By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 18-Aug-2008 08:18 Email | Share | Bookmark
STRAWBERRY BATIK SWISS ROLL

 
 
Where has mama gone to? No updates for a couple of days where else last week, mama will update her page almost everyday? Has she gone to London to see the queen?...huhuhu...kalaulah ada duit lebih yang dah tak tahu apa nak buat...harus tu pergi London!.... Well, the London part is incorrect but the queen part, yes. Infact not only I went to see the queen, but the king as well! The King and Queen of my heart...aka my beloved darling parents! We've fetched the kids from school on Friday afternoon and then off to Melaka where we stayed there till Sunday morning. Made an early start home as we wanted to take the seaside route again! And of course, when seaside is concerned, there will definately be a few stops along the way!! But this time, no photos as mama didn't come out of the car, was just too lazy!

Friday night, we went to Serkam Pantai for Ikan Bakar treat, together with mak and abah. Saturday morning, I drove mak and abah to the hemodylisis centre in Bachang! Guess what? Abah said, my driving is good! ...huhuhu...dah lulus tahap 1 mutu sirim abah nampaknya..ahaksss.... That makes me feel good! Hehehe......adehhh pantanglah kena jack sikit..kembang setaman! ...hihihi.... And oh, not only abah said my driving is getting better, but the cakes that I brought home was also nice........wah, terlebih sudah mengangkat diri sendiri nampaknya... amponnnn...



Anyway, before I go over the limit praising myself, let me just go to the recipe for today. I hope you won't get tired of looking at my swiss rolls ya as I think, it's swiss roll season in my house! This was one of the cakes that I brought for abah. Mak was so delighted to see the patterns on the rolls. There's a story behind the making of this swiss rolls. I had call mak on Thursday to inform her that we're going back probably on Friday. I had asked her, what flavour Swiss Roll she'd like me to bake for her and she had chosen strawberry. Soon as I put down the phone, I was off to the kitchen. Had been wanting to try baking swiss rolls using just the bottom heat thinking that I might get a better colored surface. So I did! The result was almost a disaster! The bottom of the cake got burnt. After removing the cake from the oven, I quickly overturned the cake and sliced out the burnt part. Luckily it wasn't that thick. So at least I get a thinner swiss roll. The surface of the swiss roll was slightly stuck to the paper as I took quite sometime to 'butcher' the cake! Since I wasn't satisfied with the look, I baked another strawberry swiss roll using the top and bottom heat. I guess my oven is not suitable to use just the bottom heat.....



STRAWBERRY SWISS ROLL

Ingredients
:

(A)

3 nos eggs
2 oz castor sugar
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon vanilla essence
1/2 teaspoon strawberry essence
1/2 tablespoon ovallette
1.5 oz flour
1/2 tablespoon milk powder
a few drops of pink coloring

(B)

2 oz butter ~ melted

(C)

a few drops of red food coloring

(D)

Buttercream icing

Method :

1. Place ingredients A in a mixing bowl. Beat on high speed for 5 to 7 minutes.
2. Set aside 1 tablespoon of the batter and put into a piping bag with a few drops of red food coloring. Mix well.
3. Spread the batter onto the tray layered with greaseproof paper.
4. Pipe lines using the darker colored batter onto the light pink batter.
5. Using a cake skewer, make lines across the dark colored lines to create batik effect.
7. Bake in a preheated oven at 170 C for 20 minutes.
8. Once baked, remove the cake from the tray onto a wire rack. Let it cool.
9. Turn the cake onto another piece of paper and spread the buttercream.
10. Slowly and carefully, roll the cake. Wrap in a clingfilm and keep in the refrigerator for the buttercream to set before slicing it.



Quote:
SWISS ROLL STROBERI
(loyang 8 x 11 inci)

Bahan-bahan :

3 biji telur gred A @ B
2 oz gula castor
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh esen stroberi
1/2 sudu besar ovallete
1.5 oz tepung gandum
1/2 sudu besar susu tepung
2 oz mentega cair
1 1/2 sudu besar serbuk koko
butter icing secukupnya

Kaedah penyediaan :

- Telur, gula, ovallete, baking powder, esen vanilla, esen stroberi, tepung gandum dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata.
- Asingkan 1 sudu besar adunan merah jambu dan masukkan ke dalam piping bag. Campurkan dengan beberapa titik pewarna merah terang. Bancuh sebati.
- Tuangkan adunan merah jambu tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan merah terang tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
- Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan.
- Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing.
- Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.
- Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream.
- Potong dan hidangkan.




Another reason why we started our journey home earlier than usual was because we didn't want to miss the final Olympic Badminton Match, the match for gold and silver. We waited in front of the television from 6.00 pm right up till the match that we really waited for, ended. Though Lee Chong Wei didn't get the gold medal for our country, but we're happy to see at least Malaysia's flag was up in the stadium. Congratulations to Chong Wei and also his coach Haji Misbun Sidek. Though he had tried his best, but I can see that Lin Dan's performance is much better. Of course right...he's the world's number 1 player! What do you expect!!!!

