By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 1-Jul-2008 11:11 Email | Share | Bookmark
HERITAGE CHOCOLATE CAKE

 
NOWADAYS....NOT ONLY GOOD DEEDS ARE 'PAID CASH', BUT BAD INTENTIONS GET THE SAME IMPACT So do avoid having any bad intentions....




I wanted to declare last weekend as "MamaFaMi's Lazy Weekend" but too bad, that wasn't approved! It can only be declared as MamaFaMi's Semi-Lazy Weekend! Muahahaha... Well, it was like this...

I thought of just relaxing this weekend. Lying down, watching TV, flipping through the magazines, cook (if I have to, that is!) as simple as possible and things like that. Sounded heaven huh?! But then Mak Chu said she's coming over on Saturday to bring my rolling pin that my sister-in-law bought for me. She came at about 10.30 am and after a late breakfast, I went with Mak Chu to Giant. Hubby didn't tag along. He went to the garage to check on his car. And guess what...I was Mak Chu's driver for that day! I bet you guys must be wondering, what grades did Mak Chu give me huh? Well.....

In the first place, I didn't see her pressing any invisible brakes
....good sign....
Secondly, I didn't hear any sounds from her....unlike my dad who will keep making sounds like, eh eh...alaa... eh... alah Yong.....Mak Chu jangan gelak aaa....durhaka Mak Chu! Cukuplah gelak hari tu, penat tau! Muahahaha...
...so, another good sign...
Thirdly, while I was driving, she was on the phone with Fatin and they really chatted and laughed....and that sort of diverted her attention towards my driving
....another good sign...

After having said all the above, I got a B+! Mak Chu had said, I would have qualifed for an A if not because of the bumpy ride she's experiencing. Well, blame it on my car tyres. They're old and sort of hardened so they absorb less road shocks, resulting to a bumpy ride...wahhhh dah pandai marah kereta la pulak....Kalau menurut Dyna Nora, itu mama dah kira pass dah tu! Muahahahaha.... Anyway, I am happy with the B+. Thank you Mak Chu....





Again I tried lazying myself infront of the TV after a simple breakfast of Jemput-jemput. My handphone rang and Noraya's voice was at the other end of the line asking me if we're at home. They wanted to come by our place. We knew them when we were together in Sri Lanka, many long years ago.... Hmm now what? They said they'll be arriving in 3 hours time and being in such a mood, that 3 hours will fly by like an arrow! Then hubby felt bored at home and wanted to go for a ride. Asked him whether can we stop anywhere to get something to serve our guests later on, and he said yes. Without wasting any time, I jumped into the car and off we went for a joy ride......Ma ni memang kaki jalan especially kalau hubby yang ajak. Penat macam mana pun, kalau orang ajak jalan-jalan, pusing pusing...on semanjang..hehehe...Tapi kalau sendiri sendiri, esh tak kuasalah pulak nak keluar! Nor came by around 2.45pm and left two hours after that. They couldn't stay much longer as they had their groceries at the back of the car and had to drive all the way back to Nilai. Anyway, thanks Nor for coming. Had a good time with you guys! Come again ya.... After they left, said our Asr prayers and hubby said, let's continue our joy ride again, and am I ever so willing to tag along.....hahahaha.....



.....will leave that for later.....too much writing will make others boring...and if others are not bored, then I am, at the moment! Hahahahaha.....


Recipe to share today will be this wonderful Chocolate Cupcakes. Thanks to Hersheys.



HERITAGE CHOCOLATE CAKE

Ingredients
:

2/3 cup butter or margarine ~ softened
1-3/4 cups sugar
3 eggs
1 teaspoon vanilla extract
2 cups all-purpose flour
1/2 cup HERSHEY'S Cocoa
1 teaspoon baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1-1/2 cups buttermilk or sour milk*

Directions :

1. Heat oven to 350°F. Grease and flour two 9-inch round baking pans.
2. Beat butter, sugar, eggs and vanilla in large bowl until fluffy. Combine flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt; add alternately with buttermilk to butter mixture, beating just until smooth. Pour batter into prepared pans.
3. Bake 30 to 35 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely.

* To sour milk: Use 4-1/2 teaspoons white vinegar plus milk to equal 1-1/2 cups.



