By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 1-Aug-2008 01:11 Email | Share | Bookmark
ROTI PUTIH (BREAD MAKER)

 
My breadmaker
 
Salam Jumaat...

I was trully exhausted yesterday, the mind and the body!! To me, if only the body that is tired, it's not a big deal actually. I can just lie down, take a short nap....alah kalau amek long nap pun, tak de saper nak marah...hehehe.... and I'll be up and about, refreshed. But when the mind is tired, it effects the whole body system! ....wah macamlah pikir masaalah negara. Tu belum jadi Perdana Menteri lagi dah penat nak berfikir... hmmm tu sebab tak mau jadi Perdana Menteri..hahaha.. My yesterday was filled with excitements, frustration, suspense and ended up with happiness. Let me just keep it to myself......

In the evening, I iced a cake for hubby's cousin's wife. She wanted to sponsor the cake as one of the fund-raising event for her school's Hari Keusahawanan. I am not sure what the present will be if someone managed to guess the weight of the cake correctly, but here's the cake that I've managed to deco....Anyone care to give it a guess? Prize? Hmmm....will think about it! Hahaha.....



How will your reaction be, to use something new for the very first time? I will definately be VERY EXCITED! Last Wednesday night, I took out my Empress Bread Maker. Well I guess, it's holiday is over now. Time for work. I bought the Bread Maker, 4 years ago. That time, we were still in Malawi. We bought the breadmaker when we came back for our yearly holiday. Since it is bulky, we had to leave it behind. And there it stayed, nicely packed in a plastic and safely hibernating in the box.



I read the manual, something that I really hate to do, but do I have a choice? No I don't. Hubby was not around at that time! So yes, I actually read the manual and feeling like 80% confident, I started my project. I tried the White Loaf recipe from the booklet and alhamdulillah it turned out nice. Come to think how I had actually acted during this moments of suspense, I can only laugh to myself. I still have a kid in me! Hahahaha.... The way I'll keep looking through the small window on the lid of the breadmaker just to see what is it doing...is just like a curious kid ....ntah-ntah lagi over..hehehe....! Here's the recipe of the bread if you care to try.....



WHITE BREAD

Ingredients
:

4 to 5 oz water
4 to 5 oz fresh milk
3 cups bread flour
2 1/2 tablespoons sugar
1 1/2 teaspoon salt
1 1/2 tablespoons butter
3/4 teaspoon instant dried yeast

Bread Maker Method :

Add ingredients into the bread pan. For best result, add all liquid ingredients first, then add all dry ingredients except yeast.
Make a small indentation on top of the dry ingredients (not so deep it reaches the wet layer) and add the yeast in the indentation.
Press start and sit back and relax.
Your bread will be ready in approximately 4 hours time!



**Kuah durian was given by Kak Ana, my dearest neighbour!
Quote:
ROTI PUTIH

Bahan-bahan
:

4 hingga 5 auns air
4 hingga 5 auns susu segar
3 cawan tepung roti
2 1/2 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu besar mentega
3/4 sudu kecil yis kering

Kaedah Bread Maker Method :

Masukkan bahan-bahan ke dalam dulang roti. Untuk mendapatkan hasil terbaik, masukkan semua bahan-bahan cecair dahulu. Kemudian diikuti dengan bahan-bahan kering yang lain kecuali yis.
Buat satu lekukan kecil pada bahagian atas bahan yang kering (tidak begitu dalam seingga sampai ke lapisan yang lembab) dan tambahkan yis ke dalam lekukan tersebut.
Tekan butang START.
Roti akan sedia dimasak dalam masa lebih kurang 4 jam kemudian.


