By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 27-Jun-2008 02:27 Email | Share | Bookmark
INSTANT PADPRIK FRIED RICE

Cupcakes for Rin
Cupcakes for Syamsul
Cupcakes for Izzat
Padprik fried rice for MaMa
Quote:
Wudhuk zahir dan batin
~~~~~~~~~~~~ ~~~~~
Seorang ahli ibadah bernama Isam Bin Yusuf, sangat warak dan khusyuk solatnya. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasainya kurang khusyuk.

Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Assam dan bertanya, "Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?"

Hatim berkata,"Apabila masuk waktu solat, aku berwudhuk zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wudhuk zahir dan batin itu? "

Hatim berkata,"Wudhuk zahir sebagaimana biasa iaitu membasuh semua anggota wudhuk dengan air".

Sementara wudhuk batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara :-

* Bertaubat
* Menyesali dosa yang telah dilakukan
* Tidak tergila-gilakan dunia
* Tidak mencari/mengharap pujian orang (riya')
* Tinggalkan sifat berbangga
* Tinggalkan sifat khianat dan menipu
* Meninggalkan sifat dengki."

Seterusnya Hatim berkata, "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat.

Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku rasakan:

1.aku sedang berhadapan dengan Allah,

2.Syurga di sebelah kananku,

3.Neraka di sebelah kiriku,

4.Malaikat Maut berada di belakangku, dan

5.aku bayangkan pula aku seolah-olah berdiri di atas titian 'Siratal mustaqim' dan menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhir bagiku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik."

"Setiap bacaan dan doa didalam solat, aku faham maknanya kemudian aku rukuk dan sujud dengan tawadhuk, aku bertasyahud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun."

Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.






Had been lazy to cook lately. Not only cooking but baking as well. Hmmm come to think of it, not only that two but also ironing, mopping, outing, stitching, reading...woah woah woahhhh....I'd better stop, or the list will go on forever.... and people will start saying, gosh...is this MamaFaMi THAT lazy! Hahahaha...Helloooo... I am not THAT lazy all the time... at times I am slightly NOT THAT lazy ok! ...adehhh saham nak kena jaga gak wei.....hehehe....But I think I've recovered just a bit yesterday.... That was because I have to make some cuppies for Rin... errr not the famous RinnChan ya...but another Rin. Thanks Rin for trusting this amateur to do these cuppies for your hubby's birthday. Happy Birthday Ayah!



Then I made these for Lin's hubby who had an accident recently. Wishing Mr Syamsul Effandi a speedy recovery....



And finally these were for Kak Ana's son, Izzat who's going to further his studies in Computer Science at.....errr...forgotten where.... ...sorrylah Izzat, aunty dah tua la...pelupa betul....



Anyway, back to our lazy topic. Though I feel lazy but the tummy has to be fed. So I ended up cooking this lazy recipe.... Rest assure that this is my very own lazy recipe ya... so, beware!



INSTANT PADPRIK FRIED RICE

Ingredients :

1 packet 'Padprik Fried Rice' powder
1 garlic ~ chopped
3 kaffir leaves ~ julienned
Fish balls (you can put in chicken, meat, prawns or whatever your heart desire)
1 egg ~ slightly beaten
Mixed vegetables (or any vegetable of your choice)
Enough rice ~ cooled
Cooking oil

Method :

1. Heat oil in a wok.
2. If you're using chicken, meat, prawns, then fry that one first. Otherwise, add in garlic and fry till fragrant.
3. Add in egg and kaffir leaves. Stir well.
4. Add in the fish balls and mix vegetables.
5. Add in the 'Padprik Fried Rice' powder. Stir.
6. Add in the cooled rice and stir to mix.
7. Garnish with crispy fried onion.


HAVE A NICE AND SAFE WEEKEND


Quote:
1. Ana>> Eee jangan, kalau jangkit nanti, teruk tau impact dia! And yes, you are the first to comment this time. Congratulations!
