By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 18-Jul-2008 08:18 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE CHIPS MUFFINS (Sis Roylazim)

Chocolate Chips Muffins


A BEAUTIFUL PRAYER

I asked Allah to take away my habit.
Allah said, No.
It is not for me to take away, but for you to give it up.

I asked Allah to make my handicapped child whole.
Allah said, No.
His spirit is whole, his body is only temporary

I asked Allah to grant me patience.
Allah said, No.
Patience is a by-product of tribulations; it isn't granted, it is learned.

I asked Allah to give me happiness.
Allah said, No.
I give you blessings; Happiness is up to you.

I asked Allah to spare me pain.
Allah said, No.
Suffering draws you apart from worldly cares and brings you closer to me.

I asked Allah to make my spirit grow.
Allah said, No.
You must grow on your own! , but I will prune you to make you fruitful.

I asked Allah for all things that I might enjoy life.
Allah said, No.
I will give you life, so that you may enjoy all things.

I ask Allah to help me LOVE others, as much as He loves me.
Allah said..., finally you have the idea.

THIS DAY IS YOURS DON'T THROW IT AWAY
May Allah Bless You,
"To the world you might be one person, but to one person you just might be the world"

JUMMAH MUBARAK


Got this in my offline yahoo messenger and can't stop smiling.... what a way to start the day! Thank you Cikgu Nazirah...
Quote:
salam mAMA...tak update fp ke?update la...syok bca citer mama tau...kalo dah xde citer o gmbr,tepek je lah gambar penyapu yg mama guna hari2 tu...citer lah ape2 psl pnyapu tu...hiiii....


Well, what can I say about my penyapu, or broom in English, I got a new broom just last week as the previous one was worn out and the stick was broken... that's how brutal I am with brooms! Hahaha... Just because I'm in Malaysia now, I don't really mind letting go the old broom. But that was not the case when I was back there in Malawi. Since I can't find a similar broom like the one I'm using now, I used the same broom for 7 years and it has grown smaller and smaller throughout the years! Believe it or not.....

I don't really have much to say today. Still recovering from yesterday's headache. So I'll go straight to the recipe to share. And for today, I'd share something sweet. I just can't get Mak Lang's muffin photo out of my head. It was so fluffy that I feel like pinching it! I've always wanted to bake muffin that will look like that but till today, my muffin still has not reached the standard that I wanted. But no worries, I will keep on trying. Thank you to Sis Roylazim for this nice recipe....



CHOCOLATE CHIPS MUFFINS
Source : Sis Roylazim

Ingredients :

• 6 (M-size) eggs
• 150g chocolate chips
• 250g unsalted butter ~ melted
• 50g cocoa powder ~ sifted
• 2 teaspoons baking powder ~ sifted
• 200g icing sugar ~ sifted
• 200g flour ~ sifted

Method :

1. Place eggs in a bowl and whisk till it bubbles. Just use the hand whisk.
2. Add in the sifted ingredients. Mix.
3. Pour in the melted butter. Add in chocolate chips and mix.
4. Spoon the mixture into the muffin cups, 3/4 full.
5. Bake in a pre-heated oven at 170 C for 25 minutes.



Quote:
MUFFIN CIP COKLAT
Sumber : Sis Roylazim

Bahan-bahan ( 20 biji ) :

• 6(M-size) biji telur
• 150g cip coklat
• 250g butter tanpa garam - dicairkan
• 50g serbuk koko - ayak
• 2 sudu kecil baking powder - ayak
• 200g gula aising - ayak
• 200g tepung gandum - ayak

Cara-cara :

1. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sampai berbuih. Tak payah guna mixer.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang diayak. Kacau.
3. Masukkan butter. Masukkan chococolate chips. Kacau sampai sebati
4. Isikan adunan ke dalam cup muffin. 3/4 penuh.
5. Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 30 minit.




