By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 31-May-2008 00:01 Email | Share | Bookmark
APRICOT PRUNE CAKE

 
Quote:

*************************************

Last Sunday, Mak Chu decided to spend the whole day with us. Dearest hubby went golfing so we made plans to go out, of course with hubby's consent. And since it's the beginning of the school holiday, we thought, a break would do good for the kids. So we took them to Sunway Pyramid to watch movie at the TGV Cinema and that was the FIRST TIME EVER the kids set foot in a cinema! Hahaha...Dulu masa kecik-kecik ada gak parents bawak mama tengok wayang, masa tu cerita yang ada perkataan ESOK tu... arahan Jins Shamsuddin, then Adik Manja dan Sayang Anakku Sayang. Pas tu ada tengok citer Hindustan...Bobby dan Hathi Mere Sate..wah...mengimbau kenangan silam pulak haa.... We asked the kids, what they would like to watch and they chose Iron Man but it was fully booked. So we watched Narnia2. I liked the movie, because of the scenery. When I looked at the mountains, the woods, the greens....all that reminds me of Malawi.....

We enjoyed ourselves, not only because of the nice movie, but to see the expressions on each one of us! And not forgetting the yummy popcorns.....tapi mahalnya mak datuk....kalau gi warung, mau kenyang makan nasi siap air lagi... hehehe... tak apalah, shakali shakali....

***************************************
Yesterday morning, I woke up as early as 4.30 am. Had to assemble the food for hubby to bring to his office as they'll be having their monthly party. I had sent two dishes, which I will update in my future entries.....sabar menanti ye...bukan apa, nak kiv buat modal di masa hadapan...hehehe... At least I have two new recipes to share with you later on...

And for today, I'd like to share with you the recipe that I've tried from my newly bought book and if I am not mistaken, it is the latest book by Mr Alex Goh, entitled Fruity Cakes. Bought it at Popular Bookshop at Sunway Pyramid. I made this cake into cupcakes and a loaf. The cupcakes are for my hubby's cousin's daughter who is getting engaged today.



Congratulations Alin & 'Mr. Right'! These were the best that I can make for Alin's 'hantaran' cuppies. I used the fondant that Lin...terima kasih daun keladi Lin, lain kali bolehlah tolong beli lagi...ahakss...bought for me from Yasmin.



APRICOT PRUNE CAKE
Source : Mr Alex Goh

Ingredients :

(A)

300g boiling water
110g Prunes ~ chopped
110g dried apricots ~ chopped (I substitute with mix fruits)
80g raisins

(B)

150g brown sugar
50g honey

(C)

3 eggs
150g melted butter

(D)

400g flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon cinnamon powder

(E)

120g walnuts (I didn't put in)

Method :

1. Mix (A) and set aside to cool.
2. Add (B) and mix until sugar dissolves.
3. Add (C) and mix until well blended.
4. Sieve (D) in and mix until well combined. Add (E) and mix until well incorporated.
5. Pour the batter into a greased and lined loaf tin. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 45 minutes.



Quote:
KEK PRUN BERAPRIKOT
Sumber : Mr Alex Goh

Bahan-bahan :

(A)

300g air mendidih
110g prun ~ dicincang
110g aprikot kering ~ dicincang (mama gantikan dengan buah-buahan campuran)
80g kismis

(B)

150g gula perang
50g madu

(C)

3 biji telur
150g mentega dicairkan

(D)

400g tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis

(E)

120g kacang walnut (mama tak masukkan)

Method :

1. Campur (A) dan biarkan sejuk.
2. Tambahkan (B) dan gaul hingga gula larut.
3. Masukkan (C) dan kacau hingga sebati.
4. Ayakkkan (D) dan campurkan ke dalam campuran. Masukkan (E) dan gaul hingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar yang telah digris dan dialaskan. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 45 minit.





