By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 15-Jul-2008 15:15 Email | Share | Bookmark
CHICKEN PIE (MAJALAH SAJI)

 
First and foremost, let me just claim all the awards that was given to me by these lovely ladies. Thank you very much to Ana from Elianas Homemade Cakes, my sifoo Kak Liza and my Club66 gang, Ida from Ida Bakery. I received a similar award from VG previously which I've pasted in my blog. Thank you again to all....



Since the last entry, I had been very busy. My time is fully occupied. On Saturday, Mak Chu came by our place and we (except hubby) went to Sunway Pyramid to watch Hancock. The movie was entertaining and the kids enjoyed it very much (not only the movie but also the popcorns, sandwich and drinks! ...mahal oooo...kalau pergi selalu, boleh kopak! Hahaha...tapi tak apalah, janji anak-anak happy!... And for dinner, we had Kentucky Fried Chicken at Atria, Damansara.

Sunday...sent the kids back to boarding at 4.15pm. On the way, we stopped by McD to get takeaways for the kids. That's our normal routine. When leaving, both me and Syahmi were strong as we didn't shed a tear.....that time... On the way back, I was busy munching away Syahmi's McD fries, when suddenly I stopped. All of a sudden, I felt sad and lost. I missed my kids already...that's when tears started to flow...

That night before going to bed, I planned my chores for tomorrow ...siap pasang niat tu tau!!!.... Then went to bed.....

Monday, after hubby left for office, I went back to sleep as I was so tired after 5 really busy days! Woke up just before 9am. Normally, if that's the situation, I'll be very lazy the whole day but not yesterday. I think, because of my 'nawaitu', I managed to get over the laziness and started doing the house chores and I really did, non-stop till after Maghrib! Tired but satisfied!

And today, still busy. In the morning, tidied the house and did some ironing. One basket is empty and what a lovely sight! There's one more basket to go! Perhaps I'll do it tomorrow. After that, I started baking in the kitchen. Had an order for cupcakes from the Double Hope staffs. Hope they're satisfied with the cupcakes.....



I've tried out 2 new recipes today. For this entry, I will share this savory one. Came across this recipe in Majalah Saji, June edition. But I cheated slightly.... The end product is just yummy!



CHICKEN PIE FILLING

Ingredients
:

500g chicken fillet ~ cubed
1 onion ~ diced
125g butter
1 teaspoon salt
1 teaspoon black pepper ~ grounded
1 chicken cube
1 cup fresh milk
1 tablespoon flour
200g mix vegetable

Method :

1. Heat the wok and add in butter. Saute the diced onion.
2. Add in chicken fillet , salt, black pepper and chicken cube. Let the chicken cooked.
3. Add in the mix vegetable, milk and flour.
4. Stir well and cook till slightly dried.
5. Remove from heat and leave to cool.

For the skin, I used Kawanku Instant Pharata. This is where I cheated! Hahaha....



Quote:
INTI PAI AYAM

Bahan-bahan
:

500g isi ayam ~ dipotong kecil
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
125g mentega
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 kiub ayam
1 cawan susu segar
1 sudu besar tepung gandum
200g sayuran campuran

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan kuali dan masukkan mentega. Tumiskan bawang besar.
2. Masukkan isi ayam, garam, lada hitam dan kiub ayam. Kacau hingga ayam masak.
3. Masukkan sayuran campuran, susu dan tepung.
4. Kacau sebati dan biarkan hingga agak kering.
5. Padamkan api dan biarkan sejuk sebelum digunakan.

Untuk kulit pai, mama gunakan Roti Canai segera Kawanku! Tipu tipu sikit sebab nak cepat!