HAPPY BIRTHDAY CAK



Quote:
1. Zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Zai ni memang selalu dapat jadi first to comment dalam banyak fp. Caayalah....
2. ssahida>> Hitam tu mungkin sebab koko dia. Ha ah, penyapu yang sedap digunakan akan kita gunakan sampailah lentuk liuk gitu kan...hehehe...
3. aida aidamustafar@yahoo.com>> Terima kasih kerana sudi berkunjung ke fotopage Mama ni ye... Vakum mama tu dah tua la.. nak kena beli yang baru, tapi nantilah dulu....
4. Lee Lin>> Mmmm ma tengok Lee Lin ni putih, mana pulak tampuk manggisnya...nanti check balik dengan Agen 10 la....
5. jasmeen>> Tu la tu, dah disarankan, ma ikut je! Hahaha...penyapu biasa tu je yang jerami tu. Kalau keadaan mendesak, 7 tahun pun boleh guna lagi tau!
6. amal5041.fotopages.com amalhayati68@gmail.com>> Waalaikumussalam Kak Amal. Sib baik akak mintak muffin, senang lah sikit... kalau mintak yang susah-susah, kita tak reti!
7. Zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Betul tu, durian memang best! Tapi omputih ni tak reti makan, dia kata busuk. Hish, marah betul!
8. srsfeqah>> Mongholit-gholit muffin ekau yo Feqah.....
9. meorjay meorjay65@yahoo.com>> Sib baik jari je, kalau jilat pinggan sekali, esh segan orang keliling tengok...hehehe...
10. wawa ssalwa@yahoo.com>> Wah...bagus betul semangat Wawa....nanti kalau dah buat, jangan lupa tunjuk ye...
11. spirits inquiry@extrumedia.com>>
12. Eryne Jasmine eryne1908@yahoo.com.my>> Ha nanti order eh....takut gak kang Mak Yong kempunan tak dapat makan muffin...hehehe...
13. MaDiHa>> Itulah kan, masing-masing ada citarasa tersendiri... but actually kan, muffin comes under bread categori. Mama ni kalau takat berus lantai, berus bilik air dan batang mop tu, memang selalu patah je. Mak ma kata, kalau bagi ma besi solid tu pun, ntah boleh tahan ke tak! Hahaha.....
14. MaDiHa>> Ohh faham eh penerangan berbelit ma tu? Alhamdulillah....hehehe...
15. Mama Numiyn>> Please do feel free to share the tazkirah with everybody ya....appreciate it very much....
16. Nur>>
17. ieda pahang ieder_immi@yahoo.com.my>> Waalaikumussalam Ida. Hmm kalau anak-anak tak suka coklat kenalah Ida buatkan muffin dan cakes perisa lain. Mama ni pun sebenarnya, buat apa-apa perisa coklat sebab itu yang laku. Ma sendiri kalau makan pun, hanya satu atau dua je...
18. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>>
19. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Tak cantiklah ma punya muffin, cuba tengok Mak Lang punya tu ha, membukit...geram no nengokkan! Hehehe...suka eh baca citer ma...apa, ingat ma ni tukang karut ka! Muahahahaha...lawak ja na! Baguihlah hang rajin baca, buleylah ma goreng hangpa setiap hari! Hahaha....
20. intan isms72@yahoo.co.uk >> Waalaikumussalam. Much better, thank you. Ha ah, mama nak muffin jadi macam mushroom, baru lawa... Entah bilalah impian ku kan tercapai!
21. aishah@ummiaqil>> Waalaikumussalam...ye ke nampok sodap. Tapi tak cantiklah Aishah...nak kena buat sampai jadi cantik...
22. Hajar>> Waalaikumussalam. Mama guna serbuk koko local yang mama beli dari Bagus. Kalau nak lagi hitam, guna koko yang imported punya. Lagi legam!
23. izanman>> Most welcome. Sajalah ma bagi urlnya kot Izan nak tepek kat fp..
24. Noor>> Best juga tau kak guna casing tu, tapi mahal sikitlah harganya...
25. cikwan>> Waalaikumussalam Cikwan. Terima kasihlah kerana sudi menjengah mama di sini ye....Nice and safe weekend to you and your family...
26. shima>> Eee tak kuasa nak angkut penyapu expired tu bawak balik! Buat memenuhkan kontena je! Baiklah bawak balik benda lain! Hehehe... 7 tahun bertahan tu sebab no choice ler!
27. korok>> Yummy yummy...
28. mamacunazorro77>> Ate, dah Nazirah suruh citer pasal penyapu, citer penyapulah yang keluar! Muahaha.... Aduhai cerewetnya Nazirah pasal penyapu ye... Lenkali sebelum beli, cuba try test menyapu kedai tu dulu... kalau sedap baru beli, kalau tak, cari yang lain. Jadi tak yah pergi kedai dua kali dan kedai tu pun bersih jadinya... hahaha... gurau je! Pasal cadar tu, ma check kat website Pos Malaysia, telah diterima.