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. deelahz>> Terima kasih kerana sudi melawat fp mama. Dan terima kasih juga kerana sudi nak letak link mama kat fp Deelahz ye....
2. Makcu>> Tq Makchu for the duaas....biggg hugggg..... Ok ok...MakChu menang sms, mak menang telefon ok... Dah, pergilah ambil cup cup yang bersusun atas para kat dapur Makchu tu ok... hehehe...
3. Mak Teh>> Terima kasih Ma Teh atas doa Mak Teh tu ye....
4. Jeannie muffin77@singnet.com.sg>> Thank you so much for the wish Jeannie...Glad to share with all of you the little that I know...hope it helps. Thank you for visiting my page. I must agree with you that the background tune is kinda 'berhantu'! That's why I think I'll just stick to that tune. About the gluten, please refer to the previous entry as I've just pasted the photo and a bit of explaination about it. I bought the gluten powder at the bakery supplies shop.
5. zakiah aznan760@yahoo.co.uk >> Terima kasih banyak-banyak atas ucapan dan doa tu ye...Ooo ala...cik abang Zakiah pun tahu ke page mama...ahakss... terharunya... Eh, tak boleh terbitkan buku sebab resipi-resipi dalam page mama ni bukan resepi original mama... tak pasal nanti kena saman pulak...hehehe...
6. kak cahaya>> Thanks for the wish. Hobi mama memang mencuba resipi baru. Mama tak ada kedai kek...
7. Muna>> Thank you dear....for the wishes and your kind words...
8. makuda-sweetnufar>> Terima kasih banya-banyak ye....
9. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Terima kasih atas wish dan doa Ana ye...amin amin ya Rabbal Alamin.... Kek anniversary sendiri, tak sempat buat... Tanya-tanya ni, nak buatkan ke? Ahakss... Macam mana, dah buat ke belum kek buah tu?
10. wawa ssalwa@yahoo.com>> Thanks Wawa for the wish. Ala, lebih kurang kek buah gak sebab mama masukkan buah-buahan campuran dalam tu. Ma alter resepi ikut ada yang ada dalam stok...
11. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Terima kasih Kak Rus. Wah, bestnya Kak Rus makan angin ke Jakarta! Kek tu insyaAllah sedap. Kita memang confident dengan buku Chef Alex Goh ni...so far, tak ada yang tak jadi...
12. kak jie jie>> Terima kasih Kak Jie Jie atas ucapan dan doa. Nanti akak ada masa, akak buat eh kek ni.... sempoi je cara buat dia tau....
13. srsfeqah>> Ala, hantaran untuk anak buah sendiri, beranilah mama. Kalau orang nak order, masih tak yakinlah....Thanks for the wish ya....
14. atiey>> Thanks atiey. Mama di area Subang Jaya.
15. dOd>> Terima kasih atas doa Dilla. Amin amin ya Rabbal Alamin....
16. Kak Mal>> Terima kasih Kak Mal....amin.....
17. baipower>> Terima kasih Bai...amin atas doa Bai buat kami...happy anniversary to you too...moga berbahagia bersama selamanya....
18. ummi zaim n madihah>> Laa ye ke...Happy Anniversary to you and hubby too....wah, siap celebrate in advance ye... Kami tak celebrate apa pun.... Memang dah cam tu setiap tahun...
19. Fatin>> Terima kasih Fatin dan amin atas doa Fatin tu....You take care too that side ya...
20. mummy hamim2>> Amin amin amin ya Rabbal Alamin..... Eee masuk wayang pun baru first time, manalah nak tahu nak bawak apa pun...tapi rasanya outside food not allowed kan?
21. Nur>> Amin....terima kasih Nur atas segala doa tu...moga dimakbulkan Allah SNT insyaAllah.... cuppies tu sebenarnya mama nak buat bunga kaler gold, tapi tak jadi... bancuhan mama tak ngam sebab kaler yang diperlukan tak ada... mama substitute dengan kaler yang mama ada...
22. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Terima kasih Mamasya kerana sudi mendoakan. Esh manalah setanding dengan cc tokeh cc...jauh bezanya tuuuuu....
23. Bonda RaqynR>> Aminnnn....terima kasih ye EJ
24. dewisoulhaa>> Terima kasih atas wish dan doa tu ye...Mmmm...ni asyik merayau kat fp je ni, buku tu dah ulangkaji ke belum ni? Kan dah nak periksa!
25. Erna>> Thank you my dear.... Mana ada kek anniversary daaa... main lalu je.. Hehehe... Aiyoo, cuppies tu biasa je la, taklah lawa mana pun, tapi untuk kes Erna, mesti cakap mama punya cuppies lawa, buat sedapkan hati ma yang penat terbongkok-bongkok menggentel fondant... ahakss... Ha ah, Mak Chu masih belum mahu mengalah, nak wat cam no... dah gene macam tu! Muahahahaha...
26. lindahpadlee>> Amin. Ahaks, resipi boleh berkekalan? Aduhai, cam no nak jawab ni? Sebab tak tahu....mungkin persefahaman, hormat menghormati dan juga mungkin masakan... tak tahulah Lindah....mungkin jodoh pun kuat, semuanya mungkin.....
27. kamalina>> Thank you dear....amin atas segala doa. Alahai, mama punya cuppies tu biasa je, cuppies orang tak gi sekolah punya. Esh, jangan berguru dengan mama, nanti ma bagi ajaran songsang pulak!
28. Noor>> Terima kasih atas wish dan doa dari akak. Yang berkilau atas bunga ros tu ialah gold dust yang kita brushkan sket atas bunga tu. Di Malaysia ni, rasanya boleh beli di Wilton kot. Kita punya tu, kita beli di South Africa dulu.
