By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 29-Aug-2008 10:25 Email | Share | Bookmark
Brownies (Diella) & Trip to Kelantan

 
 
 
Assalamualaikum and Hi everyone....

A week has passed without any updates from me. My apologies... I wasn't around since last Sunday. Followed hubby up North. Though I wasn't 100% fit, but nevertheless I enjoyed the trip very much and will forever willing to follow him again, if I have the chance! We went to 3 states. Together with us was Mr Aziz. First destination was Kota Bahru, Kelantan. We drove through Gua Musang with help from our little 'amoi'. Who's 'Amoi'? It's hubby's GPS in the phone! Why we call it 'Amoi'? Because the voice sounded like a Chinese lady's voice! Hahaha....I still can't get that.....PLEASE SLOW DOWN....PLEASE SLOW DOWN.... with Chinese accent out of my head! Hahaha.... Thanks to Amoi, we arrived at our destination without much problem. The drive was lovely (would be even better if there's not many lorries!!), reminds me A LOT about Malawi! It's like driving to Zomba, and some parts are like driving through Dedza, more or less....

We started our journey at 8.30 am on Sunday (24th August, 2008) and stopped by at Gombak Petronas Station to fetch Mr Aziz. From there, hubby drove straight to Kota Bahru and we reached our destination at around 4 pm, after a few stops here and there. We checked in at the Renaissance Hotel. After putting our stuffs in the room, we went down for lunch at a nearby restaurant, did a few rounds of window shopping at mall next to the hotel. Didn't buy anything except for a bit of snacks. Then we went up to our room and both of us slept as I wasn't feel well. Had a bad headache! After Isya', hubby's cousin pick us up from the hotel and we had dinner at this Restoren Yati. I had nasi kerabu and satar. Gosh.... I just love what I had! It's so yummilicous! After dinner, they brought us to Wakaf Che Yeh. Just bought a few scarves for Fatin and me... Wasn't really in the mood to buy things though hubby had given a big green light to do so... rugi kan? Hehehe.... tak apalah... dah dapat tudung pun jadilah... alhamdulillah... yang pentingnya... ma dapat jalan! Tu yang paling utama! Maklumlah kaki jalan kannnn...... The following day, I just stayed at the hotel till hubby's done with work at noon. I didn't get the chance to go to Pasar Siti Khadijah. But that's okay... just not meant to go there maybe... perhaps in my next trip.... will there be? I wonder.....






I slept around 1 am this morning and woke up by 5.40 am to prepare these dishes for hubby to bring to his office's party.



Didn't prepare it earlier on as there was no electricity at home from 11 am till past 4 pm. I used chicken pie filling for the puff. As for the brownies, thanks to Mak Lang Azie and Madam Boxhousestudio for luring ...pehhh ganazzz nya bunyi! Hahaha.....me into attempting this recipe! I sincerely hope hubby's officemates will enjoy both the dishes....



Brownies
Source : diella

Ingredients :

250g butter
1 1/2 cups sugar
4 eggs
2 teaspoons vanilla essence
1/2 teaspoon baking powder
1 cup plain flour
3/4 cup cocoa powder
1/2 cup chopped nuts (I didn't put)

Method :

1. Melt butter over slow fire, turn off the fire and add sugar. Mix with whisk.
2. Add in the eggs and vanilla, continue whisking.
3. Add in flour together with baking powder and cocoa and mix well.
4. Add in nuts ( you can also add in chocolate chips into the batter or sprinkle sliced almonds on top of the batter before baking )
5. Pour into a lined tray ( 12" x10") and bake in a preheated oven for 25 - 30 minutes at 180degrees celcius.
6. Sliced into desired sizes or you can also use the tray with the cutters. Drizzle with melted cooking chocolate and sprinkle with sugar deco.



Quote:
Brownies
Sumber : diella

Bahan-bahan :

250g mentega
1 1/2 cawan gula
4 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan kekacang dicincang (Ma tak masukkan)

Kaedah penyediaan :

1. Cairkan mentega menggunakan api perlahan. Setelah cair, tutup api dan masukkan gula. Kacau menggunakan whisk.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Teruskan mengacau.
3. Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan serbuk koko ke dalam bancuhan.
4. Masukkan kekacang. Boleh juga digantikan dengan cip coklat atau taburkan sahaja badam hiris di atas bater sebelum dibakar.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang ( 12" x10") dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 25 - 30 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari ketuhar, potonglah mengikut saiz yang dikehendaki. Hiaskan dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan taburkan dengan gula hiasan.






Quote:


SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE 51
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK BUAT SEMUA UMAT ISLAM





