By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 16-May-2008 12:12 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFIN

 
 
 
 
 
 
 
I was late again this morning for my brisk walking. Started only at 6.40am. Well I considered that as late because I normally starts at 6.30am. The reason why I like to start walking early, especially when I am walking alone is that it's still not that bright and I am not that cautious to pass by the shops and restaurants next to the playground. And not once but minimum 4 times! Macamlah ada orang nak pandang kita pun....orang lagi syok pandang roti canai dan teh tarik diorang....hahaha...tak apalah... mama perasan je! Huhuhu.... And today, my speed was much slower. Unlike yesterday. I walked like I was being chased by a dog! Finished my 5 rounds in a shorter than usual time. I had a project to do and actually I was looking forward to it. After walking, straight away did the house chores, took shower again, breakfast and set to work....no laptops... nothing. Mama was behaving yesterday...really well I can say! Hahaha...Ate....tak de orang nak puji, pujilah diri sendiri...! Untuk makluman, penggunaan perkataan 'ate' tidak menunjukkan mama orang Perak. Mama anak Melaka sejati...muahahahaha....why I said this, acap kali kalau mama bersembang dengan orang yang baru dikenali dan bila terkeluar je perkataan 'ate'...soalan berikutnya ialah... orang Payrok ke? Muahahaha....Idak, teman orang Melaka, itulah jawapanku... Muahahaha.....

The project that I had mentioned earlier was cupcakes, ordered by Mas. The same lovely lady who ordered from me previously. She wanted the cupcakes for her daughter's 3rd birthday. I had asked her what theme she wanted and what exactly does her daughter like. Chewahhh tanya cam baguss jek...macamlah pandai sangat nak buat! She had said that it's up to me, but Syira likes teddy bears and Barney Hah amek ko....Barney! Cam ner gaya nak ku godamkan ni! Muahahaha... I had thought to do the transfer technique perghhhh macam pandai je mama ni...muahaha...apa itu 'transfer technique'? ENTAH! Hihihi again. My first trial wasn't a success actually. Tried another way this time. Well, the outline of the chocolate actually came out quite alright for Baby Bob, but when it come to Barney, it broke. Oh oh....now move to Plan B. Teddy Bear in fondant. At first, I was quite tensed...can I or can I not do this. Then, I just said to myself, assume that you're in a kindergarden playing with play dough! And it works! Muahahahaha....well at least, I think my teddy bears do look like a teddy bear right? What do you think? And oh.....THANK YOU MAS FOR YOUR TRUST IN ME.....APPRECIATE IT VERY MUCH......makan tau kek tu, jangan freeze buat collection ok....ahakss....




Shooo shooo....oppss sorry, I'm not chasing you guys away but this voice that I am hearing in my head! It sounded something like this.....

Hello kawan! Better get some experiments done in your kitchen! You're running out of materials to post!!!
Am I running out of material to post? Haiyaaaa... It's very very true! Gosh....somebody, please motivate me....mmm never mind, don't always trouble others ok....I have to motivate myself.... GO MAMA GO....GO MAMA GO....Caiyokkkk......and mama is gone.......


CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFIN
Source : Kak Liza, my sifoo

Ingredients A :

* 2 cups all-purpose flour
* 1 teaspoon baking powder
* 1/2 teaspoon bicarbonate soda
1 cup brown sugar
2 tablespoons chocolate rice
chocolate chips ~ for decoration (optional)
Items marked * are to be sifted twice

Ingredients B :

1/2 cup melted butter
1 cup orange juice
1 egg ~ lightly beaten
1 teaspoon orange paste

Method :

1. Preheat oven at 180C for 15 minutes.
2. Place ingredients A in a big bowl and mix well.
3. Make a well in the middle and pour in ingredients B. Using a whisk, mix the ingredients together.
4. Spoon the mixture into the muffin cups, 80% full.
5. Sprinkle some chocolate chips on top if desire.
6. Bake for 20 minutes.
7. Cool and serve.



