By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 8-May-2008 23:47 Email | Share | Bookmark
BLUEBERRY COTTON CHEESECAKE

 
 
It's almost 11 pm now. And my line will go off at 11.55pm. I purposely asked hubby to set the stremyx to 'function' from 6 am till before midnight because I don't trust myself! If he leaves the line to work 24 hours, there are big chances I can just fall asleep while typing! Hahahaha!!! So, since time is running out, I am not sure whether I will be able to update this page by tonight or I have to continue updating tomorrow. We'll see......

Mmm...everytime when I update my page without any 'grandmother stories', there will be a comment or two or sometimes more, asking...why straight to the point mama! Like the previous entry, if I am not mistaken, Rinn, Intan and Erna had asked that question. Hey, do you guys REALLY read what I wrote? Then....you guys must have all the time in the world huh! Hahahaha..... just kidding..... It's just, at times, I really don't have any idea to write. Rather than writing something useless, I'd better write nothing.......

****** break.......call from my darling boyfriend...aka my son aka Syahmi *****

Uhuk uhuk uhuk....why tonight I just feel like I miss my kids' hugs and kisses?

Before my keyboard gets flooded with tears, let me just share this recipe with all of you. Tun had asked me what was the pink colored cake that I served Intan and Dalila when they came over. Well, here's the answer Tun. Thanks to Nina for sharing this nice recipe of BLUEBERRY COTTON CHEESECAKE.



BLUEBERRY COTTON CHEESECAKE
Source : Nina

Ingredients :

A
250 g cream cheese
50 g butter
100 ml fresh milk

Double boil ingredients A then leave it to cool.

B
60 g superfine flour
20 g cornflour
6 egg yolks
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon blueberry coloring
1 teaspoon blueberry essence

Add ingredients B into ingredients A and mix.

C
6 egg whites
1/4 teaspoon cream of tartar
140 g sugar

Beat egg white till foamy and add cream of tartar. Continue beating and add sugar a little at a time. Continue to beat until the soft-peak stage. Fold in the mixture of ingredients A and B.

Pour the mixture into an 8 inch round pan, greased and layered with greaseproof paper. Bake in a pre-heated oven at 160 C using Baine Marie method, for 1 1/2 hours.



Quote:
BLUEBERRY COTTON CHEESECAKE
Sumber : Nina

Bahan-bahan :

A
250 gm cream cheese
50 gm mentega
100 ml susu segar

Semua bahan disatukan dan dimasak secara double boiler - sejukkan

B
60 gm superfine flour
20 gm tepung jagung
6 telur kuning
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil pewarna grape
1 sudu kecil esen blueberry

Bahan-bahan ini dimasukkan ke dalam adunan A yang telah disejukkan tadi - kacau hingga sebati.

C
6 telur putih
1/4 sudu teh cream of tartar
140 gm gula pasir

Putih telur diputar hingga berbuih. Masukkan cream of tartar, putar lagi dan masukkan gula - putar hingga kembang dan berbentuk 'soft peak'. Campurkan secara kaup balik ke dalam adunan tepung tadi.

Bakar menggunakan acuan bulat 8' yang telah digris dan dialas dengan kertas minyak - bakar secara bain marie. Bakar selama 1 1/2 jam pada suhu 160'C.


Ahahhhh....made it! I managed to finish updating the same day! Hooray to me! Okay guys..have a nice day and to me, dream sweet dreams.......