HAPPY BIRTHDAY TO IZA and AIMI JALINA. Many happy returns of the day!




Quote:
1. pat>> Nanti cubalah buat swiss roll pulak. Mama guna oven yang lebih kurang sama je dengan Pat punya tu!
2. agent 66 merpati66@gmail.com>> Rasa macam tak maulah drive kat KL tu.... naik train lagi best! Sah ler pengecut yang benarnya!
3. Lee Lin>> Alahai, shiannya Lee Lin....hope you feel much better today ya...
4. wangmari bizonline4me@gmail.com>>
5. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Kita pulak, cam rasa pelik je tengok swirl tu atas swiss roll...nak makan pun cam ngeri je... hehehe..
6. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Esh belummmmm.... Nantikan lagi satu swiss roll ku bakal menjelma. Tapi tak maulah boh yang itu dulu. Nanti semua orang muntah swiss roll pulak nanti...hehehe....
7. amal5041 amalhayati68@gmail.com>> Eh, jangan boh susu tepung baby pulak...tak sedap baunya nanti... Ala, kalau tak ada susu tepung, tak yahlah boh Kak Amal. Cuba try tengok apa jadi! Hehehe... Kat rumah kita ada susu tepung sebab kita tak guna susu pekat bila buat minuman. Kita gunakan high calcium punya susu tepung tu...
8. kc>> Most welcome my dear!
9. farah>> Actually resepinya memang suruh letak inti jem, tapi ma tak berapa suka jem sebab manis. Cream mama ni tak berapa manis... Copylah Farah dan letaklah kat blog...by all means...
10. ila>> Waalaikumussalam. Janganlah Ila takut untuk mencuba sebab kalau takut, sampai bila pun kita tak akan tahu yang kita berupaya membuatnya, betul tak? InsyaAllah handmixer pun boleh pukul adunan kek ni sebab kek ni tak berat. Amaun tepungnya sedikit sahaja...
11. zaiy>> Ada yang Radzuan Radzuwil tu marah mama nanti tau! Kawan tu bagai nak rak mereka batik, Zaiy kata cam swiss roll mama pulak! Hihihi...
12. dapurimpian>> Alah kak, relaxlah...cuba je... Kalau patah pun, bukannya tak leh makan. Kalau nak cover tak nak bagi orang nampak patah, cepat cepat buat jadi triffle...hehehehe....
13. rozamy amelia@pernec.com.my>> Cepat kasi enjin panas dan buat swiss roll sebab, nanti ada lagi satu nak keluar tau! Tapi lambat sket lah kot... nanti orang tak lalu dah tengok swiss roll...hehehe...
14. Eryne Jasmine eryne1908@yahoo.com.my>> Waalaikumussalam Eryne.... Oh alah... dah nak bersalin ye. Moga dipermudahkan segala urusan Eryne nanti ye....take care.. Mama pun sama ye....Selamat menyambut Ramadhan, Selamat Hari Raya Aidil Fitri dari mama sekeluarga...PERHATIAN : Pesanan ini adalah untuk Eryne sahaja... orang lain tu... puasa dulu tau! Ahakss...
15. mummy jam>> Kita pulak cam ngeri je tengok! Hehehe....
16. zira>> Sebab suka makan swiss roll ni, sedap!
17. shyieda kayshyieda@yahoo.com>> Tak pe, practise makes perfect. Maybe jangan overbake...
18. nurmuzlina>> Thanks!
19. kamalina a.k.a aimi>> Mama tak pergilah MAHA tu walaupun taklah berapa jauh sangat sebab busy nak prepare anak-anak nak balik asrama. Pas tu mama nak outstation a few days afterwards....
20. kamalina a.k.a aimi>> Most welcome....Moga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dalam peliharaan Allah sepanjang masa. Dan mudah-mudahan kalau ada rezeki, dapatlah baby girl yang sweet cam mama dia ye....
21. Haniss>> Saja buat sebab nak bawak balik kampung...
22. iyta>> Buat jangan tak buat Iyta... Mama gunakan loyang oven adik mama tu, ukuran 8 x 11 inci. Pada mama, swiss roll ni memang sedap.
23. zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Lepas ni tok sah belilah Zai. Zai bake sendiri....
24. Mamasya>> Mamasya cubalah buat, baru tahu rumit ke tak? Sebenarnya, senang sangat nak membuatnya tau!
25. muna>> Sib baik wa swiss roll, kalau wa rock and roll, sure semua orang tak lalu tengok tau! Muahahahhaha....
26. Zai ruzainaziz@yahoo.com>> Adehhhh janganlah sedey sedey wei..... Nanti Zai gunalah toy baru Zai tu buat swiss roll yang cun cun ok... yang ada tulis nama Nubhan pun kelesssss gak! Hehehe....
