By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 10-Aug-2008 22:22 Email | Share | Bookmark
BLUEBERRY JAM MUFFIN

 
Thank you Kak Liza for passing this award to my Fotopages..... muahhh.....



Wow, my lucky day I guess....I've just received another award from Dapur Impian which I humbly accept though I don't think my fotopage is that creative enough . Thank you so much....muahhhh....





Didn't do much this weekend. On Saturday, followed hubby to Subang Parade to update the map in his phone. I am prepared with 'NO SHOPPING' agenda as that's a norm when going out with my hubby. I wanted to buy some donuts from Big Apple but when I saw the long queue, I changed my mind....with a heavy heart that is.... siap jilat sikit tapak tangan dan belakang tangan...ikut petua orang tua tua...jangan kempunan... ye ke? Hmmm...ikut je lah! Jangan lawan orang tua....dosa.....



This morning, hubby had offered to bring me to the new found bakery shop supplies at Jaya One. I told him the previous day, Azlina had emailed me about that shop. Before leaving the house, I just had the instinct to check the shop's website. I'm out of luck again, the shop is closed on Sundays and public holidays! It's okay, at least I won't waste money.... huhuhu...memujuk hati sendiri tu wei....Since we've decided to go out in the first place, hubby said, lets go to Putra Jaya. Wow....that'll be nice! ....jangan tak tahu, dalam kepala dah berangan nak gi shopping ke window shopping kat Alamanda...Dah sampai dah nak masuk kat parking lot, boleh ke hubby pusing roundabout dan keluar menuju ke kompleks Kerajaan!!!! Impian bersepai berkecai....huhuhu...sadisnya...... I've never actually 'tour' Putra Jaya. Today is my first time. Lovely view but sad to say, I didn't bring my camera along....maybe next time...if there is a next time that is.........

From Putra Jaya, hubby said, we'll stop by Bake With Yen, Puchong. But again, luck is not on my side. We missed the turn and the next thing I know, we're at the tol Puchong! I think hubby must have felt sorry for me.... hellooooo... I didn't pull long faces nor grumble okay.... tak mainlah bersungut-sungut ni...silap haribulan kena marah pulak, baru padan muka! Muahahaha......so he said, let's go to Bagus at Seksyen 13 Shah Alam. Stopped by at Giant Shah Alam to get some groceries then straight to Bagus. Nothing much there, so ya, alhamdulillah...didn't spend much. I just took what I really need......

Well, that's the story of our weekend...... and yeah, didn't visit the kids as we're going to bring them home next Friday for a week school holidays... miss you darlings..... study hard for tomorrow's exam ya......



Let's move on to the recipe to share....Lately I think I've been 'poisoned' by my fellow agents (don't ask who we are!!! Huhuhu...but you can just imagine these few ladies in blue,
orange, pink, yellow and red!! ) They kept on showing off their work that makes me felt challenged. One of the latest challenge is this recipe by Mak Lang. As many may have realised how I envied Mak Lang's muffin, so I decided to try out one more time. Alhamdulillah.....though it's not 99% like Mak Lang's muffin, I am happy to settled at 70%. Thank you Yani (MyResipi) and Mak Lang for sharing this recipe with us....


BLUEBERRY JAM MUFFIN
Source : Yani (MyResipi)

Ingredients :

70g butter ~ room temperature
60g castor sugar
1 nos egg ~ room temperature
1/2 teaspoon blueberry emulco (actual recipe asked for vanilla essence)
4 tablespoons fresh milk
100g flour ~ sifted
1 teaspoon baking powder ~ sifted
a few drops of blue coloring

enough blueberry filling

Method :

1. Cream butter using a cake mixer. Add in sugar and continue beating till fluffy.
2. Add in egg, vanilla essence and fresh milk. Continue beating till well mixed.
3. Fold in the sifted ingredients.
4. Spoon the batter into the muffin cups layered with papercups, halfway full. Spoon the filling onto the middle and top up with a tablespoon of batter.
5. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 - 25 minutes.



