By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-Aug-2008 22:22 Email | Share | Bookmark
SAMBAL SOTONG & FISH IN SOY SAUCE

 
 
Quote:
DALAM BERSAHABAT.. .

Apabila bersahabat, diri sendiri & sahabat harus mempunyai tanggungjawab & punya harapannya sendiri. Antaranya ialah :-

1. Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik. Pastikan kita & sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum ianya berlaku.
2. Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya bagus dan betul.
3. Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dgn sahabat spt tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.
4. Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat & hutangnya usah ditanya.
5. Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi spt rumahtangga atau hubungan suami isteri sahabat.
6. Terima kekurangan & keburukan sahabat seadanya. Cuba lihat nilai positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.
7. Bijak menyesuaikan tutur kata dgn emosi sahabat. Jangan cakap mengikut sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat.
8. Berita baik atau berita sedih sahabat, biarlah dia sendiri memberitahu rakan lain walaupun kita sudah mengetahui. Ini tanda kita menghormatinya. Jangan terlalu busy body dengan cerita kehidupan sahabat kita tanpa memikir kesannya kepada sahabat kita.
9. Menghormati hak & kehidupan peribadi sahabat. beri peluang sahabat bersendiri. Jikalau terlalu berdampingan, mungkin menjemukan & kita hanya menyekat perhubungan dgn insan lain.
10. Jika salah seorg marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati.Jangan dibalas, berdiam & tunggu hingga dia reda & sejuk. Pasti hubungan akan kembali spt biasa. Manusia harus menerima hakikat setiap org ada lautan hati yg pasang surut.
11. Sewaktu sahabat sedang marah, elok mendiamkan diri. Jikalau dia mengomel, dengar & angguk. Itu lebih baik dpd membuat komen. Ia boleh memburukkan keadaan.
12. Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain dan membanggakan diri dengan mengadakan cerita i.e. kekayaan, kecantikkan dan sebagainya. Bangga diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya bersyukur dengan apa yang dikurnia oleh Allah s.w.t

Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?"
Rasulullah s.a.w. bersabda,
"Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran."




Thank you so much to Suzi for passing this cute cuddly bear to me....



I must share with a few others huh? Well, I wanted to share with everybody but then the list will be endless. So just to keep the fun going, here's the few that I'm passing this adorable teddy to...kalaulah teddy betul, jangan haraplah mama nak share! Muahahaha...tamak halobanya bunyi! Ate, cemmana nak share...nanti sorang dapat kepala, sorang dapat tangan kiri, sorang kaki kanan...tak best la... ahakss.... So ladies, kindly bring this lovely teddy to your beautiful home ya.....

Madam Tun of BoxHouseStudio
Madam Ida of Ida Bakery
Madam Azie of Mak Lang Bakery
Madam Zai of Zai Cook's Nook...psst...nak share dengan
Nubhan pun orait gak... ahaks...



Nothing much to write today as I am worn out I think. I've made 3 swiss rolls of different flavours and a chiffon cake. All with their own stories that I might or might not share with all of you...hahaha..... Anyway, here are the two recipes requested by Carol in my previous entries. Well Carol dear, the amount of each ingredient might differ, depending on your tastebuds ya.... and as usual, since this is my own recipe, so you're adviced to TRY AT YOUR OWN RISK! Hahahaha.....




SAMBAL SOTONG (SQUIDS)

Ingredients
:

7 Squids ~ cleaned and sliced
4 shallots ~ minced
1 garlic ~ minced
4 tablespoons (heap) chillie paste
2 tablespoons tamarind juice
2 teaspoons sugar
1 tablespoon sweet soy sauce
salt to taste
1/2 onion ~ sliced
oil for cooking
water if necessary

Method :

1. Heat oil in a wok. Add in chillie paste. Fry till fragrant.
2. Add in the pounded shallots and garlic. Stir to blend.
3. Add in tamarind juice, sugar and salt. Cook for about 3 to 4 minutes.
4. Add in the squids. Cook till squid changes to white in color.
5. Add in the soya sauce and sliced onion, mix well. Cook for another 2 minutes and remove from heat.



FISH IN SOY SAUCE

Ingredients
:

Fish ~ cleaned
1/2 cup water
7 tablespoons sweet soya sauce
3 tablespoons tomato sauce
2 tomatos
cooking oil

To be sliced :

1 onion
3 cm ginger
2 garlics
3 shallots
3 red pepper

Method :

1. Coat fish with tumeric powder and salt. Fry and set aside in a serving plate.
2. Heat oil and saute the sliced ingredients except the onion, till fragrant.
3. Add in water and soy sauce. Let it boil.
4. When it's slightly thicken, add the rest of the ingredients and stir well.
5. Leave to simmer for a while and remove from heat.
6. Pour onto the fish in the serving plate.


Have a nice and safe weekend and happy school holidays!



