By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Jun-2008 11:11 Email | Share | Bookmark
EGGLESS CHOCOLATE CUPCAKES

 
 
I am just exhausted! These past three days had been so hectic for me. In and out, up and down, to and fro! Last Saturday we went up Genting Highlands as Fatin said she needs to go there with her friend for their Geography assignment. She can't make it the first week as her friend was in Singapore and during the second week, Fatin had to go for her instensive tuition from Monday to Friday. Saturday was the only time we can take her there as Sunday will be the day they go back to boarding. We went up there via the cable car and how I hate that ride! I am scared of heights! But luckily, the weather was foggy that day (which actually reminds me A LOT OF MALAWI ). So we can't really see where we were! But when the weather became clearer, I just rested my head on Fatin's shoulder, pretending to take a nap! Hahaha...mama is such a scary cat!

On the way back, we stopped by Mak Chu's house and gave her these.....



On Sunday, we attended my cousin, Dr Karimah's son's wedding reception at the Dewan Perdana Felda. To get there, it took us quite sometime as we took the wrong turnings a couple of times and had to go through the busy Kuala Lumpur! But alhamdulillah we made it there almost the same time my brother and his family arrived. From the wedding reception, we stopped at Subang Parade to buy Nandos for Syahmi, McD for Fatin and Big Apple donuts for both of them. While waiting, we went to Speedys and bought Rambo 4 and Duyong DVDs. I totally dislike Rambo 4 as it is full of violence! But enjoyed Duyong as the movie is so relaxing....fantasy like....Sent the kids to their hostel and reached home around 6.40pm, tired and sad.... I left my babies at the boarding....



As promised before, here are the collection of Mr Alex Goh's books that I have. Some are mine and some are Mak Chu's. But as usual, what's mine are mine and what's Mak Chu's are mine as well! Muahahaha....aje nak kena pelangkong gak dengan Mak Chu ni...buat reta dia macam reta ma plak...hahaha...




Let's move on to the recipe to share today. It'll be another sweet recipe (though I am not a sweet tooth, but I love to bake sweet stuffs!). What attracts me to try out this recipe is the simplicity of the recipe itself.... Thank you to Anamiraa for this simple and nice recipe....



EGGLESS CHOCOLATE CUPCAKES

Ingredients :

275g self raising flour
50g cocoa powder
15ml baking powder

250g caster sugar
135ml sunflower oil
350ml fresh milk
few drops of vanilla essense

Method :

1. Sift self raising flour, cocoa powder and baking powder.
2. Add in castor sugar.
3. In another bowl, mix together oil, fresh milk and vanilla essence.
4. Pour the liquid into the dry ingredients and mix till smooth batter is formed.
5. Spoon into the papercups and bake in a preheated oven at 180 C for 20 - 25 minutes.

Note :
Anamiraa drizzled some melted cooking chocolate onto her cakes, but I didn't.



Quote:
KEK CAWAN COKLAT TANPA TELUR

Bahan-bahan :

275g tepung naik sendiri
50g serbuk koko
15ml/1 sudu besar serbuk penaik

250g gula kastor
135ml minyak masakan
350ml susu segar
esen vanilla

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung naik sendiri, serbuk koko dan serbuk penaik.
2. Masukkan gula kastor.
3. Di dalam mangkuk yang lain, campurkan minyak, susu segar dan esen vanilla.
4. Tuangkan cecair ke dalam bahan kering dan bancuh sehingga sebati.
5. Sudukan ke dalam mangkuk muffin yang telah dialas dengan cawan kertas. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 20 - 25 minit.

Nota :

Untuk lebih enak, ratakan coklat masakan yang telah dicairkan, ke atas kek yang telah siap dimasak.




Tried baking the cakes using my new donut shape non-stick baking tray. I think I should have put more mixture into each mould to get a flufflier cake...maybe next time...



For my dear Tun, this is how my tray looks like.....





