By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-May-2008 14:14 Email | Share | Bookmark
FRIED TAPIOCA

 
Assalamualaikum and good day everyone! Hmmm...mama sounded like she's in a good mood eh? It's because, I've done 90% of the house chores and the time is not even 9am yet. Good start huh! That is today....Let me write about my yesterday's story!

13th May, 2008.....
I started my morning walk at 6.45am. I was late actually. Normally I love to start walking at around 6.30am. I walked 5 rounds the playground infront of the house. That took me 30 minutes of brisk walking. Then Kak Ana joined me for the leisure morning walk till 8.30am. Had my breakfast of mihun goreng that I bought from the lady who sells breakfast under the umbrella not far from my house....very convenient huh...and that explains why mama is so lacking in making kuihs nowadays! Why trouble myself when I can enjoy 3 different kinds of kuihs at only RM1. Hehehe....inilah antara bait-bait bahasa indah mama tatkala malas nak dok kat dapur! Ahaksss.....

After the 'tank' is filled up with mihun goreng and a mug full of Pearl Cafe...semalam boleh minum coffee sebab tak sakit kepala ok....ahakss...nyedapkan hati sendiri sebenarnya!... I started ironing...yeah Dolls, I am still dating my darling Mr Iron, but this time, it's no longer Mr Salton, but Mr Phillips....much better looking...hahaha..... Ironed for a good 3 1/2 hours straight. In that period, I think I drank not less than 4 glasses of water! The best part is, both my big ironing baskets are EMPTY! Yippeeeee!!!! Done with ironing, I climbbed the ladder and cleaned the fans' blades. I did that with a bit of guilty feeling actually. Hubby had said, NOT to clean it. He'll do it later as he's worry that I might get giddy and fall off the steps. But alhamdulillah, I cleaned it without any problem. I'm just so happy to see the clean blades and proceed to cleaning the lamp shade. Done with that, I grabbed the broom and up I go...No no noooo....not like what Harry Potter did! I went up the stairs with the broom, to sweep the rooms upstairs! Hahahaha..... Then I mopped the house and washed the bathrooms....Whoa Whoa Whoaa...mama was just out of control yesterday... too energetic... must be something she ate! Hahaha....But mind you, yesterday, I had mihun for breakfast, 3 pieces of wholemeal bread with a mug of milk for lunch and dinner, a plate of fried tapioca and a mug of milk as well....alhamdulillah.....

In the evening, I just enjoyed my novel....currently reading Meniti Kasih by Chef Norzailina. I am at the critical part of the story...uhuk uhuk....Speaking of books, I have this habit....when reading novels, I will some sort like go into the character.....hishhh...macam kena rasuk pulak bunyiknya....macam citer Hantu Singapura tu...hiiiihihiiiihihihiiiiii.... and at the moment...'I' am at a romantic place with a very good looking guy (in this case, my hubby comes into the picture. But if you are reading, don't picture my hubby or I will Muahahahahaha) , out of Malaysia...want to know where? Then go to the nearest bookshop and get this book...... hehehe.... ha Sis Norza, ini mama tolong promosi lagi ni...nanti next book leh dapat diskaun aaa....hehehe...gurau je!

Oh oh....this is what you get when mama is in the mood to write....actually I have more to blabber, but I guess, enough torture for today. Hahaha....Let's just go straight to the recipe to share. The simplest recipe actually... psssttt....mama is running out of recipes as I haven't been doing any experiments for quite a long time...so even the simplest recipe will be counted as one entry at the moment ok....hahaha.... I came across this recipe from Sabrina's Fotopages. Thanks Sab for sharing your mom's tips on how to get a really nice fried tapioca....by the way, why is the long silence? Been busy huh? Anyway, you take care ya.......



FRIED TAPIOCA
Source : Sabrina

Ingredients :

Tapioca ~ cleaned and cut to wedges
Garlic
Rock salt
Oil ~ for frying

Method :

1. Pound garlic and rock salt.
2. Mix thoroughly with the tapioca.
3. Heat oil and fry till golden brown.
4. Serve with thick hot soya sauce.