Quote:
Blueberry Jam Muffin
Sumber : Yani (MyResipi)

Bahan-bahan :

70g butter-suhu bilik
60g gula
1 biji telur-suhu bilik
2-3 titik esen vanila
4 sudu besar susu segar
100g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
sedikit pewarna biru

blueberry jem secukupnya.

Kaedah penyediaan :

Pukul butter sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula pukul sehingga putih.
Masukkan pula telur dan kacau. Diikuti dgn esen vanila dan susu segar. Pukul sehingga sebati.
Ayakkan tepung + baking powder ke dalam no.2. Kacau dengan spatula.
Isikan 1/2 bekas muffin dengan adunan tadi. Kemudian isikan 1/2 sudu jem. Masukkan 1 sudu besar lagi adunan muffin.
Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 25 minit.

Quote:
Sebelum ada orang yang komen/tanya....kata BLUEberry muffin, tapi kenapa kaler HIJAU... jawapannya..... Mama tak tahu! Mama curah pewarna biru sikit je, bila masak dia jadi hijau... nak buek cam no! Mama tak mau masukkan banyak sangat pewarna.....Sekian terima kasih.







Heartiest congratulations to my brother Dr. Ahmad Fauzi Haji Ayub on his graduation. You made us all proud!



Quote:
1. Zai kuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Thanks...
2. zaiy>> Thanks for pointing that out. Mama dah edit tang pewarna tu ye. Sebab kenapa dia hijau pun mama dah tulis sebelum Zaiy tanya tadi...hehehe...see, my instinct is very good! Ma dah agak, mesti ada orang tanya punya! Hehehe.,,,
3. << jeff >>>> Boleh aje bro....
4. kakliza>> Terima kasih kak...
5. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Alhamdulillah one thing about hubby ma, dia tak kisah bawak ma gi kedai bakery sebab dia tahu, itulah minat mama and I don't spend on unnecessary things, insyaAllah.... Tapi semalam masuk Bagus tak beli apa sangat sebab tak de barang yang dikehendaki...
6. anna>> Ma sampai Precint 11 semalam tau...rasanya kalau terus tu, masuklah area rumah Anna. Ma ada gak cakap kat abang, sinilah agaknya kawasan rumah Anna. Tapi seperti biasalah, abang ni suka pusing-pusing je, tak kuasa singgah rumah orang....
7. zaitgha zaitgha@gmail.com>> Saja nak dapatkan feel biru tu! Hehehe....
8. farah>> Tu la pasal!
9. jasmeen>> Ma pergi BAGUS hari Ahad......
10. ~~ciklinn~~>> Tu la tu, tengok gambar-gambar kat fp Linn and a few others, macam menunggu orang kenamaan...hehehe.. Wak pun bukan main smart lagi dengan baju batiknya! Ada tokoh jadi wakil rakyat tu! Ahakss.... Muffin tu, nanti senang-senang Linn cubalah ye...
11. dapurimpian>> Waalaikumussalam. Buat muffin tu sebab nak berusaha dapatkan muffin montok macam Mak Lang punya... Terima kasih ye bagi award tu, mama dah tepek dah....
12. suzi>> Waalaikumussalam. Buatlah Suzi, senang je. Harap-harap suami dan anak-anak Suzi lekas sembuh ya...
13. Sinchan>> Waalaikumussalam. Mama pun terbalik, suka bake tak suka masak... mmm sama-samalah kita fikirkan cara untuk menanam minat ni ye...ahakss...
14. rinzura rinz_zura@yahoo.com>> Waalaikumussalam Rinz. Hmmm ni mesti chocoholic ni!
15. MaDiHa>> Logik gak tu eh... Hmmm...Macam mana kalau boh nama ada 'Ti'...jadilah MaDiHaTi... nak lagi cantik maknanya...MAma Di Hati.... hehehe...pepandai je nak boh nama anak orang. Ampun.......