Quote:
Kedai bahan-bahan bakeri di Kuala Terengganu :
A22, Taman Perumahan Gong Badak 3 (Bersebelan Tapak Pasar Malam),
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu
Telefon : 016-2086237
Email : kesuma_usaha@yahoo.com




Quote:
1. kesum>> Kalau guna mixer, mama akan masukkan semua bahan kering ke dalam mixer. Onkan mixer dan tuang liquid sikit-sikit hingga adunan agak-agak melekat to each other. Masukkan majerin sambil mixer terus menguli. Tambahkan air kalau perlu. * Untuk BM, liquid mesti dibawah.
2. rossie ross_lawrence2003@yahoo.com.sg>> Alhamdulillah I am fine Rossie. Hope you and your family are in the best of health too. My bread maker's brand is EMPRESS from Cosway.
3. nas,uk>> Cicah dengan apa pun sedap Nas...
4. suzi>> Waalaikumussalam. Mama selalu buat sup bunjut tu, masukkan cengkih (2), pelaga(1), kulit kayu manis (1 inci), bunga lawang (1), ketumbar biji (1 sudu besar), hirisan bawang merah (2 biji), hirisan bawang putih (1 biji) dan hirisan halia (1/2 inci) ke dalam kain kasa. Kemudian ikatkan...tha dhaa...jadilah ianya sup bunjut versi mama! Kuantiti tu ma agak-agak je tau....main hentam je...
5. RinnChan>> Memang programme dalam breadmaker tu macam tu...ma hanya press START button je.
6. aishah@ummiaqil>> Terima kasih Aishah. Sib baik ada orang tolong backing!
7. srsfeqah>> Kek tu tak berapa kemas especially tang bucu-bucunya. Tu sebab ma anyamkan, supaya tertutup sket kecacatan yang ada...ahakss...
8. Siti Khuzaimah>> Waalaikumussalam Siti. Ahahaha....ada gak kawan ma ye...jakun! Muahaha...agaknya memang semua orang macam tu kot eh?
9. iela>> Memang senang buat roti, especially roti sebuku, menggunakan breadmaker. Hanya masukkan semua dalam BM, tekan start, keluar je roti lepas 4 jam!
10. Yati yadami68@yahoo.com>> Mestilah!
11. Ziela zpuppets@ymail.com>> Ala ciannya....
12. rozamy amelia@pernec.com.my>> Sudah semestinya...cuma kalau tak rajin, Gardenia juga yang ku cari! Hehehe...
13. along gambaqkahwen>> Kegemaranku jua....
14. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Sorry Bibu, jawapan tu salah ye....
15. mama ca>> Agaknya Miera dah dok seru...tu sebab ma terletak gambar roti cicah kuah doyan!
16. azie(mama auni & erin)>> Teka pun tidak, hadiah dia tanya dulu! Sabor je la! Ahaks....
17. leezsa>> Tak terror mana pun...BM tu yang terror buatkan ma roti!
18. cookinbuzz sk.ellin@gmail.com>> Tak de hilangnya customer yang ini sebab customer yang ini, angin buat roti dia jarang bebenor. Ops sorry, salah jawapan tu....no hadiah ok...hehehe...
19. nabialishad>> Intan memang saja je! Tak de ler rajin Kak Ana nak nganto jauh-jauh tu cik oi, unless rumah mu kat sebelah ni je! Sib baik jawapan mu salah...selamat BM ku...muahaha...
20. noor>> Mama beli masa tu dah lama gak keluar. Tak ingat berapa ringgit plus coupon. Jangan tak tahu Kak Noor, basket weave tu sebab nak tutupkan kecacatan bucu kek. Kita tak pandai ice kek sebenarnya. Tu sebab suka buat cuppies je.....
21. Usaha kesuma_usaha@yahoo.com>> Mama dah tepekkan kat entry mama supaya senang orang nak tengok.
22. Usaha kesuma_usaha@yahoo.com>> Hope it helps....All the best.
23. jasmeen>> Sabor ye....ada rezeki, dapatlah nanti...
24. amal5041.fotopages.com amalhayati68@gmail.com>> Hmm... dah kira kos letrik, kos belian bahan dan segala ke? Mama tak berapa pandai kira mengira ni...
25. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Suspen gak masa memula guna tu. Maklumlah dah lama beli dan tak digunakan. Pasal baca manual tu, ahakss...samalah pemikiran kita!
26. Aliza>> Memang sedap makan panas panas!
27. Nini nini7557@gmail.com>> Memang tak sia sia tapi malas je!
