By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 11-May-2008 13:13 Email | Share | Bookmark
VADAI

 
 
Especially to my mom....Hajjah Foziah Haji Ahmad.......Happy Mother's Day. We love you till forever....




And thank you to the following lovely ladies and a gentleman for these gifts for Mother's Day...

FROM : Mamasya and Kak Rusnah


FROM : Fliffy


FROM : Intan


FROM : Liz


FROM : MaDiHa


FROM : Ah Mat Gebu


FROM : Ummi zaim n madihah


FROM : Liyana


Thank you so much to Stitch Stash Store for the present in the guessing game entry. This lovely gift arrived at my mailbox yesterday afternoon....



Since today is Mother's Day, so I think for the recipe to share today, it'll be something from my darling mom. I will paste this Vadai recipe that I've made for my brother when he came over to collect the cakes for Alya's birthday. My brother just love this Dhall Vadai, but I prefer the Ulundhu Vadai, the softer one.



VADAI
Source : My Darling Mom

Ingredients :

300 g dhall
1 onion ~ diced
1 fresh red chillie ~ diced
1/2 teaspoon fennel seeds
1 sprig of Curry leaves ~ finely sliced
salt to taste
oil for frying

Method :

1. Soak dhall for at least 4 hours but I soaked the dhall overnight.
2. Drain and blend three quarter (3/4) into a paste in an electric food processor. Leave the one-quarter (1/4) portion aside.
3. Combine the ground paste with the unground portion.
4. Add in onion, red chillie, fennel seeds, curry leaves and salt. Mix well.
5. Wet your hands and place a spoonful of mixture on the palm of your hand. Make into a round then flatten slightly.
6. Deep-fry in hot oil until crispy and golden.
7. Serve with fresh green chillie.



Quote:
VADAI
Sumber : Bondaku tercinta

Bahan-bahan :

300 g kacang dhal
1 bawang besar ~ didadu
1 cili merah ~ didadu
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari ~ dihiris nipis
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Kaedah penyediaan :

1. Rendam kacang dhal sekurang-kurangnya 4 jam. Mama rendam semalaman.
2. Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dhal di dalam blender.
3. Campurkan kacang dhal yang telah dikisar dan tidak dikisar di dalam mangkuk.
4. Masukkan bawang, cili merah, jintan manis, daun kari dan garam secukup rata. Gaul biar sebati.
5. Basahkan telapak tangan. Letakkan sesudu bancuhan di telapak tangan, leperkan sedikit dan goreng di dalam minyak hingga kuning keemasan.
6. Hidangkan dengan cili hijau.



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. srsfeqah>> Thank you for the wish. Sy nak wish ekau, ekau tu lom boghumahtanggo laie. Pasal vadai tu, ekau buek yo la sendiri, bukan susah bona. Kalau ekau tak do maso, sobab ekau nak study, poie yo la ko pokan tu, mesti ado yang monjual eh.....
2. jasmeen>> Thanks and same to you too my dear. Tak kira pagi petang siang malam pun sedap Jasmeen...hehehe....
3. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Thanks for the wish. Same goes to you. Kenapa baru sekali je makan ye? Tak suka ke? Sedap tau!
4. kak anum alfahanum@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Kak Anum. Happy Mother's Day to you too...Oh, tambah udang kering ye? Then we must reduce the salt la kan? Tapi kita tak leh makan udang kering sangat...Anyway thanks for the tips ya....
5. anissazira>> Waalaikumussalam. Happy Mother's Day to you too...Thanks for dropping by!
6. anna>> Hellooo...mama dah mandi siap pakai bedak lagi tau, mana ada bushuk?! Happy Mother's Day to you too. Ha ah, Ulundhu Vadai tu yang macam donut tu. Ma suka yang itu..
7. Mak Teh>> Happy Mother's Day to you too Mak Teh. How's all your body guards?
8. ida isk merpati66@yahoo.com>> It's Hari Ibu ok, bukan Deepavali aaa.....
9. tariqzaidanirah>> Terima kasih. Same to you. Amin....
10. Ah Mat Gebu>> Waalaikumussalam Mat. Terima kasih banyak-banyak atas hadiah Mat sempena hari ibu tu. Amin to your doas....
11. mama kimi>> Yang buat keras tu mungkin terlalu nipis dileperkan dan digoreng terlebih lama kot...
12. dewisoulhaa>> Waalaikumussalam cik dewi. Terima kasih atas wish dan doa tu. Agak-agak bila pulak mama nak dapat wish cik dewi ye? Ahakss....
13. ~F&Z~>> Thanks sis, same goes to you too...
14. sahar+zabar=wani&mimi>> Thanks, same goes to you too...
15. ummi zaim n madihah>> Thanks dear, same goes to you too...Mama dah tepek YouTube tu kat atas ok...
16. nadia d. nadiahliyana@gmail.com>> Mama agak keliru ni....mama dah cari kat google search, and according to the search, masalodeh ni vadai yang mama tepek ni lah kan?
17. gee.harun>> Nanti Gee cuba buat ye. Senang aje, tapi jangan leperkan terlalu nipis dan jangan goreng terlalu lama, takut keras pulak.Alahai, sedihlah pulak baca Gee teringatkan arwah emak Gee. Sabar ye. Muffin tu, don't ever putus asa ok. Keep on trying, insyaAllah jadi.
18. Wilda>> Mama ni, kalau dah tak panas pun, sedap aje! Muahaha...buruk lantak kan?! Aiyooo ini jam tanggaci, tarak lagi 20 sen....3 satu ringgit la. Eeeee notinya....main sorok sorok sambal!
19. shima>> Bukan masak lodeh ler...masalodeh. Masak lodeh tu yang kuah lemak makan dengan nasi impit tu. Tu la, mama google tadi, kebanyakan resipi masalodeh ni sama je macam vadei mama. Ntah ler, mama pun bukan reti sangat!
20. MaDiHa>> Terima kasih kat MaDiHa ler sebab bagi mama roses tu buat penyeri fp ma. Dahlah tak de modal apa nak tulis sempena hari ibu...main tepek je apa orang bagi....Mama pun suka banget makan savory punya kuih, tapi tu la...nak buat tu yang agak tak berapa nak rajin! Hehehe.... nanti MaDiHa buatlah ye, tersangatlah senangnya. Kalau buat sendiri, dapatlah hubby dan Dini makan lebih lebih.....
21. wawa ssalwa@yahoo.com>> Terima kasih Wawa....tunggu ada orang ramai kat rumah, barulah Wawa boleh cuba sendiri. Tapi kalau takat berdua je, beli RM2, dah kenyang dah!
22. hanieliza/kakliza>> Terima kasih kak. Selamat hari ibu buat akak juga...
23. intan isms72@yahoo.co.uk>> Nanti kalau bila bila mama TERbuat Ulundhu Vadai tu, mama tepek ye....kalau TER lah kan....
24. Zura zura1827@yahoo.com>> Thanks for the wish and amin to your duaas. Alamak....kena 'tembak' lagi ke!!!!
25. umi-kal>> Fuyoo...bionicnya deria bau auntie...jaunya travel bau vadai kita ye...ahaksss.....
26. Acik badariah@bungalawang.com>> Thanks Acik, same goes to you...Lebih sedap kalau dimakan panas-panas bersama cili hijau! Yumm...
27. ash Nadia>> Cuba Nadia baca kat manual dia. Mama ni, benda yang paling tak suka baca, is manuals! Dalam manual mesti ada tunjuk what you must set for baking cakes. Nasi goreng kerabu, tak adalah pulak...sorry ye...
28. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Orang nak bagi Tun, mama terima dengan sungguh rasa berbesar hati. And for you...


