By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 24-Jun-2008 09:19 Email | Share | Bookmark
CRANBERRY MUFFIN (Alex Goh)

 
FIRST IMPRESSION IS VERY IMPORTANT! I learnt that by experiencing it myself last weekend....

Since the kids were at home, due to the water problem in school, hubby decided to take leave on Friday and we headed for Malacca that Thursday night. On Friday morning, when hubby went out to meet his friends, I noticed that there were a big patch of oil where the car was parked. Called hubby to acknowledge him. And after Friday prayers, hubby went to the garage. Pity my dearest hubby as he had to stay at the garage to monitor the car. Not only one day but two whole days! And our beloved car had to stay overnight at the 'hospital' for the first time...Uhuk uhuk....

While hubby was away, I had offered myself to be my parent's driver. Yes...you READ RIGHT...I offered myself to be a DRIVER! At first I was doubtful as I haven't driven a Myvi before. Mom's car is a Myvi and it's still new. So you can expect a big difference compared to my antique Kembara. When stepping on the accelerator, it doesn't feel a thing and the car just go swoosshhhhh.... and quiet too! Wow...this is nice! Hahaha...Saturday morning, I followed mom to drop my dad at the hemodialysis centre in Bachang, Melaka. Mom drove the car as she wasn't sure if I knew the route. On the way back from Bachang, I drove. Huhuhu...you should see the first time mom sat next to me as a passenger! She kept on pressing her 'brakes'! Hahaha... Come on...I didn't drive THAT fast and I am a careful driver okay! I told her to relax and just let me press the brakes instead of her... After a few more invisible brakes, she finally settled down and relax. On the way home, stopped at a few stops, to buy roti canai, news papers and patrol kiosk. And at each stop, I will send sms to Mak Chu....letting her know of my new job as a driver...This is one of her replies via sms.....


Quote:
Ya Allah bizinye. Memanglah mama driver yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Terrelllah mama. Memang kita suspect gilernyer dengan mama. Tengah appak kagum ni.


When we reached home, accompanied hubby for breakfast and sent him to the garage. The kids were with me, to be mama's chaperones. He drove to the garage and I drove back home. When we reached home, mom said she wanted to go to Air Molek. From Air Molek, we went to the garage to drop the housekeys to hubby, then back home. I had asked mom, how was my driving so far, and she gave me a B. Hmmm not bad....

An hour after that, we headed to Bachang to fetch my dad. I was doubtful whether to drive or let my mom do the driving when abah is in the car. Mom said that I can do the driving...And so I drove. But my first impression wasn't that right for abah. I sort of rushed for the green light and did a U turn. So you can imagine how I swerve! Hihihi.... Abah made quite a noise! He said,"Jangan bawak laju laju Yong, abah takut!" Translation : Don't drive too fast, I'm scared! Hihihi...poor abah! Then I said, don't worry abah, I'm a good driver! Hihihi....In the car, I told mom, I think I am going to get a FAIL from abah! True enough, once safely parked at the garage, I asked abah, what grade is he giving me for my driving, and he answered....
FAIL! See...I told you so! Hahahaha.... When he was seated on his chair in the kitchen, he had asked me to remove his socks. I told abah....give me a PASS first then only I'll help him take off his socks! ....hampeh tol punya anak kan...mendera abah! Hihihi..Ampon bah...ampunnnnn... Abah gave in and said...OK KAU PASS. Hahaha... Yippee I passed! Muahahaha....

After lunch, mom wanted to go to Teluk Mas. Took her there and on the way home, stopped by the stall to get some delicious char kue and currypuffs. At 5 pm, drove the kids to the Family Store in Teluk Mas to do their shopping. Reached home at 7pm and that was the end of my job as a one day driver! Sorry guys, just had to write the whole particulars for me to remember the day I became a full time driver, driving a nice car! Hahaha..... And oh, mom wanted to give me an A minus for my driving, but I declined.....see, how humble I am.......ahaksss..mak chu jangan muntah baca ni eh.... hihihi....



All right, let's move on to our menu of the day. A muffin again. I am running out of recipes to share..HELPPPP! Need to get some experiments done in the kitchen soon! Anyway, lets take one step at a time and here's the recipe for the Blueberry Muffins. I got this recipe from Chef Alex Goh's book and it was actually a Cranberry Muffin recipe. But since I don't have any cranberries at home, I have to settle for blueberry instead... Thanks again Chef Alex Goh!



