By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 22-Apr-2008 16:16 Email | Share | Bookmark
CORN MUFFIN

 
 

20th April, 2008....marked a year my family and I are back in Malaysia. But the 7 years' memories of Malawi, Africa will forever be in my heart. If anyone should ask me, do I miss Malawi, well, the answer will definately be YES I MISS MALAWI SO MUCH. I can still recall the day I had to leave Malawi forever, 17th April, 2007. It WASN'T easy at all! We took the early morning flight to South Africa. We were already at the Chileka International Airport by 4.30am. In the boarding room, I was just praying, let time crawled and not dashed. But we can't stop time, can we? When it was time to board the plane, I just delayed myself walking towards the plane, each second, dragging my feet. I was among the last to board the plane and with a very very very heavy heart! The last step on land of the heart of Africa was the hardest, for I know, I will never get a chance to come to Malawi again after this.....and that really breaks my heart....As the plane took off, I just can't hold back the tears...... Fatin who tried to comfort me, ended up joining me as well. Though she's always a tough girl, but this time, even she can't fight back her tears! Luckily we were seated in front, so there's more privacy. Even if there's no privacy, I don't think it'll make any difference.....

When we reached South Africa's airport, I met Mercy and her mom and also Shireen and Sajid at the airport. They were on the same flight. They saw the sadness in me because I am very bad at hiding my feelings. Again I failed to hold back the tears when we hugged and said our goodbyes....It was extremely hard for me....and I hate goodbyes! But life has to carry on.......To all my friends whom I had known in Malawi, where ever you guys are now, you're always in my heart......miss you guys loads.................


**** had to take a break as I can hardly see the keyboard... the tears are blurring my vision....be right back ****


21st April, 2008....



Happy 40th birthday to my brother...aka...Pak Ngah... Welcome to the world of forties.....

Recipe to share today will be this corn muffin recipe. Was tempted to try after reading the title of the recipe...CORN MUFFIN LIKE KENNY ROGERS ROASTERS! Huhuhu... Whether it's true or not, you judge it yourself as I haven't tried any corn muffins from Kenny Rogers Roasters! Got this recipe from Recipe Zaar. Thank you....




CORN MUFFIN
Source : Recipe Zaar

Ingredients :

1/2 cup butter
2/3 cup sugar
1/4 cup honey
2 egg
1/2 teaspoon salt
1 1/2 cups all-purpose flour
3/4 cup yellow cornmeal
1/2 teaspoon baking powder
1/2 cup milk
3/4 cup frozen corn

Directions :

1. Preheat oven to 400°F.
2. Cream together butter, sugar, honey, eggs, and salt in a large bowl.
3. Add flour, cornmeal and baking powder and blend thoroughly. Add milk while mixing.
4. Add corn to mixture and combine by hand until corn is worked inches.
5. Grease a 12-cup muffin pan and fill each cup with batter.
6. Bake for 20-25 minutes.



Quote:
MUFFIN JAGUNG
Sumber : Recipe Zaar

Bahan-bahan :

1/2 cawan mentega
2/3 cawan gula
1/4 cawan madu
2 telur
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 cawan tepung
3/4 cawan 'yellow cornmeal'
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 cawan susu segar
3/4 cawan jagung dalam tin

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan ketuhar pada 200°C.
2. Krim mentega, gula, madu, telur dan garam di dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung, cornmeal, serbuk penaik dan kacau sebati. Tuangkan susu semasa mengacau.
4. Masukkan jagung dan kacau rata.
5. Sudukan bancuhan ke dalam kertas muffin.
6. Bakar selama 20 hingga 25 minit.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. MaDiHa>> Itulah, masa berlalu begitu pantas tanpa disedari....Fp memang macam down je pagi semalam. Tapi belah petangnya boleh pulak ma update.
2. zara bee_zara@yahoo.com.sg>> That's why I don't like goodbyes....
3. rani>> Malawi sentiasa di ingatan dan di hati ma.....Kalau masuk madu, tak banyak difference. Manis sket je....
4. shima>> Sedih Shima membaca, sedih lagi ma yang menanggung....banyak kenangan dan ramai kawan-kawan kat sana...maklumlah 7 tahun kan....
5. Aliza>> Very true Aliza....
6. kamalina>> Tu la kan...memang takkan lari dari rasa rindu tu.... Nak buat corn muffin tu, kenalah cari cornmeal tu dulu ye....
7. anna>> Tahu...tak pe! Ma pun rasa macam baru kejap je kat Malaysia...rupanya dah setahun!
8. RinnChan>> Psst...ma tak tahu pun ada corn muffin kat KRR tu. Maklumlah orang jarang menjejak kaki ke sana...aiyooo mahal ooo...dua orang makan dah RM45. Pokailah kalau nak gi selalu. Imagine, kalau makan kat warung, RM45 tu leh makan satu keluarga kot! Ahakss..jangan tak tahu, hari tu masa balik dari bookfair kat PWTC, Mak Chu belanja mama makan KRR! So tertebus sudah 'kekempunanan' ku itewww....
9. << jeff >>>> Don't be surprise sebab there are lots of other varieties of muffins tau...
10. kak anum alfahanum@yahoo.co.uk>> Terima sudi berkunjung ke mari ye...
11. wawa ssalwa@yahoo.com>> Muffin yang mama buat tahanlah dalam 3, 4 hari....insyaAllah...
12. ayu ayunithian@yahoo.com>> Waalaikumussalam Ayu. Mama beli yellow cornmeal tu kat kedai bakery di USJ 8. Mama beli yang organic punya.

