By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Jul-2008 12:21 Email | Share | Bookmark
ORANGE BUTTER CUPCAKES

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Quote:
PETUA DARI IBU....

Ramai ibu bapa selalu lupa untuk menasihati anak-anak ketika anak sedang tidur.

Ini ada satu petua dari ibu saya

1.setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.

2.membaca surah al fatehah 1 kali, alam nasyrah 1 kali

3.bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4.apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5.ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

Cubalah petua itu dan insya allah kesannya akan anda dapat lihat sendiri.

Selamat mencuba......








Today, again I am the first one to hang the clothes outside! And that was 8.30am already. I don't think I was early, so it must be that my neighbours are late.....

Since Kak Ana had said that she is free to go out with me, so I decided to bake some cupcakes for Intan. Decorated the cuppies in the morning. Actually I thought of decorating the cuppies with small swirls, but when I sat down to ice the cuppies, the laziness came... not lazy to decorate the cuppies, I am thrilled actually, but lazy to do the cleaning afterwards. So I used as least tools as possible. I only used my small spatula to ice all these cuppies. Not bad huh?!



Started from home around 11.50am. Kak Ana drove as we were running late, my fault actually! Thanks to Kak Ana who knows the road very well, we managed to reach Intan's office, earlier than planned. Fetched Intan and went to the nearby restaurant for lunch....on Intan! Hehehe...macam mana ni...birthday girl pulak belanja ni....ahakss...kalau ma tahu Intan nak belanja, mesti ma ambik lauk macam-macam lagi! Ahaksss....Sesiapa yang baca ni, mesti berkata di dalam hati...kalau keluar dengan mama, NGERI je nak belanja...muahahaha! Sabor je la!.

After lunch, we went to Giant with the intention to just buy a plastic bag for Intan to carry her cuppies home. Ended up buying a trolley full of goodies! Well, the three of us shared the trolley okay! You must be wondering, what time Intan went back to her office....well....don't ask! For us to know and for you to keep wondering! Muahahahaa...! Tabik boss....mahap kidnap pekerja cemerlang boss ni! Shakali shakali halal la ye.....muahahaha...... From Giant, we stopped by at a bakery supply shop somewhere in that area as well. I guess, we got excited that we forgot to pay for the parking. We were in the shop for less than 20 minutes and when we came out of the shop, there's a piece of paper on the car's windscreen. We've been fined...RM100.00!!!! I think that guy just placed the fine on our car, less than 5 minutes because he's still around at that time. Tried talking to him (NOT BRIBING OKAY!!!) but to no avail. He asked us to go to MPPJ to appeal. So from there, we dropped Intan at her office and went straight to MPPJ. Ended up paying RM30.00!! Just for a silly mistake, instead of paying 30 cents, I ended up paying RM30.
Moral of the story : Don't get over excited that you tend to forget your responsibility!



As requested by the Birthday Girl....wah...boleh panggil girl ke? Muahahahaha...tak pe, bagi Intan perasan habis-habisan!!!..., recipe to share today will be the cupcake recipe. It's a recipe from non other that Chef Alex Goh...mesti Mat kata...tu dia...mama dengan Chef Alex Goh dia....muahahaha....



ORANGE BUTTER CUPCAKES

Ingredients
:

(A)
200g flour
1/4 teaspoon baking powder
1/2 tablespoon milk powder
250g butter

(B)
5 eggs
175g sugar

(C)
2 tablespoons orange juice
zest of 1 orange

Method :

1. Cream (A) till smooth and fluffy.
2. Whip (B) till light and thick.
3. Add (C) into (B) and mix till evenly blended.
4. Add (A) and mix till well incorporated.
5. Place the batter into a greased and floured cup cake mould.
6. Bake at 190 C for 20 minutes.