2. Cikolong>> Ada cupcakes tu sebab Rin order. Kalau tak, harus tak ada gak! Hehehe.. and yes, you're the second!
3. nabialishad>> Tahu Intan sibuk, tu sebab tak kacau. Ma baik kan kan kan? Hehehe....Ciloklah smiley tu Intan, sebab mama pun cilok gak...terima kasihlah pada yang telah dengan kreatifnya mencipta smiley ni...
4. pat>> Mama buat cupcakes tu pun sebab nak tolong kawan je. Ma ni tak pandai mana pun nak deco. Sikit-sikit saja suka suka....
5. YanT melur3378@yahoo.com>> Lor rajinnya jadikan rutin. Tapi sorrylah, nowadays mama jarang update hari hari sebab tak rajin memasak dah. Lainlah masa kat Malawi dulu, almost hari hari ada je mencuba. Thank you so much for your kind words ya YanT. Buat hati ma berbunga bunga mekar je! Hehehe....
6. dewisoulhaa>> Aduhai panggil 'tokguru' la pulak. Senak perut ni...wakakaka.... Nak order, boleh aje, tapi self pickup la ye... ahaks...yo yo o je ma ni!
7. mummy jam>> Main main ajelah mummy...
8. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Sajalah tukar header sebab dah lama tak tukar...seronok tau deco cuppies ni. Walau tak lawa mana, tapi janji happy dan seronok...
9. cak>> Thank you Cak. Saja suka-suka lah Cak...nak kata betul-betul ambil order, tak lah berapa berani sebab hasil kerja lom cantik pun...
10. nur>> Nasi tu pun dapat sepinggan setengah je, mana cukup nak share, sebab ma kuat makan....muahahahha....gurau je...
11. Hajar>> Waalaikumussalam Hajar. Tempahannya satu je, yang Rin punya. Yang lagi dua tu, ma prezen je...hehehe....
12. the kesum return>> Tak apa, jangan putus asa, nanti cuba lagi lain kali ye...
13. the kesum return>> Dah tengok dah.....
14. gambaqkahwe>> Saja nak bagi ceria-ceria semua orang...hehehe.... Terima kasih sudi ke mari ya...
15. unnamed xayieda@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Yes, I've received your email. Thanks. And yes I am that sibling you've mentioned. Your mom called my mom recently. Thanks ya....
16. lily>>
17. aishah@ummiaqil>> Terima kasih Aishah...
18. Jeannie>> Wow, that's good news Jeannie! I'm glad that the bread came out good and enjoyed by everyone. Do you have your own webpage? Care to share your link with us?
19. ibu nadnaj>> InsyaAllah ibu nadnaj boleh aje buat macam ni. Yang mama buat ni semuanya, basic basic aje...
20. debott leeto79@streamyx.com>> Most welcome dear. Really glad that it helps....Nanti bolehlah cuba lagi macam-macam ye...
21. NorthLion designer_2005@yahoo.co.uk>> Terima kasih...
22. srsfeqah>> Trimo kasihlah kato cuppies ma tu comel. Biaso jo. Ekau tu goreng goreng yo tu kigho tak sompek, bukan maleh do... Anak daro manolah buley maleh maleh, nanti jatuh saham 'eh.
23. bungaros>> Terima kasih....
24. makuda>> Makuda suruh MAMA bukak kelas? Ohohoho...sudah salah oranglah Makuda ni....Kalau ma bukak kelas, ini yang dinamakan si buta memimpin si buta! Nanti dua dua terjun longkang!
25. snowy>> Siappppppp!
26. Jeannie>> Oic, thank you so much for giving me the honour to be the first to know your link if ever you are going to have one. I'm flattered. And thank you for your kind words dear....membuatkan hati ma berbunga-bunga aje!
27. kak jie jie>> Kita dapat dalam email, tu yang rasa nak kongsi dengan semua. Mengambil keberkatan hari Jumaat.
28. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Waalaikumussalam Korina....Alhamdulillah mama sihat-sihat je. Mudah-mudahan segala yang dipaparkan dapat dimanafaatkan oleh ramai yang lain...amin
29. Cikolong>> Mama tambahkan pewarna aje kat icing dan godak sampai warna tu sebati dalam icing. Ma gunakan pewarna Star Brand. Tak ada alat apa pun, guna sudu je. Terima kasih share resepi kek ngancam tu ye...
30. ina drnoor@sel.moh.gov.my>> Waalaikumussalam. Terima kasih Ina for your kind words. Ramai juga menghadapi masaalah kek lekang dari papercups. Mama pun ada juga sekali dua, tapi kalau menggunakan souffle cups. Papercups, so far so good. Mama ada juga terbaca kat beberapa forum berkenaan masaalah ini. Berikut adalah antara jawapan-jawapan yang diberikan :
Quote:
Dari Resipi.Net :
jeni@resipi.net on Thu, May 24th, 2007 at 11:31 PM
Ni pula dari Jasmin, I punye cuppies yg guna souffle cup still lekang. Dulu I tanye Chef Jo yang ajar we all deco cupcake kat ICCA/Wiltons (PJ) tu... dia kata resepi moist cakes selalunya lekang... dia advise i kena kurangkan telur/susu dari recipe I. Kalau guna recipe sponge cake pun most likely lekang jugak sbb kek tu mengecut... Selain dari tu kalau bakar kek tu terlalu lama pun blh lekang jugak... kalau tak nak lekang letak adunan lebih sikit so that bila bakar dia naik mcm mushroom & melekat kat tepi papercups
comot81@hotmail.com on Fri, May 11th, 2007 at 7:24 AM
Salam, nur selalu buat cupcake guna recipe ni, bakar suhu oven 150-160 dan bakar selama 20-25 minit tp kek akan lekang dr cases nya..nur guna cases yg sama mcm sj gunakan...dah cuba increased temperature tapi sama juga..boleh tak sesiapa tolong nur..cupcake ni sedap moist and feveret for my family..tq in advance..salam, nur
jeni@resipi.net on Sat, May 12th, 2007 at 7:05 AM
Nur, biasa Nur bakar cupcakes tu letak dalam loyang yang macamana? Ia tak boleh terlalu panas. Kebanyakkan org yang lekang cupcakesnya, mereka letak dalam loyang muffin. So, lubang loyang muffin tu lebih tinggi dari ketinggian paper cups tersebut dan ini akan menyebabkan dia lekang. Make sure letakkan dalam bekas yang lebih rendah dari ketinggian paper cup seperti acuan tart yang alluminium tu.
sjk4why@yahoo.com on Wed, May 16th, 2007 at 7:34 AM
salam jeni, nur guna kan papercup soufle yg jeni guna utk buat magnolia cupcake..Nur taroh dlm loyang biskut aja. Nur cuba juga bakar @160 hingga masak, tp ccake nya rengang juga..Tak tau eh mcm mana nak buat..Nur dah cuba banyak kali tp sama juga..tak pandai.
jeni@resipi.net on Thu, May 24th, 2007 at 11:30 PM
Nur .. ini ada lagi jawapan dari kawan-kawan. Dari Sarah Jasmine, sy nyer oven sy guna 150C jer..baking time plak depends ada brapa dlm satu tray. yg biasa wat : 20z - 30gm batter - 16 pcs - 23 min...(half time pusing tray) 40z - 60gm batter - 12-16 pcs - 25-30 mins (half time pusing tray) kadang2 mmg akan lekang gak..tak tau pasal apa...kadang2 elokkkkk jerrrr...hehhehehhe ni pakai resipi chef mom, resipi lain maybe lain sukatan yg sesuai coz kena tgk bahan penaik also. kirenyer yg ini dia naik ngam2 kat bibir papercup tuh. dia tak tenggelam.

31. zara bee_zara@yahoo.com.sg>> Kek tu mama gunakan resepi Perfectly Chocolate Cake
32. zura - ibu akil denso_cute@yahoo.com>> Trima kassssihhhhhhh.....kena baca stail AlleyCats tu tau
33. azura>> Mama gunakan resepi Hershey's Perfectly Chocolate Cake


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net