Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 10-Jul-2008 10:10 Email | Share | Bookmark
INDO MUFFIN CAPUCINO & TELUR MASAK KICAP

 


Yesterday I received two of the same awards from Mr Mat Gebu and Kak Jie Jie. Thank you to both of you for your thought and kindness. May Allah blessed both of you, insyaAllah. The award is for those who updates their page at least trice a week. Ahakss...that makes me think trice....alamak I haven't update for quite sometimes...must do it today...saper gigit cili padi, dialah yang terkinja-kinja kepedasan..muahaha...no wonder I only get a C6 for my BM during SPM...penghancur bahasa la ma ni...ahakss....



Yup, behaved well last Saturday I guess. So my good luck continues till Sunday! Had fried egg noodles with tea for breakfast....halloooo...sendiri goreng aa this time! Bukan beli punya aaa.... After Zohor, went out for a ride. This time, there's no stopping anywhere but mama is happy enough just to go for the ride. Dined out...When we reached home, ironed hubby's working shirt and trousers for the whole week.....the end.....



Fasting. Not much was done in the morning. But towards evening, I don't really know where I got the energy from, I managed to cook dinner, sweep the house and mop as well. After that, I felt good! I think, excercise really do good to your body system! Hahaha....Rumah bersih, badan sihat...wahhh macam iklan la pulak!....



Down! Headache the whole day. I think it's because I didn't 'park' my head properly when sleeping the previous night. I fell asleep with the headphone on my ears which makes my sleep not that comfortable. Felt like taking of the head, scraped all the headaches that are stuck in there, scrub it clean and fix it back on my neck! ...boleh eh macam tu! Hihihi...



Hubby's on leave. In the morning, after breakfast, hubby had asked me to accompany him to the bank. Not to escort him to withdraw cash or whatsoever but to stay in the car as parking is a big problem at Taipan. Since I can sort of drive nowadays, to sit at the driver's seat is less-stressful. No more tense and sweating...tak de dah peluh jantan, peluh betina peluh pondan dah....but still, my eyes are like the Cylons in Battlestar Galactica! Had to be alert of the MPSJ's people. I don't want to be fined! Around 12 noon, we went to the children's school to meet up with the teachers then bring the children home for their montly home visit. Reached home around 4.40 pm and after saying my prayers, went straight to the kitchen and prepared Syahmi's favourite dish of Sup Tulang and baked Fatin's favourite cake Wet Chocolate Cake.





Enough said. As requested by Mamanumiyn, I will post the Indo Muffin Capucino recipe. Well actually this recipe calls for the readymix flour. All I have to do is just mix and bake. Well, cheating once in a while is halaal....to me! Hihihi....



INDO MUFFIN CAPUCINO

Ingredients :

500g muffin mix
200g eggs (about 4 nos)
200g vegetable oil
50g water

Method :

1. Mix all ingredients and beat for 5 minutes on low speed till a smooth batter is formed.
2. Spoon into the muffin cups.
3. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 minutes.



Quote:
INDO MUFFIN CAPUCINO

Bahan-bahan :

500g muffin mix
200g telur (4 biji)
200g minyak sayuran
50g air

Kaedah penyediaan :

1. Campurkan semua bahan dan pukul selama 5 minit dengan kelajuan rendah hingga licin.
2. Sudukan ke dalam acuan muffin.
3. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 20 minit.


And this was requested by Rina. It's just my tipu-tipu way of preparing this dish ya.


FRIED EGG WITH SOYA SAUCE

Ingredients :

3 eggs
1/2 big onion ~ sliced
1 garlic ~ minced
1 fresh red chillie ~ sliced
Enough sweet soya sauce

Method :

1. Fry the eggs. Set aside.
2. Heat a bit of oil, or you can use the oil from frying the eggs. Add in minced garlic. Fry till fragrant.
3. Add in red chillie and big onion. Fry till slightly soft.
4. Pour in the sweet soya sauce and stir for a while and remove from heat.
5. Pour the sauce onto the eggs and ready to serve.


Quote:
TELUR MASAK KICAP

Bahan-bahan
:

3 biji telur
1/2 biji bawang besar ~ dipotong melintang
1 biji bawang putih ~ dicincang
1 biji cili merah ~ dihiris
Kicap manis secukupnya

Kaedah penyediaan :

1. Goreng telur. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak, atau gunakan sahaja baki minyak dari gorengan telur tadi. Masukkan bawang putih dan goreng hingga wangi.
3. Masukkan cili merah dan bawang besar. Goreng hingga sedikit lembut.
4. Masukkan kicap manis secukupnya dan kacau sebentar. Padamkan api.
5. Tuangkan kuah kicap ke atas telur dan sedia untuk dihidangkan.


Hubby came back from the office and showed me this video clip and I thought of sharing with all of my friends out there.....