Quote:
KEK CAWAN MENTEGA OREN

Bahan-bahan
:

(A)
200g tepung gandum
1/4 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu besar susu tepung
250g mentega

(B)
5 biji telur
175g gula

(C)
2 sudu besar jus oren (mama gunakan Sunquick)
parutan kulit 1 biji oren (mama tidak masukkan)

Kaedah penyediaan :

1. Putar (A) hingga gebu dan tidak berbintil-bintil.
2. Pukul (B) hingga kembang dan pekat.
3. Tambah (C) ke dalam (B) dan gaul hingga sebati.
4. Campur (A) dan adun hingga sebati.
5. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan yang dialas dengan cawan kertas.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190 C selama 20 minit.




Quote:
1. mamacunazorro77>> Ha ah mama tak masukkan sebab tak ada limau yang nak diparut! Hahaha... Kalau masukka, mesti lagi sedap!
2. << jeff >>>> Sama-sama bro...ingat mengingati memang dituntut kan...
3. cek de sam>> Waalaikumussalam Cek De Sam. Aduhai, kalau tak boleh kurangkan saman tu, menangih tak berlagu la mama.... rasanya lepas tu, sebulan tak keluar rumah kot...ahakss....
4. Hajar>> Waalaikumussalam. Mudah-mudahan birhday girl tu enjoyed the cuppies dengan family dialah hendaknya....
5. Agent 66 merpati66@gmail.com>> Gather bersebab la geng...kalau tak, memang malas nak keluar punya!
6. mummy hamim2>> Buat membazir je kalau nak hantar cupcake ke sana wei...Imah buat lagi sedap!
7. nabialishad>> Here comes the birthday girl (wah...girl! ) Anyway, terima kasih banyak-banyak ye Intan sebab sudi belanja ma dengan Kak Ana makan tengahari. Gembiranya mama dengar feedback Intan tu. Lega rasanya. Tu la kan, next time kita ajak Erna join sekali....
8. I Z Z A H izzz81@yahoo.com>> Huhuhu...kek sedap dan berasa oren...yum yum....
9. srsfeqah>> Itulah tu, nasib baiklah dio kasi RM30. Tapi 30 tu ralat jugaklah! 30 hengget tu sey boleh buat beli lauk tau!
10. Syahnur>>
11. muna>> Ala, kalau datang sini pun, bukannya tambah carb... infact, makes you have stronger will power tau! Muahahaha....
12. pekan>>
13. wawa ssalwa@yahoo.com>> Wawa comel kot, tu sebab dapat kurang lagi. Ma dah buat muka sedih, muka toya, muka blur tapi tak dapat pun. Diorang memang dah tetapkan la that RM30 sebab dah siap siap ada chop untuk RM30!!!
14. rinzura rinz_zura@yahoo.com>> Waalaikumussalam Rinz...Alhamdulillah mama sihat je. Sama-samalah kita amalkan ya...mudah-mudahan mendatangkan kebaikan...
15. azura asri>> Terima kasih ye Azura....Setakat tu je yang terdaya dihasilkan...
16. Yati yadami68@yahoo.com>> Most welcome Yati...deco tu, taklah secantik mana, kalau untuk amateur like me, okaylah tuuuu....
17. ieda pahang ieder_immi@yahoo.com.my>> Waalaikumussalam Ieda...Lor, mamanya tidur dulu...kot ler nanti anak pulak yang buat petua tu kat mama dia...hehehe....
18. bibu@wilda caw582@yahoo.com>> Alhamdulillah...
19. kakliza>> Tq kak...Kalau akak leh self pick up, bolehlah kita buatkan akak. Hehehe...tapi seganlah kak, akak punya kek sedap-sedap, nanti rasa kita punya.... cam hampeh ler plak! Jangan jeles jeles aaaa.... akak tu lagi best, siap picnik lagi kat sekolah! Laaagi kita jeles! Hehehe....
20. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Aik....demanding ler plak haaa......