16. Chempaka Indah chempakaindah@gmail.com>> Waalaikumussalam....
17. Don>> Aunty tak pernah lagi buat blueberi cheese tart...bila nak buat eh?
18. amal5041 amalhayati68@gmail.com>> Tu la kan, hanya yang dah mencuba deco cc akan tahu keseronokannya!
19. zira>> Memang sedap.....
20. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Tu la tu, hampir setiap rumah bergantungan awards kan Bibu...
21. ummi zufayri>> Kejap lagi buat aa....
22. leezsa>> This time round, Bagus tak berapa banyak barang la...
23. mummy jam>> It's supposed to be blue mummy, tapi silap jampi, jadi hijau pulak! Muahahahaha....
24. wawa ssalwa@yahoo.com>> Mama ada kat Subang Parade tu around noon. Kalau Wawa ternampak perempuan muka toya je... hah mama la tu... ahakss...
25. Lily>> Waalaikumussalam Lily...baru pusing satu Putrajaya je....Malaysia belum lagi...
26. noor>> Terima kasih Kak Noor atas ucapan tu. Haa Kak Noor, meh jadi macam kita. Sentiasa rasa dengki je tengok muffin Mak Lang dan terus berusaha untuk dapat muffin cam Mak Lang! Alhamdulillah, ni kira dah adalah 70% montoknya... nak berusaha lagi sampai jaya!
27. mummy hamim2>> Kaler tu...mama silap jampilah! Muahahaha...Amboiiiii dah sedap makan angin hari tu, lagi nak kata tak de duit...memanglah dah susut duitnya! Hehhehe...Tak apalah, kumpul balik no...
28. ciku_nunu>> Mama ni pun, kalau tengok orang lain masak, sedappp je... sendiri masak, kenkadang tu was was gak...sedap ke tak ni... ahakss.... Kue tiau terlembek tu terlebih air tak? One thing, mama tak pandai kalau pecah telur dalam kuetiau, mee dan mihun. Tu sebab kalau goreng tu semua, memang tak pecahkan telur!
29. kak jie jie>> Pstt Kak Jie Jie, not my abang, my adik lelaki. Kita sulung dalam family. Hehehe...thanks for the wish ya... Sabor kak, sabor ye.... ala, tak yahlah diet diet ni kak.... janji badan sihat, dahlah... Nanti akak belilah kebaya saiz XL... Kebaya gak namanya! Muahahahaha.... Ikutlah nasihat kita untuk gaya hidup yang tenang... muahahahaha!
30. maklang>> Ahaks....twins ke Mak Lang? Sah twins tak seiras... kita punya muffin kurang montok, muffin Mak Lang montok, so muffin Mak Lang kakak la ok...hehehe....
31. mamacunazorro77>> Kan ku tunggu bila tiba saatnya....wah.....
32. Mak Teh>> Terima kasih Mak Teh. Dia tu bukan doktor perubatan tapi baru selesai buat PhD. Cute betullah Don ni, rajin menegur aunty ni ye.... Mak Teh busy apa ye? Meh kita tolong...wah...
33. unnamed merpati66@gmail.com>> Lom update page ke atau lom update on this recipe? Kalau page, bukan ke dah update tadi? Kita dah siap komen dah pun...
34. cak>> Sebenarnya yang buat ikan masak kicap tu pasal ada balance ikan goreng semalamnya, tu yang masak kicap tu. Ma ambil tak ekor, hubby tak kepala sebab ma tak suka tang kepala. Tapi kesian kat hubby, tak cukup!
35. Nurhanina nurhanina75@gmail.com>> Mama ni orang Melaka. Memang gambar famili mama tak ada dalam fp dan tak akan ada kot sebab kebenaran berblog/fp hanyalah takat makanan dan jalan-jalan sahaja. Maaf ye....
36. farhyamar farhy_amar@yahoo.com>> Aduhai, mama tak adala resepi tu.... sorry ye...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net