Quote:
1. anna>> Betul tu Anna...Cuba Anna buat dan hantar semangkuk kat ma...laaaagi sedap! Ahakss...
2. << jeff >>>> Ahaks...terima kasih bro...
3. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Mama bukan tahu pun harga sotong... main beli je... kalau mahal pun kena beli gak sebab nak makan kannn.....Hehehe...
4. baayah>> Setuju dengan Baayah...
5. Carol tanecarol@yahoo.com>> Most welcome Carol. Hope it'll give you some ideas how to prepare these dishes for your hubby. If he likes it hot, put extra chillie paste ya.... Happy experimenting and I'm sure, it'll look much nicer than mine
6. nur>> Yum yummyyy...
7. izanman>> Kalau free nanti, rajin-rajinlah singgah sini ye...
8. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Memang tak padam punya geng...Huhuhuhu..ada gak orang nak sayang kat kita...mmm ni sayang ma pasal ma bagi teddy bear ke apa ni? Ahakss...gurau je!
9. kuchai>> Buat lelebih sket nasi lemak tu eh...bagi ma sket... masak sekali sambalnya tau... ma punya sambal dah long gone! Pas tu kita gi picnic.. best kan?!
10. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Seronoknya dengar, Bibu tengok dapur mama, Bibu jadi rajin memasak...tapi kenapa ye, mama pulak yang tak berapa nak rajin masak? Hehehe...
11. nic>> Yang simple tu yang sedap sebab tak penat menyediakkannya....
12. rozamy amelia@pernec.com.my>> Kalau dah lama tak buat, nanti bila masak, tentu sedap je makan tau...
13. maylique>> MMmm tak pedas, tak kicklah Maylique!
14. amal5041.fotopages.com amalhayati68@gmail.com>> Hehehe...gambar teddy ke Kak Amal...kalau dapat teddy betul, best sket....
15. Agent 66 merpati66@gmail.com>> Waalaikumussalam geng...adei..ini yang dikatakan bagi betis nak paha! Orang bagi teddy bear, lagi nak tukar dengan swiss roll!!! Belantan wa pun ada tu....
16. Lee Lin>> Very true...
17. srsfeqah>> Sey pun suko kalau ikan tonggiri yang dibuek masak kicap. Tapi sey buek yo ikan selar tu pasal lebihan ikan goreng semalam!
18. VG v-g@live.com.au>> Huhuhu...very sorrylah Vin, kena cari satu Canberra for fresh small sotongs. I also don't really like the big chewy ones tau...
19. Yatie yatizol@yahoo.com>> Alhamdulillah sihat. Terima kasih Yatie kerana sudi ke mari....
20. shyieda kayshyieda@yahoo.com>> Memang tak salah lagi!
21. Risyia>> Waalaikumussalam Risyia. Busy apalah tu agaknya ye....
22. Risyia>> Wah, dah jadi business woman rupanya!
23. kak jie jie>> Betul tu Kak Jie Jie...memang sedap!
24. Linda+Ghaz the Man>> Boleh eh macam tu?
25. fizan yusop>> Ha ah, kena sampuk jin swiss roll agaknya. Hehehe... Memang geram tengok baby Fizan tau! Gebu!
26. bungaros>> Yummy!
27. arina>> Cuba try buat sotong goreng tepung, sedap gak tu!
28. ~fiza~>> Mama pun suka ayam masak kicap!
29. shah>> Shian la hai....
30. pat>> Tanya kat mana eh? Rasanya semua soalan lama dah jawab kecuali yang baru di submit sebab ma lom sempat check the latest comments lagi. Kek boleh tahan 3, 4 hari di luar. Pas tu kenalah masuk dalam fridge tapi mungkin rasa dan teksture akan berubah sedikit...
31. RinnChan>> Mana tahu orang yang bertanya tu Minah Salleh? Ntah-ntah orang Malaysia juga...hehehe....
32. zira>> Tak leh peluklah Zira...tenung je!
33. Nur Syakirah>> Nanti kalau kesuntukan masa, boleh lah masak cam ni ye... senang je...
34. farah>> Tersangatlah betulnya tu!
35. naz>> Waalaikumussalam Naz. Dah buat ye swiss roll? Alhamdulillah menjadi dan disukai oleh family Naz. Nanti mama nak tepek lagi dua resepi swiss roll yang telah mama modify. Mama dah kemaruk buat swiss roll sejak kebelakangan ni...hehehe... See, I told you, senang je buat dia kan....
36. aishah@ummiaqil>> Waalaikumussalam.... terima kasih ye...
37. mamaella>> Ma pun suka cam ni sebab simple dan sedap...
38. VG v-g@live.com.au>> Gosh VG, you are so generous in giving me awards huh..... Thank you so much dear! Will collect and place it at my blog soon ya....
39. aunidayini>> *Big Hugs* to you too.....Thanks so much for the award ya...InsyaAllah I will soon collect it and place it in my blog ya my dear. Hugs to your kids as well dear.... Rest assure the kids will get lots of hugs and kisses from me for a week!
40. aunidayini>> Noted with thanks! Muaahhhhh.....
41. JO>> Waalaikumussalam Jo. Thanks...
42. pat>> O ok...nantilah bila ma dah free, ma jengok ye...
43. naz>> Waalaikumussalam Naz. Ma rasa, masa ma tengah nak posting entry berikutnya, Naz pun dok sama tulis komen ni kot. Hehehe... Tu ha, kat atas tu ma dah tepek swiss roll yang lain. Buat jangan tak buat. Naz ni tak ada webpage ke? Sharelah... Cookies yang menggunakan majerin dan butter ni, of course ada perbezaan. Kalau guna butter, lebih lembut. Tapi mama suka guna majerin, baru crunchy sket. My sister dulu sekolah kat Syarifah Rodziah tu. Dia lahir tahun 1974. Ha ah, mama sekolah kat Teknik Bukit Piatu, and before that, kat MGHS sampai habis form 3.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net