21. fiza>> Waalaikumussalam Fiza. You're most welcome, moga ianya memberi kita semua manafaat...
22. fiza>> Terima kasihlah kerana sudi link page mama dan blog ma kat page Fiza ye... tapi mana linknya? Boleh juga kami semua buat kunjungan muhibbah...hehehe....
23. pat>> Oooo Cikgu kat Sek Padang Temu eh? Tu tempat lalu lalang ma tu...hehehe...
24. Edoras>>
25. Acik Ina cahya437@yahoo.com>> Terima kasih Acik Ina kerana sudi ke mari... Acik Na keceklah resepi dari mertua acik Na tu...nanti leh share dengan kami semua....
26. fiza>> Thanks Fiza for your kind words...
27. mummy sofea>> Ahakss...Fizah tahu ke orang membuatnya tu rupa macam mana. Agaknya kalau Fizah tengok ke'cute'an mama ni, mesti terkejut badak punya! Hehehe... Tak de tipsnya...memang boleh buat rayuan... tak yah rayu nangis-nangis pun, diorang otomatik beri diskaun. Chop pun dah siap ditempah untuk cetak perkataan RM30 tu....
28. Marcia>> Most welcome mummy A'qila.
29. shima>> Eeee tak mau ler bagi rasuah wei. Kalau tak masuk TV3 pun, kat akhirat sok kena soal wei, takuttttttt.... lagipun kalau 30 bijik cc harga dia dah lebih dari RM30. Baik ler bayar je! Ahakss...berkira gak tu!
30. Tina>> Waalaikumussalam Tina. Biasalah kalau baru balik dari overseas...tengok apa pun, semua nak makan. Reason being, dulu tak dapat makan. Tapi bila baju dah tukar saiz, barulah nak beringat...hehehe....Ini mama membebelkan diri sendiri ye!
31. nn>> Alahai, kenapa coti wat kek...sibuk ke? Kita ni tak de order, yang ada order, leh tolak tolak pulak...ish ish ishhhh...
32. leezsa>> Nasib baik kata comel...kalau Leezsa kata tak comel, dah macam bas kilang pulak, bak kata Adam! Apalah dosa bas kilang tu agaknya yek....Hehehe....
33. fida ynf1999@yahoo.com>> Waalaikumussalam Fida. Alhamdulillah sihat-sihat adanya. Mudah-mudahan kita dapat memanafaat segala ilmu yang dikongsi....
34. mama3hz>> By all means, silalah copy and paste dan kongsikan seramai mungkin....alhamdulillah...
35. Roszana>> InsyaAllah boleh aja....kita hanya berusaha, Allah sahaja yang menentukan...
36. Shah Sya Syahmi Syafiyah syarezan2@yahoo.com>> Ni mesti ibu dia yang over excited nak jumpa ayah dan bukan anak-anaknya! Ahakss.... Wah, Shah pergi mana pulak tu...
37. noor>> Ha ah kak, bila buat orang gembira, kita dapat rasakan kepuasan tu. Penat pun leh hilang......
38. norsham ~ mommy sofie>> Waalaikumussalam. Sama-sama Norsham...Thanks for visiting my site ya...Senang-senang, datanglah lagi...
39. arina>> Hihihi...nak cakap pun segan tau Arina sebab mama pun tak pandai, tak pergi kelas. Main tonyoh je! Ma masukkan icing dalam plastik kecik, ikat dan potong sikittt je kat bucu plastik tu. Pas tu, cakarlah...tangan je la nak kena steady. Tak leh banyak gigil...ahakss.....
40. Erna>> Aiyoooo ampunnn...ma tak bersalah cheq oi... Ma dah ajak aa.... Shian pulak kek ekau ni.... nak buek cam no, dah bolalu dah. Tak po, lain tahun plak ya...
41. kamalina a.k.a aimi>> Ini sudah bagus ni... siap mintak lagi... muahaha.... like my children use to say..."At least I'm honest!" Hahahaha....
42. intan>> By all means, please do so...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net