Quote:
CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFIN
Sumber : Kak Liza, sifu masak ku!

Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 s/k baking powder ] ayakkan 2 kali
1/2 s/k soda bikarbona ]
1 cawan gula perang
2 s/b coklat rice
hiasan ~ coklat chip [jika suka

Bahan B
1/2 cawan butter cair
1 cawan jus oren
1 biji telur [pukul sedikit]
1 s/k oren paste

Cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 api [atas dan bawah] selama 15 minit.
2. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Curahkan bahan B dan kacau rata.
4. Masukkan kertas muffin dalam acuan muffin.
5. Sudukan adunan dalam kertas muffin hampir penuh. Boleh hiaskan dgn coklat chips jika suka.
6. Bakarkan selama 20 minit.
7. Sejukkan dan boleh dihidangkan.


Thank you Kak Liza. Happy Teachers' Day!



Can't wait for Nubhan and Stacy to sing this tomorrow! Mesti best punyalah.......



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. ayue>> *Clap* *Clap* *Clap* Yeayyy Ayue first to comment. Tadi pagi ingatkan nak ikat gak, tapi teringat cuppies yang lepas, korang tak leh tengok, tu yang tak jadi ikat tu...ahakss...
2. iena hamdi azliena_hamdi@yahoo.com>> Thanks for dropping by and for linking my page to yours. Appreciate it very much.
3. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Muffin tu dah lama habis dah...ma buat dah lama tapi baru nak tepek...
4. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Sib baik kaki je terbenam dan bukan the whole body kan...ahakss... Marzipan tu ada badam dalam dia kan? Mama ni pun tak sure sangat. Kat plastik fondant tu dia tulis white icing....Sorrylah Zakiah ye, I'm not helping huh? Ampunnn...
5. srsfeqah>> Ada rupa Barney eh? Hehehe...mama main belasah je! Mama Syira kata dia suka. Harap-harap birthday girl pun sukalah hendaknya....
6. kamalina>> Ha ah, Nubhan ni kuat nervous. Tapi suara dia kelas beb. Ma suka dia. Harap-harap this week dia malatops la hendaknya. Biarlah dia masuk final! Kalau boleh, biarlah ke enam-enamnya masuk final! Waduh...tension gak esok ni nak tunggu keputusan! Mmm tunggu nak tengok Aimi buat teddy bear pulak, mesti lagi lawa punya!
7. mommyashvaathini>> Yes, mama mix sunquick dengan air. Amaunnya depends how tangy you want.
8. wilda aka bibu caw582@yahoo.com>> Cayalah Bibu...semangat kental buat cc untuk hadiah cikgu!
9. rosnita>> Alahai, apalah nak terharunya....biasalah mama ni melompat sana sini...hihihi....Ma ni nak buat tu boleh, tapi masaalahnya, saper yang nak makan....
10. chepah chepah75@yahoo.com>> Saja suka-suka Che Pah.....bila lagi nak dapat main dengan fondant kan.... alamak...ini yang nak sakit perut ni... orang panggil mama sifu.... dolat tuh!
11. Edoras>> Untuk Shira eh? Oh ok...tq on her behalf....
12. ezura>> AF fanatik lagi! Tapi takat fanatik tengok je la, undi, tak gak...muahahahaha.....Thanks for liking the look of my cuppies kat dalam gambar.... real punya, barulah nampak sememeh tak sememehnya! Hihihi...
13. jasmeen>> Eh dak eh...Barney yang kaler purple tu, yang coklat tu teddy bear la! Hindi pun layan gak. Semalam malam, dok tengok Chori Chori Chupke Chupke kat channel 108. Tapi ma tengok 2/3 je, part yang happy je. Yang lagi 1/3 tu, tak mau tengok, bukan pasal ngantuk ke apa, tapi pasal tak mau melalak! Hehehe...I've watched the movie a couple of times before sebab ada DVDnya... AF eh, ma suuuuuuuka Nubhan dan ma suka sore Stacy!
14. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Hang ni Tun, nampak je tang kertas tampal kat kotak tu eh? Dalam ramai-ramai yang boh komen, lom ada yang cakap pasal kotak...hehehe....sebenarnya, kita saja suka-suka print benda tu. Chewah...ambil feel...kononnya la! Hehehe... Ha ah, syok gak main gentel fondant ni rupanya...nantilah, ada masa kita nak buat lagi...as of now...nak baca buku citer dulu....
15. Marcia>> Cantik tak semestinya sedap dan sedap tak semestinya cantik Marcia...ahakss...
16. ayue>> Aik, boleh main sambung sambung komen eh...ada Part 1 Part 2 eh...hehehe....
17. shah>> Terima kasih kembali Shah....Rajinnya mencuba!
18. shah>> Tq
19. cookinbuzz ellina ali@yahoo.com>> Alamak, I'm not a guru ler....I am an anak murid...hehehe.. Ha ah, kalau ada orange rind lagi best tapi as usual, mama malas nak parut the rind...ahaks..
20. zira>> Waduhhh....mama ni anak muridlah Zira...hehehe.... takut kena panggil cikgu sebab bila orang tanya, memang selalu tak confident nak jawab!
21. fizan yusop>> Hmm...tunggu ma deliver dalam mimpi eh....hehehe....
22. hajar>> Aduhhhh sakit perut ma ni bila kena panggil cikgu...lom layak lagi.
23. waida>> Gunalah mana-mana pun resipi yang berkenan ye Waida. Masak sedap-sedap untuk cik abang tu. Mesti tak sabar nak tunggu cik abang sampai kan. 7 months is such a long period. Happy birthday to your hubby...
24. JOAyee>> Waalaikumussalam Jo. Awatnya boleh jadi herot berot lak muka tu... tak pa, cuba lagi perlahan-lahan yek...
25. azian>> Ahaks...ampunnn... mama dah buat muffin ni lama dah, tapi lupa post. Bila korek korek dalam folder, baru terperasan belum post, tu yang post tu... Macam mana kek orange? Okay?
26. MaMaAina>> [youtube]URL YouTube[/youtube]
27. Erna>> I think you're more capable of producing better looking teddy bears than me! Ikut tips mama, imagine yourself being in a kindergarden, dok sebelah sebelah je dengan Damia!
28. Faery faeryskitchen@gmail.com>> All the best...
29. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Terima kasih Mamasya...mama main taram je sebab time dah wasted kan...takut tak sempat. So tukarlah plan B...ahakss..
30. azura asri>> Teddies tu semua dah berhijrah ke rumah Syira! Hehehe....
31. nic>> Sabor aaa...sebulan je lagi...tak lama...ahakss..
32. kamalina>> Dasat laa assignment Aimi....leh dapat 4 flat!
33. gee ~ mama @nis>> Mu buat lawaklah pulak Gee oi.....
34. kak anum alfahanum@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Kak Anum. Akak lom cuba buat, mana nak tahu. Akak kalau buat, mesti lagi cun!
35. nusrahaziqah>> Semuanya nak, budak sorang ni!
36. Ana>> Ana ni dah salah orang dah ni....
37. Mademoiselle Ayu>> Ayu busy...tak apalah.... Mama buat cupcakes cokelat
38. kak jie jie>> Kalau tak makan, dia berkulat, lagi sayang Kak Jie Jie...
39. zaiy>> Kalau sayang nak makan, nak dibuat apa ye dengan teddy bear tu?
40. lineylend chickeboom@whoever.com>> Alamak, mama tak berapa sure lah.....maaf ye.
41. Bonda RaqynRafiqin>> Ha ah you..jangan mare!
42. ahamd syafiq akram syafiq.amir@gmail.com>> Alhamdulillah sihat...
43. ~F&Z~>> Thanks sis...
44. mummy jam>> Thanks mummy...
45. rani>> Thank you Rani....
46. Tie ~ Ibu Wawanis>> Thanks Tie...mama pun harap cam tu la hendaknya....
47. Noor>> Tang rose tu belum nak berapa pandai lagi....asik mengepak je rose mama... hahaha....