13. Skelli @ mamanumiyn ellina ali@yahoo.com>> Waalaikumussalam Skelli. Ma tak pernah rasa corn muffin KR. Dia ada rasa macam berpasir tak? Kalau ada, maknanya samalah...Mama beli organic maize meal ni kat kedai bakery. Thanks your your email ye...terharu sungguh...
14. wilda aka bibu>> Tu la tu...kalau ada anak, kalau di Malawi tu dah masuk standard 2 dah!
15. Dyna Nora>> Sesedih mana Dyna membaca, lagi sedih mama yang merasa...uhuk uhuk uhuk..... Kalau Dungun tu, ada jugalah harapan nak re-visit, ini Malawi. Tambang je dah cukup mahal, tak mampulah kami......
16. nhalilah>> Permukaan kek jadi sticky? Tak cukup bakar ke?
17. jasmeen>> Mama follow hubby yang bertugas di sana. Mama is a fulltime housewife. Rasanya it's not advisable to use that creamy corn. 1 tin tu, buatlah bubur jagung. Sedap ooo.....kalau bubur tu tak habis, masukkan dalam plastik aiskrim, jadilah ianya icecream jagung! Yummy!
18. snowy>> Hehehe...tq...InsyaAllah snowy rajinlah tu nanti...
19. srsfeqah>> Sey tengok dah muffin rosselle ekau tau...sodap nampak eh....Memang syahdu...tambah pula, mama ni memang gembeng!
20. liyana cdyana2001@yahoo.com>> Thanks Liyana...
21. mommyashvaathini>> Thanks for the words of comfort. Kalau dah cuba, do let me know the outcome ya. Mama tak pernah rasa the corn muffin, memang curious ni...
22. Cak>> Betul tu Cak...tempat jatuh lagi dikenang...Tak taulah sama ke dak, nanti Cak cuba, habaq na....
23. intan isms72@yahoo.co.uk>> Sedih lagi yang menanggung ni.....Aisehmen, sentimental gak ke? Macam ni, tak leh ajak tengok Hindustan sama-sama...takut banjir! Hahahaa....
24. acik cikin>>
25. nabialishad>> Happy belated birthday to your mom too ya....Tu la, masa tu Intan busy coding, kalau tak, memang dah ajak nangih sama-sama...wakakakaka....
26. Acik badariah@bungalawang.com>> Betul tu...pulak tu, kebanyakannya pleasant memories, can't think of any unpleasant ones... lagilah dok teringat sokmoh....
27. Kak Mal>> Ha ah kan kak...tempat perang tu pun kita tak lupa tau....masih tersemat segala kenangan di sana. Especially towards the end sebelum kita nak pack balik for good. Remember, kita bertiga dok ukur jalan kat Pettah tu! Ahaksss.....bukan tahu takut pun! Tapi kenangan yang tak dapat dilupakan, pabila kita di'coach' menjadi Cinderella....ahakss.......kita masih simpan gambar tu tau!
28. rani>> Nama pun tenyeh, so....tenyeh ajelah Rani oi...mama bukan reti pun...muahahaha...
29. Lee Lin>> Len kali tok sah naik bas la...naik bullet train...hihihi...
30. ayu ayunithian@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Maybe kot eh?
31. TUDUNG ARAB>> Jangan tak try!
32. roylazim>> So you've got two choice, either go to your kitchen and godak sendiri, or straight to Kenny Rogers! Hehehe...
33. masriyah>> Of course....
34. Farah Shrewsbury farhana_81@hotmail.co.uk>> Cuba dulu baru tahu....
35. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam. Za copy and paste je mama punya entry pas tu towards the end, Za tag ler mana-mana intan terpilih...hehehe....
36. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Tu la tu...7 tahun kak....memang amat payah untuk melupakan kenangan di sana....
37. nusrahaziqah>> Hehehehe...
38. hajar>> Waalaikumussalam. Lagi tengok, lagi flashback, laaaaagi sedih!