Quote:
1. mamacunazorro77>> Pie tu memang sedap, telah diakui sendiri oleh Mak Chu..hehehe.. She came by yesterday, so kira langkah kanan ler tu! Oh, Nazirah dah contact Ana ye... lepas ni bolehlah menayang guna souffle cups cantik cantik ye..
2. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Manalah cantiknya tu. Mama nak buat tulisan lonjong-lonjong, tapi dia jadi bulat jugak. Ngikut tuan dia agaknya! Hahaha....
3. mamacunazorro77>> Wah kalau dapat Nazirah sebagai cikgu handwriting, mesti ma leh score A++ kan...ahakss... perasan!
4. masriyah>> Memang sedap dan amat senang untuk disediakan... sebab mama cheating guna instant pharata tu...hehehe...
5. kakliza>> Akak sihat-sihatkan diri tu dulu, baru boleh bersilat semula kat dapur ok....
6. kakliza>> Terima kasih juga kat akak sebab sudi gak nak bagi kita award ni....
7. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Alahai, apa yang kita sajikan ni, biasa-biasa aje kak, presentation pun tak berapa lawa sebab kita tak berapa reti...
8. Kamilah>> I didn't pre-fried it, but pre-bake the base, then spoon the filling and finally topped it with another piece of instant pharata. Bake till golden brown. Please refer to the step by step photo for clearer explaination. Thanks...
9. Noor>> Kak Noor...kita kan, bukan kata pi piknik je suka, tak gi piknik pun suka makan pie ni...hehehe...
10. Mademoiselle Ayu>> Lain kali Ayu bukak page ma masa lepas je makan, insyaAllah daya ketahanan diri akan kuat. Muahahaha.... p/s : Ma tengok Debok kat entry otromen tu je....tapi tak nampak sangat muka dia...nanti Ayu update, beritahu ma ye...
11. putrimlm fotopages>> Wah...dah plan in advance ye...bagus betul, very organised!
12. MaDiHa>> MaDiHa ni kan species rajin. Anytime je boleh tersembul chicken pie kat entry dia nantinya! p/s : Ha ah, hari tu jalan jam kan? Abang ma keluar nak ke pejabat kol 6.30 pagi, dia sampai office pukul 8.40am!!!! Selalunya setengah jam je dah sampai! Haru betul. It seems ada banyak road block hari tu!
13. srsfeqah>> Eeee kuek eh makan anak daro ni...nanti tombam badan eh baru tahu!
14. nic>> Chicken pie ni sedap Nic....ahakss... saja nak menggoda! Pandan Jaya jauh dari rumah ma....
15. YanT>> I will be right here waiting....chewah....
16. jasmeen>> Betul tu, memang setuju banget...cepat dimasak sedap dimakan sebab badan tak penat!
17. RinnChan>> Mama suka drawing la Rinn...tak dapat conteng kertas, contenglah cupcakes. Kebetulan ada rezeki orang order. Alhamdulillah. Idea kreatif Boss Club66 ni memang menyenangkan kerja kita semua kan...
18. Wilda>> Try la Wilda. Buatnya senang dan cepat pulak tu....
19. wawa ssalwa@yahoo.com>> Esh tak adalah fantastic mana Wawa...biasa je...
20. rani>> Memang senang nak buat ni Rani....nanti bolehlah hang cuba nooooo. Baru keluar oven, jangan terus ngap, nanti terbakaq mulut pulak...hehehe....
21. UmmiSyahir>> Memang senang guna instant Pharata ni. Mama punya stok dah habis, nak kena pi beli la ni....CC ma cun eh? Sukanya....terima kasih!
22. shukri sfawani sfawani@hotmail.com>> Thanks...
23. maklang>> Lenkali nak ikut macam MakLang la...nak siapkan text ucapan....hihiihi.....
24. lea miss_lea2@yahoo.com>>
25. mummy hamim2>> Imah ni tak abis abis diet...kalau diet, telan je la air liur sampai kenyang yek...ahakss.. Aiyoo...nak kena buat ke, nak datang check ke? Alamakkk..ni yang seram ni! Rumah sebelah sebelah dah full. Rumah hujung hujung sikit, rasanya ada sebuah. Rumah belakang ada, tapi tu ha, Fizah dah chop! Hehehe....
26. pat>> Habis dah...ma kasi kat Mak Chu!