Quote:
HERITAGE CHOCOLATE CAKE

Bahan-bahan
:

2/3 cawan mentega atau majerin ~ suhu bilik
1-3/4 cawan gula
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu kecil serbuk penaik
3/4 sudu kecil soda bikabonat
1/2 sudu kecil garam
1-1/2 cawan buttermilk atau susu masam*

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan ketuhar pada 180°C. Griskan dua loyang 9 inci. (mama gunakan papercups sahaja)
2. Pukul mentega, gula, telur dan vanilla dalam mangkuk hingga kembang.
3. Ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikabonat dan garam.
4. Masukkan bahan kering yang telah diayak, ke dalam adunan mentega berselang seli dengan buttermilk. Kaupbalikkan adunan biar sebati.
3. Bakar di dalam ketuhari selama 40 hingga 45 minit bagi sebiji kek atau sehingga kek masak. Kalau membakar cupcakes, biasanya selama 25 minit.

* Untuk membuat buttermilk, campurkan 4-1/2 sudu kecil cuka makan ke dalam susu segar hingga mencukupi 1 1/2 cawan.






Quote:
1. mummy jam>> Alhamdulillah this recipe kalau kita buat, memang dia elok cam tu ja naiknya...
2. sahar+zabar=wani&mimi>> Kalau cam tu kan, Zaba tengok sambil mata kenyit sebelah...hehehe....
3. nur>> Waalaikumussalam Nur. InsyaAllah cake ni sedap dan kena pada selera mama la... orang lain, wallahualam...
4. Bonda RaqynR>> Mama tak timbang pun, main curah je...
5. srsfeqah>> Ekau jangan makan coklat banyak-banyak, nanti lari body shape! Muahahaha....gurau yo aaa...
6. Aliza>> Bukan ma semakin rajin, tapi Mak Chu yang nak memalaskan diri. Hehehe... Tapi pun, sebab nak dapat grading dari Mak Chu, kenalah mama drive. Amboi, dah lepas kepak tengok dunia, bukan main lagi berjalan ye!
7. jasmeen>> Ma pulak, kalau lagi dilayan lazy syndrome tu, gamaknya payah nak snap out! Nanti kalau dah jadi kronik, payah nak baik. Dan lagi satu, mama ni kalau baring je, nanti jadi lesu. Macam mesinlah, kalau dah lama tak digunakan, karat! Muahahahaha....
8. ah mat gebu>> Godaan mama je yang Mat tahu, godaan Mat lagi power tau.....so now saper lagi nakal! Ahaksss.....
9. Mademoiselle Ayu>> Sabar Ayu...sabarrr.... lama tak nampak...
10. intan isms72@yahoo.co.uk>> Tak apalah, tak yahlah dapat A++...susah susahhhhhh aje!
11. azura>> Yummy yummy...
12. Cikolong>> Kek tu dah lama ma buat, cuma baru nak update je. Hari malas sedonia ma tu, memang mama malas pun, tak wat apa, main beli je...hehehe....
13. mama ca>> Alahai shiannya Miera tengah sakit gigi ke? Dah gi dentist ke belum?
14. shima>> Buat jangan tak buat Shima...
15. anna>> Ahaksss.... tak dapek la den nak nolong kolesterol mu itewwww!
16. Hajar>> Waalaikumussalam...CC pakai full mask macam Power Rangers ok, bukan cam Zorro eh...hehehehe...
17. ida isk merpati66@gmail.com>> Waalaikumussalam geng...ha ah, sempoi and sedap. Cubalah....
18. YanT melur3378@yahoo.com>> Wah, bagus YanT ni menyerah diri! Nanti kalau YanT dah siap homework, beritahu mama ok.... nanti kami gi check beramai-ramai.... Hah tu, anak dah request, mesti tambah teruja nak buat kan?
19. << jeff >>>> The cake is not so rich. Just nice!
20. Qistina qistina.collections@gmail.com>> Waalaikumussalam.
21. M&R>> Tu sebab orang kata, kalau membaca tu, kena baca sampai habis, jangan sekerat sekerat! Hehehehe...
22. zakiah>> Ma masukkan 2/3 rasanya. Mama ni memang tak consistent, main hentam keromo je, ikut sedap tangan!
23. Ana>> Sila....sila....
24. zakiah>> Gula halus
25. Haniss>> Pada mama, sedaplah, insyaAllah...
26. kookiesNkeks>> Resepi taram je....cooking chocolate + fresh cream sikit + butter sikit, masak guna kaedah double boil. Then curah je atas cupcakes.
27. ina drnoor@sel.moh.gov.my>> Waalaikumussalam Ina. Hope it helps ya... Ma guna muffin cups single tu. Kalau guna tray, boleh bakar sikit je at a time. So wasting electricity pulak. Pasal lekang tu, cuba baca jawapan ma kat entry Instant Padprik Fried Rice tu ya...
