Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 5-Jul-2008 23:59 Email | Share | Bookmark
BURGER MALAYSIA

 
Quote:
Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word???? This is a beautiful story.

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quran. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.

One day the grandson asked, 'Grandpa! I try to read the Quran just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?'

The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, 'Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.'

The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, 'You'll have to move a little faster next time,' and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.

The old man said, 'I don't want a bucket of water; I want a basket of water. You're just not trying hard enough,' and he went out the door to watch the boy try again.

At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breath, he said, 'See Grandpa, it's useless!'

'So you think it is useless?' The old man said, 'Look at the basket.'

The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.

'Son, that's what happens when you read the Qur'an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives.'




Have you ever came across this situation...You woke up early in the morning, around 5am to fry the donuts for your hubby's office's party, only to find your gas tank is totally empty! Not only you're in hurry to fry the donuts but you have to assemble it into something else. You have an electric stove, but it's still brand new and is stuck somewhere on the top part of your cabinet, unassembled. And you only wanted to fry less than 20 small pieces....what will you do? Remember, it's 5 am and there's no gas delivery that early ya....

Thank God, even though I just slept for 4 1/2 hours that night, my brain was wide awake. I used my electric rice cooker to fry the donuts. Alhamdulillah they came out nice. Quickly assembled the fried donuts into Burger Malaysia (recipe to follow). And these were what I sent with hubby.....







Mak Chu slept over at my place as she wanted to help me prepare 250 chocolate muffins....resepi masuk barisan dulu aaa....hehehehe...ni kira nak tayang je la, ma ada resipi in line...muahahaha.... Those muffins were for Pak Chu's niece's wedding doorgift. Three quarter of Friday, I spent in the kitchen with Mak Chu. Exhausted...not from baking actually, but from chatting and laughing. With Mak Chu around, life is never bored! Mak Chu and Pak Chu left at 4.30pm, tidied the kitchen, swept the house and I just laid down, to straighted my back! Luckily I didn't straighten my eyelids as well! Hahahaha..... And oh, these were the simple dishes I served Mak Chu, for breakfast and lunch....










Happy birthday Mak Ngah & Mamazieza


Had breakfast of roti canai at the restaurant in front of our house. Went back home, watched TV while doing Sudoku. Hubby sped off to Dreamland and I followed soon afterwards still holding my ballpen! Hahahahaha... That is what I called, the best way to spend your weekend and therefore, I hereby declare that today is MamaFaMi's Lazy Day! For lunch, I just prepared a simple fried rice with chicken nuggets, sliced cucumber and fish cracker....keropok ikan ler tuuuu.... Then hubby said,"Let's go out!" Wow, that's music to my ears!!!! But he didn't know where to go. So I told him, "Let's find the other route to your office just like your friend had told you before" and he agreed. So off we went. Found the way without much difficulty. From there, he had asked me whether I wanted to visit my cousin at Kampung Tunku which is another beautiful music to my ears! I must have been behaving VERY WELL this week to deserve this. I think I must bear in mind to behave for the rest of my life! Hahahaha.....



Ok...enough said, now let's move on to the recipe to share, as mentioned above.... Well actually this time, I cheated. I used the ready mix flour to prepare the donuts. But rest assure, I have two other donuts recipe in line. I've tried one of them but didn't snap any photos as I didn't actually put any makeups on it. The other recipe is in the queue to be tested in my kitchen!



BURGER MALAYSIA

For the donuts


1 packet (500g) donut mix
3/4 tablespoons instant yeast
225g chilled water (from the fridge)

Method :

1. Mix all ingredients at medium speed for 17 minutes.
2. Check to see if dough is fully developed. If not, beat at higher speed for a few minutes more.
3. Maintain dough temperature between 26 - 30 C
4. Cover and rest for 10 minutes.
5. Shape into small balls and arrange on a tray, lined with plastic and sprinkled with a bit of flour.
6. Prove for 40 minutes.
7. Fry till golden brown.
8. Leave to cool on a kitchen towel to absorb excess oil.

To assemble :

Sambal
Cucumber ~ sliced
Scrambled eggs ~ optional

Cut in the middle, sideways and spread some Sambal, a slice of cucumber and some eggs.