Quote:
1. anna>> Mama ni tak nak heret sama ke?
2. Lee Lin>> Party office tu memang every month ada. Celebrate segalanya... actually mama plan nak buat swiss roll tapi terjadi brownies pulak! Hehehe...
3. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Abang ajak ikut, mana boleh lepas peluang!
4. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Selamat berpuasa buat Bibu sekeluarga. Maaf andai ada yang terkasar bicara ye...
5. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Tahu, tak pe!
6. anna>> Mama pun nak wish the same to Anna dan keluarga. Moga kita semua dapat menjalani Ramadhan Mubaraq dengan baik sekali...amin...
7. zira>> Jale jale... hehehe... Selamat menyambut Ramadhan buat Zira sekeluarga jua...
8. MaDiHa>> Alah, kalau MaDiHa** nak, mama boleh buatkan Selamat menyambut Ramadhan yang mulia buat MaDiHa** sekeluarga...
9. suzi>> Waalaikumussalam Suzi. Selamat menyambut Ramadhan yang mulia buat Suzi sekeluarga. Mama tak shopping apa pun di Kelantan, hanya beli tudung je dua tiga helai...
10. wawa ssalwa@yahoo.com>> Terrorlah Wa ni, drive sendiri! Cayalah.... Selamat berpuasa buat Wawa jua...
11.nn>> Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak buat Noni sekeluarga dan maaf andai ada yang terkasar bicara...
12. ida isk merpati66@gmail.com>> Terima kasih geng... Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak buat you sekeluarga ya....
13. zana hassan zanaz70@yahoo.com>> Bestlah gi Kelantan. Gi mana-mana pun best sebab mama ni kaki jalan! Hehehe...
14. Hajar>> Alamak, apa bendanya berdeghak tu ye? Dok Kelantan satu hari je, tak dan belajar. Selamat menyambut Ramadhan Mubarak buat Hajar sekeluarga juga ya...
15. zaiy>> Waalaikumussalam Zaiy. Salam Ramadhan buat Zaiy sekeluarga jua. InsyaAllah boleh aje guna loyang tu tapi make sure not to grease it ok. Takut nanti bila terbalikkan loyang, tergolek pulak keluar kek tu! Mama buat benda ni pun, kenkadang jadi, kenkadang kantoi gak... tapi one thing, mama tak cepat give up. Cuba dan terus mencuba...
16. pat>> Bestnya Pat nak jalan ke Kelantan cuti sekolah nanti! Oven tak berfungsi, kan dah dapat tukar oven yang baru, so okaylah tu.... setiap yang terjadi tu tentu ada hikmah disebaliknya. Mana tahu kot guna oven yang baru ni, kuih boleh jadi lagi cantik, betul tak? Sabar ye Pat...
17. Bungalawang>> Tak mengapa, terima kasih ye....
18. mama nynalleeya>> Waalaikumussalam . Boleh aje dilorek atas brownies tu dengan coklat berlainan warna seperti pink atau orange... Memang cantik.
19. hayatibadri>> Terima kasih. Same to you...
20. Mamasya>> Mama dapat e Wakaf Che Yeh tu pun sebab cousin hubby yang bawa. Kalau tak, tak sampai gak kot. Terima kasih ye bagi mama award, insyaAllah nanti mama tepek ye...
21. Jasmeen>> Mama tak de buat shopping apa pun hanya beberapa helai tudung je. Mmmm ma tengok swissroll Jasmeen cantik je....
22. kak jie jie>> Kita tak borong apa pun kak. Wasn't in a good shape to go out shopping.
23. Fieza>> Waalaikumussalam Fieza. Mama dah balik Malaysia dah... a year plus ago. Thanks for taking your time to read my 'grandmother' stories... ahaks... am flattered...
24. kakliza>> Waalaikumussalam Kak Liza. Ramadhan Mubaraq to you and your family too. Thanks for the homework ye.... beresss....
25. Mak Teh/ Don>> Waalaikumussalam Mak Teh/ Don. Sesamalah kita ye....
26. Mak Teh/ Don/ seisi rumah>> Family mama jugakkk....
27. Don>> Thank you my dear boy! Apa bendalah Cat Poca tu?
28. aishah@ummiaqil>> Sesamalah kita ye Aishah....
29. kak jie jie>> Terima kasih kak....
30. Kacip_Fatimah>> Aminn.. salam ramadhan buat sis sekeluarga juga...
31. cek de sam>> Same to you and your family ye Cek De Sam...
32. Ida Isk merpati66@gmail.com>> Salam Ramadhan buat mu juga geng.... Thanks for the award ya... Penuh juga dinding ku, tak payah cat baru gamaknya.... ahakss..
33. ezura>> Amin. Alahai shiannya Ezura. Kalau terliur, order sajalah kalau tak larat membuatnya. Jangan nanti sok anak meleleh air liur... hehehehe....
34. RinnChan>> Selamat berpuasa buat Rinn sekeluarga...
35. Roszana>> Selamat berpuasa juga buat Roszana.... silap-silap, bulan puasa ni, fp ma pun puasa gak! Hehehe...
36. zakiah zakiah73@yahoo.co.uk>> Selamat berpuasa juga buat Za sekeluarga. Tak apalah Za, puasa di mana-mana pun sama saja....
37. amal5041 amalhayati68@gmail.com>> Sesama la kita ye....
38. MaDiHa>> Muahahaha.... kita ni well prepared in advance! Huhuu... sabor je la. Orang lain yang nak beranak orang lain yang excited! Terima kasih bagi mama award ye...
39. @ties>> Selamat berpuasa buat @ties sekeluarga
40. nic>> Selamat berpuasa Nic...wah.. dah ada projek raya dia.
41. Shah Sya Syahmi Syafiyah syarezan2@yahoo.com>> Selamat berpuasa buat Sya sekeluarga....moga barakah... amin....
42. FaRrAh>> Hi FaRrAh. Join le.... ooo ada gerai ye kat Wakaf Che Yeh.... Nak raya ni, mesti business baik punyaaa...
43. FaRrAh>> Tak tahulah bila mama dapat ke Kelantan lagi... best ke sana tu....
44. sue cute>> Cobaaannnnnn.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net