28. RinnChan>> Wah, satu cadangan yang bagus tu! Muahaha...biar diorang lak rasa cam mana kena grading kan! Muahahaha....One thing for sure, abah ma tak leh di grading coz he no longer drives, tak boleh dah. Kak Ana will surely gets good grade sebagai membalas budi baik dia yang selalu bagi grading baikkkk punya kat ma! Hahahahaa..... bias punya tukang grading ni!
29. zanaz>> Tu la tu, ma tengok air dalam mangkuk, nampaklah Zana tengah cari resepi kek coklat, tu yang ma letak tu! Wakakakaka....Yang kurang moist, you can try either this one or Delicious Chocolate Cake.
30. unnamed>> Wah...merdeka sudahhhh....
31. nic>> InsyaAllah nanti mama gi melawat fp Nic ye, nak tengok Adam yang comel!
32. zakiah z>> Hi Zakiah....LOOOOOOOOOOOOOOOONG time no see! Alhamdulillah mama sihat dan diharap Zakiah sekeluarga sihat-sihat aje. Oooo dah tambah warga keluarga rupanya. Tahniah ye.... Nanti mama lawat fp Zakiah ye....
33. serie>> Waalaikumussalam. Mama gunakan castor sugar atau gula halus.
34. serie ser1e@yahoo.com>> Topping tu, ma main bantai je doubleboilkan cooking chocolate + fresh cream + butter. Bila dah cair, tenyeh je atas cuppies... Tak sangka ramai pulaklah yang berkenan....hehehe....
35. wawa ssalwa@yahoo.com>> Tq Wawa... saja nak ceria ceriakan suasana di 'rumah' mama ni...
36. wilda>> Orait! Ha ah coklat, sebab flavour tu je yang selalu laku! Hehehe...
37. mamasya>> Kak Ana dah bagi A dah...tapi ma malu malu nak terima.. ma kata, tak apalah B+ cukup...susah susahhhhh aje! Hihihi... Ma suka guna resepi ni sebab bila mama bake, dia jadi rata. Kalau nak deco pun memang elok jadinya. Hihihi...CC nakal tapi ceria! Macam tukang buat dia la!
38. dolly>> Waalaikumussalam Dolly. Congratulations to Shiren. By the way, is this Shiren the Shiren that I know who was staying by your MIL's house? Ohhh I didn't know that she was pregnant! Wowwww.....that's lovely news! Please pass my salaams to her ya....email me photos....
39. zira>> Waalaikumussalam...tak apa, take your time.
40. rinzura rinz_zura@yahoo.com>> Sabor sabor, jangan geleng banyak sangat, nanti pening....hihihi...
41. izanman>> Nanti buat sendiri ye, pas tu jamu lagi kawan-kawan semua biar diorang tersadai kekenyangan lagi...hehehe...
42. fizan yusop>> Sib baik coklat tu tak meleleh, kalau tak, takut orang yang tengok pun meleleh sama...muahahaha...
43. VG v-g@live.com.au>> Thank you for your kind thoughts VG...Appreciate it very much...thank you...
44. zura - ibu akil denso_cute@yahoo.com>> Terima kasih....mama dah email dah...
45. lee lin>> Kalau tirgoda, kenalah tutup muka tu dengan tudung periuk kukus, jangan bagi nampak! Ahaksss...jangan mare!
46. gee.harun>> Kenapa takut guna cheese. Janganlah phobia pulak Gee. Get over it soon ya. Keep trying. Never give up. Chewah, yo yo oo motivate orang, tapi diri sendiri pun tengah phobia ni sebenarnya! Muahaha...but I'm trying to snap out of it..Wish me luck!
47. masriyah>> InsyaAllah memang simple resipi ni. Kalau ada kelapangan, cubalah ya.....
48. Cek de sam>> Buat jangan tak buat! Mesti Cek De Sam punya kek lagi cantik!
49. baayah>> Cuba ye, memang simple je...cebur godak cebur godak terus bakar....hehehe...
50. Noor>> Topping kilat tu silau tak kak? Ahakss.....
51. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Taklah pandai mana pun, tapi resepinya elok alhamdulillah. Ma buat memang semuanya tak lekanglah pulak. Satu resepi boleh dapat 39 ketul this size. Tak apalah kan Tun, tetamu datang bawa rezeki kan....
52. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Ini dia gambar cups yang mama guna...