Quote:
1. Ana>> Hi Ana, good morning to you too. How are you? Wahhh....speaking London la pulak haa....hehehe...Itu bukan chocolate muffin la, itu cappucino muffin. Sakit pinggang tu ok oklah....kalau tak rehat, mulalah dia sakit semula.
2. farah>> Nanti Farah buat sendiri je, tak susah mana pun.....
3. sahar+zabar=wani&mimi>> Sabar ye Zaba....lagi sebulan dua je...masa berlalu begitu pantas.... Nanti bolehlah makan segala makanan Malaysia ye....
4. Noor>> Menu biasa je Kak Noor. Burger Malaysia tu, mama letak sambal kosong aje...
5. Zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Tu la tu, nama berbeza tapi bendanya sama je...
6. pat>> Hai Pat...waduh..Pat ni buat mama rasa macam tukang karut je...Muahahahaha....Sorrylah ye, ma busy lately...
7. mamasya>> Tu la tu, mungkin niat baik agaknya, Allah permudahkan kerja ma, alhamdulillah.... Pagi tu ma gi kedai, ma cakap kat budak kedai tu...esh Nuar, akak rasa nak kejut ko je suruh hantar gas. Dia jawab, kalau saya tidur kat kedai ni bolehlah saya hantarkan...hehehe....
8. kakliza>> Oh yo ko...Happy birthday to Azlina as well...
9. reen>> Terima kasih Reen.....
10. mummy sofea>> Alhamdulillah dipermudahkan...sebab niat memang nak jamu orang makan kan.....
11. kak jie jie>> Ala kak, panjangnya nama resipi akak tu. 4 perkataan. Kita punya 2 perkataan je. Hehehehe.....
12. rani>> Nanti buat sendiri ye Rani, boleh makan puas-puas. Tapi la ni mesti Rani tak dak masa no...dok asyik buat kek ja...
13. Haniss>> Mama pun suka burger Malaysia ni sebab dia pedas. I love savory...
14. Roszana>> Tak apalah Roszana, nanti belajar dari tempat lain pulak ye.... Alhamdulillah Allah permudahkan urusan ma di pagi hari tu...
15. ida isk merpati66@gmail.com>> Tu la kan... pas tu kalau ada letak daging siat ke, pehhh.... Kita tak boleh letak daging siat hari tu bagi menghormati Indian staff kat office tu.
16. Aliza>> Actually had been busy the whole of last week.
17. Maryam>> I haven't reached that skill to become a chef, but definately a chef at home though...
18. masriyah>> Meriah sekali sekala je...hehehe...
19. ibu nadnaj>> Waalaikumussalam. Kenapa 3 tahun lagi? Balik for good ke? Boleh aje masak kat sana...I'm sure you can find the ingredients that side right?
20. mummy hamim2>> Waalaikumussalam Imah... Alhamdulillah sihat-sihat je. Seronok bukan main lagi ada tetamu lepas satu satu ye.... keeps you busy. Alahai, mama ni pun, sekarang ni tak berapa nak rajin dah sebab hanya tinggal berdua. Makan pun malam aje. Banyak manalah nak makan kalau dah malam hari tu.... masak cincai bochai je la.....
21. RinnChan>> Tu la tu, jadilah MekGyver pepagi buta. Ingat nak bakar gak hari tu, tapi macam tak cukup masa. Sib baik teringatkan periuk nasi ku itewww... Actually my cik abang yang suka kailan tu. Mama ni.....SEMUA pun suka! Muahahaha.....
22. rozamy amelia@pernec.com.my>> Waalaikumussalam. Nanti cubalah ye, mesti cik abang gembira kalau air tangan isteri yang buatkan untuk dia. Other than ready mix flour ni, boleh juga gunakan resipi Donut Suria atau mana-mana resipi donut juga ya.
