk-lauk tu semua untuk hubby ma sorang. Ma makan nasi tomato tu je... Actually lauknya sikit-sikit je, mangkuk kecik je. Dalam gambar je nampak besar!
34. dOd>> Waalaikumussalam Dila... mmm tak tahu lagi, resepi ni ma consider sebagai resepi back up je sebab senang nak buat...
35. maklang>> Menu tunjuk, banyak ler! Ahaksss.... buat buat tak tahu pulak mak lang ni! Hmm kalau tak letak macam-macam dalam cornflakes tu macam, boh bedak tak boh liptiplah Mak Lang....hehehe...
36. gee.harun>> Waalaikumussalam Gee. Buat sambal kosong senang sikit, nanti boleh jadi sambal apa yang kita suka...sambal telur, sambal ikan bilis, so on so forth... very flexible!
37. maisya>> Lommm.....
38. Mamasya>> Mama pulak, kalau anak suka makan, lagi ma akan buat dan buat dan buat... Terror kan mama 'masak' kat PaRam! Tapi lauk tu untuk hubby sebenarnya. Ma tak makan seput sedut tu, tak reti! Telur asin pun, ambil secubit je buat lepas kempunan. Lama dah tak sentuh benda-benda asin macam tu... jaga ooo, takut my blood go upstairs!
39. jasmeen>> Chop choppppp....lom buat kuih raya lerrrr......ini kuih zaman tok kaduk dulu ma buat!
40. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Lauk yang mana pulak tu? Kalau haq beli kat PaRam tu, itu lauk hubby ma, Ma makan nasi tomato ja... Ala Miera pun boleh aja kalau nak buat biskut... saja ja tak mau cuba try....
41. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Thanks Ana for the wish. InsyaAllah akan disampaikan. Amboiiiii bukan main lagi shopping raya. Muat ke kereta nak angkut segala barang shopping tu?
42. BR>> Waalaikumussalam Bro. Yup, a recipe which is so easy to prepare. Boleh buat plan B punya resepi kalau dah kesuntukan masa nak buat kuih lain! Hehehe....
43. ashnadia>> Resepi yang betul, ma tak ada tau. Tapi baru kejap ni, datang ilham. Apa kata, Ashnadia masukkan cornflakes, maybe kekacang yang telah dibakar terlebih dahulu ke dalam mangkuk. Gaulkan, then curahkan coklat masak. Pas tu sudukan ke dalam papercups dan biarkan coklat mengeras. Thaa dhaaa...dapat sejenis biskut raya tipu tipu punya...ahaks...
44. ashnadia>> All the best, happy experimenting. Nanti jangan lupa hantar report. Hehehe... Alahai, kalau dah 'berat' macam tu, tak yahlah buat... tahun depan je buat, insyaAllah...
45. zatidhati zatidhati@gmail.com>> Sama-sama Zati...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net