By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Jun-2008 10:10 Email | Share | Bookmark
CREAM PUFF WITH ORANGE CUSTARD FILLING

 
Quote:
Assalamualaikum.. Ini sesuatu yang bagus sangat untuk diamalkan... .....

Rasulullah SAW bersabda, "Bila seorang anak Adam wafat, maka amalnya terputus kecuali tiga hal:
[1] Shadaqah jariah
[2] Ilmu yang bermanfaat
[3] Anak shalih yang mendoakannya. (HR. Muslim, Abu Dawud , At-Tirmidzi , Nasa'i dan Ahmad )

SADAQAH JARIAH - KEBAJIKAN YANG TAK BERAKHIR
AL SADAQAT AL JARIYAH - THE ACTIONS WHICH OUTLIVES YOU

1. Berikan al-Quran pada seseorang, dan setiap dibaca, anda mendapatkan hasanah
Give a copy of Quran to someone and each time they read from it, you will gain hasanaat

2. Sumbangkan kerusi roda ke hospital dan setiap orang sakit menggunakannya, anda dapat hasanah
Donate a wheel chair to a hospital and each time a sick person uses it, you will gain hasanaat

3. Berbahagi bacaan yang berfaedah dengan seseorang
Share constructive reading material with someone

4. Bantu Pendidikan seorang anak
Help in educating a child

5. Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan do'a itu, anda dapat hasanah
Teach someone to recite a doa. With each recitation, you will gain hasanaat

6. Berbahagi CD Quran atau Do'a
Share a doa or Quran CD

7. Libatkan dalam pembangunan sesebuah masjid tenaga atau harta
Participate in the building of a mosque thru wealth or strength

8. Letakkan pendingin air di tempat umum
Place a water cooler in a public place

9. Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau binatang berlindung dibawahnya, anda dapat hasanah
Plant a tree. Each time any person or an animal sits under its shade or eats from the tree, you will gain hasanaat

10. Berkongsi ilmu ini dengan yang lain. Jika seseorang menjalankan salah satu dari hal diatas, anda dapat hasanah sampai hari Qiamat.
Share this with someone. If one person applies any of the above you will receive your hasanaat until the Day of Judgment


For today's recipe, let me share with you this Cream Puff aka Eclairs aka Profiteroles recipe that I found while browsing at Forum Cari recently. It was posted by Mok_Nik. Thank you Mok_Nik for the lovely recipe. I just made the puffs from Mok_Nik's recipe but the filling recipe is from a TV Show long long time ago when I was still a teenager. Here are the recipes if you care to try....


CREAM PUFF
Source : Mok_Nik

Ingredients :

70g margarine
140g flour
4 eggs
200ml water
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Boil water with salt. Add margarine to the boiling water.
2. Once the margarine melts, add in flour. Stir to mix well. Remove from heat.
3. Continue stirring to form a smooth dough. Leave to cool fully.
4. Place the cooled dough into the mixer bowl. On the mixer and add in eggs and vanilla essence. Beat till fluffly.
5. Place the mixture into a piping bag and piped onto a greased tray.
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 15 to 20 minutes.

Quote:
Mok_Nik's Filling

Ingredients :

3 cups water
1 cup evaporated milk
1 cup sugar
1/2 tin jagung



Quote:
KRIM PUFF
Sumber : Mok_Nik

Bahan-bahan :

70g majerin
140g tepung gandum
4 biji telur
200ml air
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla

Kaedah penyediaan :

1. Masak air dengan garam. Bila mendidih, masukkan majerin.
2. Bila majerin cair, masukkan gandum, kacau hingga sebati. Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul-betul sejuk, masukkan ke dalam mixer. Campurkan vanilla dan telur. Putar hingga kembang.
5. Bila sudah kembang dan sebati, masukkan dalam piping bag dan paipkan atas dulang pembakar yang telah digris.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 15 hingga 20 minit.
7. Setelah sejuk, belahkan di tengah, tetapi jangan sampai putus. Masukkan inti. Jika suka, curahkan coklat masakan yang telah dicairkan diatasnya.



