By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 29-May-2008 03:03 Email | Share | Bookmark
SWEET BUN (Chef Shante)

 
Life has been so hectic of late. But at the same time, it's making me appreciate time even more! I feel that each second of my time is so valuable unlike when the kids were not around...I am much more relax hence makes me waste a lot of time! So unproductive of me! Nowadays, there are just so many things to do, washing, ironing, cleaning, cooking and the latest in the list is driving. Alhamdulillah I can drive on my own now without Kak Ana sitting next to me.....tanyalah kenapa!! Terpaksa drive sendiri sebab Kak Ana TAK ADA KAT RUMAH...dia pergi cuti cuti Malaysia....hahahaha...nak tak nak... redah je! Hantar dan jemput anak-anak tuition, gi kedai shopping barang dapur.... caayalah mama! Muahahaha.... All are done willingly and happily insyaAllah.... What's more important, I have my complete family with me for these two weeks period. The house won't be so quiet now....bet it won't because you'll be able to hear mama's tarzan voice screaming to the kids especially when it comes to getting ready for the classes.....baru tahu...brutal tak brutal mamafami ni! Rasanya kalau Tarzan original tu dengar mama punya jerit pun mesti dia terkedu! Hahaha....

You guys must be saying... surely mama had done a lot of baking and cooking this week because the kids are around. Well, sorry to disappoint you, but I haven't! Bad mama! But that does not mean mama was just lazying around doing nothing. I don't really know what I had been doing but what I know, time just flies. Gosh... got to get myself more organised I guess!

Anyway, finally yesterday, I managed to try out the recipe that I've learnt from the friendly Chef Shante at Best Baking Solutions. 57, USJ8/2B, Subang last 8th May, 2008. These were what we've made in that hands-on class...



If you're wondering how the breads taste like....it's just simply lovely! Drool no longer as I will attach the recipe after this. I've tried out the recipe myself but I think I need to adjust my oven temperature, then the outcome will be nicer. We used this recipe to produce all the breads as per photo... Thanks Chef Shante for patiently teaching us. It was indeed a lovely class and I enjoyed myself very much!



SWEET DOUGH
Source : Chef Shantie

Ingredients :

400g high protein flour/bread flour
6g salt
15g milk powder (not infant formula)
4g bread improver
5g gluten
80g sugar
11g instant yeast
60g eggs (without the shells)
190g water
30g butter
30g shortening

Method :

1. Sift flour, salt, milk powder, bread improver and gluten into a mixing bowl.
2. Add in sugar, yeast and eggs. On the mixer on low speed.
3. Pour in 1/3 of the liquid.
4. Add in butter and shortening.
5. Pour the balance liquid a little at a time and continue kneading till a smooth and elastic dough is formed.
6. Leave to rest for 10 minutes.
7. Divide the dough into 40g balls.
8. Shape the dough.
9. Sprinkle some water on top of the shaped buns. Cover with a clean plastic bag and leave to prove till double the size.
10. Bake in a preheated oven at 220 C for 10 to 15 minutes.
Temperature may vary according to your oven.


Quote:
DOH MANIS
Sumber : Chef Shante

Bahan-bahan :

400g tepung roti
6g garam
15g susu tepung (bukan susu baby)
4g bread improver
5g gluten
80g gula
11g yis kering
60g telur (tanpa kulit)
190g air
30g mentega
30g lelemak sayuran

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung, garam, susu tepung, bread improver dan gluten ke dalam mangkuk pengadun.
2. Masukkan gula, yis dan telur. On kan mixer dengan kelajuan rendah.
3. Tuangkan 1/3 amaun air. Teruskan menguli.
4. Masukkan mentega dan lelemak sayuran.
5. Tuangkan baki air sedikit demi sedikit hingga doh yang lembut dan elastik dihasilkan.
6. Rehatkan doh selama 10 minit.
7. Bahagikan doh kepada bebola seberat 40g.
8. Bentukkan doh. Mulakan dengan doh yang pertama sekali ditimbang.
9. Renjiskan sedikit air di atas doh yang telah siap dibentuk. Bungkuskan loyang berisi bun yang telah dibentuk dengan beg plastik yang bersih. Biarkan doh naik sekali ganda.
10. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Suhu 220 C selama 10 hingga 15 minit.
Perlu diingatkan bahawa suhu ketuhar bergantung kepada jenis ketuhar anda