48. ina drnoor@sel.moh.gov.my>> Waalaikumussalam Ina. Thanks for your kind words. Untuk mendapat surface yang smooth, kenalah lepa dengan sabar....takes time. Tapi kalau dah biasa buat, senang je, insyaAllah...Gunakan spatula...
49. Daalia lea1207@yahoo.com>> Eee jangan jerit, nanti pecah gegendang telinga kita! Hahaha....Ala, cuppies kita biasa biasa je. Mana leh celen cuppies awak yang lagi cun melecun tu....buat teddy tu, bukannya susah sangat. Kan dolu dolu masa kekecik selalu main plastesin.. hah gentel gitu je la..... HAH? AWAK nak belajar dengan KITA! Peh...ini sudah kes terbalik kot dah ni! Nak join kita morning walk. No hal! Be at my front door by 6.30 am, amacam, ada brani? Hehehe.....
50. cek de sam>> Alah cek de sam...biasa-biasa je....anyway thanks for your kind words ya..
51. << jeff >>>> Mama pun tak berapa nak gemar makan....suka buat je...
52. dOd>> Terima kasih Dila. Ini ajelah yang mampu dibuat...
53. hanieliza/kakliza>> Akak memang cikgu yang bagus....tengah driving pun boleh bagi tuition kat anak murid ni! Ahakss...
54. shima>> Jangan cepat serik Shima. Kena terus cuba dan mencuba....InsyaAllah suatu hari nanti pasti berjaya...
55. Mak Teh>> Kek pisang jadi cuppies, panggil cupcakelah Mak Teh...
56. intan isms72@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Intan. Alhamdulillah sihat-sihat aje. Kalau boleh memang nak jadikan brisk walking ni sebagai habit, tapi kenkadang miss jugak. Oh, kome oghang Payrok ye. Mahap ler ye, kalau teman tersalah dialek...hahaha....
57. Jun kasihroslan@yahoo.com>> Waalaikumussalam sis. I can see that you're very busy with your business. Baguslah tu...
58. nabialishad>> Esh burok bebeno ropa mak budak nangih guling guling....muahahaha...
59. MaDiHa>> Most welcome MaDiHa...Terima kasih kerana sudi mencuba resepi capati tu ye....Kredit pada tuan punya resipi, Tilingtan...
60. ida isk merpati66@yahoo.com>> Hihii...manalah ada business card geng....printout tu saja-saja je tampal kat kotak tu daripada nampak kosong je...
61. zanaz>> Eh saper kata Zana buat tak jadi....mesti lagi cantik punya!
62. Haniss>> Thanks Haniss...
63. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Masa page mama dah habis keluar kat screen, terus tekan button ESC. Nanti lagu Winter Sonata tu stop. Pas tu baru tekan PLAY kat YouTube tu ye....
64. maklang>> Ala biskut teddy tu tak de shapelah MakLang...dia straight je macam tengah dengar lagu Negaraku pulak! Muahahaha.....
65. mamazieza>> Tak apalah ma...bila sempat je la....hehehe...of course....kita suka budak dua orang tu...suara best di telinga kitalah...orang lain, lain seleranya...
66. nhalilah>> Mama memang suka perisa oren ni... I like anything tangy...
67. hayatibadri hayati_badri@hotmail.com>> Most welcome dan terima kasih juga kerana sudi selalu ke mari ya....
68. zana azana_cute1@yahoo.com>> Waalaikumussalam... Ahakkkss... silalah masuk ikut pintu ye, tok sah dok kat tepi tingkap lagi... jangan malu malu ok....
69. VG v-g@live.com.au>> Hi VG. I was in Malawi before for a good and enjoyable 7 years. Now we're back in Malaysia for good. Thanks for frequently visiting my page. Much appreciated. You have such a nice and cosy house there in Canberra... haven't been there... only to Sydney, long time ago...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net