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Aliza>> Yup, train Aina jadi lasak. Senang dia survive. Like my kids, at an early age dah travel here and there. Macam Syahmi, elok lepas hari je dah naik kapalterbang. Ma pernah tengok kat TV, babies pun diorang campak dalam pool tau....
2. baipower>> Tray donut tu mama beli kat Mydin je. Lama dah, tak ingat pun berapa ringgit. Eh, adalah buku Chef Alex ni kat kedai-kedai buku. Cuba Bai perhatikan betul-betul antara susunan buku-buku resepi tu nanti ye...
3. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Thanks for informing me Tun. Tak perasan sebab tak 100% concentrate update. Dok tengah tunggu posmen masa tu... hehehe... Gambar tray tu ita dah tepek ye. Nanti kita nak testing lagi, buat kek lain plak... Kita ni best sikit sebab ada adik yang rajin beli buku.... Kita tukang sapu je buku dia! Muahaha... tu sebab kalau gi rumah dia ke, atau kalau dia datang rumah kita ke, seberapa boleh yang mungkin, kita mesti buatkan dia macam-macam, tapau...
4. umida umida.ac@hotmail.com>> Terima kasih Umida kerana sudi jengok mama di sini walaupun tak menyapa... Gambar tray tu mama dah tepek ye...
5. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam. Dah kurang sikitlah penatnya. Hari tu, rasa macam nak bernafas pun tak sempat! Hehehe... Puff tu adalah benda yang paling senang nak buat. Standby je inti dan instant pharata tu. Kalau emergency, lodeh tu je. Ha ah, mama memang afraid of heights. Agak kalau masuk rancangan Fear Factor tu, lom apa-apa lagi ma dah pengsan kot! Muahahaa....Tray tu ma beli kat Mydin Subang Jaya, long time ago!
6. Yati yadami68@yahoo.com>> Nowadays, mama hanya collect apa yang ma rasa ma akan buat je, sebab buku ma dah banyak. Beli tak banyak tapi orang bagi yang banyak... Ma banyak beli majalah je. Ma rasa, kat kedai bakery pun ada tray tu....
7. cek de sam>> Waalaikumussalam. Mr Alex Goh's books are worth buying...
8. dolly>> Waalaikumussalam Dolly dear. Thought you have forgotten me! MasyaAllah everybody's fine over here. Hope you guys are okay that side. So has Ejaaz join you guys in UK? The term is closing soon huh? Going back to Malawi for holidays? Miss you too dearie....
9. maklang>> Tempek tu tak de hal Mak Lang, tapi kalau beli buku dia lagi best. Gambar dia cun cun belaka. Resepi pun reliable. Tu la kan Mak Lang, rege barang semua dah mahal. Kalau buat tu, kena make sure makan sampai habis, kalau terbuang, sayanglah pulak....
10. srsfeqah>> Ada lagi buku-buku ma. Ma beli sesikit, orang bagi sikit, kebas mak chu punya sikit, lelama jadi banyak! Hahaha.... Donut tray tu, buat baked donut ke, buat kek ke buat apa je la pun boleh kot. Ma pun baru try buat kek ni je... nanti kita sama-sama wat experiment eh... hehehe... CC ni kukus pun buley yo....ekau torai la yo...kot kalau dikukuih, lagi lombut dan moist jadinyo...laielah sodap!
11. shariza mamanurin2002@yahoo.com>> Buku ma lom banyak macam buku kat MPSJ tu....hehehe...
12. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Mau tak cokap, dah kono CSI! Muahaha...
13. nn>> Lom boleh lagi....baru secoet je buku ma ni..ahakss...
14. Sabrina>> Memang worth buying his books. Bila dok belek belek buku dia, rasa teruja nak buat semua! Collections ni pun, bukan mama punya semua, ada mak chu punya tapi ma buat cam harta ma sendiri. Hehehe....
15. Little One Store littleonestrore@yahoo.com>> Terima kasih.
16. ah mat gebu>> Buku cookies tu nampak okay. Ma baru try satu je, tart nyonya tu.... Ma tak kisah beli buku Chef Alex ni sebab ma confident dengan resepi-resepi dia. InsyaAllah kalau ada mencuba yang lain, akan ma kongsi bersama....
17. ida isk merpati66@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Alamak geng sorrylah. Sebenarnya kita rushing je tu. Attend tu pun pasal itu kenduri pertama dia. Balik dari sana, kami rushing balik rumah sebab nak siapkan budak-budak punya barang sebelum hantar balik ke asrama. Memang penat betul kita...
18. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Tukang masaknya tak cute ke Kak Rus? Hehehe....gurau je..
19. Noor>> Buku je banyak Kak Noor, tapi buatnya jarang juga....