28. azura asri>> Alhamdulillahhhh....
29. mamacunazorro77>> Amboi lama lagi tu nak tunggu baby pandai makan roti...baby pun tak keluar lagi tuuu!!!
30. mieza>> Most welcome my dear.
31. fizan yusop>> Alah sorry lah my dear...tanpa niat...ahakss....
32. cek de sam>> Best juga guna BM ni, tak yah leceh leceh buat satu satu step. Cebur semua, tekan start. Tahu tahu keluar roti panas!
33. mini>> Most welcome Mini....muaahhh...
34. Mak Teh>> Waalaikumussalam sis. Alhamdulillah kami di sini sihat-sihat adanya...InsyaAllah jadi je roti tu kalau ikut cara yang telah dinyatakan. Tapi rasanya, Gardenia lagi sedap kot...hihii...
35. Don>> Wah...berpakat ke anak beranak ni...Lepas emak komen, anak bujang pulak komen ye! Thanks Don.
36. ina ina_saly@yahoo.com>> Terima kasih ye Ina
37. Don>> Abih dohh..
38. kak jie jie>> InsyaAllah ada rezeki, dapatlah tu kak...
39. Mommy Lily rina.sabree@yahoo.com>> Dah biasa buat roti-roti lain guna mixer. Nanti nak try guna BM pulak menguli, tengok cam mana....
40. Little One littleonestore@yahoo.com>> Mama ni taklah pandai mana pun Sha... tapi suka mencuba. Alhamdulillah yang jadi, jadilah, yang tak jadi, haru gak! BM ma ni taklah mahal mana sebab tukar dengan coupon juga...
41. kakliza>> Thank you to my BM la roti ni gebus...
42. Zai ruzainaziz@yahoo.com>> Copylah Zai, tak ada copyright control pun. Hehehehe...
43. Little Mama eayda_little_stars@yahoo.com>> Sayangnya mak masakkan kuah durian ye...
44. arina>> Opss sorry, salah! Sikittttt lagi betul tau...hehehe....
45. Muna>> Ohoho... not me with the tahi lalat. Actually ada sedikit kesilapan masa buat mulut tu. So nak cover, kita bagi dia tahi lalat seketul! Muahaha...
46. pat>> Thank you Pat...
47. Hajar>> Waalaikumussalam. Berat bebenor tuuu... Tag ma tu, bertukar kalau mama ada buat cuppies baru...saja suka suka...
48. putrimlm fotopages>> Waalaikumussalam....Opss...sorry, salah tuuu....
49. << jeff >>>> Muahahaha...sabor je la...tok sah baling kat windscreen bro, mahal tu nak ganti. Try baling cermin tingkap je, murah sikit kot....
50. nic>> Of course!
51. wawa ssalwa@yahoo.com>> Wah, ma ajar perabih duit pun Wawa sayang ye. Orang patut sayangkan orang yang ajar simpan duit! Rasanya kalau guna BM, potensi nak tak jadi tu lebih rendah kot...
52. Ida isk merpati66@yahoo.com>> 1.1 kg geng
53. azlinda>> Waalaikumussalam Azlinda. Harganya ma tak ingat, tapi maybe around RM200 + coupon. Ma beli kat Cosway.
54. ina>> Hi Ina. Ma ada kat Malaysia.
55. alongwanida along_10279@yahoo.com>> Wah bestlah Along ni jam. Begitu yakin dengan diri sendiri. Suka mama mendengarkannya. Macam tulah bagus, ada keyakinan diri. Kalau rajin mencuba, mesti macam-macam lagi pandainya nanti. Kebetulan ada gambar cuppies yang baru, itulah mama buat tag baru...
56. Nuriman nuriman@cahayanika.com>> Mama dah tuliskan kat resepi tu...ikut aje steps nya...senang je...
57. dolly>> Waalaikumussalam. How to teach you when I myself struggled to ice that cake. I didn't get a good result when spreading the icing, that's why I used the basketweave to cover the ugliness...hahahaha.... Ask Naseem to teach you!
58. zira>> Waalaikumussalam Zira. BM Empress ni mama beli kat Cosway. Memang memudahkan kerja mengulilah...
59. zaitgha zaitgha@gmail.com>> Thank you Zai for trying out the recipes in here... and thanks for visiting me...
60. nur>> Tak kiralah makan bila pun, sedap aje! Hehehe....
61. lee lin>> Hah cepattt...siapa nak hadiahkan Lee Lin bread maker, sila angkat tangan!
62. yati-m>> Kalau beli kat Cosway, memanglah sama je Yati...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net