Cheers,



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. << jeff >>>> Ala...buat tak nampak je kat 'Cotton' tu...anggaplah ianya tiada...ahakss....
2. Nur>> Terima kasih Nur dan Selamat Hari Ibu buat Nur jua....
3. iza>> Lor ada lagi ke yang rajin baca celoteh? Terima kasihlah rajin layan mama punya merepek meraban tu ye...Nanti mama tulis hikayat 1001 malam, jangan tak baca pulak! Muahahaha....
4. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Tun, mu jangan sebut sebut 'terkenang' tu...karang empang pecah kat sini!
5. intan isms72@yahoo.co.uk>> Thanks Intan, same to you. Ciskek tu dah lama dah tamat riwayatnya!
6. rani>> Ha ah Rani, simple je, kalau rajin nanti, buatlah ye....
7. ummi zufayri>> Rajin mama ni ada masa-masanya...ini tengah musim tak rajin...
8. fizan yusop>> Ala, Fizan tu dah tentulah ada baby, jarang memasak. Mama ni ha, tak de baby pun, tak masak jugakkk....
9. Bapak Myra ousmane5483@yahoo.com>> Haa yang ini span boleh makan punya ok...
10. Aliza>> Forget about the cake at the moment ok. What's more important is your health. Happy Mother's day to you my dear. Can't wait to see your new bundle of joy! It seems, this weekend we're not going to visit our precious as Mr Hubby has his own agenda...
11. Erna>> Cehhhh....grandma, ko panggil ma...sabor je la!
12. intan isms72@yahoo.co.uk>> Terima kasih banyak-banyak atas ingatan Intan ye...terharu gitu....
13. Muna>> Hihi...boleh dibayangkan cam mana Muna buat karangan! Ahakss....Your love letter mesti sounded something like this kot....Dear Mr Darling, This is to inform you that I love you very much. Thank you. Yours trully, Muna Sorry Muna, gurau je!
14. jasmeen>> Happy Mother's Day to you too dear. Dak eh, ciskek tu dah lama tamat riwayatnya...cuma baru sekarang je nak update.
15. Liz elizastias@yahoo.com>> Haiya....tak tahulah nak nolong cam mana! Hehehe...
16. cookinbuzz ellina ali@yahoo.com>> It should be softer than mine. Kalau tak percaya, tengok kek Nina. And oh, thanks for dropping by!
17. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Happy Mother's Day to you too kak....
18. Laura Bag Collection>>
19. ummi dania>> Happy Mother's Day to you too...baguslah rajin nak belajar memasak untuk suami dan anak-anak...besar pahala tau...
20. mamaella>> Bila tiba angin rajin tu, jadilah dia cheesecake, kalau tak, masih lagi cream cheese la jawabnya! Hehehe...
21. kak jie jie>> Sedap rasanya kak.....
22. Mak Teh>> Hi Mak Teh dear. Thanks for your email ya. You are so prihatin. Terharu kita. Superfine flour tu tepung kek. Ahaks..sejak bila lak kita jadi cikgu!! Hmm..dekat-dekat rumah kita ni, rasanya banyak lagi rumah kosong...hehehe....Marilah...senang sket nanti kita nak tempah baju kat Mak Teh....hehehe...
23. chepah chepah75@yahoo.com>> Happy Mother's Day buat Chepah juga....Alahai, mama ni tak rajin sangat memasak..suka baking je.... Mama pun suka tengok hasilkerja Chepah, berseni lagi...mama juga yang kerastangan. Agaknya nak kena rendam tujuh hari tujuh malam kot...
24. yullina>> Waalaikumussalam Yullina. Alhamdulillah mama sihat-sihat je. Esh, tak semestinya tak ada jejak bertapak tu bermakna mama tak singgah. Kenkadang bila mama malas, mama lalu je. Alhamdulillah Ina rajin memasak especially bila berada di luar negara. Mama ni ada angin. Sekarang ni tengah mode malas. Nampak aje mama update hari-hari, tapi sebenarnya, apa yang diupdate adalah koleksi masa mode rajin. Ini dah lama tak dapur tu tak berasap. Mesti oven dan dapur mama tertanya-tanya, manalah pergi tuan aku ni...takkan bersara awal kot.... muahahahaha.....
25. faizal>> Terima kasih Faizal...
26. debott itoyusof@gmail.com>> Terima kasih Debott...same to you too....semoga kita semua dapat memanafaatkan ilmu yang sedikit yang ada dalam page mama ni ye....
27. MaDiHa>> Terima kasih banyak-banyak ye MaDiHa....terharu gitu. Selamat Hari Ibu buat MaDiHa jua....
28. zai KuLiM zbintim@yahoo.com.my>> Terima kasih Zai....mmmm...bila Zai nak jadi ibu?