Quote:
UBI KAYU GORENG
Sumber : Sabrina

Bahan-bahan :

Ubi kayu ~ dibersihkan dan dipotong
Bawang putih
Garam kasar
Minyak ~ untuk menggoreng

Kaedah penyediaan :

1. Tumbuk bawang putih bersama garam kasar hingga halus.
2. Gaulkan dengan ubi kayu.
3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
4. Hidangkan bersama kicap cili. Mama gunakan sos dalam botol aje!


Thank you K.ana~mak danish & dania for this cute tag...



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. .::diba::.>> Ubi yang ma beli ni empuk sungguh, tak keras langsung. Sedap ooo...
2. Nur Sarah Mohd Yusof sarahmariss@gmail.com>>
3. cinta cintasatu_78@yahoo.com>> Amin....
4. cookinbuzz ellina ali@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Ma pun selalu goreng gitu je, tapi since dah terpandangkan tips dari Sab, tu yang teruja nak mencuba...dan hasilnya, tidak mengecewakan....insyaAllah!
5. anna>> Mama pulak, kalau ubi rebus baru ngam cicah dengan gula dan kelapa. Esh...ini yang buat nak gi kedai beli ubi lagi ni....
6. srsfeqah>> Nak gi Jalan TAR tu yang tak kuasa tu....nak save 20% on the book, sekali tengok tambang dah lebih dari tu! Hehehe...
7. waida>> Ini kenkonon menyahut seruan kerajaan la ni...ahakss....
8. mommyalesha mommyalesha@gmail.com>> Thanks ya...
9. jasmeen>> Muahaha...naper, kalau nama omputih tu nampak glamer ke? Hihihi...sabor je la. Tu la, bila ingat ubi kayu, teringat kat arwah moyang hubby yang rajin bercerita kesusahan mereka masa zaman Jepun dulu. Perghhh the way Jasmeen describe cara untuk makan ubi goreng ni, membuatkan mama nak doa supaya hujanlah...hehehe....
10. bungamekar>> Most welcome dear...
11. wilda>> Waduhhhh macam-macam gaya korang suruh bagaikan ubi ni....sungguh mengecurkan!
12. fizan yusop>> Biasalah Fizan, orang ada anak kecil, memang ler busy sentiasa.....
13. Ana>> Berangan ajelah Ana tu kat opes yek....ahakss.....
14. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Wah bestnya ada orang nak balik kampung cabut ubi...nak cabut ubiiiiiii...nak cabut ubi! Ahakss... cabut ubi aa, jangan cabut lari pulak!
15. ezura>> Wah....lagi satu petua ni....thanks...
16. sahar+zabar=wani&mimi>> Alahai shiannya Zabar....sabarlah ye, nanti balik Malaysia, boleh makan sepuasnya......
17. Nur>> Setuju sangat sangat!
18. shima>> Eee janganlah malu pulak. Mama lagi malu kalau tengok presentation food Shima, very the class gituuu....Ha ah, yang hitam tu kicap pedas. Mama beli yang dalam botol. Dia dah kisar halus, jadinya cilinya tak nampaklah...dah sebati.
19. Bonda RaqynR>> Amboi manjanya dia...maklumlah ramai yang rajin melayan permaisuri raja ni! Hehehe....
20. zara bee_zara@yahoo.com.sg>> Sejuk pun mama hentam juga! Hehehe...
21. baipower>> Waalaikumussalam. Thanks for the wish ya. Same goes to you....
22. kak anum alfahanum@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam. Kat sana tak ada ubi ke Kak Anum?
23. azian>> Hihihi...ada ada je Azian ni....kan gambar biasa je tu! Mesti rindu nak makan ubi kayu ni!
24. << jeff >>>> Esh, ramai bebenor dok cakap ubi rebus. Ada yang gi beli ubi lagi ni nanti! Hahaha...
25. Noor>> Macam-macam cara rupanya orang makan ubi kayu ni ye?
26. sue>> Mmm...that's something new! Boleh try nanti, tapi tu la pulak, mama buat sambal belacan tak sedap la....nanti gi beli kat kedai ler!
