By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 26-May-2008 10:10 Email | Share | Bookmark
FUDGE BROWNIES

 
Thanks to Mak Lang yang terlalu rajin di dapur!


FUDGE BROWNIES
Source : Recipes of Chocolate Delights via Mak Lang

Ingredients :

1 cup butter ~ melted
1 cup cocoa powder
2 cups sugar
1 1/2 teaspoon vanilla essence
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional)

Ingredients :

1. Mix cocoa in well with the melted butter.
2. Add sugar, vanilla, and eggs, mixing well.
3. Add flour, baking powder, salt, and nuts or chocolate chips.
4. Pour mixture into a greased 9 by 13 inch pan.
5. Bake in a preheated 350F oven for 25 - 30 minutes, until a toothpick inserted comes out almost clean, you do not want to overbake!

Note : I baked at 180 C for 40 minutes

For the topping, I just melt the cooking chocolate, using double boiler method.


Quote:
FUDGE BROWNIES
Sumber : Recipes of Chocolate Delights via Mak Lang

1 cawan mentega ~ dicairkan
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula
1 1/2 sudu teh esen vanilla
4 biji telur
1 1/3 cawan tepung
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1 cawan kekacang atau cip coklat

Kaedah penyediaan :

1. Gaul sebati serbuk koko dan mentega yang telah dicairkan.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan telur. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung, serbuk penaik, garam dan kekacang atau cip coklat.
4. Tuangkan bancuhan ke dalam loyang 9 x 13 in yang telah digriskan terlebih dahulu.
5. Bakar selama 40 minit di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 180 C.



Congratulations to all the Akademi Fantasia finalists on their graduation.....

1. Stacy....Wah! Terlebih sudah....
2. Riz.... Apa ke heynya yop!
3. Nubhan....caayalah...
4. Toi...ye ye aaa jer...
5. Nadia.... reddah jer...