CRANBERRY MUFFIN

Ingredients
:

(A)
120g margarine
180g sugar
pinch of salt

(B)
2 eggs

(C)
200g milk

(D)
340g plain flour
1 tablespoon double action baking powder
(I just used the normal baking powder)

(E)
80g dried cranberries
(In my case, I used blueberry fillings)

Method :

1. Cream (A) lightly. Then add (B) and cream until smooth.
2. Add (C) and (D) gradually and alternately. Mix until well blended.
3. Add (E) and mix until well incorporated.
4. Pour the above batter onto muffin moulds.
5. Bake at 200 C for 20 - 25 minutes.
(I baked mine at 180 C and for the same amout of time)


Quote:
MAFIN KRANBERI

Bahan-bahan
:

(A)
120g majerin
180g gula
secubit garam

(B)
2 butir telur

(C)
200g susu

(D)
340g tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik (dwikuasa)
(Mama hanya gunakan serbuk penaik biasa)

(E)
80g kranberi kering
(Mama gunakan filing blueberi)

Kaedah penyediaan :

1. Adunkan (A) dengan perlahan. Kemudian, masukkan (B) dan adun lagi hingga licin.
2. Tambah (C) dan (D) sedikit demi sedikit secara bergilir-gilir. Gaul hingga sebati.
3. Masukkan (E) dan sebatikan dengan sempurna.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan mafin.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 C, selama 20 - 25 minit.
(Mama bakar pada suhu 180 C untuk jangkamasa yang sama)