23. MaDiHa>> Tu la kan, kuih dan segalanya pun dah naik harga. Recently, kakak yang jual nasi lemak pepagi tu pun dah naikkan harga. Nasi lemak dah naik RM1.20 sebungkus. Kuih pulak, 40 sen seketul, no more 3 singgit. Aduhai...terasa sungguhlah kenaikan harga ni. Ngeri je kalau nak kena gi buat groceries shopping. Kalau bawak takat RM!0 tu, beli sayur je la! Mama ni tak kuasa nak simpan dua tong gas kat rumah sebab tak masak banyak pun. Lagipun tak de tempat nak letak spare tank tu nanti. Silap ma la, tak reti nak check! Hehehe....
24. nur>> Waalaikumussalam Nur. Sebenarnya, rice cooker ni banyak gunanya. Actually you can bake pun dalam rice cooker tu tau. Ma pernah jumpa somewhere, tapi ma lom try lagi lah....
25. wilda>> Tu la tu...semuanya senang, membuatkan ma yang malas bertambah malas. Semua main cebur je!
26. YanT>> Hello YanT. I'm fine thank you and hope you're okay too. Mama ni kalau sebut Secret Recipe tu, memang tak familiar langsung. Yang tahu, Choc Indulgence dia tu je.... Cayaalah YanT, orang yang pertama ever angkat tangan willingly to answer a tag.
27. anna>> Anna kan, kalau nak datang makan kat rumah ma, kena cuti diet untuk hari tersebut. Deal?
28. zuraidah zuraidah@tv3.com.my>> Kue Tiau kerang tu, my favourite. Kalau letak banyak-banyak taugeh rangup mesti lagi ngam! p/s : You can refer to FP Kak Liza untuk cara besarkan gambar. Very easy!
29. saya sanialeeya@gmail.com>> Terima kasih kerana sudi berkunjung ke mari dan sudi nak link fp ma ya. You too, have a safe and nice day ya...take care...
30. nic>> Sebahagian ma tabur badam sebahagian lagi ma tabur coffee flavoured chips.
31. cak>> Eee tak maulah ma jadi neighbour Cak. Nanti ma tengah sedap tidur, Cak ketuk pintu mintak tolong! Tak kuasa mak! Muahaha...acah je! Alahai... yo yo o ma tunggu ler bagai pungguk rindukan bulan, nak tengok gambar kek Cak yang telah dibuat dengan jayanya. Tak de rezeki nampaknya.
32. Roya Hannah amairo_99@yahoo.com>> Alhamdulillah Allah permudahkan kerja ma pagi tu. Agaknya sebab niat nak jamu orang kan. Sadaqah. Rice cooker tu pun guna konsep deep fryer juga. Cuma ma lessen the amout of oil dan ma sengetkan sikit periuk tu. Jimat minyak! Hehehe...
33. jasmeen>> Keretapi Jasmeen pancit tayarnya kot...hehehehe.....
34. liyana~umi danish n batrisyia cdyana2001@yahoo.com>> Ma ni, kalau tak iye iye, tak de ler nak guna rice cooker tu untuk buat apa-apa pun. Itu kira dah emergency la tu! Ma masak nasi pun guna periuk biasa je tau. Rice cooker tu dok dalam almari je!
35. rina>> Lor, nak juga ke resipinya? Ma main campak-campak tipu tipu je tu...nantilah ma upkan ye....
36. intan isms72@yahoo.co.uk>> Intan tinggal kawasan mana ye, ada direct gas supply tu? Ma tanya hubby, dia tak tahu pulak. Kalau ada kan best. Tak yah nak worry anything kan....
37. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Tak payahlah cuba Kak Rus, buang masa je. Baik goreng atas gas, cepat sikit. Kita tu sebab terdesak! Hehehe.....
38. lee lin>> Musykil gak tu ye....kenapa gremlin dapat nama tu! Kena siasat ni Lee Lin!
39. watie>> Waalaikumussalam. Aik, bukan gambar kat fp je besar, tulisan komen pun besar gak ke? Hehehe.....
40. mamanumiyn sk.ellin@gmail.com>> Waalaikumussalam Mamanumiyn. Yang atas muffin tu chocolate chip perisa coffee. Nanti mama updatekan resepi tu pulak ye, tapi guna instant mix je.
41. Hajar>> Waalaikumussalam. Hihihi...MamaGyver ke MekGyver! Sib baik pagi tu panjang akal. Kalau tak, tak tahulah cam mana...