27. EIna Uzir eina_u@yahoo.com>> Waalaikumussalam Elna. Yang menyebabkan makan dengan sos siap tu sebab.....malas nak bikin sendiri! Muahahaha....Anyway, thanks for the recipe!
28. ida isk merpati66@yahoo.com>> Haiyaa....ikan masin, out of the stori maaa!
29. intan isms72@yahoo.co.uk>> Mama tak makan jamu apa pun. Tahu tak, hari yang mama jadi hyperactive tu, mama tak pengsan pun tau! Dasat ooo....tidur kol 12 malam lagi! Muahaha...ni mesti mama ada salah makan apa ler ni....
re : I have the eye of a hawk! Muahahahaha.....
30. Zura zura1827@yahoo.com>> Aik, Zura yang hidang kuah cili sedap, nak mengecek ubi goreng mama yang cicah sos botol pulak! Patut ma ler ngecek Zura!
31. dewisoulhaa>> Wah, Cikdewi buat Cek Mek Molek omputih aa...muahahaha....ye la, omputih kan selalu makan kentang je! Hihihi...mama ni kalau minum kopi tu, taklah pening. Tapi kalau pening, tak leh minum kopi! Hah gasaklah Cikdewi pening kepala baca ayat 69 mama ni...muahahaha....
32. chepah chepah75@yahoo.com>> 3 hours tu nothing actually, pernah kat Malawi buat 6 hours straight. Tapi tak perasan 6 hours berlalu sebab layan tengok cd AF....hehehe... Nak jadi housemom ni sebenarnya terpulang pada individu itu sendiri. Kalau you're a homely person, then it's VERY SYIOK jadi housemom. Tapi kalau you're more to a career lady, then agak sukarlah sket. I have a cousin who once asked me,"Macam manalah awak ni boleh duduk rumah aje. Kita, dua hari aje awak suruh duduk rumah, boleh jadi gila!" For me, seminggu dok rumah tak keluar pun, memang suka sangat! Hehehe....
33. RinnChan>> Hang punya family ni kan Rinn, kalau hang cakap apa pun, mesti ma percaya punya! Very adventurous. Ada je tempat yang dituju, ada je benda yang nak dibuatnya! Psst Rinn...mama last makan nasi, last Sunday tau! Siksa wa cakap lu, menahan nafsu! Muahahaha.....Rasanya, weekend nanti take a break la! Hihii....
34. leen>> Ampun Leen ampunnnn.......tak sengaja...hehehe....
35. leen>> Hish...dah dia pulak buat ma terliur nih!
36. Haniss>> Macam sedap je menu kat Restoren Jaring tu...makan dengan kuah kicap cili ke?
37. Shah Sya Syahmi Syafiyah>> Oh ala sentimentalnyalaaa dak Sya ni....mak hidang ubi rebus pun dia leh leleh...kalau mama, tibai terus! Muahahaha....
38. ciku_nunu>> Sedap ubi kayu goreng ni Cik Nunu. Kena pulak ubi tu empuk...perghhh I tell you! Tak caya, nanti Cik Nunu cuba try test ok....
39. aima>> Memang sedap...cicah dengan kicap cili yang pedas, kaw punya!
40. mummy jam>> Psst mummy....kita malas nak rebus! Hehehe.... Tapi ni dah ramai cakap ubi rebus...dah kepingin pulak!
41. kamalina>> Aimi, kalau time hujan, bagi biskut kering cicah kopi pun sedap wei! Dah sihat? Tu ler, kurangkan berjalan! Hahahahaha....
42. Farah Shrewsbury farhana_81@hotmail.co.uk>> Waalaikumussalam Farah. Sedap banget ubi kayu goreng ni. Betul tu, lom try test, lom tahu!
43. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Wallamak....cam pelem industan aa Miera. Kenkonon kita kat padang...berlari lari sambil depang tangan. Muahahaha! Sabor je la nak melayan Miera ni. Mr Darling dah sihat lom? Jaga dia baik-baik no...Sabaq no terima semua dugaan. Ceria selalu....