27. the kesum return>> Anak teruna ma yang umur 12+ tahun tu kat hostel ler. Tak pe, ma dah turunkan sendiri BM ma. Dah cuci dia punya bowl dalam tu. Tunggu nak rasmikan aje....wah... Eh kenapa buat pie tak jadi? Kan senang je... Nak lagi senang, guna je instant puff. Mmm tapi, ada ke kat sana?
28. mamacunazorro77>> Hihii...banyak lak bintang nanti pening! Hihihi....Laaa nak disimpan je cup cup tu nanti buruk ler...lagi sayang tak leh guna! Psst...tapi ma pun ada gak 'penyakit' yang sama...ahakss...
29. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Oooo ok....tq
30. << jeff >>>> Kenalah suruh home minister buat, mesti sedap punya....
31. mummy sofea>> Actually cutter tu untuk buat scones la Fizah...Rumah belakang ada lagi tau, conner lot lagi... Imah, ma dah suruh dia booking rumah hujung sikit tu....hehehe...meriahnya!
32. Dayang Santubong dygchanj@yahoo.com>> Kalau Dayang yang buat, mesti lagi best!
33. azura>> Dalam resepi ni, tak ada yang goreng, semuanya baked. Baru dia fluff up. Base dia pre-bake then top dengan sekeping puff, pas tu bake sampai golden brown.
34. ida isk merpati66@yahoo.com>> Ala deco kita sempoi habis tu! Actually dah lama dah teringin nak cuba guna puff ni buat pie, baru hari tu terberani. Thanks to you la....Macam ni kan, Instant Puff punya company kena bayar komisen kat you la geng...
35. Eryne Jasmine eryne1908@yahoo.com.my>> Alamak, Mak Yong datang dah....Nanti buat ye Eryne....
36. dapurimpian>> Memang betul tu, senang serta cepat dibuat dan sedap dimakan!
37. mummy jam>> Tipu yang halal kan mummy...hehehe...
38. Phalinn>> La ye ke, kesiannya Phalinn. Tak pe, nanti suruh Aqilah buat...
39. lynn lynn_selamanya7676@yahoo.com>> Sama-sama...
40. Haniss>> Tu la tu, nasib baik tak terpelecokn kat tangga! Hahahaha...sabor je la! Ha ah, cheating sikit, bukan apa, nak jimat masa dan tenaga! Chewah!
41. Linda linda@kaoricake.com.my>> Tu la kan, kalau product Kawan tu nak bagi ma supply 3 bulan free pun best kan...hehehe...
42. MaDiHa>> Ha ah, terkandas. Day after, dia ikut tol sebab takut jam lagi. Leceh betul! Eh tak, puff tu ma tak transfer mana-mana. Sorrylah gambar agak mengelirukan. Actually mama bake guna dua bekas, satu foil satu lagi yang pastri cup tu. MaDiHa bake terus dalam any one of them, tak yah transfer transfer ye. And yes, puff tu agak mengecut sikit bila dah prebake. Tapi nanti nak top dengan another piece, so should be okaylah... Mmm paham ke dak explaination ma yang berbelit nih? Kalau masih keliru, email ma ye... mamafami66@gmail.com
43. iema>> Waalaikumussalam...
44. shima>> Tak gak Shima, kenkadang kantoi gak! Manalah canggih alatan dapur ma tu...cikai je... Cutter tu cutter scones, kat kedai bakery ada rasanya..
45. LUNA lunacollections@yahoo.com>> Terima kasih.
46. amal5041.fotopages.com amalhayati68@gmail.com>> Ini yang tak sabar ni!
47. stROZze>> InsyaAllah sedapppp....
48. Big Mamma Bukhari aka Ati itawaizurfosuy3479@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Biasa-biasa aje menu mama ni...saja suka mencuba...
49. hayatibadri>> Thanks Hayati...saja berani beranikan diri mencuba...
50. shariza mamanurin2002@yahoo.com>> Senang aje buat pie ni kan....nanti bolehlah buat sendiri...
51. lovecupcakes ms.sarinah@gmail.com>> Waalaikumussalam. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke fotopage mama ye. Amatlah berbesar hati sebab Sarinah sudi nak link fp ma ke blog Sarinah. Terima kasih banyak-banyak...
52. Syahani misshoney74@gmail.com>> Waalaikumussalam Syahani. Instant Pharata ni memang banyak betul gunanya, dan menyenangkan kita semua kan...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net