29. yati-m>> Terima kasih atas wish Yati. Masa gi Popular Bookshop tu pun, mama dah pegang, letak balik, pegang, letak balik. But luckily I ended up making the right decision to buy that book. Macam best gak buku tu tau.... Dapat diskaun lagi masa tu...
30. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Tak ada hadiah apa-apa pun Tun. Kami memang dah biasa macam tu. Kalau anniversary or birthday mama, memang tak ada hadiah atau kek pun...main lalu je. Boleh kiralah dalam 17 tahun tu, kalau ada buat kek atau pun dapat hadiah. Hehehe... Tapi memang bestlah anak-anak ada di rumah... Will miss them very very very very much when they go back to boarding nanti....
31. cek de sam>> Terima kasih Cek De Sam.....amin.....
32. azura asri>> Terima kasih Azura...
33. chepah chepah75@yahoo.com>> Terima kasih Chepah....amin..
34. norul<umiarissariz> enzee78@gmail.com>> Terima kasih Norul....amin..
35. nabialishad>> Thanks Intan....amin, mudah-mudahan...bunga fondat tu, tipu tipu je. Tak tahulah betul ke tidak tekniknya...hehehe.... Don't worry, Mak Chu tak baca sangat fp ma! Muahahaha...
36. Lee Lin>> Yummy! Tapi ma tak masukkan aprikot...
37. ida isk merpati66@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Terima kasih geng atas ucapan tu...amin... Ha ah, roses tu, terbongkok bongkok kita buat sendiri, ntah betul ntah tidak, main redah je.... asal nampak cam bunga, jadilah.. Hah? Nampak kat mana?
38. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Terima kasih atas wish dan doa tu ye. Deco cuppies untuk pertunangan Alin tu mama guna fondant ready made, beli dari Yasmin.
39. Shah>> Mano tahu sodap?
40. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Terima kasih Miera atas ucapan dan doa tu...amin amin ya rabbal alamin.....
41. shariza>> Waalaikumussalam. Terima kasih....itu je la yang mampu dihasilkan....
42. zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Terima kasih Zai..
43. Nurulhuda (KPWKM) hudhud1312@gmail.com>> Terima kasih Huda... Huda nak tempah apa ye? Mama ni tak pandai sangat....
44. Niza et Sofia a Londres>> Thanks Niza...
45. domainbro>>
46. anna>> Harap-harap Anna dah sihat sepenuhnya. Terima kasih atas ucapan dan doa Anna buat ma dan suami ye...amin...
47. kookiesNkeks>> Terima kasih banyak-banyak...kembang sekejap mama! Hehehe...
48. Rose>> Amin amin ya rabbal alamin....Ala biasalah asam garam kehidupan berumahtangga....mesti la ada ups and downs kan....
49. maklang>> Tak adalah MakLang...biasa-biasa je...cuba try test sendiri. Mama tak de gi kelas. Kelas mama, ni ha, depan laptop ni... bukaklah web itu web ini menimba ilmu sendiri sendiri. Tu yang tak tahu tu, ajaran ku ajaran betul ke ajaran sesat....hehehehe.... Mama ada gak cuba buat bunga cam MakLang tu, tapi agaknya pulasan mama lom ngam sangat... nak kena cuba lagi....
50. unnamed>> Thank you my dear, whoever you are. Glad the photos I pasted in the page is of some help to you....Thank you very much for visiting my page ya...do feel free to drop by again....take care....
51. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Tang hadiah dan kek tu mungkin sama Tun, tapi alhamdulillah so far, my family still ingat nak wish la... at least la kan....hehehe.... Lagu Kita Serupa tu, lagu Headwinds.
52. liz elizastias@yahoo.com>> Sementara angin rajin bertiup ni, cubalah seberapa banyak mungkin. Nanti 'Rajin' tu dah expired, senyap je la! Memula ma ingatkan Liz guna resepi yang mama tepek, tapi bila check balik, ma tak pernah buat puding jagung rasanya... Nanti nak buat gak ni....
53. boxhousestudio>> Tun, jangan jadi penakut Tun...REDAHH JER! Hari tu masa kita buat, kita main cebur je. Tapi kita tengok mak kita buat, dia akan sprinkle sket tepung atas buah-buahan campuran tu untuk mengelakkan buah-buahan tu mendak. Tapi kek buah yang kita buat ni, semuanya tu direndam dalam air panas. Cubalah ye...
54. Anis alia a.pipernigrum@gmail.com>> Alamak, buah-buahan dia jatuh ke bawah eh? Mmm ma follow exactly how the recipe says. Buah-buahan tu semua rendam dalam boiling water dan biar sejuk. Tapi kalau mak mama buat, buah-buah campuran tu tak rendam dalam air panas, she'll sprinkle some flour on the buah-buahan. Mak kata, itu untuk mengelakkan buah-buahan tu mendak ke bawah. Phewww... kira mama ni nasib baiklah ek, buah-buahan tu sekata pulak...
55. HAFIDZAH nhafidzs@yahoo.com>> Hok aloh, lamanya projek kek buah Hafidzah ni ye. Ma rasa teksture tu tak berapa elok mungkin faktor suhu oven. Tak apalah, fix the oven first, nanti cuba lagi, menggunakan bahan-bahan yang disyorkan ye...jangan durhaka! Hehehehe.... Anyway, terima kasih kerana sudi mencuba...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net