39. kamalina>> Bukan main beranak pinak lagi bunga kantan Aimi ye!
40. Auntie Umi-Kal>> Ku digamit memori la auntie....thanks for the comfort ya...
41. mommyashvaathini>> Alamak, tak adalah mommyashvaathini...sorry ye...
42. yullina>> Waalaikumussalam Yullina. Thanks for coming!
43. intan isms72@yahoo.co.uk>> Thank you so much my dear. Ma dah redeem dah....
44. Mamamiera>> Best Baking Solution, USJ 8
45. Aishah>> Betul tu...can't agree more!
46. soulha,cairo>> Masa mu kan tiba jua nanti...bersedialah ye....meanwhile, make the best of your time kat sana ...
47. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Adatlah tu Za... dok overseas pasti teringat kat Malaysia. Tapi sok kalau dah balik Malaysia, akan terkenang-kenanglah tempat yang pernah kita stay suatu masa dulu....Cuma make the best of what's left ya....
48. kak jie jie>> Akak baca sedih, kita yang menanggung ni, lagilah. Kita beli organic maize meal tu kat kedai bakery supplies. Cuba akak check kat Keng Hin Plastik at Melaka tu, kot dia ada. Sebelah pasar Bukit Cina.
49. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Pejam celik pejam celik, 7 tahun gak mama kat sana walhal kontrak asal, hanyalah untuk 3 tahun.
50. idasaiful idasaiful@yahoo.co.uk>> Memang banyak experience kat Malawi dulu. The memories will stay in my heart forever. Well to me, I will make the best of that place. Make it home, then insyaAllah you'll enjoy each and every minute of it. Barang-barang overseas ni, betullah macam Ida cakap tu, kalau paid in their currency, taklah terasa sangat kan....asal jangan keep converting to RM dahlah...sah langsung tak beli! Hehehe...
51. srsfeqah>> Mari dah cikgu bahaso den ni ha.....
52. boxhoustudio boxhousestudio@gmail.com>> Can't help it la geng....the feeling is there! Chewah....
53. Niza et Sofia, London>> Waalaikumussalam Niza. Don't worry my dear...Ha ah, mama pernah stay kat Sri Lanka for 3 years and Malawi for 7 years...
54. dolly>> So sorry my dear. I know, it must be much much harder for you to bear the sadness of having to leave behind Malawi, your family and friend and most of all, your beautiful house! But life has to go on...Me too, missing all the good times huh....
55. cek de sam>> But you'll face it sooner or later...tapi jangan pikir sangat...enjoy apa yang ada buat masa ni to the fullest!
56. Nur>> Waalaikumussalam Nur. Betul cakap Nur tu...inilah yang dinamakan kehidupan kan...Terima kasih atas doa Nur tu...
57. Ana>> Tu la kan...masa berlalu begitu pantas...atau kitakah yang terleka? Episode PYT eh...hang tengok sendirik...wakakakakkaka.....seronok dengki Ana ni!
58. ReeWan Crystal Collection reewancrystal@yahoo.com.my>> Thanks!
59. ika>> Guna resipi yang sama ke Ika?
60. mamazieza>> Tu la kan ma...semakin muda trang tang tang kita kan....ahaks...rambut pun dah tukar kaler.... hihihi...
61. ida isk merpati66@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Tu la tu, sedih lagi mata membaca, sedih lagi hati yang menanggung. Achewa! Rasanya, tak adalah kot lagi chan nak jejak kaki ke sana....unless la ada yang nak sponsor.
62. LUNA lunacollections@yahoo.com>>
63. yangdahlia yangdahlia@yahoo.com>> Waalaikumussalam YangDahlia. Jangan putus asa ye, teruskan mencuba. Moga berjaya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net