By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 3-Jun-2008 03:33 Email | Share | Bookmark
BAKED SANDWICH (RinnChan)

 
 
Yesterday wasn't my day I guess. And it was just MONDAY... I hope all these 'not so pleasant things' won't be happening continuously this whole week. Gosh I dread it so much. But never mind, always think positive and make duaas everything will be all right for the rest of the week...

Since I got put off with the morning incident, I just lost my mood to do much work at home. In order to enlighten my spirit again, I offered the kids to go to Giant which they willingly agreed! And alhamdulillah, I made it to Giant and back home without much trouble. But the amount spent, let it just be me to know and hubby to be shocked when he sees his credit card bill. Hahaha... alaa...taklah besar sangat billnya....beli pun, barang makanan dan keperluan anak-anak je....maknya teringin pun, tolak tepi je......

Came back from Giant, I arranged the things that we bought and then feed the kids...ha ah, memang mama suap anak-anak mama bila ada kesempatan...rasa seronok tengok diorang makan. Kalau mama yang suap, kusmangat diorang makan, tapi kalau makan sendiri, macam tak banyak je...Bila suap diorang makan, mama teringat aruah nanny kami yang suka suap kami 3 beradik semasa kecil. Nasi putih berlaukkan ikan goreng, kicap dan kangkung goreng tu terasa enak banget!!!! Done with that, I sat infront of the laptop, browsing and chatting and at the same time helping Fatin with her school work, just ignoring the clothes to be folded, the house to be swept and the kitchen to be tidied. Then at 4.30pm, I decided to start with the house work only to find hubby's car driving into the garage! Alamak!!! He came into the house and asked me to accompany him to meet someone. And being 'kaki jalans', Syahmi and I willingly followed dear hubby. We reached home around 6.30pm and I thought of sweeping the house and whom shall I see by the gate? My cousin! Oh me oh my....my house was in such a mess and I have a visitor...and to make things worst, that was her first visit to my house! Surely I gave her a very bad impression! Muahahaha....So, moral of the story...MAKE SURE TO TIDY THE HOUSE EARLY IN THE MORNING BEFORE SWITCHING ON THE LAPTOP! Hahahahaha......

Oki doki, enough of the story that will lead you guys nowhere, let me just go straight to the recipe to share today. It'll be one of the dishes that I sent to hubby's office last week. It's the baked sandwich recipe which I took from RinnChan's Fotopage. After a few smses asking her these and that, which she answered willingly, I just had to try out the recipe.....Ok Rinn, FINALLY mama berjaya mengatasi kemalasan ma, dan mencuba resipi Rinn ni....walaupun rupanya tak secantik mana, tapi rasanya enak sekali, especially tang inti tu...... Thank you very much Rinn for always being there as my ever-ready sifoo and for experimenting and sharing this recipe with all of us.......





BAKED SANDWICH FILLING
Source : Rinn

Ingredients :

1 onion ~ diced
2 garlic ~ minced
1/2 teaspoon ground black pepper
1 tablespoon oyster sauce
200g - 300g minced chicken fillet
5 button mushroom (in the can) ~ cut to small chunks
1 egg
Salt and sugar to taste
Enough cheese
Cooking oil

Method :

1. Heat oil in a wok and saute onion and garlic till fragrant. Add in oyster sauce. Stir and add in ground black pepper.
2. Add in minced chicken and button mushroom. Let it cook.
3. Add in egg and stir well to mix with the chicken and mushroom.
4. Add in salt and sugar to taste. Remove from heat.
5. Spoon the filling into the bread shells, sprinkle some grated cheese on top and bake just until the cheese melts. Serve warm.



Quote:
INTI
Sumber : Rinn

Bahan-bahan :

1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 camca serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
200gm - 300gm isi ayam, dicincang
5 biji cendawan butang (dlm tin) , dipotong halus
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Cheese secukupnya

Kaedah penyediaan :