Quote:
1. jasmeen>> Muahahahaha...lawaklah Jasmeen. Mana tahu nanti kot Minah Bootmarker pulak timbul kan! Hehehe... La kenapalah dilanda taufan M lak ni... rezeki jangan ditolak...
2. Dyna Nora dyna.nora@gmail.com>> OOo kalau kata kita dah pandai marah kereta dan driver depan tu, maknanya dah pandai drive eh? Kalau macam tu, sebelum drive lagi dulu ma dah pandai gamaknya sebab ma suka marah keta depan. Muahahaha... sabor je la! Masa mula-mula drive dulu, cukup tak suka kalau ada kereta kat depan dan belakang ma. Ma nak jalan tu kosong aje...boleh eh macam tu! Hihihi...tunggu tengah malam pun lom tentu jalan kosong! Hihihi...
3. noor22710>>
4. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Cekap tak cekap la...Redah je! Abah tu bagi PASS pun cam terpaksa! Bak kata mak chu...macam lesen beli je bunyiknya... muahahaha.... Tak tahulah Ana, mama main cepuk masuk je dalam cup tu... Dah dia nak merkah... alhamdulillah la...
5. aishah>> Best memang, tak rasa penat pun. Agaknya pasal excited! Oh ala, enjin mati atas bukit! Kalau kereta gear otomatik, okaylah. Kalau manual, harus mengundur tu. Ma teringat duluuuuuuu masa baru pass, cheaaa drivelah kereta mak. Masa tu kereta Wira manual... sekali tu kena lak berhenti kat traffic light kat JPJ tu. The first car pulak tu. Sekali bila hijau.... nak lepas handbrake, tak berapa pandai nak balance...sib baik tak cium kereta belakang! Hahaha....
6. YanT melur3378@yahoo.com>> Lor, ada gak yang rajin baca. Ma ingat dah panjang meleret dah tu. Mesti ada orang baca seciput atas, pas tu yang bawah tak kuasa nak baca! Hehhee... Nanti dah dapat oven, lagi banyaklah YanT menerai ye... Pergh...agaknya Hani Yasmin tu nak kena speaking London punya nama kuih baru dia nak makan kot...hehehe....
7. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Tu la, kita pun teruja dengan diri sendiri. Macam mana leh jadi berani nak redah kat Melaka yang memang jarang kita drive tu... pulak tu, first time drive Myvi. Agaknya pasal syok drive Myvi, sampai terus berani kot...
8. cek de sam>> PASS yang datang dari abah tu, macam PASS paksarela tu...hihihi....tapi insyaAllah la, mama dah bolehlah gak drive. Chewah, self-confidence tu mesti ada beb! Ma ni, lesen Malawi tak ada sebab mahal nak translate. Kalau lesen Sri Lanka ma ada, tapi tak pernah drive pun! Tak apa, buat kenang-kenangan!
9. nor>> Esh, bukan pakarlah Nor... saja dia nak jadi, alhamdulillah.... Hmm, kalau kat Dubai tu, rasanya memang Tok Arab ni bawak laju. Pas tu left hand drive kan? Mesti confuse kan.....
10. ratna>> Tu la tu, just a one day driver. But I'm happy enough! Nak kan good grades la maka paksa abah bagi PASS. Kalau tak, FAIL + B minus = D. Tak cantiklah ma punya testimoni! Muahahaha....
11. munna manmunna@gmail.com>> Ma pun lapar, tu sebab baru jap ni tadi gi makan! Hehehehe....
12. MaDiHa>> Wah, nampaknya kalau mama yang drive MaDiHa, mesti MaDiHa asik tekan brake sampai bolos kot lantai kereta. Hihihi...jangan mare aa, gurau je...Ma kat area Subang Jaya la. Melaka tu rumah family ma dan hubby.
13. kamalina a.k.a aimi>> Ate, kalau tak paksa PASS kan, nanti ma punya sijil tak cantik la...muahaha...
14. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Sabor aa sabor...dok sengih tu pun, perati kiri kanan kot ada mata-mata yang memerhati tau! Tu la tu, kena puji diri sendiri sebab tak de saper yang hingin nak puji ma ni...muahaha.... dak eh... ma ni YAKIN BOLEH....kalau tak boleh tu, REDAH JE! Hihihi... Abah orang Johor. Dia panggil ma Yong sebab mama anak sulung. Kira short form for AYONG or Along in a pelat way of speaking...
15. Linda linda@kaoricake.com.my>> Tu la tu, mama durhaka pada resepi. Ate, tak kuasa nak gi kedai beli kranberi, lebur ajelah blueberi, janji berry....hihii.... Aiyooo bukan master idol atau yang sewaktu dengannya, tapi more to cheating je... hehehe... Hmm biasa eh jumpa situasi driving cam ni... Linda salah sorang yang pernah buat cam ni ke? Ahakss.....
16. wilda>> Wahhh syoknya dapat bunga. Tq tq.... Ma kasi one bunch to Shida ok sebab tu Shida yang bagi resepi. I'm glad that recipe suits your tastebuds... terima kasih kerana sudi mencuba ye....
17. lee lin>> Muahahahahaha......
18. RinnChan>> Jangan tak tahu, they prefer my driving tau. Diorang kata, mama drive best, kitorang tak pening kepala. Ayah drive, kita headache! Hihihi...Kita siap pesan kat diorang, jangan sampai ayah tahu...nanti ayah boikot tak mau bawak jalan, baru terkebil-kebil nanti. I think hubby likes to brake a little too often compared to me, tu sebab bebudak fening kefala! Hishhh lambat ler lagi nak khatamnya! 6 buku tuuuu....tebal-tebal lak tu! Tak dayo den!
19. Phalinn>> Kalau mama yang drive Phalinn, jawabnya, punch card Phalinn kat sepital tu, madang ajelah yang merah! Muahaha...sebab ma pemandu yang berhemah, drive selo selo...hehehe... Kami dah balik Malaysia for good for more than a year alreadylah Phalinn. We came back late April last year....
20. srsfeqah>> Aik, ada gak yang tumpang suko sey pass driving yo...trimo kasihlah bebanyak yo....aduhai, lambeklah laie sey nak poie tompek jejauh nun. KL pun sey tak brani laie!
21. ah mat gebu>> Wah Mat, terima kasih kerana sudi mencemar duli meninggalkan jejak bertapak di teratak hamba ni ye... ahakss.. Kalau nak bagi percik cili, kunyit sebagai kat kertas, no hal, tapi not my book...aiyooo mintak ampun mintak mahap! Hehehe...... Rela muffin tak gebu daripada buku ku itu dinodai... muahahahaha....
