By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 4-Aug-2008 04:44 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE MUFFIN (YANI)

 
 
 
 
 
The guessing game is officially closed and the answer is 1.1kg. So there are no winners......pheewww...lega mak! Ahakss..... Anyway, thank you for those who had bravely tried guessing. Better luck next time ya.....




Thank you to Intan for passing to me this award via Yahoo Messenger...muaahhhh.....



And thanks to Rinzura for this glittery award. Sorry for the delay in claiming it my dear...muahhhh to you too





Last Thursday evening, I received an email from this sweet lady, Mieza, who had asked me to bake for her some cuppies which I willingly said yes to. I thought she wanted just the normal 25 pieces. And with me being such a slow coach, 25 pieces will take time especially when nothing is ready just yet. Mieza was surprised and excited to know that I accepted her last minute order. And I was excited as well because somebody whom I don't know really trusted me to bake and ice some cuppies for her. But then it was my turn to be surprised when she said, she wanted 75 pieces and not 25! Goshhh...this is such a pleasant surprise! Ended up, both of us got really excited! Hahaha...if only we're still small kids, I guess we'll be jumping up and down clapping our hands happily ....sekarang ni, kalau buat cam tu, mesti ada yang kata, dah buang tebiat ke orang tua ni...tak pun, harus retak seribu lantai rumah ku ini...muahahaha....

Since I will be out of the house the whole of Saturday, I told Mieza to come and collect her cuppies on Friday night, which was much to her relief. She wanted to collect them on Friday actually, so that she can be off to Malacca on Saturday morning. But she doesn't want to put any pressure on me, that's why she had said the cuppies were for Saturday. Thank you Mieza dear...Alhamdulillah, I managed to get them ready just as Mieza stepped into my house. Sorrylah Mieza ye, jangan serik datang rumah ma lagi ye...dengan berseleraknya, dengan haru birunya melayan Mieza..ma ni memang OUT betul bab bab melayan tetamu ni...nak kena masuk kelas grooming kot.... hehehe....Thanks a lot Mieza for trusting me to bake these cuppies for your niece. It was such a pleasure preparing them for you and I just hope that the cuppies really meet your expectations...these are the work of an amateur...ME.....








Recipe to share is a CHOCOLATE MUFFIN from Yani of MyResipi. Thanks Yani for this lovely recipe. I've made these for my brother-in-law's niece's wedding. Made 250 pieces. I felt so good that day...I felt like I have a bakery! Wah.....


Quote:
Ucapan untuk Mak Lang ...
API KECEMBURUAN KU MASIH BELUM PADAM!
....ahaksss....ntah apalah dosa Mak Lang, tak pasal pasal nama dia naik! Muahahahaha... ampun Mak Lang!!!!....




CHOCOLATE MUFFIN
Sumber : Yani (myresepi)

Ingredients :

200g cooking chocolate
70g butter
2 eggs
50g castor sugar
60g flour ~ sifted
1 teaspoon baking powder ~ sifted

Method :

1. Melt the cooking chocolate using "Double Boil" method. Add butter and stir till the butter melts. Remove from heat.
2. Preheat oven to 170 C.
3. In a separate bowl, add in eggs and sugar. Beat lightly till well mixed.
4. Pour the egg mixture into the chocolate. Mix well.
5. Add in the sifted flour and baking powder into the chocolate mixture. Mix till well incorporated.
6. Spoon the mixture into the muffin cups, half full or 60% full. Bake for 20 minutes.

Note :
The muffins are slightly soft once out of the oven but never panic as it will turn to muffin texture once cooled. Do not re-bake.


Quote:
MUFFIN COKLAT
Sumber : Yani (myresepi)

Bahan-bahan :

200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara :

Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.

Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.




