By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 28-Jul-2008 04:10 Email | Share | Bookmark
27th JULY, 2008 : HAPPY 1st BIRTHDAY TO MY BLOG

 
Quote:
How poor are we? One day, the father of a very wealthy family took his son on a trip to the country with the express purpose of showing him how poor people live. They spent a couple of days and nights on the farm of what would be considered a very poor family.

On their return from their trip, the father asked his son, "How was the trip?"
"It was great, Dad.""Did you see how poor people live?" the father asked.

"Oh yeah," said the son.

"So, tell me, what you learned from the trip?" asked the father. The son answered:
"I saw that we have one dog and they had four.

We have a pool that reaches to the middle of our garden and they have a creek that has no end.

We have imported lanterns in our garden and they have the stars at night...

Our patio reaches to the front yard and they have the whole horizon.

We have a small piece of land to live on and they have fields that go beyond our sight.

We have servants who serve us, but they serve others.

We buy our food, but they grow theirs.

We have walls around our property to protect us; they have friends to protect them."

The boy's father was speechless.

Then his son added, "Thanks Dad for showing me how poor we are."




Yesterday, 27th July, 2008 was my blog, MamaFaMi's Spice n Splendour's first birthday. Time really flies. I didn't realise that it had been a year already! Thought it was just a few months ago.... mmm kalau 12 bulan ago pun, dah setahun gak jadinya eh... ahakss.... So here's wishing my blog a HAPPY BIRTHDAY! ...hok aloh poyonya.... Thank you to all my visitors. Hope you'll benefit something from there....may GOD bless you all.....amin....





Saturday morning, while having breakfast....err...more to brunch actually... mmm but if we see from the menu, it can be considered lunch!!!! Hahaha... was just laziying around until hubby said he's hungry! Such a bad wife I am huh? Went to the kitchen and was thinking of preparing 'breakfast' or 'brunch' but ended up cooking rice and Asam Pedas Ikan Parang. Was so happy to see hubby enjoying the food to quite a few helpings! Either my Asam Pedas was nice or he's just too hungry....mmm I think, the second answer is the best answer! Hahahaha... Anyway, while enjoying his food he said, let go and take the children home for the weekend. Needless to say, you can guess what my answer would be right? So I went upstairs and faxed the outing form to the school for the headmaster's approval. An hour after that, I phoned up the school to ask for the confirmation.

We reached the school and the kids were so surprised. Syahmi willingly agreed to go home eventhough just for a night. But Fatin refused. She's got some work to do and wanted to go for the school's movie night. So we left with Syahmi. On the way home, we stopped at a Supermarket, to shop for the children's order list. Didn't eat outside this time as Syahmi had requested for Sardine which mama happily cooked for him and ayah too... It's so nice to see how he enjoyed the food....

Sunday morning, iced some cuppies to bring back for Fatin. Syahmi had refused the cakes with the cream, so I gave him two plain ones. But since mama wanted to practise on her writing skill ...mmm sampai la ni pun lom ada skill lagi, tak pa..usaha tangga kejayaan..chewah.... I told him to bring a few for his close friends. And these are the four selected friends of Syahmi.....



And these are for my darling girl, Fatin Nabilah, to share with her friends....



Sorry guys, no new recipe to share today as mama is running late for her Monday chores! Anyway, I used Hershey's Perfectly Chocolate Cake for all the cupcakes in this entry.



Have a nice day!!!