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. srsfeqah>> Kepado sapo sapo yang suko manih, suko coklat, memang sodaplah jawab eh... esey ni, suko buek yo... makannya tak do lah sangat... tapi yang herannyo... gomok jugak tuh... hahaha...
2. mummy jam>> Unlike mine, hanya my daughter je yang into chocs. Yang lainnya agak koreng...
3. liyana~umi danish n batrisyia>> Memang easy...sudi-sudilah mencuba ye....
4. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan...Thanks for your concern. Toe tu dah okay dah, alhamdulillah. Tak apa, nanti bila Taufan R bertiup kat Intan, berderet-deret brownies yang terhasil!
5. mala normala@bankislam.com.my>> Hok aloh, bila pulaklah mama ada fan club ni? Hihii...kelakarlah Mala ni...lagi satu, manalah ada yang percuma dik oi... maybe facial tu percuma, tapi lepas tu, kenalah kami beli macam-macam pulak...
6. domainbro>>
7. Liz elizastias@yahoo.com>> Wallahualam...
8. wilda>> Tak yah welcome lagi dah...memang dah terjerumus dalam donia baking dah pun.. ahakss..
9. zira>> Thanks Zira..
10. Lee Lin>> Ayam percik fudge!! Nasi lemak fudge!!! Alamak, kembang tekak mak mendengonya! Ahakss....
11. roylazim>> Sila....silaa.....
12. ~Ummi_Zahin >> Memang betul, mama pun, kalau simple baru rajin nak cuba, kalau agak-agak rumit tu, tengok mood....
13. Penyulawa penyulawa@gmail.com>> Terima kasih atas tunjuk ajar tu ye....
14. PAKPACA>>
15. maylique>> Sabar ye.....
16. ina ~ ibu Aiman + Arissa>> Memang senang je, cubalah ye...
17. julie juliaty.zakaria@shell.com>> Thnaks for coming...
18. jasmeen>> Ooo chocoholic rupanya...
19. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Kepada yang telah membuatnya, tentulah tahu rasanya macam mana kan....
20. Mak Teh>> Dapek tompat kotigo pun, sey suko dah! Hehehe....
21. nic>> Tu dia....Nic dah berikrar nampaknya!
22. nhalilah>> It is moist and nice tau....ahakss..
23. cek de sam>> Mesti list KIV Cek De Sam ni pendek je sebab Cek De Sam ni rajin kat dapur....jangan jadi cam ma... anak-anak pun terkejut tengok print out recipes mama sikit punya tebal....hahaha....
24. reen>> InsyaAllah Reen pun boleh jadi rajin...kuatkan semangat... hehehe...
25. ana~mak danish & dania>> Skill masak (walaupun sebenarnya tak de skill pun!) tu dapat dari experiment sendiri... ala, mama ni dah tua, dah bertahun tahun memasak. Ahakss..gambar tuan punya dan anak-anak takkan terpapar di sini ye, harap maaf... tidak mendapat kelulusan! Biarkan kami terus menjadi mysterious...Muahahaha....
26. chepah chepah75@yahoo.com>> Bila tiba harinya, insyaAllah kan terbuat jua.... hehehe....
27. zuraidah zuraidah@tv3.com.my>> Thanks for your kind words dear. Sorrylah, gambar kami anak beranak memang tak ada dalam fotopages ni sebab tak mendapat kelulusan...hehehe....
28. mamazieza>> Tak juga ma...tak tahulah apa kita buat tapi tahu tahu...dah petang je! Bukan eksen tak jawab, tapi tak dengar. Masa ma call tu, kita tengah sental bilik air ler...
29. Alexs Azlan azlanumpai@fotopages.com>> Waalaikumussalam. Mungkin gambar je nampak sedap, tapi kalau rasa betul-betul...ntah ntah tak sedap...hehehe...
30. Mimis@mayonnaise>> Cayaa lah Nubhan! Ahakss.....
31. roza rosawinia@gmail.com>> So you've tried baking this brownies before? Sedap kan.....
32. umi-kal>> Tok sah kata sepiring, sekeping pun dah tak de auntie...hehehe...sorry!
33. kamalina>> Wah.....pengkritik bebas dah bersuara.....
34. soulha,cairo shibshi07@yahoo.co.uk>> Amboi romantiknya! Ahakss...
35. mummy hamim2>> Ala mama pun sama gak... tahu kerja banyak tapi kadang-kadang tu melangok depan laptop, tak sedar masa berlalu....
36. ezura>> Tu la kan, tapi okaylah tu Nubhan di tempat ke tiga. Riz deserves to be in the second place. Dia consistent. Rajinlah Ezura mengundi ye...
37. mangsa kena kacau ( u know who )>> Alamak...dia datang buat kunjungan balas...ahaksss.... no problemo... saja suka tengok cuppies awak....
38. mangsa kena kacau ( u know who )>> Cuba jangan tak cuba! Tapi bila kalanya awak nak cuba, mesti awak penat! Rehat je la beb...sok dah betul betul settle down, bolehlah cuba segala bagai....
39. masyitah>> Abish dah...
40. stROZze>> Yum yum....
41. zanaz>> Nubhan dan Stacy. Mama main tuang dan bakar je Zana, tak tahuapa-apa tips pun. Mama guna api atas bawah tanpa kipas. Tu je...
42. Nur>> Thanks Nur... tapi dah habis ler...
43. azura asri>> Cubalah ye...hopefully they'll like the brownies...
44. yangmazni>> Waalaikumussalam Maz. Maz tu busy kerja dan berjalan eh....Anyway, thanks for visiting mama ye...
45. nabialishad>> Eee tak kuasa nak jadi duta apa-apa pun....hehehe...
46. Rose shahrose76@yahoo.com>> Lebih kurang sama je rasanya....Rose pun sama je dengan mama, asal sebut brownies je, mesti fikir manis kan....hehehe..
47. Look's fixulist@yahoo.com>>
48. nad ukgoodies@gmail.com>>
49. zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Singgah tapi tak tinggal jejak je...
50. maklang>> Samalah kita....
51. nor>> Mama tak berapa gemar sangat makan brownies or benda-benda manis. La ni AF dah habis...tak best dah... tu sebab mama just upload youtube...
52. cak>> Ha ah, sekepala la kita Cak.....No problemo Cak...Moga berbahagia bersama En Kamal selamanya.....
53. domainbro>>
54. Ana>> Eh taklah, dah ada a few brownies dah mama buat....
55.Muna>> Tahu...tak pe....
56. nn>> Tu la kan...kalau orang buat, cam sedap je....Ha ah, ma suka Nubhan...caayalah...
57. mama kimi>> Nak tahu, kenalah buat sendiri
58. Rinn Chan>> Hari tu, buat brownies ni untuk kawan ma...
59. syaidina wazierasid@yahoo.com>> Please keep it short and sweet or I'll have to delete the comment, thank you....
60. :::joelaily Photography:::>>
61. yati-m>> Jangan asyik KIV je ye...nanti panjang bebenor pulak listnya....
62. Farah Shrewsbury farhana_81@hotmail.co.uk>> Aha....
63. <anese>>> Layannnnn...memang saja suka tengok... Mungkin pasal Aznil tak de kot.... Dia tu kan ceria je... ada je idea nak memeriahkan suasana...
64. wawa ssalwa@yahoo.com>> Setuju tu....gemersik dan merdu....
65. cheftania taniaaris2002@yahoo.com>> Thanks for your kind words and thanks for dropping by.....
66. bintumobira bintumobira@yahoo.com>> Wah caayalah Bintumobira... very creative, buat dalam bentuk cupcakes. Memang easier to handle kan. Kosnya mahal sket tu sebab rasanya enak Ada harga ada rasalah...hehehe....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net