Quote:
1. mieza >> THANKS to YOU my dear!
2. agent 66 merpati66@yahoo.com>> Nanti kita sembur guna fire extinguisher ye....
3. Hajar>> Waalaikumussalam Hajar. Tq for your kind words. Mudah-mudahan...amin...
4. Rose>> Terima kasih Rose.....
5. srsfeqah>> Alhamdulillah kalau yang menempahnya kata okay, mama pun cukup gembira....
6. watie akib nakibman@yahoo.com>> Rezeki jangan ditolak....
7. aishah@ummiaqil>> Waalaikumussalam. Terima kasih Aishah...
8. anna>> Hi Anna, busy study ye? Kenapa pulak hancus bila guna papercups? Boleh aje. Yakin boleh...wah....
9. Noor>> Cuppies ni kita deco colorful sebab untuk birthday kanak-kanak. So biarlah bagi dia happy.
10. maklang>> Mana montoknya MakLang....tak semontok MakLang punya muffin... mama masih belum berjaya lagi ni....nak cuba gak lagi nanti...
11. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Senyum itu sadaqah! Hehehe... Jom join kita celen muffin dengan Mak Lang... rasa-rasa memang ada harapan nak kalah besar ni!
12. mamacunazorro77>> Amboi bukan main penuh semangat lagi Mak Yong beli oven! Jangan Mr Papa pulak yang kena bake, sudahlah ye. Resipi atas ni muffinlah bukan cupcakes. Ma pun tak ingat dapat berapa biji...sorry ye. Buatnya dah lama, hari ni baru nak tepek resepinya....
13. mamacunazorro77>> Ooo duit elaun ye...okaylah tu. Bila tengok oven, teringatlah nak mengundi...hehehe.... Muffin dan cupcakes berbezalah Nazirah. Kalau nak buat cupcakes, kenalah guna resepi cupcakes.
14. RinnChan>> Macam tak nak racing muffin dengan MakLang la sebab mesti kalah punya Racing makan muffin pun tak mau sebab tak berapa nak suka muffin. Tapi kalau suruh racing makan savories, haaa jom!
15. Muna>> Muahahahaha....agak kalau kita dua dua melompat, harus Skala Reichter pun boleh trace gegarannya yek....
16. arina>> Memang sedap muffin ni. Ahaks...sorrylah ye Arina...kurang tepat...
17. cek de sam>> InsyaAllah sedap..sebab ada cooking chocolate!
18. mummyyummy>> Mummy tuangkan bancuhan tu, 2/3 full or paling banyak pun 3/4 full je. Letak atas tray supaya rata dasarnya.
19. rinzura rinz_zura@yahoo.com>> Alahai Rinz, sorrylah, mama tak tahu pun Rinz bagi award sebab tak ada message yang ditinggalkan suruh collect award. Sorry ye. Itu mama dah gantung lawa lawa dah kat atas tu. Terima kasih banyak-banyak ye..... Muffin ni tak berapa surelah dapat berapa ketul this size. 20 kot? Lupalah Rinz...dah lama buat..
20. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Thanks Bibu. Oven ma tak besar mana pun, tapi kenalah banyak kali bake nya....
21. Haniss>> Tirulah Haniss...tak de copyright control pun...
22. anne pinkyarn83@yahoo.com>> Hi Anne. Lenkali janganlah segan-segan menegur ye. Thanks for coming. And oh, please check your email ya...
23. Lee Lin>> Tu la pasal! Tahu, tak pe! Meh kita gi beli rotan nak Lee Lin....biar muffin kita pun ngikut kata! Muahahaha....
24. Yati yadami68@yahoo.com>> Terima kasih Yati...
25. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Tu la, daku tidak berputus asa...chewah!
26. aishah ahmad>> Mama gunakan muffin cups yang individual tu, bukan muffin tray yang hanya boleh bake about 12 sekali bake tu. Gambar muffin cups tu dah pernah ma masukkan dalam entries sebelum sebelum ni ye...
27. Bungaros>> Terima kasih ye Bungaros
28. jasmeen>> For these cuppies, ma gunakan resepi Perfectly Chocolate. Ada di link.