53. Cak>> Alah Cak, boleh aje buat cam ni. Main cepuk cepuk je dalam cup tu.... Dah resipinya elok, eloklah jadinya, insyaAllah....CAK BOLEH! Wahhhh....bagi semangat sudahhh....
54. mummy sofea>> Itu bila mama tak serabut kepala. Kalau tengah berserabut, kot kot baca citer mama, tambah stress pulak! Muahahaha.... Ma pun tak sure naper kena boh susu masam, nak bagi kurang kering kot...
55. ah mat gebu>> Ala Mat ni, dia pi goda buku Chef Alex pulak...nanti ma gi buat CSI kat kedai buku eh..... Thanks for the info ya Mat...
56. kak jie jie>> Hehehe....nantilah kalau ada rezeki, sampai gaklah cuppies kita kat akak ye...
57. Mak Teh>> Wah, minat dengan Zur Eda ke?
58. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Boleh aje buatkan Ida tapi cam no ler nak hantar ke Terengganu tuuu
59. ibu nadnaj>> Eh, macam mana boleh campur-campur ye?
60. ieda pahang ieder_immi@yahoo.com.my>> Salam Ida...Amin kepada doa Ida..Eh apa yang tak pandai buatnya...cubalah dulu...senang aje...
61. kuchai>> Thank you dearest Kuchai. Eh kenapa Kuchai find it difficult to open my page? Ni mesti tak baca mentera ni! Muahahaha.... Tampal P kat cermin eh? P tu banyak P tau Kuchai... P can stand for pelesit, penyangak.... where else ma pemandu berhemah! Hahahahaha...ada pulak yang termuntah ni karang! Hihihi...amponnn....
62. Nana shinchan5066@yahoo.com>> Saborrrrrr bebanyak ye...
63. ila>> Waalaikumussalam Ila... Gunakan measuring cup 2/3 cup tu... mama selalu anggar je...
64. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Most welcome my dear...
65. zila>> Try jangan tak try....
66. the kesum return>> Waalaikumussalam. Most welcome CT
67. unnamed hazwanabu@yahoo.com>>
68. ~F&Z~>> Because of the Heritage ke?
69. yangmazni>> Wah, magic nih....ma buat kat sini, Maz dah boleh rasa kat sana tu!
70. ain-dublin nurul_ain2@yahoo.com.sg>> Waalaikumussalam Ain. Terima kasih kerana sudi layari fp ma ye... Mama dah tengok dah orange chiffon cake Ain tu, yep, maybe Ain terbake a bit too long kot. Tak apa, asal tak spoil the taste, okaylah kan. Tak apa, nanti cuba lagi ye....Lepas ni cuba yang Heritage ni pulak ok...
71. Daalia lea1207@yahoo.com>> Ha ah wak. Kita ni, kalau kita dah try sekali dari satu sumber tu and if the first trial was excellent, siaplah nanti kita try banyak-banyak lagi. Tapi kalau sekali dah fail, macam phobia nak cuba yang lain!
72. kookiesNkeks>> Cups yang bergerigi tu mama beli kat JJ Melaka sometimes back...RM1.90 each. Tapi recently ma pergi Pastry Pro kat Mutiara Damansara, diaorang jual baru RM1 satu tau. Cup yang plain tu, ma beli kat Melaka, long time ago.... kat kedai hardware...
73. Tganu Boutique>>
74. ita sya_zi_ent@yahoo.com.my>> Waalaikumussalam. Nanti cubalah ye...
75. Cik Mamu @ Elma Zainuddin lady_traveler53@yahoo.com>> My work is just so so la Cik Mamu, still needs a lot of improvements. Oh....inilah dia Cik Mamu Tun ye.... Terharunya. Nice 'knowing' you....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net