Quote:

Quote:





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. blacktiara>> Thanks for coming...
2. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Kalau you're a homely kind of person, insyaAllah boleh survivelah jadi housewife, tapi kalau you jenis career lady, baik fikir 2, 3 kali before deciding to retire....
3. Ana>> Ha ah you...semalam, kol 10.30 malam dah knockout. Hujan turun pun ma tak sedar! Tidur mati! Hehehe....
4. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Tau dak, anak dara mama, bila kita suruh dia makan, dia kata, tak mau, nanti Along gemuk. Hok aloh, cikeding cam tu, kata dah gemuk, yang dah sah sah gemuk ni, still wat donoooo je.... muahahaha....
5. Nini>> Tu la, kalau anak-anak ada kat rumah, memang seronok nak buat macam-macam bagi diorang makan. Diorang pun ada masa lebih nak makan sebab tak perlu berkejar-kejar nak ke sekolah kan...
6. umieaisyah>> Terima kasih....
7. mamazieza>> Wahhh bestlah mama dah rajin gi kelas. Kita gak yang kadang-kadang je gi..once in a blue moon....
8. jasmeen>> Eee ma ni bukan sifu la makanya mama pergi kelas untuk belajar. Kalau sifu betul, dia gi kelas sebab nak mengajar. Perbezaan yang ketara tu tau! Ahakss.... Driving tu... redah je!!! Kalau mama masih tak boleh drive, kesianlah anak-anak tak dapat gi tuition....nak tak nak, demi anak-anak ku.... daku yakin boleh... insyaAllah....
9. cek de sam>> Waalaikumussalam Cek De Sam...Nanti cuba resipi yang ini pulak ye... Terima kasih kerana yakin nak cuba resipi dari page mama... Dan oleh kerana mama dah boleh drive, maka dengan tanpa segan silunya, mama pun ambillah kereta kuning comel yang Cek De Sam prezenkan mama tu ye..... memang mama suka keta kecik kecik ni...comel.....Tq Cek De Sam....

