By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 22-Aug-2008 02:22 Email | Share | Bookmark
PANDAN CHIFFON CAKE (Yen)

 
 
 


Quote:
Sebab Hati Tidak Bahagia-

a) Pemarah
Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang.

b) Pendendam
Tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

c) Hasad dengki
Amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

d) Bakhil
Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

e) Tamak
Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut, walau berapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi). Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin ada hak orang lain di situ). Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

f) Tidak sabar
Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar.

g) Ego
Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. Pasal semua orang ada egonya sendiri, cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut.

h) Riak
Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak, takabbur dengan apar yang kita ada.

i) Cinta Dunia
Tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah, tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). Cinta dunia merupakan 'neraka dunia' kerana dunia itu 'panas' akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan :

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dan lain lainnya, tetapi ialah MAZMUMMAH. Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak bahagia.

Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. Sama-samalah kita sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain, andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya.

Wallahualam bissawab.

"Wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu....kami lah hamba yang mengharap belas darimu ..."ya ALLAH jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"




Again I am flattered to be selected to receive these beautiful awards. I'd like to thank both my friends Ieda and Leen. Thank you thank you thank you from the bottom of my heart. And these awards goes to everyone as I consider everyone is my friend......

Award from Ieda. Isn't it simply adorable! If only it's a real rag doll...ooooo I just love rag dolls...maklumlah kecik-kecik tak dapat main ragdoll kannn..... mama masa kecik-kecik dulu, suka main tanah liat buat kuih, kek dan biskut... ahakss....



Award form Leen, received with thanks....




My car was so dirty...haven't washed it for quite sometime! What a lousy driver I am! Well, normally it's hubby's job to send it to the nearest Petronas station to get it washed.....tengok le tu...tak mau salahkan diri sendiri, nak salahkan orang je! Ahakss..... sabor je la....., but he was pretty occupied lately that he has no time to do so.....mmmmm tapi kereta dia, dia basuhlah pulak, cam no tu?..... Then yesterday, on my way home after dropping the kids at the tuition place, at the traffic lights, right infront of me, was a Hilux, drove by a guy. His car is as dirty as mine! So I said to myself, gosh... his car is dirty, perhaps because he's a contractor who drives through a construction site or maybe plantations, I don't know! But me? My car is just parked at home! How can mine be as dirty as his! This can't be, I have to do something! To send to Petronas for washing, I just don't have the heart to spend a good RM10.00 to look clean and shiny just for a few minutes because it looked like it's going to rain. So once I reached home, took a towel and a hose and I started washing the car!!!! It's not really washing actually but just to get the dusty layer out! Hahaha... Well, the body looks slightly clean but not the top. I just washed wherever it's reachable! Hihihi... Hello..I'm a shortie okay, how can I manage to clean the top of a Kembara! Expect me to use the ladder? Oh no no no... I don't want to be a laughing stock! Hahahaha... So yes, now I can drive my car with ease.....



Recipe that I'd like to share today is something that I brought home for my parents which they enjoyed it very much. I got this recipe from a book that a sweet friend of mine bought for me from Bake With Yen. It's simply delicious!



PANDAN CHIFFON CAKE

Ingredients
:

(A)

5 egg yolks (size A)
60g oil
70g thick coconut milk (I used the ones in the box)
80g cake flour
1/2 tablespoon pandan leaves juice *
1/4 teaspoon pandan paste *
(* Note : I used pandan essence and green food coloring)

(B)

5 egg whites
110g fine granulated sugar
1/2 teaspoon cream of tartar

Method :

1. Cream (A) until well mixed.
2. Beat (B) until stiff.
3. Fold (A) into (B) very slowly, making sure the mixture doesn't collapse.
4. Bake in a 25cm chiffon pan (ungreased!) at 175 C for 45 to 50 minutes.
5. Invert the pan and allow to cool completely before removing with a spatula, turning fast in one direction only.



Quote:
KEK CHIFON PANDAN

Bahan-bahan
:

(A)

5 kuning telur (size A)
60g minyak masak (mama gunakan minyak jagung)
70g santan (mama gunakan santan dalam kotak)
80g tepung kek
1/2 sudu besar jus daun pandan *
1/4 sudu kecil pes pandan *
(* Nota : Mama gantikan kedua-duanya dengan esen pandan dan pewarna hijau)

(B)

5 putih telur
110g gula kastor
1/2 sudu kecil cream of tartar

Kaedah penyediaan :

1. Masukkan bahan (A) ke dalam mangkuk mixer dan pukul hingga sebati.
2. Pukul putih telur hingga kental, kemudian masukkan cream of tartar serta gula, sedikit demi sedikit hingga sebati.
3. Kaupbalikkan (B) ke dalam (A) perlahan-lahan dan cermat, jangan sampai bancuhan menjadi berat dan mendap.
4. Tuangkan ke dalam loyang chifon bersaiz 25 sm, tanpa digris. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175 C selama 45 hingga 50 minit.
5. Selepas loyang dikeluarkan dari oven, terbalikkan dan biar sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang untuk dipotong dan dihidangkan.