ORANGE CUSTARD FILLING

Ingredients :

3 oz orange juice (I used sunquick mixed with water)
6 oz fresh milk
3 tablespoons sugar
1 teaspoon orange rind
1 tablespoon margarine
2 tablespoons custard powder

Method :

1. Mix custard powder a little at a time with fresh milk. Stir to mix.
2. Add in orange juice, sugar, orange rind and margarine.
3. Cook on low fire till thick. Remove from heat. Leave to cool and ready to use.


Quote:
INTI KASTAD OREN

Bahan-bahan :

3 auns jus oren (mama campurkan Sunquick dengan air ikut kemasaman yang dikehendaki)
6 auns susu segar
3 sudu besar gula
1 sudu kecil parutan kulit limau
1 sudu besar majerin
2 sudu besar tepung kastad

Kaedah penyediaan :

1. Campurkan tepung kastad (sedikit demi sedikit) dengan susu hingga sebati.
2. Masukkan jus oren, gula, parutan kulit limau dan mentega.
3. Masakkan campuran tadi di atas api yang kecil hingga pekat. Alihkan dari api dan biarkan sejuk sebelum digunakan.




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. jasmeen>> Kalau warga rumah tak berapa suka makan, no point nak buat, unless la tukang buat tu boleh nak makan semua! Hehehe...
2. RealScifi Admin>>
3. MaDiHa>> Sementara enjin tengah panas ni, gohed je...sok kalau dah sejuk...senyap je la fp ni...hehehehe.... MaDiHa suka makan cream puff eh? Ma pun suka..
4. wawa ssalwa@yahoo.com>> Alhamdulillah lah kalau benar seperti apa yang Wawa katakan...mudah-mudahan mama dapat juga sedikit bahagian pahalanya buat top up kan...amin amin....
5. MaDiHa>> Chop chop....bukan Thousand Island MaDiHa oi...ada yang pening gak orang makan nanti! Itu melted orange cooking chocolate, mama beli kat Yummies Bangi.
6. srsfeqah>> Apo eh nak ditakutkan, bukannyo experiment tu makan oghang...hehehe... lawak ja! Berani beranikanlah diri mu itew ya....
7. anna>> Takut enjin tu panas kejap je....sejuk yang lama nanti!
8. mummy sofea>> Ala Fizah, buat je....tak yah makan! Ambik bau je. Boleh eh cam tu? Hehehehe....
9. AZUE>> InsyaAllah bagi sesaper yang suka orange, memang sedaplah...masam masam manis....yummy!
10. malazz...nSZr nszr_mala@yahoo.com.my>> Alahai sayulah pulak hati mama.....sabarlah ye... Allah lebih menyayanginya...
11. makuda-sweetnufar>> Waalaikumussalam makuda. Ini sementara dalam mode rajinzz... Tak lama lagi, mai baliklah mode malaszz pulak...ahaks... Lain kali, train perut tu keluarkan lagu rock ke lagu balada, barulah best sket bunyi dia...hehehe...
12. Dyna Nora dyna.nora@gmail.com>> Pipe out like a swirl tu je.. My first batch, ma piped atas kertas, bila masak melekat teruk. Frust! Second batch, ma grease the tray dengan margarine, then tabur tepung. Hok aloh, bila masak, senang je keluarkan.
13. intan isms72@yahoo.co.uk>> Thank you thank you thank you....you have a nice and safe weekend too ya Intan...
14. mama kimi>> Mohon maaf....tanpa niat tau nak membuat kes niaya! Hehehe...
15. Aliza>> Tak apalah dapat sebakul, leh makan puas puas! Hehehehe...
16. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Mesti best kan Tun. Main masak-masak kat dapur...sambil tu, mesti mulut tak renti renti pot pet pot pet! Hehehe...
