By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 12-Jul-2008 12:12 Email | Share | Bookmark
ROSE CUPCAKES

 
If you are staying next door to me, you must be wondering, what in the world is this lady next door scrubbing as early as 6.30am! Yeapp, I was scrubbing two full buckets of white shirts ~ hubby's office shirts, Fatin and Syahmi's uniforms and socks. I soaked those whites clothes with Clorox, Vanish and soap overnight, with hope, by the time the clothes are dried up, it'll look as white as possible, just like in one of the advertisements in the television! Am I too obsessed with advertisements? I don't think so. But I am just so jealous of my dad's white shirts as they are really white! If my mom can do it, I can also try to do the same! Wah...bersemangatnya....muahahahaha... angin rajin ler tu! Hihihi....

But yesterday, honestly I was granted with a good load of energy and determination. I was up and about from 6.30am right till 12.30 midnight and that was when I really knocked-out!!! I did three rounds of laundry. Swept the whole house. At noon, sent Syahmi to Abang Man's (hubby's cousin) house so that Syahmi can go to the masjid with him for the Friday prayers. I just don't have the confidence to let Syahmi go on his own with all these sick things happening to children nowadays! Dropped Syahmi and went straight to the Dobi. Sent all the comforters and bedsheets to wash as I don't want to abuse my washing machine too much. It's because, I have a few more loads of clothes to wash!!! And actually, when I am typing this entry (Saturday 12th, 10.30am) the washing machine is doing it's job, on the second load! From the Dobi, Fatin and me went to Hero supermarket to get the foodstuff for the kids to bring back to the hostel. Then fetch Syahmi and went straight home. Done tidying the things we bought, I started ironing. After Asar prayers, started cooking and straight away baked some cupcakes for Daalia...





"Ma...I think you'd better skip the rest of your yesterday's story as we are getting tired just by reading it"....
How many of you must be saying that, put up your hands! Well, to be honest, I'll be one of them! Hahahaha...so yeah, let me just skip the rest and move on to the recipe to share today. It'll be the cupcake recipe that I made for Daalia. Hope you liked it dear.....


ROSE CUPCAKES

Ingredients
:

150g cake flour
2 teaspoons baking powder
a pinch Salt
3 egg whites
3 egg yolks
175g sugar
60ml oil
125ml fresh milk
1 teaspoon Rose essence
a few drops of pink food coloring

Method :

1. Sift flour, baking powder and salt together and leave a side.
2. Combine egg yolks, sugar, oil, fresh milk, rose essence and coloring. Mix well.
3. Add in the flour and mix.
4. Beat egg whites till stiff.
5. Fold in the egg whites into the mixture.
6. Spoon into the papercups.
7. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 25 minutes.



Quote:
KEK CAWAN ROS

Bahan-bahan
:

150g tepung kek
2 sudu kecil serbuk penaik
secubit garam
3 putih telur
3 kuning telur
175g gula
60ml minyak jagung
125ml susu segar
1 sudu kecil esen ros
beberapa titik pewarna merah jambu

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung gandum, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
2. Satukan kuning telur, gula, minyak, susu segar, esen ros dan pewarna. Kacau hingga sebati.
3. Masukan tepung dan kacau rata.
4. Pukul putih telur hingga kental.
5. Kaup balikkan putih telur ke dalam bancuhan.
6. Sudukan bancuhan ke dalam cawan kertas.
7. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 25 minit.


Nota :

Bagi menjawab soalan di manakah mama membeli souffle cups berwarna coklat ini, mama beli dari :
PUAN SUZANA ABDUL RAMAN
Handphone : 019-4741363
Email : cake_lovers69@yahoo.com
Website : http://elianas.fotopages.com dan http://elianas-homemadecake.blogspot.com
YM : cake_lovers69