22. zaiful zaifulzakaria786@yahoo.com>>
23. martoza>> Kalau lapar pergi makan ye, jangan biar perut kosong. Kalau nak pos, sesampainya di tangan Martoza, dah berkulat kot...hehehe....
24. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Layan je la Tun, cerita merapu mama ni. Ha ah, bawa kereta auto senang, dah tu kereta baru pulak tu...sedap ajelah memijak pedalnya! Hehehe....Satu Malaysia memang boleh, kalau ikut highway...hihihi...go straight no belok belok... muahahahaha....
25. anna>> Tak tahulah Anna, mana nak cari Cranberries. Cuba cari kat Cold Storage ke, JJ ke... Ma dulu masa baru dapat lesen, bukanlah tak nak drive, tapi yang tak syoknya, bila kita dah balik rumah, dah park kereta elok dalam garage, nanti abah pergi check kereta dia. Siap check enjin lagi....tu yang buat tak kuasa tu...hehehe....
26. Rose>> Lesen ma lom lepas KL buat masa ni...tapi mana tahu kan, suatu hari nanti, kot kalau terdesak...achewa! Mama buat muffin ni saja suka-suka. Manalah ada yang nak menempah dengan mama ni pun.....hehehe....
27. ummiNurin::mieza>> Waalaikumussalam. Oh yo ko, sama ke....Happy belated birthday to you too....
28. ida isk merpati66@yahoo.com>> Ha ah, betul tu wak. Mak kita pun cakap cam tu kat abah kita. Kalau ikut kereta depan yang drive slow, boleh tidur dibuatnya! Nantilah kita prektis brutal dulu kat kampung laman kita ni ha, barulah kita leh merempit kat KL plak eh. Awak pun prektis prektis tekan brek invisible tu tau! Muahahahaha.....
29. aina cherish96136@gmail.com>> Waalaikumussalam Aina. InsyaAllah will email you soon ya....
30. Hajar>> Waalaikumussalam. Ha ah kan, brutal punya anak kan! Muahaha....tapi lulus itu perlu, so by hook or by crook, I must get that kelulusan! Hihhihi....
31. kak jie jie>> Betul tu Kak Jie Jie...orang Melaka berhemah! Hidup Melaka! Hehehe....Jangan mare aa! Nanti kita dah terrer drive, bolehlah kita cari rumah akak pulak. Hari tu balik, memang jadual kita a bit tight. Tapi, boleh ke gi rumah akak?
32. srsfeqah>> Rajin tol budak ni melawat mama ni...bagus boto ekau ni. Hehehe.... Amboi pandai anak daro omak mereko reko resepi yo....naik saham ekau.....
33. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Lom terror lagi Za, tapi dah bolehlah nak bergerak sendiri, kalau terpaksa! Hehehe.... Beza muffin dengan cupcakes adalah dari segi texturenya. Normally muffin memang yang menggunung tu...
34. deqmas>> Nak masakkan diri sendiri pun malas!
35. << jeff >>>> Lom sampai 100 lagi...baru 21...ahakss...
36. JO>> Waalaikumussalam Jo. Blog mama tu memang tak boleh tinggal komen dan tak boleh chat pun. Hanya untuk jamu mata je. Pasal strawberry tu kan, dulu my gardener ada cakap, kalau nak bagi manis, kena boh baja kambing punya t@#&.
37. zanaz>> Ahaks...terrer sesikit je...hihihi....
38. pat>> Hi Pat, I'm fine alhamdulillah...Caayalah Pat, masak sendiri untuk party. Boleh pun! Lagi best kan kalau masak sendiri... puas hati tengok orang makan kan? Nanti bolehlah kenduri selalu na...ahakss....
39. Haniss>> Bila ada mood terailah, kalau tak de mood, minum air sejuk je la! Hehehe...Haniss pun apa kurangnya...hari tu mama ada try orange chiffon Haniss...sedap..
40. maklang>> Kereta manual, insyaAllah mama leh drive gak. Dulu belajar kan manual je. Muahaha...kelakarlah baca citer Maklang...drive terpaksa eh. Ala okaylah tu MakLang, baru peluh jantan je yang keluar. Kira orait lagi. Kalau keluar peluh betina peluh pondan, tu baru kira haru biru tu.....ahaksss
41. wawa ssalwa@yahoo.com>> Hok alah, dalam kereta Wa pun ada invisible brake pedal eh?
42. nabialishad>> Ooo bagi pass sebab ada makna eh! Joinlah mak chu tuuu...tak heran punya! Dah biasa...muahahaha...
43. Rose>> Thanks..
44. masriyah>> Waalaikumussalam. Kenyang kan? Nantilah nak buat kecik sket lepas ni..
45. baipower>> Tak, ma sekarang dok area Subang Jaya. Rumah parents ma kat Melaka. Balik jengok diorang hari tu....
46. ummi zufayri>> Amboi sakan gelak no! Baguslah, ummi jadi driver your dad. Bolehlah your dad jadi tuan kat belakang...hehehe...
47. mamanumiyn sk.ellin@gmail.com>> Waalaikumussalam. Bahaya ni! Kalau co-pilot pejam mata, driver ikut sama nih! Kenalah co-pilot sengkang mata ye....
48. ahmad syafiq akram syafiq.amir@gmail.com>> Tq
49. mamacunazorro77>> Eh jangan malas malas, nanti yang dalam pun mengikut tau. Hehehe.... So far, mama tak ada dalam stok, cadar-cadar yang dipinta...hanya ada teddybear dan mickey je...
50. ibu nadnaj>> Waalaikumussalam ibu nadnaj. Most welcome. Actually kalau buat sendiri lagi puas hati dan lebih thrill nak makan, betul tak?
51. aishah@ummiaqil>> Kalau nak ngap, kenalah buat sendiri ye...
52. gee.harun>> Try jangan tak try, tapi pergilah makan angin dulu ye....Don't worry, will keep it for you okay....
53. Zura linzura@gmail.com>> Actually muffin memang permukaan dia keras sikit berbanding dengan cupcakes.
54. Shah Sya Syahmi Syafiyah syarezan2@yahoo.com>> Ma komen gak mak ma punya driving sebab kenkadang ngeri. Mak drive lagi daring. Nanti mak ma jawab,"Mak yang drive ke ko yang drive. Mak tahulah!" Muahahaha...apa nak jawab tu!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net