27. yanT>> YanT busy ke, lama tak ke mari? Mama ni bukan rajin sangat pun, tapi yang asik terbuat swiss roll ni sebab nak bawa balik kampung. Tapi main reason is because, buat swiss roll ni cepat dan mudah lagi sedap rasanya!
28. putrimlm@fotopages>> Buat jangan tak buat!
29. naz>> Waalaikumussalam Naz. Abah mama yang on that dylisis machine, trice a week. Thanks for the duaas. My sister's name is Kamaliah. Naz tinggal di mana ye?
30. naz>> Terima kasih banyak-banyak Naz kerana perasankan error pada resipi edisi BM. Ma dah betulkan dah. Inilah dia kalau buat kerja tak tahu nak check... hari tu masa update, mama mengejar masa....
31. emmykhalib>> Waalaikumussalam Emmy. Mama pernah buat dulu satu biskut yang diberi nama biskut susu ni...dia guna susu pekat kan? Tapi ntah eh, macam tak berapa menjadi je ma buat... resepinya adalah terselit kat entry lama-lama mama ni....
32. shima>> Waalaikumussalam Shima. Lor, apa pasallah sampai terjelir tu dik oi! Hihihi...corak Naruto eh? Kelakarlah!
33. nurul>>Tak apa Nurul...studies come first!
34. mummy hamim2>> Waalaikumussalam. Ma busylah especially now ni bebudak ada kat rumah. Nantilah, lagi satu swiss roll ni keluar, ada jalur pulak... hehhe.... Tak kuasa nak buat swiss roll bendera Malaysia... Banyak lagi kerja nak buat weiiiii.....
35. Edoras edoras2000@gmail.com>> Kalau Edoras roll over, terus lelaplah jawabnya!
36. kuchai>> Faborite lagiiiiii....
37. jasmeen>> Raya bila tu? Raya Aidil Fitri ke Raya Haji? Hehehe...gurau ja na! Jangan mare!
38. Marcia>> Mama dok imagine, mama kat dapur pakai crown tu!
39. ida jaw_id@yahoo.com>> Terima kasih!
40. maklang>> Meh maklang, kita sign memorandum of peace! Muahahahaha....sabor je la!
41. shima>> 1.5 oz lebih kurang 1/2 cawan atau 43 g.
42. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Alhamdulillah sihat. Thanks ya....
43. shah>> Lapar pun boleh ter gak eh?
44. rinzura rinz_zura@yahoo.com>> Alhamdulillah sihat-sihat aje. InsyaAllah selagi ada kudrat mama ni dan selagi boleh berkongsi ilmu, apalah salahnya. Moga kita semua dapat memanafaatkannya ya... Amin to your doas....terima kasih sekali lagi..
45. Shah Sya Syahmi Syafiyah syarezan2@yahoo.com>> Apo ajolah yang ekau sibukkan tu Sya oi...
46. aishah@ummiaqil>> Meriah eh... nanti mama nak buat yang lagi meriah... hehehe...berangan nih!
47. zaiton zaiton_yatim@yahoo.com>> Waalaikumussalam. I'm fine alhamdulillah.... Swiss roll with a cup of tea in your lovely garden... wah... heaven tu!
48. << jeff >>>> Thanks for your kind words bro...
49. dolly>> Waalaikumussalam....no worries Dolls. I know that you're not aware of the time difference. That's why I had to tell you that it was 3.30 am in Malaysia. Otherwise, I'll end up texting you till dawn! Hahahaha.... InsyaAllah everything will be fine for you. So Ejaaz is going as well right? All the best to you and your family. How I miss the lake...the nsima and the BBQ. I don't really eat usipa, but wouldn't mind the chicken and the beef and the hotdogs and the burgers and........endless.....
50. adreen iskandar>> Adreen refer to this website ya. http://www.convert-me.com/en/convert/cooking
51. mama ca>> Miera bukan tak dak kreativiti tapi cuma tak dan nak experiment kat dapoq ja... suruh Tayong buatkan... ahakss....
52. sheeda sweetie_dot84@yahoo.com>> Mama tak pernah buat cupcakes untuk bagi tetamu. Normally ma buat muffin sebab muffins tak perlu diicing.
53. sheeda sweetie_dot84@yahoo.com>> Kalau nak tengok resepi icing, ada di link sebelah kiri under CAKES category
54. ayu matahari_kitty@yahoo.com>> Icing yang akak gunakan ialah icing EJ cuma akak tukarkan susu pekat ke gula icing.
55. Kak Yan yan_avon@hotmail.com>> Mama ni boleh aje buatkan tapi kena self pick up la... sebab driving limited... hehehe...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net