29. nur>> Esh, idaklah juga serba boleh. Ada ga yang kantoi! Contoh terbaik, tu ha, buat muffin tak membumbung tinggi macam Mak Lang punya.
30. masriyah>> Terima kasih ye Masriyah...how sweet of you...
31. ija shariza>>
32. mama ca>> Kalau order la ni, ma buat design perut bulat je....muahahaha...jangan mare aaa....
33. rizs rizs_files@yahoo.com>> Ma dah email ya...
34. Kak Lin aslinda66@yahoo.com>> Waalaikumussalam Lin. Amboi bukan main senang hati siap nyanyi nyanyi lagi Puan Lin kita ye.... hehehee... Dah ada ke pilihan hatinya? Ahakss....
35. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Muffin tu tak sama hari bake dengan cupcakes Mieza ni. Muffin tu dah lama dah...tapi memang syoklah...rasa macam busy walaupun tak... ahaks...
36. dapurimpian>> Terima kasih....
37. amal5041.fotopages.com amalhayati68@gmail.com>> Ala Kak Amal, i know speaking London little little only la.... lebih lebih tu I goreng only...ahakss...
38. mummy hamim2>> Waalaikumussalam Imah....wah, tukang bakar semangat dah datang dahhhhhh.......jangan sampai rentung ma ni Imah bakar dah la ye...
39. pat>> But my "I wasn't feeling lazy and I feel like trying something new." tu datang only once in a blue moon je. Muahahaha...
40. mamazieza>> Keputusan pengadil adalah muktamad. Sebarang rayuan selepas tarikh tutup tidak akan diendahkan. Cuba lagi di lain pertandingan. Ahaksss...sabor je la mamazieza ni tau! Alahai ma, bila mama sebut cenggitu, berkat orang bersungguh-sungguh tu kan ma...Ya Allah, rasa kembang dan gembira hati ni tau ma....terima kasihlah bagi semangat pada kita yang memang dah sedia kusmangat ni....muahahaha.....
41. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Moh kita semua beli rotan sorang satu! Tak dapat rotan muffin, kita rotan Mak Lang! Hahahaha.... Mak Lang jugaaa yang kena! Shian Mak Lang...
42. << jeff >>>> Alhamdulillah so far lom ler nak terpeleot sangat....mudah-mudahan tak akan ler hendaknya....
43. mummy sofea>> Ma je assume Mieza nak 25. Bila dia kata dia nak 75, barulah ma start bakingnya. Tang tu siap kalau ada bahan kat rumah. Kalau tak ada, mau gabrah jugalah....
44. dapurimpian>> Waalaikumussalam. Oh Tan See Foong eh, hmmm mama tak familiar dengan product dia. Anyway, thanks for the info ya....
45. nabialishad>> Jeles yang menjurus ke arah kebaikan tak pe Intan! So, bila nak buat tu?
46. wawa ssalwa@yahoo.com>> Esh buruk ropanya kalau mums buat cam tu Wawa oi...... Ma sendiri tak sanggup nak bayangkan! Muahahaha...
47. lindahpadlee>> Sib baik Lindah lambat datang...hehehehe...
48. kak jie jie>> Wah, ada jua yang cemburukan diriku ini...muahaha...sabor je la Kak Jie Jie ni... Tak apa kak, banyakkan prektis, nanti lama-lama bila tangan tu dah lembut lenggoknya, jadilah cantik. Kita pun redah sendiri je kak...
49. ida , pahang ieder_immi@yahoo.com.my>> Alhamdulillah mama bersyukur dengan apa yang telah dikurniakan buat mama. Ida pun boleh buat juga kalau terus terusan mencuba, insyaAllah....
50. spa sally sg petani>> Terima kasih ye kerana sudi ke mari...Semoga maju jaya dalam perniagaan anda...
51. zana hassan zanaz70@yahoo.com>> Rasanya mama buat cookies bila orang nak je kot. Tak de la buat jual banyak-banyak macam Zana...All the best in your business ya Zana...
52. kamalina a.k.a aimi>> Huhuhu....tak dapeklah den nak nolong!
53. mamazahra@norly pink_lyana@yahoo.com>> InsyaAllah ada. Check your email ya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net