29. Bonda RaqynR>> Ma hanya menggunakan segala kemudahan yang telah disediakan...chewah...
30. RinnChan>> Selamat hari ibu to you too...adei, mana pigi daa...lama tarak update? Selain dari gi cookie class, ntah mana lagi dia merayap! Nanti ma buat Ulundhu Vadai tu ye...saper nak follow, follow, tak nak follow, boleh beli aje kat achi kat pasar malam wokeyyy...ahaks..
31. nur syakirah>> Muahahaha...ntah apalah yang ma tukangkan kat dapur tu yek! Tapi ni dah lama tak berbunyi apa-apa kat dapur tu...Amin kepada doa-doa Nur Syakirah dan terima kasih.
32. YanT>> Most welcome dear and thanks for dropping by....Kalau free, jemputlah ke mari lagi ye...
33. roylazim>> InsyaAllah kita akan terus dapat kasih sayang dari ibu. Tapi hopefully kita juga akan terus mendapat kasih sayang dari anak-anak kita pula...ye tak?
34. nic>> Dah tengok dah...so comel....ini pula untuk Nic and Hubby

35. falindah>> Waalaikumussalam Mak Yong....tu la tu, abang dia dah ada sama, terus mama dilupakan! Tak celebrate apa pun mother's day. Hadiah? Lagilah jauh....muahahahaha......
36. masriyah>> Waalaikumussalam. Same to you dear....
37. Muna>> Amboi mentang mentang baru posing ala ala Kuch Kuch Hota Hai, komen pun ada bau Kuch kuch hota hai...ahakss... aiyoo jangan racun minum....tarak sedap! Muahaha....Nanti sini balik kalu, kasi hantam itu vadai pasar malam banyak-banyak aaa....
38. hajar>> Waalaikumussalam. Betul tu, nak buat pun senang je sebenarnya...
39. zara bee_zara@yahoo.com.sg>> Happy Mother's Day to you too...
40. lyana>> Thanks Lyana.....
41. ezura>> Happy Mother's Day to you too Ezura...
42. dewisoulhaa>> Will be right here waiting......ahakss...
43. liyana- umi danish n batrisyia>> Waalaikumussalam. Thank you Liyana....mama dah gantung dah kat 'rumah' ma ye...
44. ummi zufayri>> Same to you...thanks....
45. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Most welcome my dear friend.....
46. ~Ummi_Zahin>> Terima kasih ye...same to you too
47. k.ana~mak danish & dania>> Terima kasih banyak-banyak ye. Mama dah tepek dah kat entry atas atas tu ye....
48. kamalina>> Idaklah glamer mana tapi ramai yang sudi mengingati. So semua pemberian amatlah mama hargai.....terima kasih buat semua...
49. mummy 3hz>> Eh janganlah cakap macam tu...all mom are good moms. Tiada ibu yang waras yang tidak mahukan yang terbaik buat anak-anak dan keluarga yang tercinta. Bekeng tu maknanya you sayang your kids and you want them to be the best. We may not be perfect mothers but definately we are good mothers....so you deserve the wish as well.... HAPPY MOTHER'S DAY TO YOU DEAR.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net