42. mamacunazorro77>> Ate, gas tu nak habis pun tak nak beritahu mama, manalah ma nak tahu! Hehehe.... Ha ah, hubby bawa dua kuih untuk pot luck office dia. Alah, masakan cincai bochai je, janji perut kami kenyang. Tak dan nak gi beli sebab Mak Chu nak terus balik Melaka dah.
43. cek de sam>> Terima kasih...alhamdulillah....
44. Pemancing Ikan>> Lor, berwirid panjang nampaknya....
45. srsfeqah>> Sey topakso jadi kreative. Pepagi buto, manolah ado orang nak anta gas ko rumah ni haa.....
46. iSV>> Lapar, baik pergi makan ye...
47. Pabloiizetty ii_zetty@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Terima kasih kerana sudi menyahut tag mama ye. Mama dah baca dan dah leave a comment. Thanks for being so sporting ya...
48. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Wah...boleh eh mintak in advance! Hihihi...Nak roti tonggang terbalik, tak yah tunggu birthday. Awak datang sini nanti kita buatkanlah. Kalau roti kita keras, nasiblah kan...hehehehe....
49. kamalina a.k.a aimi>> Waalaikumussalam Aimi...tu la, ni jam dah jadi taukey kek, mestilah busy kan...
50. makuda>> Alhamdulillah di clearkan kepala otak mama untuk berfikir pagi tu....hehehe...
51. aishah@ummiaqil>>
52. dOd>> Lenkali kasi penuh tank tu, baru masuk! Ahakss...
53. shima>> Mama suka makan burger Malaysia ni. Sedap memang.....
54. juemeg>> Memang ada donut ready mix ni. Senang sikit kerja sebab tak payah nak sukat banyak barang. Tapi yis tu mesti letak sendiri dan kena gak uli...
55. mamazieza>> Seronok pegang hailer tu maaa..... Hmm...19 tak gi kot....biasalah 'segan' dalam ertikata utara dan juga Bahasa Malaysia.
56. << jeff >>>> Tak kiralah apa nama sebenarnya....yang penting, sedap dingap!
57. Mademoiselle Ayu>> Memang best kan Ayu...yum yum...
58. intan isms72@yahoo.co.uk>> Thanks Intan for the information...
59. shariza mamanurin2002@yahoo.com>> Nanti buat sendiri ye... puas sikit makan...
60. shafa>> Yummmmmm...
61. fan's collection>> Makan, jangan tak makan!
62. gambaqkahwen>> Oh ye ke....
63. wawa ssalwa@yahoo.com>> Ma tak pernah pulak buh inti sadin...sedap gak eh...
64. maliena malin_stuff@yahoo.com>>
65. zira>> Laku juga mama jaja burger Malaysia ni...ada orang nak buat dah...hehehe...
66. azura asri>> HEHEHEHE...
67. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Alhamdulillah dah sihat ye Miera. Sakit gigi memang menderita oo! Kalau susah jumpa, kenalah buat sendiri ye...senang je...
68. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Hehehe...habaq pun kalau tak boleh huloq, baik tak yah habaq no. Sajalah sms kensalam agar dikau merasai kehadiranku...chewah!
69. fatin>> Lor, macamlah Fatin ni dah tua bebenor! Hehehe...kelakar pulak bila Fatin tulis, masa muda remaja. Fatin muda belia lagi la.... Tak padan kecik Fatin ni, makan boleh tahan gak eh...hehehe...
70. Pabloiizetty ii_zetty@yahoo.com>> Ha ah memang comel...wah, pantang jack sikit budak ni, leh dapat belanja. Nanti ma jack bebanyak lagi ye.... Ma ni bukan humble, tapi pemalu dan memang akan sentiasa di sebalik tabir je.....
71. Rose>> Senang je buat Burger Malaysia ni kan. Nanti bolehlah Rose cuba dan kemudian panjangkan ilmu ni pada yang lain pulak...moga kita sama-sama beroleh pahala, insyaAllah...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net