Till we meet again, have a nice and safe weekend everyone!



Quote:
1. rozamy amelia@pernec.com.my>> Kalau tanya ma, ma rasa sedap yang ini lagi sebab terasa lemak santan tu. Lembut memang tok sah kata lah.... macam kapas!
2. jasmeen>> Ohhh itu maciam aaa.... hehehe.... Ai, hubby awak tu sayang banget kat wife dia, tak bagi buat kerja berat-berat tau... should appreciate him tau!
3. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Tak surelah guna spring foam tu boleh ke dak, takut mendak pulak nanti. Lady driving Kembara hijau tau... yang paling selekeh, haaa itulah mama! Hahahaha....
4. kalpsibitsi kalpanadevin@hotmail.com>> No you can't because the function of the two differs. You can substitute ovalette with sponge stabilizer.
5. yullina>> Waalaikumussalam Ina. Alhamdulillah sihat-sihat aje. Harap Ina sekeluarga pun begitu juga... ada tamu rupanya ye, patutlah busy sokmoh...
6. nn>> Thanks Noni. Jual juga... kenapa? Nak beli ke? Ahakss.....
7. kak jie jie>> Terima kasih kak...
8. Zai ruzainaziz@yahoo.com>> Zai, jangan putus asa, teruskan mencuba ok... pasti jaya, insyaAllah...ZAI BOLEH! Wahhh....
9. aishah@ummiaqil>> Kek chiffon ni memang ternyata sedap...
10. Hajar>> Waalaikumussalam. Ahakss... ada gak yang baca part tu ye... hehehe...
11. RinnChan>> Ingat nak buat gak, tapi tak sempat buat lagi, kek dah habis. Bih cam no!
12. Anis Alia a.pipernigrum@gmail.com>> Oh..boleh eh nak main pinjam-pinjam tangan? Kot ma guna tangan pasang siap, bolehlah pinjamkan... ahakss...
13. Bonda RaqynR>> Mmm nantilah, kalau mama buat tangan pasang siap, ma buat dua eh? Sorang satu! Muahahaha....
14. mamazieza>> Ha ah eh ma...kita pun tak perasan, what a coincidence!
15. trailsshoppers>>
16. trailsshoppers>>
17. kuchai>> Kenalah godak sendiri, tak pun, kenalah sabar menanti! Ahakss...
18. anna>> Most welcome dear....
19. nic>> Give me 5!
20. maisya>> Ma bakar chiffon guna oven Mak Chu, Pensonic yang kecik tu je. Tak tahulah berapa size. Ma bakar kat rack paling bawah sekali, guna api atas bawah, suhu 180 C. Ma tak de pusing pusing pun. Ma letakkan loyang chiffon atas tray (bukan atas jaring), letak di rack paling bawah, pusing timer, that's it... tunggulah sampai masak.
21. zira>> Waalaikumussalam Zira. Cara buat link tu [ url = http://http://kaklins-gallery.blogspot.com ] Leen [ /url ] . Semuanya rapat tanpa jarak ye. Cuba dulu...
22. MaDiHa>> Janganlah putus asa buat Chiffon tu... insyaAllah MaDiHa boleh buat. Egg white tu jangan collasp je..
23. rinzura rinz_zura@yahoo.com>> Waalaikumussalam Rinz. Mama tak berapa particular sangat pasal telur ni, main hentam je masuk apa je jenis telur yang available kat rumah ni.
24. Farina Carr>> Guna saja tepung gandum ye Farina... all the best..
25. Mak Teh>> Naperlah mengeluh Mak Teh oi....
26. Lee Lin>> You're not alone my dear.... mama pun selalu sebut kat hubby bila mana dia hantar basuh kereta. Dan kebetulan aje, asal dia basuh je, hari akan hujan! Ahaks....
27. MAMANZ>> Waalaikumussalam. Don't really know for sure, tapi kalau ikut logic ma, kek ni ringan dan perlu diterbalikkan soon as keluar dari oven. So kalau kita griskan loyang, dah tentulah bila ditelangkupkan, kek akan terkeluar.
28. nn>> Nak apa ye? Waduhhh......
29. Haniss>> Gebus dan sedap I tell you! Ahakss....
30. mama ca>> Bukak dah, kat dapoq rumah ja.... hehehehe....
31. zira>> Sama-sama Zira
32. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Dah update dah....
33 & 34. nazrena mumtaz1999@yahoo.com>> I see that you like to leave recipes in my comment column. Appreciate it but next time, can you please state the name of the recipe as well. Thank you Nazrena...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net