Quote:
1. anna>> A round of applause for Anna
2. anna>> Hehehe...berjangkit juga penyakit chop chop tempat ni yek...muahaha....Boleh aje tukar flavour. Kalau nak flavour orange, tambah je pewarna oren, kalau tukar flavour pandan, tambah pewarna hijau, dan seterusnya. Ma rasa Anna lebih arif....buat-buat tanya plak!
3. yatt>> Eeee tak jadi kerja nak sental baju kol 4.30 pagi wei! Kalau ma, kol 4.30 pagi tu, iron baju okaylah! Hehehe... Alahai, kesiannya, your stay kat Melaka tu wasn't a good one...so sorry...
4. srsfeqah>> Hubby Daalia singgah rumah ma tolong ambil cuppies tu. Ma nak hantar, tapi dah malam, hubby ma tak bagi drive. Then dia pulak not available at that time. Tu la tu, ma ni, kalau angin rajin datang, extreme pulak! Lepas tu nanti, malam mesti tergolek dog! Hehehe...
5. Hajar>> Ha ah, ini lah cc Daalia sebelum dan sesudah....hehehe.... Harap suits her taste budslah hendaknya...
6. Noor>> Itu kalau semangat dan azam rajin kita kuat kak....kalau tak, lepas menyapu je dah penat... hehehehe...
7. pat>> Masak je la apa yang patut... kalau buka puasa ni, bukan boleh makan bebanyak sangat pun....
8. kak jie jie>> Ala kak, cc tu tak lawa sangatlah.... ketandusan idea sebab tak dan buat homework. Itu deco main terjah namanya... hehehe... Ha ah, rumah kami ni tak ler jauh sangat...
9. VG v-g@live.com.au>> Well, compared to others, mine is next to nothing la VG. Saja suka suka cuba try test...hehehe...
10. nur>> Sejuk tak sejuklah Nur, nak wat cam mana. Baju yang perlu dibasuh sikit punya banyak. Dah tu, petang pulak selalu hujan. So I really have to start early la...
11. aishah@ummiaqil>> Thanks Aishah...
12. H & H Boutique hnhboutique@yahoo.com>> Thanks...
13. << jeff >>>> Hantam sajalah labuuuu...
14. Jo>> Waalaikumussalam Jo...Baru sehari dua ni je ma edit guna picnik. Sebelum ni, hentam tepek kat Paint je...hehehe....Orang kabur IT, gitulah gayanya!
15. Ana>> Ala, tak cantik mana pun Ana..main selet je... mama ni kurang kreatif. Syakali syakali scrub kira oraitlahhh....lom ler nak jadi Popeye! Hehehe...
16. maR>> Waalaikumussalam Mar. Ha ah, mama punya blog tu tak leh komen dan tak boleh chat. Cuci mata je! Hehehe... Terima kasih kerana sudi menjengok pondok ma di sana tu ye....
17. fizan yusop>> Aduhai Fizan, baiklah pergi berguru dengan yang benar-benar pakar. Mama ni tak reti sangat, nanti bagi ajaran songsang pulak! Hahaha....
18. rani>> Betul tu, kalau sental, dia putih. Kalau tak nanti baju putih jadi brownish....
19. rani>> Terima kasih kerana sudi nak cuba resipi dari fp mama nooooooo....sori tak habaq awai awai, bancuhan tu cayaq....ampunnn...
20. zuhri>> Ha ah, mama di area Subang. Melaka tu rumah keluarga kami...kami suami isteri orang Melaka...
21. mamazieza>> Kek ni lembut ma... nak tahu, kenalah tanya either Daalia atau Mak Chu sebab Mak Chu pun dapat gak habuan dia...hehehe....
22. Dayang Santubong dygchanj@yahoo.com>> Sabar ye....
23. maklang>> Alamak, macam mana nak pass kat Gate No 10 sebab gate mama nombor 29. Jauh tu nak menapak! Hahahaha......
24. mamacunazorro77>> Papercups yang dalam gambar cupcake rose ni mama beli dari Ana. Yang lain-lain tu mama beli dari kedai bakery aje...
25. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Bukan tak leh nak jamu makan, tapi minggu lepas tu mama sibuk tahap gaban. Anak-anak ada kat rumah. Mama punya schedule very tight. Tapi alhamdulillah memang rezeki Daalia, sempat juga ma buatkan cupcakes yang tak cantik tu... Tapi tak apalah, niat tu yang penting...hehehe...
26. shima>> Thanks Shima. Souffle cups tu ma beli dari Ana.