1. Tumiskan bawang-bawang. Masukkan sos tiram. Kacau sebentar dan masukkan lada hitam.
2. Masukkan ayam & cendawan. Tumis sehingga masak.
3. Pecahkan telur dan kacau-kacau sehingga rata dengan ayam dan cendawan.
4. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
5. Isikan dalam kulit roti dan taburkan cheese secukupnya.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. kamalina>> Copy ler Aimi...nanti buat tau! Ha ah, ma suka suap budak-budak ni makan walaupun dua dua dah besar panjang. Suka tengok diorang nganga cam anak burung...hihihi....
2. kamalina>> Yeayyy...nak gak join! Ahakss....
3. zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Dah buat ke belum puding karamel tu?
4. nn>> Ambillah Noni, manafaatkan ye. Moga tak terbazir roti kat rumah tu...
5. nhalilah>> Ha ah, lenyek je roti bagi nipis. Tapi kena makan panas-panas baru sedap. Betullah cakap nhalilah tu...kalau kita suapkan, rasa lagi dekat dengan diorang sebab diorang kena duduk mengadap kita, kalau tak, tak dapatlah makan nasi..hehehe...
6. Alexs Azlan azlanumpai@hotmail.com>> Waalaikumussalam Alexs. Baked sandwich ni sesuai disajikan bila-bila masa pun...
7. shah>> Bukan mama yang creative, tapi Rinn tu, mama tiru je...hehehe...
8. zira>> Waalaikumussalam Zira. Nanti bila dah datang seru, bolehlah cuba ye...
9. anna>> Sedap kalau dimakan masa panas. Agaknya mama kena roll lagi nipis kot kalau nak biarkan basenya kekal rangup.
10. leezsa>> Boto tu! Memang sodap!
11. kak cahaya>> Waalaikumussalam. Itu bukan pencetak tapi mini pie or tart cup. Boleh dibeli di kedai-kedai bakery supplies. Mama beli kat Jaya Jusco.
12. nabialishad>> Buat jangan tak buat. Ma guna cheddar cheese. Mozarella pun boleh aje...
13. YanT melur3378@yahoo.com>> YanT, ma ni tak berapa pandailah pasal oven oven ni. Tapi apa yang ma boleh katakan, kalau YanT nak beli sesuatu barang tu, YanT kena tahulah apa yang YanT nak gunakan. Sebab kalau beli yang bermacam-macam function, tapi hanya guna satu function aje, takut pulak functions yang lain tu ended up rosak pulak. Sayang aje. Tapi kalau memang nak gunakan untuk semua function tu, baiklah beli yang lengkap tu.... Bukan apa, ma dah pernah melalui perkara yang sama. Kenkonon, masa nak beli microwave tu, siap nak yang convection la apa la, haram pun tak guna sampailah microwave tu rosak....hehehe...
14. Ana>> Ni pun kira dah terlambat dah ni Ana....
15. MaDiHa>> Mama buat tu pasal ada event, kalau tak, belum terbuat gak gamaknya.... Terima kasih banyak-banyak ye MaDiHa kerana sudi mencuba resipi vadei tu...
16. ayue>> 'Tipah tertipu' ke Ayue....hehehe... tapi Lin kata, kulit tu agak liat sket bila dah sejuk eh? Mungkin ma nak kena gelek lagi nipis next time... Tapi ma suka intinya...
17. liyana~umi danish n batrisyia cdyana2001@yahoo.com>> Nanti ada masa buat cepat...kalau tak nanti, list to do tu bertambah berjela!
18. rha rhaha7@gmail.com>>
19. fuzie fuziahj@gmail.com>> Ma bakar pada suhu 180 C dalam 10 minit.
20. RinnChan>> Mana tak miss, asyik gi jalannn je Rinn nih... Ahaks...ada unsur-unsur jeles tu ok! Hehehe... Tu la tu, rasa lebih bermakna jadi ibu ni bila dah boleh memandu... kurang-kurang, dapat gak bawak anak-anak makan angin... chewah... macamlah jauh sangat ma bawak... hehehe.. sejengkal je!
21. masriyah>> Cuba jangan tak cuba!
22. Sterling@PJ Luxury Condominium hnhboutique@yahoo.com>>
23. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Kita buat last week lagi. Baru tepek resipi di sini. Lor awatnya awak buat stail leceh. Kan Rinn kata, lenyek dengan roller pas tu tekankan je dalam acuan. Memula kita terap juga, tapi bila kita masukkan kat acuan, dia jadi kecik, tu yang ubah stail tu. Ha ah kan, kenkadang sakit hati gak kan. Beriya-iya kemas rumah, rumah cantik berkilau, tapi tak de orang datang. Rumah tengah tongkang pecah, berdas das orang singgah! Muahahaha....
24. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Tu la tu, lain kali kena tampal poster kat luar rumah kot....NO ENTRY, RUMAH BERKECAH or SILAKAN MASUK, RUMAH CANTIK BERSINAR.... muahahaha... sabor je la!