17. ssahida>> Alhamdulillah resipi ni menjadi. Ada juga yang mama pernah buat, puff nya tak puff up tapi pancit...hehehe...
18. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Waalaikumussalam Korina. Biasalah kalau anak-anak ada kat rumah, dapur asyik berasap. My kids, especially my son, ayat power dia ialah "Mom, I'm hungry!". Kalau tengah rajin tu, memang seronok sangatlah dengar. Tapi kalau tengah malas tu, aduhai bercinta nak ke dapur!
19. Wa>> InsyaAllah sedap cream puff ni. Hihii...tak laratlah nak bukak kedai....Lagipun masakan mama bukan sedap mana pun...
20. maklang>> Nanti MakLang cuba plak eh, nak tengok cam mana tembamnya Mak Lang punya cream puff nanti. p/s: Ha ah, tahu Kak Liza kat Ampang Putri, baru jap tadi dok bergelak ketawa dengan dia....
21. Noor>> Kita pun pernah produce cream puff penyek. Memang frust kan. Tapi alhamdulillah resipi ni fluff up nicely....nanti akak cubalah ye. Buat separuh adunan pun dah cukup... Kalau buat sendiri, puas sikit makan. Lepas tu, boleh isi inti apa pun yang kita teringin.
22. cek de sam>> Betul tu, yummy!
23. Fatin>> Mama ni memang suka ke dapur sejak kecil lagi. Cuma mak mama tak berapa bagi mencuba. Tu yang kadang-kadang, pakat dengan kakak maid, curi-curi masak nasi. Masa tu baru 9 tahun...hehehe....
24. Ana>> Ana.....REDAH JERRRR..... macam pernah ko dengar ayat tu...tapi di mana ya? Ahaks....
25. miss lia>>
26. gee.harun>> InsyaAllah very easy to prepare, cubalah ye...
27. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Wah Kak Rus pun peminat puff ke? Buat kak, jangan tak buat!
28. pat lady_red_roses@yahoo.com>> Hi Pat... Try nanti tau, memang sedap...
29. soulha,cairo shibshi07@yahoo.co.uk>> Topping dia tu ma drizzlekan melted cooking chocolate dan orange chocolate je... kalau dicelup mesti lagi syiok!
30. kakmOn>> Waras!!! Sibuk je cuti sekolah ni. Sibuk tapi seronok! Ooo ada beza ker tepung kastad Blue Bird dengan yang lain tu? Kita main hentam je!
31. kak jie jie>> Oh alahai ye ke akak nak resepi ni. Alhamdulillahlah translation kita ni, ada gak gunanya ye... Hah nanti akak acu cuba try buat, test, ulangkaji, experiment eh... pas tu hantar report... hehehe...
32. rinzura>> Waalaikumussalam rinzura. Sama-sama... Jangan kidnap resepi je dan simpan ye, buat tau...
33. RinnChan>> Ala Rinn.... dalam kepala otak mama ni dah progremlah... kalau cream puff intinya manis and not savory. So kalau nak masukkan inti savory tu, macam tak ngam lak... ahaks... nantilah kalau ada sesiapa leh re-programme kepala ma ni... boleh kot cuba... ahakss...
34. aishah@ummiaqil>> Takkan tengok je, cubalah buat...
35. zanaz>> Sibuk sesangat ke Zana oi. Cuba bangkit pagi, dan jangan lena balik, mesti sempat buat puff ni...ahakss... jangan mare, gurau je....
36. farin-me twining_gurl@yahoo.com>> Bolehlah cuba, kot sedap, leh buat menu tambahan jualan.....
37. Daalia lea1207@yahoo.com>> Nak tolong masak untuk awak? Kita sendiri dah dua hari longlai ni tau. Tak ada kat rumah. Ada je programmenya. Naik lesu dah ni... Selamat mengemas rumah ye!
38. zai>> Trylah..
39. zai>>
40. nad ukgoodies@gmail.com>> Thanks..
