By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 6-May-2008 07:03 Email | Share | Bookmark
ORANGE MOCHA BROWNIES

 
Thank you to Rinn and Mak Lang for making this brownies possible to appear in my page....


ORANGE MOCHA BROWNIES

Ingredients :

1 1/2 cups plain flour ~ sifted
1/2 cups cocoa powder
1 tablespoon coffee powder
1 cup castor sugar
250g margarine ~ thawed
4 eggs ~ lightly beaten
1 tablespoon vanilla essence
1/2 cup orange juice (I mix the Sunquick with water)
3/4 cup of chocolate chips

Method :

1. In a bowl mix all ingredients except orange juice and choc chips. Beat using mixer at medium speed until well combined.
2. Chuck in orange juice. Mix again.
3. Stir in chocolate chips.
4. Pour into baking tray, pre-lined with baking paper overhanging from both sides.
5. Bake for about 25mins at 170 C.
6. Remove from oven, leave in tin for 5 minutes and take out to cool on wire rack.
7. Pour and scrape chocolate frosting evenly on surface. Cut into squares.

Frosting :

200g dark chocolate bar
1/4 cup whip cream
1 tablespoon coffee powder

* Combine all in a casserole and microwave for 1 minute on HIGH. Take out and stir well until you get a lovely chocolate frosting. Or just double-boil over medium heat.



Quote:
ORANGE MOCHA BROWNIES

Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung gandum ~ diayak
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu besar serbuk kopi segera
1 cawan gula kaster
250g majerin ~ dibiar pada suhu bilik
4 biji telur ~ dipukul sedikit
1 sudu besar esen vanilla
1/2 cawan jus oren (mama bancuhkan Sunquick dengan air)
3/4 cawan 'chocolate chips'

Kaedah penyediaan :

1. Di dalam mangkuk pengadun, masukkan semua bahan kecuali jus oren dan chocolate chips. Pukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati.
2. Masukkan jus oren dan kacau lagi.
3. Masukkan chocolate chips.
4. Tuangkan ke dalam loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas. Biarkan kertas lebih besar dari loyang di bahagian tepi untuk memudahkan brownies dikeluaran dari loyang apabila telah masak.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 170 C selama 25 minit.
6. Keluarkan dari ketuhar dan rehatkan selama 5 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Sejukkan di atas redai.
7. Tuangkan frosting dan ratakan. Potong dan sedia dihidangkan.

Frosting :

