By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-Aug-2008 23:13 Email | Share | Bookmark
PASTA CARBONARA MUSHROOM

 
 
 
Thank you so much Tun for this award. Though I don't think I am the best person to be receiving it, but I accept it with full of thanks...



Been trying to write something here for the past half an hour but nothing seems to pop up into this brain of mine. I think the heat must have dried up all my ideas as it did with my body just now. Imagine fasting in this kind of weather. But no complaints or ALLAH SNT will lessen my sawaab (pahala)!

Before my memory really shuts down, let me just paste the recipe to share today. Had been wanting to prepare this menu the very first time I laid eyes on the photo at Kak Amal's Fotopage. But because I don't have the main ingredient, the mushroom sauce, I had to KIV the recipe till today. Thank you so much Kak Amal for sharing this recipe with us. The way I prepared the dish may differ from hers as I had prepared it according to whatever is available in my fridge. Enjoy........




PASTA CARBONARA MUSHROOM

Ingredients
:

Spiral pasta ~ boiled
Olive oil
3 garlic ~ minced
Carrot ~ sliced
Young corns ~ cut to small chunks
Red pepper ~ cut to small pieces
Green beans ~ blanched and cut to small pieces
Button mushrooms ~ sliced
2 pieces beef burger ~ fried and cut to small chunks
3 pieces hotdog ~ blanched and cut to small chunks
1 can Prego Carbonara Mushroom Sauce
a bit of water
a bit of oregano } Kak Amal uses all spice
a bit of sweet basil }

Method :

1. Heat olive oil and add in minced garlic. Fry till golden brown.
2. Add carrots and young corns. Stir well.
3. Add in red pepper, green beans and mushroom. Stir for another 1 or 2 minutes.
4. Then put in the beef burger and hotdogs. Let it cook for a few minutes.
5. Pour in the Prego Carbonara Mushroom Sauce and a bit of water as the sauce is a bit too thick. Mix well. Sprinkle som oregano and sweet basil.
6. Finally add in the boiled pasta.



Quote:
PASTA CARBONARA CENDAWAN

Bahan-bahan
:

Pasta ~ direbus hingga lembut
Minyak Zaiton
3 biji bawang putih ~ dicincang
Lobak merah ~ dipotong kecil
Jagung muda ~ dipotong kecil
Cili benggala ~ dipotong kecil
Kacang buncis ~ dicelur sebentar dan kemudian dipotong kecil
Cendawan butang ~ dipotong nipis
2 keping daging burger ~ digoreng dan potong kecil
3 batang hotdog ~ dicelur dan dipotong kecil
1 tin Prego Carbonara Mushroom Sauce
sedikit air
sedikit oregano kering } Kak Amal gunakan allspice, tapi mama tak ada all spice
sedikit sweet basil kering }

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan minyak zaiton dan masukkan bawang putih cincang. Goreng sampai wangi.
2. Masukkan lobak merah dan jagung muda. Kacau.
3. Masukkan pula lada benggala, kacang buncis dan cendawan. Kacau seketika.
4. Masukkan daging burger dan hotdog. Kacau untuk beberapa minit.
5. Curahkan Prego Carbonara Mushroom Sauce dengan sedikit air dan kacau agar sebati.
6. Akhirnya masukkan pasta yang telah direbus dan kacau rata.




Quote:
Mamafami, I would be so grateful if you could share your Sambal Sotong and Ikan Masak Kicap recipes. I have such cravings for these dishes! Thank you so much and thank you for posting other lovely recipes. Tue 12-Aug-2008 19:27
Posted by:Carol (The Netherlands) tanecarol@yahoo.com


Mama to Carol....
Worry not dear, I will paste the recipe soon ya....