27. wilda caw82@yahoo.com>> Memang bibik pun! Hahaha... Tu la kan, segan tu segan gak nak bagi tokei cuppies sebab kita punya tak cantik, tapi bila pikir balik, niat tu yang penting...so redah je!
28. ila ila_ummie@yahoo.com.sg>> Waalaikumussalam Ila. Mama kalau buat muffin or cupcakes, memang tak letak bahan pengawet pun and normally can stay outside (bukan dalam fridge) for more than 4 days, insyaAllah.
29. nic>> Lor....kecik lagi budak Adam tu...mamanya punnnn...dah tak sempat sempat la tu... naper nak buat kek untuk Adam je, papa Adam tu kan ada! Nic dah pindah KL ke? Dok mana?
30. Rose>> Kek ni memang lembut....
31. YanT>> Hi YanT. Hmm...since Hani tak tanya, meh mama yang tanya....BILA YANT NAK BUAT KEK UNTUK HANI? Mama beli souffle cups tu dari Ana.
32. Acik>> Mama buat juga kalau ada yang order dan yang tak kisah kalau cuppies tak cantik...hehehe...
33. Haniss>> Lagi best kan? Boleh makan, kenyang perut!
34. RinnChan>> Rajin betul Rinn menyental hari-hari eh. Kalau mama, maybe twice a week is the most. Kumpul je la yang putih-putih tu sekali basuh! Hehehe... Yang paling syoknya kalau basuh semua putih, bila sidai, panorama indah! Muahaha.... Cuppies tu, hubby Lea yang datang collect sebab ma belum diizinkan drive malam.
35. mama ca>> Hubby Lea yang datang collect...lor takkan Lea nak datang, nanti habislah seperaisssnya! Penat kan baca ma punya entry...tau...tak pe! Hehehe....
36. MaDiHa>> Ma menyental seminggu sekali sebab ma kumpulkan semua baju putih hubby (memang 90% putih), rendam dan sekali basuh. Mama ni kalau ada yang mintak buatkan, mama buatlah. Itupun kalau orang tak kisah dengan hasil kerja ma yang tak seberapanya itu. Kalau boleh self collect la sebab Bandar Sunway ma tak berapa familiar lagi. Hari tu gi Sunway Pyramid pun, mak chu yang drive. Email me ya....
37. roszana>> Nak sikit? Cam mana nak bagi eh? Hehehe...
38. roylazim>> Thanks sis. I'm far from an expert. Tengok ajelah kerja kita tu, macam kanak-kanak riang punya workmanship je! Hehehe....
39. Layman>> Lor...jiwang la pulak dahhhh.....
40. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Kalau rendam je tak sental, dia tak putih gak Zana...tu sebab, nak tak nak, sental gak. Dulu ma ada nampak kat Yummies Bangi tu tapi gatal tak beli. Then bila nak beli, dah tak ada. Nasib baik Ana ada jual.
41. ida isk merpati66@gmail.com>> Muahaha...wa punya tulang pun tetiba reput je bila lu suruh tolong berus lu punya baju! Hahahaha....
42. anie norhaziani@hotmail.com>> Try jangan tak try!
43. ila>> No problemo....thanks for the flowers!
44. jasmeen>> Aduhai, sampai berjanggut nak tunggu Jasmeen sampai...lain kali naik mountain bike ler, laju sket....ahaksss.....
45. rozeela>> Boleh aje kalau nak.... Memula memang tak reti, lelama terror la tuuu.....
46. Aliza>> Ooo suka yang bermekap rupanya ye....Cuppies ma ni biasa je tak secantik cuppies yang Daalia buat tuuu...dia dah expert...
47. YanT>> Tak naughty la...nakal sket je! I'm on Hani's side...ahakkksssss....
48. helmiyani>> Mama boh je apa yang ada. Vanish tu Kak Ana sebelah kata elok, so ma tuang jugalah. Kalau nak boh Clorox, mama selalu siap bancuh dengan air dulu, last sekali baru masukkan baju dalam baldi tu.... Kalau baju berwarna, ma tak guna Clorox, ada yang bercapuk nanti!
49. mummy hamim2>> Abislah semua bunga ros jadi mangsa Imah!
50. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Mak Chu dan Mak Ngah kata sedap. Ntahlah, kalau tanya kita, semua kita kata tak sedap sebab sendiri yang buat.. dah tak ada feel..hehehe
51. Daalia lea1207@yahoo.com>> Ala kita tahu awak busy. Alhamdulillah la you liked the cuppies. That's more than enough to make me happy! Thanks...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net