29. umi-kal>> Wah....kita yang nak mimpi gi rumah auntie kat Ostolia tu, tapi ter'dating' kat Subang Jaya pulak eh? Mimpi tu tak semuanya karut tau auntie...mana tahu kot ianya menjadi kenyataan nanti...achewa....macam menaruh harapan je kita ni...ahakss.... Happy Mother's Day to you to my dearest....
30. zaitgha zaitgha@gmail.com>> Happy Mother's Day to you too Zai and have a nice and safe weekend....cheers...
31. shima>> Cuba jangan tak cuba! Happy Mother's Day to you too.....
32. nabialishad>> Most welcome dearie....
33. Noor>> Happy Mother's Day buat Kak Noor jua....
34. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Waalaikumussalam Korina...alhamdulillah mama sihat je. Lama tak nampak? Mama ada once tried emailing you tapi email tu bounced back. Nowadays mama memang asyik gantung periuk je! Hehehe...
35. Bonda RaqynR>> Selamat hari Ibu buat Ej juga....
36. azura asri>> Same to you too...Happy Mother's Day!
37. masyi>> Terima kasih....Selamat Hari Ibu....
38. maklang>> Tu la...MakLang high class, tak main cotton cotton, main Korean silk je....muahahahaha....orang citer pasal kek, kita dok citer pasal kain....betullah lari dari topik...hihihi...
39. zaiton zaiton_yatim@yahoo.com>> Thanks. Ramai orang sayang ke? Seronoknya....
40. Muna>> Jeng jeng jeng......the mystery continues.....muahahahaha....
41. hajar>> Selamat Hari Ibu buat Hajar....
42. baayah>> Alhamdulillah sedap.....Selamat Hari Ibu buat Baayah jua...
43. ~Ummi_Zahin~>> Salam perkenalan buat Ummi Zahin juga. Terima kasih kerana sudi menjengok mama di sini ye. Terima kasih juga sudi link fp mama yang tak seberapanya ini ke page Ummi Zahin. Really appreciate it very much. Take your time in trying whatever yang terberkenan ye...all the best...take care....
44. masriyah>> Happy Mother's Day to you too....
45. Rose shahrose76@yahoo.com>> It's never too late as to me, I think, everyday is Mother's Day! Betul tak? InsyaAllah sedap kek ni...
46. waida>> Oh me oh my! I'm not the great my dear! Seram pulak dengar! Ahakss....My kids tak balik this week but we went to visit them. Jadilah kan...buat lepas rindu....
47. srsfeqah>> Thank you my dear....
48. ummi zaim n madihah>> Waalaikumussalam ummi zaim n madihah. Lama dah Winter Sonata ni berkumandang kat page mama, tak kira winter, summer, autumn ke spring...ahakss...Wah...dah berangan jadi Yu Jin ler plak! Layannnnn.....
49. kakmOn>> Selamat Hari Ibu buat Kak Mon yang comel! Nak jadi mama pujaan? Tunggu kita masuk AF dulu...muahahaha...silap silap bukan mama pujaan, tapi mama cercaan je!
50. aida aida_hebatimpresif@yahoo.com.my>> Selamat hari ibu buat Aida juga...
51. sricandid photographer abujuaq@yahoo.com>> Happy Mother's Day to all....
52. zaiy>> Selamat Hari Ibu buat Zaiy juga....
53. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Ohh rajin baca word to word eh, nanti siap....mama buat karangan panjang satu novel, nak tengok Zana lalu ke dak membacanya....sebab rasanya....mama pun tak lalu dah! Hahahaha....
54. liz elizastias@yahoo.com>> Esh ada pulak macam tu! Tak cuba, memanglah tak tahu buat, kot dah cuba, mesti malatops nanti!
55. icatcher photography>>
56. sitione dimensione2u@yahoo.com>> Happy Mother's Day to CT too...
57. Farah Shrewsbury farhana_81@hotmail.co.uk>> Happy Mother's Day to Farah...
58. dOd>> Thanks Dilla.....Amin to your doas...
59. gee.harun>> Gee, jangan dijadikan kegagalan pertama itu sebagai penghalang untuk terus mencuba. Gee kena berani mencuba dan terus mencuba, InsyaAllah pasti akan berjaya ok. All the best!
60. mammahouse>> Tak celebrate apa pun. Dah kena tinggal sorang-sorang kat rumah ni, layan novel la jawabnya. Hehehe...
61. M. Amirul Amsyar>> Nanti ajak daddy pergi Secret Recipe beli cheese cake....cakap kat daddy.... treat untuk mummy Amirul for mother's day ok!
62. ~fiza~>> Thank you Fiza....Happy Mother's Day to you too....
63. Azfa>> Happy Mother's Day to you Azfa....kalau teringin kek tu, nampaknya, kenalah godak sendiri ye....
64. sofu>> Thanks Sofu. Same to you too...Nanti cuba ye....
65. Chantek chantek_boutique@yahoo.com>> Huh?
66. kamalina>> Sedap dan lembut memang...yum yum....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net