44. MaDiHa>> Hok aloh ye ke....terima kasihlah rajin baca citer nenek kebayan ni....hahaha....kenkadang bila ma nak start buat composition, terlintas di benak mama tau...eh, orang tak muak ke dok baca benda yang sama ma ulang ulang...like, the daily routine. Tu yang kenkadang puas pikir nak tulis macam mana. Last time masa kat Malawi, datangkan mengalir je pulak ideanya. Mama ada je modal nak tulis dan kemudian dikaitkan dengan aktiviti harian. Agaknya mungkin sebab kat sana asik dok cakap omputih, tu yang ilham senang datang. La ni dah dok cakap Melayu, nak tulis omputih pun dah kalut semacam! Hahahaha...Alahai, terharu sungguh ma....ada juga yang sudi menjadikan mama ni sumber inspirasinya. I am not the best person. Serba serbi kekurangan....Sama-samalah kita motivate each other ye....Hmmm patutlah tersedak semacam...rupanya ada yang seru! Thanks for all your kind words ya....deeply touched....
45. Mak Teh>> Ai Mak Teh....merempit pulak ke? Hehehe....Ok, kita dah check tapi lom sempat marking. Nanti kita visit Mak Teh balik ye....
46. mummy sofea>> Bukan pasal harga beras naik, tapi pasal gian nak makan ubi sebab dah lama tak makan! Hehehe...tapi kan Fizah, mama pun dah lama tak makan nasi tau...chewah. Ini kang, dok eksen cakap dengan orang tak makan nasi... tengok tengok, esok ma belasah dua pinggan sekali jalan! Hahahaha....
47. yati-m>> Korang ni, ada adaaaaa je tau!
48. kak jie jie>> I'm not surprised at all! Hehehe...Baik akak gi pujuk balik batang ubi tu...mana tahu kot dia lembut hati, dapat menghasilkan ubi yang enak dan lazat. Leh ler kita numpang makan!
49. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Tu la tu, kalau ada ilham, sampai tak leh nak stop pot pet pot pet. Kalau tak de ilham, rasa macam nak bukak kepala ni, nak tengok kot otak ni ada blockage kat mana mana ke....muahahaha.....
50. ummi arissariz<norul> enzee78@gmail.com>> Hai Norul. Lor, naper jadi silent visitor...tegur tegur ler nenek kebayan ni once in a while. Hehehe...Diorang ni memang rajin mengusik mama.....nak kena piat ler tu! Hihihi....
51. masriyah>> Sama ler sekapal kita yek.....Tak boleh dok serumah ni, nanti selalu tak cukup je ubi tu sebab kena share! Wakaka....
52. zaiful>> Waalaikumussalam
53. dolly>> Hahahahaha....still jealous huh!
54. azura asri>> Waduh, ramainya yang mintak suruh hujan ni...jangan banjir sudah!
55. juna>>
56. nhalilah>> Kenapa boleh sampai bertahun tu ye? Dah terlupa ke? Sedap sesekali tukar selera.
57. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Jamu? Oh no.....mama teramat malas makan jamu! Petuanya....kuatkan semangat sendiri. Yang itu, tak dapeklah den nak nolong...konolah buek sendiri! Hehehe....Mama ni pun, kenkadang semangat kantoi gak!
58. nani>>
59. shah>> Bukan kata NAMPAK sedap...rasanya MEMANG sedap! Hehehe...Cuba check, kat link di ruangan komen tu, Shah ada tuliskan link Shah ke tidak?

60. Rose shahrose76@yahoo.com>> Nanti cuba ye...sedap tau...
61. Daalia lea1207@yahoo.com>> Betul tu wak...sedap sungguh...
62. Azah>> Most welcome and thanks kerana sudi nak add mama ye....
63. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Tak apa Korina...nanti sekali lagi balik, bolehlah cabut ubi sebanyak mana yang teringin ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net