20. Bonda RaqynRafiqin>> Mama pun bila rajin, sukalah menerai, kalau tak, belek belek je la..
21. kak anum alfahanum@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam kak... Mmm kalau kitalah, kalau nak tunggu habis cuba baru nak beli buku, jawabnya memang tak terbeli beli la....hehehe....
22. azura asri>> Tak semestinya banyak buku tu pandai masaklah Zura...tu sebab mama lom berapa pandai masak...hehee...
23. shima>> Idea spontan sebenarnya bila terpandangkan tray yang masih belum dirasmikan tu...
24. Wilda>> Ampunnnnn...
25. dOd>> Itu kek ye, bukan donut....ahaks...
26. nabialishad>> Ahaks... rindumu telah membara, jangan sampai terbakar udahlah! Hehehe....Hari tu nak cepat, tu yang tak coat apa apa pun... Adei, mana boleh main fotostat buku! Copyright reserved tau! Belilah buku tu, best. Colorful dan menyelerakan lagi. Baru RM30.00. Wah... siap promo le plak haa..
27. Lee Lin>> I should have put more batter into each mould so that it'll be more cakey. Belilah nanti ye... wah... dah jadi promoter dulanglah pulak!
28. sricandid photographer abujuaq@yahoo.com>> InsyaAllah sedaplah di tekak mama...
29. chepah chepah75@yahoo.com>> Buku yang banyak, tapi rasanya belum sampai 20% pun yang dicuba..hehehe... Gadget mama taklah berapa banyak pun...
30. aishah@ummiaqil>> Nanti cuba ye...senang banget nak buat...
31. roylazim>> Glad to share it with everyone out there sis...
32. azura wfazura80@yahoo.com>> Waalaikumussalam Azura. Resepi buat puff tu ada di sini
33. zira>> Oh, ye ke...aduhai, terharunya... terima kasih ye Zira.
34. Roya Hannah amairo_99@yahoo.com>> Actually ini bukanlah tray donut untuk buat donut goreng tu. Ini untuk donut bake ye. Kalau donut goreng tu, ia diperbuat either dari plastik atas besi. Ma dah visit dah your blog...an author with an expensive taste I see! Ahakss...
35. arina athirah>> Ma punya tray tu pun, dah peram sampai masak ranum...tu yang baru nak testing tu... ahakss...
36. MaDiHa>> Tipah tertipu ye...hehehe.... Ala MaDiHa, buku ni tak mahal. Mama prefer beli supaya bila baring-baring, bolehlah belek belek sambil berangan-angan macam apa yang terpapar kat gambar tu, kita yang bake sendiri...hehehe....
37. muslim2u muslim2you@yahoo.com>> Cantik-cantik kain kat your page...
38. araa araa.enterprise@yahoo.com>> Thanks...
39. dewisoulhaa>> Pinjam no hal, tapi kalau ma, ma suka beli sendiri, so that boleh buat apa je dengan buku tu... lagi berkat! Muahaha... Ma dah tengok dah pizza Dewi tu... cayalah! Lenkali, bila dah balik Malaysia, buat bagi mama rasa ok...
40. mamasya>> Rasanya Mamasya punya tu yang bundt pan tu eh? Esh mesti lagi lawa kalau bake dalam tu. Chef Alex ni memang mahir serba serbi. Buku dia pun memang reliable. Tak rugi beli....
41. juhashim>> Waalaikumussalam Ju....janganlah jeles. Buku ma ni taklah sebanyak mana pun. Sebelah rumah mama tak ada kosong, tapi row belakang tu, adalah. Corner lot belakang tu kosong! Hehehe...
42. umi-kal>> Auntie masih di Malaysia lagi ke?
43. mamaella>> InsyaAllah sedap rasanya....
44. mama kimi>> Ini bukan donut ye, ini kek, tapi ma bakar dalam try seakan-akan donut.... Buku taklah banyak mana pun...
45. kc>> Kalau mamanya buat sendiri kek, mesti Ayin lagi suka!
46. unnamed xayieda@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Please check your email ya....
47. hajar>> Waalaikumussalam... Tu la tu... harga semua dah naik, so kena opt for yang less less je la... ahakss... Buku je yang pujaan hati, chefnya...hakmilik orang lain...lagipun, hatiku telah dimiliki..chewah... muahahaha....
48. Ana>> Memang lembut kek ni.....
49. VG v-g@live.com.au>> Hi VG....thanks for trying out the recipe I pasted in here. I checked your page to see the acuan dutch pancakes but didn't find it. Have you put it in your page? Anyway, kalau dah stay abroad, like it or not, we have to try making it ourselves kalau teringin nak makanlah kan... kena make do with whatever's available. Tak cantik tak apa, asalkan sedap!
50. ::Syerah Mummy Lana:: utada_hikaru85@yahoo.com>> Ampunnnnnnn laaa....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net