Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 20-Aug-2008 10:20 Email | Share | Bookmark
APAM GULA HANGUS

Roses
Lemonade
Fries
Ice Cream
Pop Corns
Burger anyone?
Apam Gula Hangus
 
Received this award from my lovely friend all the way from Brunei, Hajjah Salwana of LIFE,FOOD AND RANDOMNESS. Thanks a lot Salwana for remembering me....



These are the rules of the award ~


1. Choose five blogs you consider deserving of this award. (Creativity, interesting material, etc.)


2. Each award includes the name of the owner of the blog and his/her link.


3. Each award winner has to show the award and put the name and link to the blog that has given her or him the award itself.


4. Award winner and the one who has given the prize have to show the link of “Arte y Pico” blog, so everyone will know the origin of this award.

Now, I would like to give this award to :

Ummi of Home Sweet Home : Lovely yummy food!!!

Imah, Mom of the Two Hamims : I like her photos especially of her family...so adorable, so romantic, so happy and so on so forth....

Bro Jeff of "A Journey Through Time With My Canon" : I like to read his selamba entry where sometimes he uses the tipical Melaka language...really funny!

Kak Mon of Nina Suria : Love her work of art!

Edoras of Edoras FotoZine : Someone who travels a lot and forever willing to share with us the beautiful sceneries of the places he'd visited. Not to mention, someone who likes to organise "The First One To Comment, Wins" Game!




Quote:
Mama to Sis Serene Masrene....

Thank you so much for your email. Appreciate your kind words. InsyaAllah if time permits, I will reply to your email. Meanwhile, janganlah malu-malu menyapa mama di sini ye... Take care!


I won't be writing much today for these reasons :
1. I have piles and piles of clothes to be ironed.
2. My tummy is growling of hunger! Haven't taken any breakfast just yet and oh, even my medication as well! I don't really want to be like yesterday...like I'm on a sailing ship! ...sib baiklah kapal... adalah mahap bagimu... kalau kata tongkang pecah tadi, lagilah haru!!!!...
3. Main reason will be....I don't have any ideas to write! Muahahaha.....

Just to share with you the cuppies that I've made for Liza. Thank you Liza for trusting me with your order and I sincerely hope you're satisfied with the taste as well as the look....






Recipe to share is this Apam Gula Hangus, a Malay kuih that I've printed out from Mama Sofwat Fotopage, ages ago! Made these for last weekend's breakfast. Thanks Mama Sofwat for sharing the recipe. Keep well that side ya.....



APAM GULA HANGUS
Source : Mama Sofwat

Ingredients :

2 eggs
1 cup castor sugar
1 cup fresh milk
1/2 cup butter ~ melted
1 teaspoon bicarbonate soda
1 1/2 cups self-raising flour

Method :

1. Melt the sugar on very low heat until the color turns golden brown
2. Place eggs, milk and melted butter in a blender. Blend for 4 minutes.
3. Pour in the caramel and the bicarbonate soda. Bleand for a few more minutes.
4. Finally add in the flour and stir to mix.
5. Spoon batter into small red plastic cups or cupcake's mould.
6. Steam over rapid boiling water for about 15 minutes if using the small cups and 45 minutes if you're using a big tray (greased with oil).


Quote:
APAM GULA HANGUS
Sumber : Mama Sofwat

Bahan-bahan :

2 biji telur
1 cawan gula kastor
1 cawan susu segar
1/2 cawan mentega ~ dicairkan (mama guna majerin je!)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung naik sendiri

Kaedah penyediaan :

1. Masak gula kastordi atas api perlahan sehingga hangus, sejukkan sekejap suam.
2. Blender telur, susu dan mentega cair. Kisar selama 4 minit.
3. Kemudian masukkan gula karamel tadi bersama soda. Kisar sekejap.
4. Masukkan tepung naik sendiri, sedikit demi sedikit. Kacau biar sebati.
5. Sapukan loyang dengan minyak.
6. Kukus selama 45 minit atau hingga masak.