29. mamacunazorro77>> Sebelah menyebelah tak boleh, dah penuh, belakang adalah, tapi tu pun dah ada yang chop....ahakss....
30. gee ~ mama @nis>> Hmmm penggemar coklat, tapi body slim je eh? Apa rahsia anda?
31. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Tu la pasal, dah kata ma ni brutal! Ahakss.... Tapi, batang penyapu tu belum patah, baru terkulai je. Hehehe... Mama tak berapa sure, tapi rasanya icing sugar kurang manis berbanding dengan castor sugar.
32. pat>> Mama beli cawan aluminium untuk letak papercups tu kat Kg Jawalah. Tapi kat kedai yang kena seberang jambatan tu, kat lorong yang banyak kedai emas tu. Apa pulak tak sajaknya, okaylah tu. Kalau beli cawan tu, tahan lama dan banyak kegunaannya. Tapi mahallah sikit. Kalau rasa nak testing je, beli je cawan foil yang dalam sikit. Mudah-mudahan muffin Pat menjadi dengan eloknya....amin....
33. Azah gegecomel@yahoo.com>> Waalaikumussalam Azah. Kalau Azah gunakan cawan kertas, MESTI alas letak dalam bekas muffin. Tapi kalau guna souffle cups, cawan kertas yang keras tu, then tak perlu. Papercups bergerigi tu lembek aje...kalau masukkan batter pun boleh collasp.
34. putirseroja>> Please keep your ad short and sweet. Thank you.
35. anna>> Tak usah naik keretapi la Anna, cuba naik Kancil, laju sket....tak pun, naik Avanza, laaaaaagi laju! Ahakss...Shian Anna ni, asyik migraine je... I think due to lack of rest ni....
36. RinnChan>> Muffin MakLang yang dia ajar student dia tu.....mama nak yang jadi macam mushroom macam Mak Lang punya tu gak....tak boleh tidak! Ini kira jeles tahap gaban dah ni!
37. www.anggunkidscolours.com>>
38. kak jie jie>> Ntahlah kak, kita ni anak murid yang patuh, jarang derhaka kat resepi sebab kita lurus bendul....kecuali terdesak ler! Hahahaha....
39. ida isk @ Ida Bakery merpati66@gmail.com>> Kita pun buat separuh adunan je...so guna 3 biji, tak ler berapa terasa sangat...hehehe.....
40. fieyla fieyla_girl@yahoo.com.my>>
41. yati-m>> Ye ke? Thanks Yati
42. ~F&Z~>> Jangan betulkan pc anda! Ahaksss....warna dia memang hitam....
43. ibu nadnaj>> Waalaikumussalam ibu nadnaj. Doh selalunya memang sticky, tapi kena terus menguli hingga tak melekat. Takes time though.
44. Roya Hannah amairo_99@yahoo.com>> Silalah Roy...kongsikan seramai mungkin ya...moga kita sama-sama beroleh pahala.
45. mummy Darin>> Mama rasa boleh aje dikukus muffin ni. Gunakan muffin cups layered with papercups.
46. roylazim>> Most welcome sis, and thanks to you for sharing this recipe as well....
47. nabialishad>> Semua pun ko mau sih..... Tak jadi mare la sebab Intan kata ma lagi comel....ahakss....
48. wawa ssalwa@yahoo.com>> Well done Wawa.....keep it up...you're getting there ok....
49. cak>> Buat Cak, jangan tak buat....Most welcome dear..hope you had a wonderful birthday!
50. zakiah z>> Muffin ni not bad...though Mak Chu kata slightly dry. For your information, mama ni suka cuba satu satu resepi ni sekali je, so I tend to forget. But there's another chocolate muffin recipe that I will share shortly dan Mak Chu kata sedap.
51. << jeff >>>> Alamak, bro baca gak ke? Hmmm...buat tak nampak ajelah kat all the grammar mistakes ya! Ahakss...
52. reen>>
53. nn>> Waalaikumussalam Noni... Muahahaha...sabor je la korang ni... mama citer penyapu pun korang kata sedap eh....hah layan je laaa....
54. Linda whaslinda@yahoo.com>> Waalaikumussalam Linda... Terima kasih kerana sudi mencuba resepi yang dipaparkan di fotopage mama ye. Glad that everyone likes it. Tentu Linda happy buatkan diorang kan? You made them happy, you are happy dan mama pun tumpang happy sama.....
55. cookinbuzz sk.ellin@gmail.com>> Waalaikumussalam. Thanks for your thoughts and kindness ya.... Appreicate it very much. Mama dah gantung dengan megahnya kat entry atas tu ye...
56. mama ca>> Aiyooo Mak Yong, tok sah masuk sini selalu...nanti kalau teringin, payah pulak...hehehehe....just kidding ok...Hope Miera sihat-sihat aje....
57. maklang>> Ma masih tak puas hati.... Nak yang jadi montel dan tembam macam Mak Lang punya muffin tu gak!
58. yaya>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net