Quote:
1. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Thanks Ana. Bola kenit atas cuppies tu, beli kat kedai runcit pun adalah. Ada yang bentuk kereta, heart shape, bulat...semua ada... Terima kasihlah pada Kak Pah ye... Terharu chek...
2. srsfeqah>> Thanks Feqah... Actually ma ni tengah kemaruk nak menulis atas cuppies tu... tu sebab saja suka-suka mendeco ni....
3. kuchai>> Gambar asam pedasnya tak dan ambik sebab cik abang dah lapar! Muahahaha...Tq for the wish. Ohh, boleh eh main declare cuppies tu sendiri punya, cenggitu je eh? Hehehe....
4. wawa ssalwa@yahoo.com>> Ala Wawa, kat blog tu senang je...ma tepek gambar dan resepi je, tak de celoteh mak nenek. Pas tu, ruang komen dan chat pun tak ada... senang kerja.... hehehe...
5. roylazim>> Hopefully they are happy la....
6. nic>> Ha ah Nic, cepat sungguh masa berlalu....tanpa disedari...
7. suzi>> Waalaikumussalam Suzi. Thanks for the wish ya....Terharu sungguh baca komen macam Suzi ni...harap-harap kredit mama di akhirat banyaklah hendaknya.... amin...
8. maklanglina>> Okaylah tu MakLangLina, mula-mula memang cam tu. Mama punya pun hancus gak... Nanti kalau MakLangLina dah gi kelas dan dah selalu buat, jadi lawalah.... practise makes perfect!
9. pat>> Kiri kanan rumah ma dah ada penghuni...ahaks...Ma dok area Subang Jaya daaa....
10. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Thanks for the wish ya. Sorrylah information cannot be disclosed.
11. mummy jam>> Thank you mummy...
12. shima>> Thank you thank you....Tu la, cepat sungguh masa berlalu, tak perasan pun...
13. on9store>>
14. hellikonia>> Thanks Yatt. Oh, birthday blog pun kena buat food gak eh? Muahahaha....
15. Hajar>> Waalaikumussalam. Tu la tu, cepat masa berlalu, dah setahun rupanya. Ha ah, blog tu memang pendiam. Fp ni je yang peramah sket. Hehehe...
16. Mak Teh>> Thank you Mak Teh dear....
17. nur>> Terima kasih Nur for all your kind words...
18. dapurimpian zainab08@ymail.com>> Waalaikumussalam. Terima kasih ye.....
19. zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Terima kasih Zai....
20. Jeannie>> Thank you so much for your wishes Jeannie. Hopefully I won't run out of ideas to blog!
21. yanT>> Thank you YanT. Wah rajin mak si Hani ni ye...bagus tu... Dah dapat puji-pujian tu, mesti tambah bersemangat lagi nak cuba memacam resepi lain....
22. mamacunazorro77>> Anak angkat? Oh tidak....daku belumlah setua itu....muahahahhaha....
23. Muna>> Tu la pasal. Bila tengok my first entry, surprised gak to find that it's been a year already.
24. mama 3hz>> Mana dia link rumah baru mama 3hz? Mama click kat link yang dalam ruangan comment ni, dia kata blog dah tak ada....
25. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Tu la tu, bukan orang je sambut anniversary, blog pun nak gak tumpang semangkuk! Huhuhu...
26. kesum>> FP dah dua tahun lebih...
27. Fatin>> Ha ah, cepat sungguh sampai ma pun tak perasan! Happy belated birthday buat En Helmi ye.... Ye la, nak spend quality time together, kalau tak memasak, perut lapar, mana ada quality nya... ahakss.... Alhamdulillah lah kalau Fatin kata Fatin dah rajin... seronok dengar...
28. Elizabeth>> Thank you for your kind words dear Elizabeth. I hope I will have the ideas to keep blogging. But I think I am less creative nowadays, be it in writing, cooking, baking and lots of other 'ings'. I guess I am just too relax, so the brain tends to relax as well... hahaha....
29. mini>> Do you think so? That's a relief! Thanks Mini dear....
30. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Biar lambat asal selamat! Ahaksss... Thanks Zana for the wish. Ala, tulisan tu, kalau pada mama, dah happylah. Tapi kalau pada pro pro semua...hok aloh, cam tulisan budak darjah 1 ler kekdahnya! Hehehe....
31. gambaqkahwen>> Terima kasih atas ucapan tu ye.. Blog mama tu tak de ceritanya..hanya gambar dan resepi je...straight to the point!
32. rozamy amelia@pernec.com.my>> Waalaikumussalam Rozamy. Terima kasih atas wish tu and your kind words ye. Amin!
33. as tulipgurls_1040@yahoo.com>> Waalaikumussalam As. Terima kasih kerana sudi mencuba resepi yang dipromosikan di fp mama. Icing atas cupcakes mama ni, ma gunakan resepi Icing EJ with a few adjustments... as per my email to you..
34. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Terima kasih Bibu atas ucapan tu...and happy belated birthday to your daughter ya...
35. jaja fizaja87@yahoo.com>> Mama gunakan resepi Icing EJ dengan a few adjustments.... ma dah email Jaja.
36. mariam>> Thanks Mariam for the wishes. Ha ah, elok no bertatihnya, samalah cam blog ma ni ha....
37. zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Most welcome.
38. mummy hamim2>> Terima kasih Imah. Amin.... Best bawak makanan ke hostel tapi tu la, hostel anak-anak ma ni tak berapa syok sangat sebab tak de tempat nak berkelah. Dulu masa kat hostel adik ma, best! Siap bawak bakul, bawak tikar. Anak mak, daripada sorang (adik ma) dah jadi 4, 5 orang dah! Instant punya anak-anak! Hahahaa....
39. fizan yusop>> Terima kasih Fizan. Nak datang belajar, boleh aje... tapi kalau ajaran songsang, jangan mare!
40. ieda pahang ieder_immi@yahoo.com.my>> Terima kasih Ieda....
41. agent 66 merpati66@yahoo.com>> Ye ke? Eee sukanya!
42. jun>> Thanks Jun...sedap tak sedap, orang tak tahu... kenkadang gambar je nampak sedap... muahahaa.....
43. kak jie jie>> Kak Jie Jie, it's not my fp, my Blog. My FP dah dua tahun, dah pandai cakap...ahakss...Blog baru setahun, baru jalan jatuh... Hehehe... Ala kak, benda kalau baru buat memang macam-macam pesen yang keluar. Lama-lama sok, cantiklah kak....practise makes perfect!
44. yangmazni>> Muahaha...memang sah mama leh jadi tukang karut! Ahakss....
45. noor>> Tu la tu, surprise juga bila tengok my first entry....lorrr dah setahun rupanya!
46. RinnChan>> Of courseeeee! Thanks Rinn... Esh kalau ma tahu ler sebaya dengan blog Mat, mesti ma suruh Mat buat kek dua tingkat! Setingkat dia potong, setingkat lagi ma potong! Muahaha.... Tangan tak ketaq kalau perut tak lapaq. Hahaha... Ala Rinn, kalau orang kata tulisan tak cantik, ma senang je jawab... itu seni...muahahaha.... ada je idea nak cover line!
47. arina>> Tu la kan, cepat masa berlalu. Tak perasan dah setahun. Tulisan tak cantik, tak apa...anggaplah ianya seni Arina tersendiri...tak de orang leh copy ooo.... bak kata Rinn, identiti sendiri! Wah....
48. << jeff >>>> Thanks bro for your kind words...
49. ezura>> Thank you my dear... Long time no see? Sihat?
50. hannan6d>> Terima kasih Hannan6d. La awatnya malu malu nak menyampuk...tegur je.. terima kasih sudi jengok ma ye. Tulisan budak baru belajar. Tu yang tengah kemaruk nak menulis je!
51. ina drnoor@sel.moh.gov.my>> Waalaikumussalam Ina. Thanks for the wishes ya. Icecream cups? You mean souffle cups ke? You can find them kat Yummies Bangi or maybe kat Bake with Yen. Tempat lain ma tak familiar sebab tak pernah pergi....
52. Mademoiselle Ayu>> Memang yummy!!
53. cek de sam>> Kat blog tu senang je Cek De Sam. Tepek gambar, tepek resepi, siap. Tu yang rajin update tu...ahakss..
54. Laily a.k.a Ummi Alya Husna>> Waalaikumussalam Laily. Terima kasih kerana sudi link page akak ke page Laily ye. Kalau berkesempatan, sudi-sudilah ke mari lagi ye...
55. kay>> Terima kasih atas ucapan tu ya Kay...
56. aishah@ummiaqil>> Thanks for the wish ye Aishah.
57. ita sya_zi_ent@yahoo.com.my>>
58. fizah>>
59. umi watierizzal@yahoo.com>> Waalaikumussalam...
60. putrimlm fotopages>> Terima kasih banyak-banyak ye putrimlm.
61. putrimlm fotopages>> Thanks for the wish...
62. Gert snwann@gmail.com>> Thanks you so much for your kind words Gert dear and thanks for always visiting me ya....
63. lovecupcakes ms.sarinah@gmail.com>> Thank you Sarinah dear for the wish and for your kind compliments. Yang simple ajelah yang ma tahu buat. Yang sophisticated, kenalah menuntut ilmu...tu yang tak kuasa tu...ahaks....
64. ita sya_zi_ent@yahoo.com.my>> Waalaikumussalam.
65. Daalia>> Of course sebab it's so simple to prepare and so far, it never fails me, not even once...alhamdulillah....
66. asmahhassan80 asmahhassan80@yahoo.com>> Mama gunakan resepi Icing EJ cuma mama ubahkan dari susu pekat ke gula icing. Amountnya, secukup manis.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net