10. nabialishad>> Berapa banyak tarikkkk daaaa......
11. dewisoulhaa>> Study dulu molek molek ok....nanti dah habis exam, buatlah segala bagai ok...
12. Aliza>> Alhamdulillah you're much better... take care ok dear...
13. nor>> Eh, mana ada... dah lama dah mama 'bercuti' buat roti. Ni baru nak panaskan enjin balik semula...
14. Gert snwann@gmail.com>> Hi Gert. I know Chef Shante has a bakery, tapi tak sure kat mana. Please check your email ya.... and thanks for dropping by!
15. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Kalau nak ikutkan, banyak lagi benda lain yang boleh dibagaikan dari doh yang sama tau.... ini hanya a few sahaja....
16. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Tq tq tq.... nak tak nak, kenalah berdikari. Bagus jugalah Kak Ana tu pergi cuti-cuti Malaysia... hehehe... Pasal Tarzan tu, memang suara mama ni kuat. Kalau teriak kat padang tu, leh tenggelam suara orang lain.. Hehehe...
17. Nur>> Mama ni CIKGU kepada Tarzan tu! Hahaha... sabor je la! Eh jangan salah faham pulak ye, roti yang berderet kat atas tu, yang kami buat masa kat kelas. Roti mama yang terpeleot yang kat bawah bawah tu...
18. Anis alia a.pipernigrum@gmail.com>> Hi Anis, janganlah malu-malu menegor mama lain kali ye... Gluten tu mama beli kat kedai bakery supplies di USJ8
19.dewisoulhaa>> Muahaha.... terasa macam garang la pulak bila orang panggil tok guru! Hihihi..... Mama dah tepek gambar dan penerangan pasal gluten tu ye...
20. << jeff >>>> Untuk makluman, gambar roti yang berderet tu ialah roti-roti yang kami buat di kelas ye.... tu sebab nampak cam professional chef yang buat... hehehe...
21. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Tu la pasal, bila dah balik Malaysia, tak yah dah nak susah-susah buat sebenarnya....
22. norul<umiarissariz> enzee78@gmail.com>> Hehehe... kelakarlah bila Norul sebut 'pemandangan' kat page mama.... 'pemandangan' makanan je la kan...
23. kak jie jie>> Eh mana pakarnya kak...roti yang kita buat, masih perlu diperbaiki...
24. Ouled Kenitra>>
25. ida isk merpati66@yahoo.com>> Waalaikumussalam geng... BM masih lagi cuti cuti relaxkan diri...sebab sekarang ni musim biskut pulak....
26. maklang>> Muahahaha....Bai tak pakai tonjet je tau! Hihihi...sabor je la... manalah pakarnya Mak Lang oi...masih belajar lagi ni....
27. Noor>> Eee tak bolehlah Kak Noor... takat untuk makan anak beranak bolehlah... Cuti sekolah kami tak jalan ke mana pun kak. Anak-anak kita hantar tuition...
28. mummy jam>> Nanti kalau seru roti sampai, bolehlah mummy buat ye...
29. cak>> Wah, tokey roti mari sudah.....bila nak buat jualan lagi Cak? Ha ah, thanks for the info, mama tepek to share with others....
30. erah>> Eh bukan telur rebus. Telur mentah tu, dipecahkan dulu, baru ditimbang tanpa kulitnya...
31. ummi zaim n madihah>> Hihihi...dapat ku bayangkan! Muahahaha....
32. Yati yadami68@yahoo.com>> Tq tq tq...tapi driving ni, nak kena semangat kental dan practise, insyaAllah boleh. Roti-roti tu sedap rasanya....
33. wilda>> Kalau tak larat uli pakai tangan, tiru macam mama, uli guna mixer.. senang cerita...hehehe...
34. snowiey>> Waalaikumussalam... Uli kena lama kalau uli dengan tangan, insyaAllah gebu kalau ikut teknik yang betul. Mama dah tepek penerangan dan rupa gluten tu kat entry. Nanti check ye....
35. nad ukgoodies@gmail.com>>
36. kamalina>> Wah...sket punya brutal lagi dia punya orders! Takut ma! Hehehe....
37. ah mat gebu>> Waalaikumussalam Mat. Eh, semua resipi mama ni adalah untuk semua mencuba and free to tepek kat blog atau fotopage sesiapa pun yang sudi. Moga lebih ramai yang mencuba, lebihlah sket pahala yang mama dapat. Ma dah tepek dah rupa potongan body gluten tu...sorry to disappoint you, 'si dia' tu tak seksi...muahaha
38. zakiah aznan760@yahoo.co.uk >> Jadilah kuih apam balik Za. Sementara kat overseas tu, cubalah buat macam-macam, esok kalau dah balik, dah kurang berpeluang... satunya sebab senang dibeli, duanya, kalau Za bekerja... Tapi kalau Za ni jenis rajin banget, okay aje....hehehe....
39. aishah@ummiaqil>> Waalaikumussalam. Mama ada tuliskan alamat bakery di mana mama pergi belajar tu, Best Baking Solutions. Macam mana boleh tak masak dalamnya? Mungkin suhu terlalu tinggi tak?
40. bungaros>> Mama gunakan cheddar cheese.
41. Jeannie>> Thank you Jeannie for your kind words....appreciate it very much....
42. tasha>> Ha ah...macam tulah caranya membuat mix vege sausage. Simple kan? Ha ah, ma suka Nubhan....
43. kak ct shabsah63@yahoo.com>> Waalaikumussalam Kak CT. Terima kasih kerana sudi ke fotopage saya ya. Berkenaan dengan gluten tu, ia bukannya bahan untuk membuat jelly. Untuk membuat jelly, kita gunakan gelatin. Kalau akak nak cuba buat roti resepi chef Shante ni, akak boleh gantikan aje dengan bread improver sebab Encik Mat Gebu dah pernah mencubanya. Entry beliau ada di sini. 5g tu lebih kuranglah 1 sudu kecil.
44. kak ct shabsah63@yahoo.com>> Telur tanpa kulit tu bukan telur rebus kak. Tapi telur ayam mentah yang telah dipecahkan dahulu baru ditimbang seberat 60g. Senang cerita, sebiji telur je, lebih kurang halal... hehehe....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net