Quote:
1. dayang santubong dygchanj@yahoo.com>> Waalaikumussalam Dayang. Alhamdulillah mama sihat-sihat aje adanya... Moga Dayang sekeluarga dikurniakan Allah dengan kesihatan yang baik menjelang Ramadhan ini dan moga dipermudahkan segala urusan kita, insyaAllah...amin......
2. ibu NadNaj>> Waalaikumussalam ibu NadNaj. Alhamdulillah kami sekeluarga sihat-sihat aje. Harap keluarga ibu NadNaj begitu jua hendaknya. Singgahlah bila-bila ada kelapangan ya....
3. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Tersangaaaaatlah setujunya!
4. ummiNurin::mieza>> Tiada apa yang nak dijawab selain dari...betul betul betulllllll sesangat.... hehehe....
5. anna>> Aiyooo ini budak, banyak betul favourite dia!
6. m:e:o:r:j:a:y meorjay65@yahoo.com>> Alhamdulillah sedap juga pasta cam ni...nak masak pun senang...
7. suzi>> Waalaikumussalam. Terima kasih banyak-banyak ye Suzi...nanti mama bawa balik bear mama yang cute tu ye....
8. amal5041 amalhayati68@gmail.com>> Kalau tekak nak makan western, kita dah tahulah mana nak tuju Memang resepi Carbonara ni senang je, cepat siap. Esh manalah kita ni pro Kak Amal oi..masih merangkak-rangkak belajar untuk memperbaiki diri. Well rasa dia to me, sedaplah, cuma kurang pedas. Mahu tak sedap, penuh dengan daging dari pasta! Muahaha...Jadinya, ada one helping tu, mama makan dengan Hot Peri Peri Sauce Nandos! Ahakss... bagi terangkat lagi! Sabor je la! Terima kasih ye Kak Amal sebab share resipi.
9. shyieda kayshyieda@yahoo.com>> Nak dapat makan senang je, bila masak sendiri, teruslah dapat makannya... hehehe....
10. zaiy>> Sementara ada sedikit kerajinan ni, hari hari lah keluar menu. Sok kalau dah senyap sunyi je tu, pempaham je la.... Mama tak kenal dengan yang bertanya tu....
11. jasmeen>> Mama pun pakai Prego je... sebab kalau pikir pikir balik nak buat sos tu, dah lebih kos pulak...ahaks...so guna ready made sos je, senang dan cepat serta jimat.. Wah...
12. rozamy amelia@pernec.com.my>> Waalaikumussalam Rozamy. Hmm mama dah explain tu, kenalah cuba guna oven ok. Mula-mula memang suspen gak sebab benda baru. Nanti lama-lama sok, expertlah!
13. zira>> Kat rumah ma ni pun sama.... hanya tekak mama sorang je yang international, world wide! Tu sebab orangnya pun wide! Muahahahaha....
14. azli>> Hi bro! What a pleasant surprise! It's been a while since I last see you here. I can still remember one of your comments about how to know, when the spagetti is ready! Yeappp I'm still active here, only time will tell when I will stop or will I?! So how are you keeping? Your shots are getting better and better each day! Keep well ya....
15. ummiNurin::mieza>> Ma dah pernah buat dah cotton cheesecake tu. Memang sedap tapi geram gak tengok Mieza punya tu!
16. naz>> Waalaikumussalam Naz. Gosh, you actually went through each and every entry ke? Ya Allah, terharunya. Terima kasih banyak-banyak ye Naz. Resepi swiss roll ni is one of the best I've ever tried. Sekarang ni operasi mama ialah untuk mempelbagaikan perisanya. Manalah tahu kot ada yang sudi nak order kan... ahaksss....
17. ayeshah zul_ayeshah@yahoo.com>> Waalaikumussalam Ayeshah. Welcome to my humble page and hope you'll enjoy browsing through...Thanks...
18. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam. Alhamdulillah ma sihat-sihat je. Sabor ye...mama pun dah tergugat gak hari tu masa tengok fp Kak Amal!
19. Linda linda@kaoricake.com.my>> Kemas jangan tak kemas!
20. maylique>> Memang bagi semangat pun! Hehe...pasta ni pun, ma makan sorang je...sikit sikit, lama-lama habis juga...
21. kak jie jie>> Memang senang kak. Semalam kita dah tak larat sangat. Sib baik resepi Kak Amal ni senang je nak masak, cuma preparation je takes time sket.
22. Haniss>> Ha ah, sedap....
23. ah mat gebu>> Waalaikumussalam Mat. Amboiii pandai jack mama ye! Hehehe... Vouge ke kerepot Mat oi. Ooo kering idea baru nak singgah eh! Kalau tengah banjir idea, buat tak nampak kat kita eh...hehehe...gurau je Mat... Mat ni manalah pernah kering idea....
24. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Hmm ma rasa brand tu memang tak berapa sedaplah. Awatnya terbeli? Tak perasan eh? Tak apalah, spagetti tu cuba seletkan atas doh pas tu bakar...jadilah pizza...boh topping seaneka bagai...hehee.. recycle!
25. RinnChan>> Bukan nak go Italiano, tapi dah tak tahan tengok kat fp Kak Amal tuu....
26. korok>> Omak ai, panjangnya mmmm...
27. Agent 66 merpati66@gmail.com>> Lor dalam mimpi ke? Hmm ada baca doa makan tak?
28. aishah@ummiaqil>> Cuba jangan tak cuba.....
29. kuchai>> Semuanya dia nak tau! Sabor je la!
30. shah>> Buat jangan tak buat!
31. kesum>> Nama pun manusia!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net