200g coklat masakan
1/4 cawan krim putar
1 sudu besar serbuk kopi segera

* Satukan semua bahan frosting dan mikrowavekan selama 1 minit HIGH. Keluarkan dan kacau hingga mendapat frosting yang elok. Atau, boleh juga dicairkan menggunakan kaedah 'double boil'.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. umieaisyah>> Ahaks....brownies tu dah lama abis dah...hehehe....
2. Aliza>> Memang sedap dan memang senang. Ala Aliza dah berat cam tu, bawak berehat je la dik....
3. zaiy>> Memula tengok Rinn buat, pas tu Mak Lang follow...tu yang buat tak tahan tu.....Oh ala, baiklah turun tangan, penat je Zaiy menghulur, brownies abis dah....
4. RinnChan>> Ma dah lama tak dapat bake anything for the kids bila visit them kat hostel sebab selalunya ad-hoc programme je. Psttt... idea ku kemarau lah...puas perah naik kontang, nothing came out...so straight to the point je la...sib baik nak translate pun tak blur! Hehehe.....
5. kak anum alfahanum@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Kak Anum. Sementara mood ada nak mengupdate, kita updatelah...cuma idea je tak de nak menceceh....hehehe...thanks for commenting ye....appreciate it very much.
6. srsfeqah>> Tak po, yang hari tu consider macam prektis...nanti laie sekali ekau buek, boh mekap siap siap yo.....
7. Nur>> Thanks Nur.....sorry ler ye...lama dah habisnya...
8. Nor>> Hehehe...bila mama on enjin turbo, inilah jadinya...
9. MaDiHa>> Ya amponnn.....abih dah.....
10. nabialishad>> Sedap brownies ni, nanti buatlah untuk anak4 ye. Grandma stories? Aaa you wait until I become grandma ok! Ahakss....
11. Erna>> Torai jangan tak torai....hehehe....ma raso la kan, ekau ni ponek kek dapur ni... tu yang ekau dok berpiket plak haa.... joinlah si Intan tu!
12. Hajar>> Waalaikumussalam. Best betullah imaginasi Hajar ni, mencakupi rasanya sekali!
13. Noor>> Mana pulak susahnya kak. Senang aje...nanti akak cuba ye....
14. shima>> Hari-hari pun timbang berat badan tau....tak naik dan tak turun...tu la tu, confirm dah rosak timbang tu! Muahahaha.... Ohh dah nyakat orang, ada hati nak ngecek seketul!!!!
15. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Ha ah sedap Zanaz...kot la nak cuba nanti leh buat jual pulak. Tolong bakar? Hehehe....berapa upah? Muahahaha....
16. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Kalau jadi jiran mama, takut jadi terbalik kot...mama yang gi ngecek Ida kot nanti! Ahakss....
17. Penyulawa penyulawa@gmail.com>> Layannnnn.....
18. UmmAbdrahmaan>> Lor, ingatkan gi dapur nak buat brownies...rupanya pi cari coklat!
19. << jeff >>>> Kot ler bro ngidam bagi pihak ke.....muahahaha....
20. Big Boys Oven bigboysoven@gmail.com>> Hi there...thanks for stopping by at my humble page ya...
21. Sue>> Alah Sue, for your information, mama tak de pun loyang cutter tu. Ma just bake in a shallow tray, bila dah masak, potong guna pisau je....
22. ida isk merpati66@yahoo.com>> Tu la tu....Rinn and Mak Lang adalah penggoda terhormat dalam kes ni! Muahahahaha....
23. Muna>> That's okay. Actually I had trouble finding the right URL. Dah nak give up, but then finally TERnampak that URL. Suka sangat bila berjaya... thanks anyway...
24. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Tak gomoknya kalau makan sekeping....kalau makan satu tray tu...harus gak! Muahaha...
25. boxhoustudio boxhousestudio@gmail.com>> Haiyaa boring ke? Tak apalah, at least cuci mata tengok negara orang...
26. dOd>> Layer amendenya yang cantik tu....main selet je topping dia tu...pas tu tabur...hehehe...
27. mamaella>> Terima kasih MamaElla.
28. jasmeen>> Wah ini mesti chocoholic ni! Kena buat baik dengan Willy Wonka...hahaha....
29. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Ma malas nak menapak ke kedai beli lemon, so ma cebur je la sunquick. Ma mixkan half concentrated sunquick half air...
30. intan isms72@yahoo.co.uk>> Jangan lupa pakai bib, nanti basah baju asyik meleleh air liur tu! Hehehe....
31. misliha misscreativecakes@yahoo.com>> Ahakss...jangan jeles aaa....kita mesti gunakan segala kemudahan yang telah disediakan, kalau tak, membazir je Admin buat....
32. mimi mimisadina@yahoo.com>> [youtube]URL YOUTUBE[/youtube]
33. Wa>> Jangan lupa pakai bib ye....ahakss.....
34. maklang>> Haiya Mak Lang sudah 'tembak' mama ler plak haa......
35. roylazim>> Tak juga sis, ada kalanya terkantoi baikkkkk punya! Hahaha....
36. Lees>> Waalaikumussalam Lees. Mungkin line internet kat tempat Lees slow kot. Alhamdulillah mama dengar okay je, taklah terputus-putus sangat. Series ni tak ada ditayangkan lagi di Malaysia. Mama je saja boh. Nanti balik, beli VCD nya ye...rasa mama ada 20 keping semuanya....
37. anna>> Mama buat brownies ni hari tu sebab tak tahan tengok Mak Lang punya. Tapi ma makan seketul dua je, selebihnya, ma bagi kat office hubby...
38. ash Nadia>> Hi Ash...minta maaf sangat-sangat sebab mama tak pernah guna microwave untuk baking. Microwave ma tu hanya untuk defrost dan re-heat je. So, I'm very sorry ya...
39. Mak Teh>> Amboi, Mak Teh jiwang na......
40. waida>> Shakali shakali mengimbau kenangan lama, apa salahnya!
41. zaiton zaiton_yatim@yahoo.com>> Ala mama tak handal mana pun, biasa biasa je.....
42. idasaiful idasaiful@yahoo.co.uk>> Kalau can be found at a reasonable price with good taste, than tak payahlah waste time and energy to bake yourself, unless la kalau sendiri teruja...hehehe.. Macam mama ni la, kalau memang curious nak tahu macam mana thrill membuatnya sendiri, mama sanggup buat...hehehe...
43. shah>> Waalaikumussalam Shah. Alhamdulillah menjadi ye dan kena dek rasa. Suka mama mendengarkannya. Thanks for your feedback ya...
44. apple>> Ish ish ish...cepat kesat airliur makcik tu...nanti orang nampak lak...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net