25. ito itoyusof@gmail.com>> Sebenarnya mama dah jawab dah pm Ito soon as mama habis membacanya. Tapi entah macam mana, message tu pergi ke save box. Tak apalah, mama dah email kat Ito. Nanti check ye...hope it helps.
26. azura asri>> Cuba jangan tak cuba, hope it suits your tastebuds...
27. nur>> Ha ah, memang sedap especially tang inti tu...
28. Yati yadami68@yahoo.com>> Mama guna cheddar cheese sebab itu je yang ada kat rumah.
29. aishah@ummiaqil>> Nak bagi penamanya, abis dah....
30. srsfeqah>> Cubo jangan tak cubo...sodap dan sonang yo nak mombuek eh. Asal oven tu panas, buleylah kot....janji roti tu koring dan rangup, okaylah tuh...
31. jasmeen>> Thanks for the wish my dear. Amin to your duaas. Sebelah rumah tak boleh, semua occupied. Belakang rumah, adalah kosong, corner lot lagi... hehehe...
32. ida isk merpati66@yahoo.com>> Waalaikumussalam geng. Baik lu cuba, takut nanti asik kerja sumbat je dalam peti besi, takut peti besi tu meletup plak nanti sebab dah sendat... hehehe...
33. madoct>> Terima kasih di atas pelawaan Madoct tu ye...mana tahu kot ada rezeki kan.... hehehe...
34. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Tu la kan...kena accept la tu...all happened for a reason... redha je...
35. deelahz>> Alhamdulillah, lega mama mendengarkannya. Time winter la seronok buat macam-macam sebab bila perut lapo, kalau experiment kurang menjadi pun mesti habis punya! Hehehe.... Mama tak register dengan Myresepi....segan...
36. domainbro>>
37. Wilda>> InsyaAllah sedap. Lain kali, kenalah buat lebih supaya muffin tu tak sold out sebelum sampai kampung! Hehehehe....
38. aisyah aisyahyusoff81@yahoo.com>> Burppp...alhamdulillah...
39. Sabrina Jeddah>> Waalaikumussalam Sabrina. Lama dah ma tak jumpa Rosie. Masa dia transit kejap dari Brunei sebelum berlepas ke Jeddah, ma tak sempat jumpa dia...tak apalah, lain kali kalau ada rezeki....
40. cek de sam>> Ohh kalau dah nak balik tu, memanglah banyak benda nak difikirkan. Ma paling berserabut bila memikirkan soal packing! Anyway, harap dipermudahkan segala urusan Cek De Sam ya...
41. moderatorkeluargahajiazmir>> Sama-sama dik...dan terima kasih sudi ke mari ye...
42. ummi zufayri>> Tastes delicious as well!
43. salleharon>> Waalaikumussalam Salleh. Terima kasih kerana sudi ke mari ya. Tak boleh sarapan di sini, sebab suami tak ada di rumah, bekerja... hehehe...
44. << jeff >>>> Bagus tu kalau tak cerewet makan!
45. Syamputra Wedding Photographer syamputra@yahoo.com>>
46. Noor>> Sedap kak...nanti cuba ye...
47. Lee Lin>> Gambar baked sandwich Rinn lagi mengecurkan tau! Tak caya, pergi check!
48. roylazim>> Dapppp memang!
49. Eryne Jasmine>> Nanti bila bila Eryne dah sihat betul barulah cuba ye. Adik ipar mama ada kata nak tolong belikan papan pencanai tu...Nak order kuih dari mama? Betul ke?
50. Timmy>> Mama kalau bakar roti, mama gunakan api atas bawah. Bawah tu should be brownish as well. Temperature oven, kena ikut oven sendiri. Like mine, I can't bake at 200 C, nanti cepat hangus. So I stick to 180 C. Roti Timmy keras ke bila dah sejuk? Mama selalu sapukan butter on top, soon as mama keluarkan dari oven. Dah sejuk sket, ma terus simpan dalam bekas kedap udara. InsyaAllah tak keras...
51. cak>> Sedap baked sandwich ni, lebih lebih lagi bila di makan panas panas. Senang je la nak buat...
52. Mimi's@mayonnaise miminaritahanim@yahoo.com>> Cuba jangan tak cuba ye....
53. zara>> Ha ah, macam short cut kan?
53. fizan yusop>> Senang dan sedap tau Fizan... Bak sket? Aiyooo jauhnya nak ngantor tuuuuu....
54. Acik>> Kepelbagaian itu perlu...
55. Zan>> Sedihnya hati ni bila dituduh sedemikian rupa walhal niat di hati mewujudkan fotopage ini adalah untuk berkongsi ilmu. Mama tak buat any setting pun untuk menghalang orang dari copy and paste resepi dari fotopage ini. Mama tak tahu kenapa tak boleh copy and paste.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net