Quote:
1. Lee Lin>> Kusssmangat
2. nic>> Yang simple tu yang sedap dimakan sebab tak penat memasak!
3. srsfeqah>> I likee it too! Hehehe...
4. mOk nDa marre8892@yahoo.com>> Waalaikumussalam Mok Nda...terima kasih kerana sudi ke mari. Mama ni insan biasa je yang serba kekurangan dan masih banyak yang perlu diperbaiki. Ibu manalah yang tak sayangkan anak-anaknya kan. Makin pulak, tak pernah berpisah, sekali tu harus berjauhan, aduhai. Tapi now ni dah get use to it, so not so badlah.... walaupun rindu-rinduan tetap tak leh lari....
5. wilda caw82@yahoo.com>> Sabar na, nanti hujung minggu, pergi pasar beli tulang, bolehlah masak sup tulang ye....Meanwhile, makan dulu telur masak kicap tu ok....
6. YanT>> Hi YanT....rajin datang jengok mama ye. Terima kasih banyak-banyak ye. Lor, masak telur tu simple aje. Terima kasihlah sudi anggap mama ni kawan YanT ye....you too take care...
7. Pat>> Manalah nak cari cili hijau baru petik kat pokok. Rumah ma ni, tok sah kata pokok cili, pokok lalang pun segan nak tumbuh! Hahahaha....
8. Linda whaslinda@yahoo.com>> Waalaikumussalam Linda... Maaflah mama ni tak pandai bab bab oven ni. Mama punya oven hanya untuk home use only. Kalau Linda nak beli untuk business, kenalah tanya kenkawan taukey kek dan biskut. At the moment, mama gunakan oven besar jenis Fagor dan yang kecil tu jenis Pensonic.
9. jasmeen>> Tu la tu, tension gak. Buatnya ma kena drive slowly keliling Taipan tu while waiting, haru gak tu. Jalan sempit sebab kereta parking kiri kanan. Eh, resepi Wet Chocolate cake (Rosie) tu mama dah tepek lama dah. Cuba check kat link sebelah kiri ye...
10. yangdahlia yangdahlia@yahoo.com>> Wah, the way you describe pun dah kecur dah ni....
11. cak>> Hehehe...senangnya Cak ni. Kalau datang rumah ma, ma serve telur masak kicap je la, aci tak cam tu?
12. fizan yusop>> Taipan tu kat USJ, Subang Jaya la Fizan, bukan kat Jepun ye...hehehehe....
13. zira>> Kakak adik suka apa pulak?
14. Noor>> Memang kan kak, sesekali makan yang simple menyelerakan juga kan.
15. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Ok gaklah guna tray tu. Muffin tu, kawan ma kata a bit dry. Ooo Ana pun suka bawang banyak-banyak eh? Samalah!
16. nur>> Lor tak ada ke jual tulang kat Singapore tu? Masa kat Malawi dulu, kalau diorang jual tulang, pehhhh bukan main lebat dengan isi sekali! Kat sini kalau tulang, isinya sikit je. Ada kalanya kena campur dengan daging, barulah puas sikit makan.
17. ssahida>> Tu la kan, telur tu, kalau pada ma, kira either lauk tambah or lauk emergency!
18. sweetDesign wardroBe sweetdesignwardrobe@gmail.com>>
19. RinnChan>> Kat rumah ni terbalik pulak. My kids reject habis kicap. Wah baguslah Rinn, pandai ngelat, main siram siram je eh?
20. mamacunazorro77>> Laaaa...teruk ler pulak Mak Buyong ni mengidam! Mesti Mr Papa kata, mama ni memang menyusahkan dia je! Hehehe...Ala, tapi kalau takat telur masak kicap tu, sebelah mata je leh buat...hehehe....
21. mamazieza>> Betul tu ma...cepat dimasak, enak dimakan! Pas tu tersandau kekenyangan! Hehehe...
22. << jeff >>>> Lumayan tapi simple je!
23. cek de sam>> Wah, boleh cepat kaya cam ni. Lauk jimat! Hehehe...
24. shariza mamanurin2002@yahoo.com>> Eh tak semua pun suka masak kicap. Contohnya anak-anak ma, tak gemar kicap.
25. aishah@ummiaqil>> Wah, Santa Claus turun awal ke tahun ni? Hehehehe...jangan mare, gurau je!
26. intan isms72@yahoo.co.uk>> Aik, mana tahu ma punya telur masak kicap sedap? Hehehe... Ala semua pun leh buat, beli je la kicap yang sedap dek selera!
27. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Ha ah, kalau sahur memang best. Lagi satu, goreng taugeh dengan bawang putih dan cili hiris, pun on juga! Tapi itu kira di awal puasalah... bila dah hujung hujung puasa tu...boh ayam tergolek pun dah tak lalu dah...hehehe..
28. pat>> Eh taklah, ma dok terrace house.
29. mama irfan,alia&hariz>>
30. boxhousestudio>> Mama beli souffle cups tu kat Ana. Kalau tak ada muffin mix, kenalah cari resipi yang bancuh sendiri.
31. azura asri>> Betul tu...
32. ummi zufayri>> Tepat sekali sebab bila masak simple, kuranglah penat. Bila tak penat, makan pun lajuuuuu je...ndak ndak pulak, perut tengah lapar! Hehehe...
33. rinzura rinz_zura@yahoo.com>> Terima kasih Rinzura....you too, take care!
34. masriyah>> Muffin capucino tu slightly dry tapi lembutlah.
35. Kiko>> Rajin Kiko buat muffin ye....
36. shima>> Tak juga terer, kenkadang tu kantoi gak! Ahakss....
37. ida isk merpati66@yahoo.com>> Tu la tu, jarang dapat update, so sekali update, kita cerita semua la...hehehe...
38. unnamed>>
39. kamalina a.k.a aimi>> Masakan yang sempoi, yummy dan jangan lupa...jimat kos! Hahaha....
40. kak jie jie>> Terima kasih kak kerana sudi bagi kita award. Anugerah orang, mestilah kita appreciate, ye tak...
41. rina>> Sama-sama Rina.....
42. jun>> Baca doa makan tak tadi?
43. housereno>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net