Quote:
1. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Terima kasih Lynn. Aduhai malunya bila sifoo deco tengok deco kita yang selekeh je tu....
2. suzi>> Waalaikumussalam Suzi. Terima kasih banyak-banyak ye...itu je la yang terdaya dilakukan..
3. mamaella>> Terima kasih MamaEalla... Haa betullah tu, jenama REX... nanti boleh cubalah....
4. zaiy>> Alhamdulillahlah kuih apam gula hangus ma ni tak pula turun takhta. Agaknya dia pemerintah kuku besi kot...hihihi...sabor je la zaiy ni! Mama memang suka kerja renyah renyah ni...
5. Edoras edoras2000@gmail.com>> Ikutlah kerajinan Edoras ye... mana tahu kot leh buat game baru ke, the first 5 to comment will get the award? Most welcome bro..
6. zira>> Terima kasih Zira... hanya yang dah cuba je tahu rasanya mcam mana kan Zira
7. ummi>> Waalaikumussalam Ummi...Thanx for accepting it ya... mama selalu berkunjung ke blog Ummi cuma kadang-kadang tak tinggal jejak je, especially bila otak tengah blank! Hehehe... Not only yours, others pun macam tu gak..... Big hug to you too my dear....
8. ida isk merpati66@gmail.com>> Thank you geng... Ciplaklah sementara kita lom register kat Copyright Control tu! Muahahaha..... OOhh ai...kita pakai baju ngelit-ngelit tau...sapa nak tengok kita, kena pakai spec hitam...kalau tak nanti, silau!
9. Lee Lin>> Maknanya...kenalah buat sendiri ye...
10. anna>> Mama pun prefer the one yang guna nasi tu... ada rasa masam-masam tu...sedap! Mama punya fast food theme tu, rasanya perlu diperbaiki lagi, tapi tak tahu cemmana.....
11. rozamy amelia@pernec.com.my>> Ha ah, selalunya memang dibuat dalam loyang lepas tu dipotong... Tapi nak jimat masa mengukus, guna je cup kecik kecik tu...
12. arina>> Terima kasih Arina...
13. Lubna Karim lubnakarim06@gmail.com>> Thank you so much Lubna for visiting me. Nice having you here and thank you for your kind words. Do feel free to drop by anytime ya.....
14. aishah@ummiaqil>> Terima kasih Aishah...
15. Azwan>>
16. jasmeen>> Mama kalau buat gula hangus ni, mama jaga sampai jadi golden brown. Memang tak tinggalkan...
17. mummy hamim2>> Waalaikumussalam Imah... Amboi sukanya dapat award ye. Tq for the song as well.

Nak order dari mama? Esh tak beranilah amek order dari orang yang dah terror deco ni... Untuk buat muka kat tag tu, mama tak guna nozzle apa pun. Mama masukkan dalam plastik bag kecil dan kemudian potong sikit kat bucu tu.. itu je...
18. ieda pahang ieder_immi@yahoo.com.my>> Waalaikumussalam Ieda. Terima kasihlah kerana sudi beri mama award yang cute tu. Mama tak mau share dengan sesaper tau! Nak simpan sendiri... sebab mama memang suka rag dolls....
19. mamacunazorro>> Aduhai, suruh dia banyak bersabor ye... nanti kot ditelannya laptop papa dia, barulah nangis mama dia tak dapat online! Malas buat, order je la mamanya! Tepung rasa kureng? Tepung apa ye? Resepi mana ye?
20. amal5041.fotopages.com amalhayati68@gmail.com>> Kan mama ada letakkan gambar close up setiap satu cupcakes tu... untuk rujukan mama juga nanti....
21. zana hassan zanaz70@yahoo.com>> Biasa-biasa je Zana....
22. kak jie jie>> Tq kak... mungkin sebab kita memang suka arts, kita suka melukis...ikut abah kita. Tu sebab kot leh datang ilham nak buat cenggitu. Alhamdulillah semuanya dari Allah. Kak Jie Jie pun bolehlah...Ohhh akak ke semalam tu? Hehehe... main buta tuli je sembang without knowing who... ampunnn...
23. bibu@wilda caw82@yahoo.com>> Ma beli ready made fondant dalam peket biru tu...sebab gunanya pun tak banyak, so worth buying la.... kalau guna banyak, kenalah uli sendiri...
24. Wa>> Alahai ye ke? Terima kasihlah banyak-banyak. Cuppies ma simple-simple aje, maklumlah budak tak gi belajar kan.....
25. maisya>> Ini ajelah yang mama reti Maisya....
26. putrimlm@fotopages>> Mama memang suka main dengan kaler dan suka drawing, tu sebab agaknya boleh terbuat benda-benda ni...Tq for your kind words ya..
27. Anis Alia a.pipernigrum@gmail.com>> Bunga rose tu is made of fondant. So tak pakai nozzle cuma guna rose cutters. Mama gunakan buttercream EJ tapi ma gantikan susu pekat dengan icing sugar.
28. pat>> Ma suka apam eno atau tapai nasi tu...best....
29. nur>> Terima kasih Nur. Tapi mama tak de buat bisness pun... siapa yang sudi order, mama tolong buatkan..... pandai pandai tidak je ni...
30. cek de sam>> Terima kasih ye...
31. nn>> Terima kasih Noni... ada juga yang sudi suka kat cuppies mama ye...
32. naz>> Waalaikumussalam Naz. Mama ni tak pandai mana pun. Buat sendiri trial and error....
33. kuchai>> Itu macam aaa?
34. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Tq Ana. Ha ah, popcorn tu memang popcorn betul. Manalah ada tipsnya Ana oi, main hentam lukis je....
35. Daalia lea1207@yahoo.com>> Terima kasih. Awak punya lagi cantik ler... kita ni main cuba cuba sendiri je....
36. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Leh geng dengan mak kita...
37. ummiNurin::mieza>> Waalaikumussalam Mieza. Itu je yang termampu ma buat....
38. Diana diazsoc@ymail.com>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net