41. nad ukgoodies@gmail.com>>
42. baipower>> Ma guna nozzle saiz 846, bintang. Piping bag ma guna yang disposable.
43. Rizz>> Cubalah ye....
44. tasha>> Sedap tau filling orange ni...Cuba pulak resipi puff ni, hopefully tak kempeslah hendaknya...Mama pun pernah kena macam tu gak...
45. shada osman>> Alamak, bila sebut Mak Yong, ini yang ngeri sket nih...
46. hajar>> Waalaikumussalam Hajar. Nanti Hajar cuba ye...sedap...
47. chepah chepah75@yahoo.com>> Trylah bila ada kelapangan, sedap insyaAllah...
48. Lee Lin>> Yummy yummy....
49. << jeff >>>> Tu la tu, nak wat cam no. Ma suka bake yang manis tapi tak berapa suka makan. Bila bake, bagi kat orang je....ma ni sekadar merasa sikit untuk tujuan melaporkan rasanya je...
50. ida isk merpati66@yahoo.com>> Waalaikumussalam geng. Betul tu...mudah-mudahan kita mendapat sedikit pahala kan...
51. Wilda>> Most welcome Wilda, nanti cuba buat ye...
52. mummy jam>> Not that manis pun mummy...just nice.. the filling kan sweet sour...
53. Linda@anna kaori.cake@yahoo.com>> Tengok pulak tukang buatnya...sama gebu! Hehehe...
54. MaDiHa>> Bukan kata chocolate orange je, chocolate strawberry pun ada tau....
55. Haniss>> Wahhhhh bionic sungguh hidung Haniss ye... hehehe...
56. ninughul ninughul@gmail.com>> Thanks to your mom for visiting my page ya.
57. idasaiful idasaiful@yahoo.co.uk>> Memang tak susah pun buat profiteroles ni. Mmm kalau murah, baik beli je, garenti jadi dan badan tak penat... hehehe...
58. JUN>> Waalaikumussalam. Alhamdulillah sihat-sihat je mama ni....
59. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Abih dah...cowey!
60. Shah Sya Syahmi Syafiyah syarezan2@yahoo.com>> Hehehe...kalau sendiri dah cakap malas, nak wat cam no laie, tak dapeklah sey nak nolong... hehehe...
61. unnamed>>
62. mamasya>> Cream puff masih terhidang sebab tuan rumah punya kepala tengah buntu nak update! Ha ah, mama ada gak baca comment tu. Tak apalah...
63. masriyah>> InsyaAllah sedap.... cubalah...
64. MR>> Memang sedap dan senang je nak membuatnya....Alahai Tina, nampaknya melepaslah kita nak dapat bag dari MR!
65. ahamd syafiq akram syafiq.amir@gmail.com>> Terima kasih adik..
66. Big Mamma Bukhari aka ati itawaizurfosuy3479@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Esh, manalah glamernya, orang biasa je. Tak apa T, singgahlah bila-bila ada kelapangan ye...
67. ann>>
68. <idida aka ummu nafisa>>> Kalau tak dimakankan, lagilah sayang terbuang...
69. Mak Teh>> Hi Mak Teh, pe kabor? Alhamdulillah kita sihat-sihat je.... Macam mana puffs Mak Teh leh tak gebu ye?
70. Farah Shrewsbury farhana_81@hotmail.co.uk>> Saborrr saborr....
71. Deena adeenacollections@yahoo.com>> Waalaikumussalam...
72. sahar+zabar=wani&mimi>> Cuba nanti ye Zabar...insyaAllah sedap rasanya...
73. waida>> Untunglah anak Waida dapat ibu yang rajin cam Waida ni....
74. norul<umiarissariz> enzee78@gmail.com>> Kalau dapat merasainya, bukan kata hanya tahu rasanya, perut pun boleh kenyang sama...
75. fan's collection>> Bagi mama, insyaAllahlah sedap sebab mama suka cream puff...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net