By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 9-Apr-2008 15:15 Email | Share | Bookmark
ICING

 
 
 
 
 
 
 
 
 
9th April, 2008.....

1. Did a 15 minutes excercise at home...berpeluh tau.....
2. Went for a morning walk with Kak Ana....excercise badan dan excercise mulut sekali......
3. Offered Kak Ana to be her driver to the shop...dasatttt tu...mama offer jadi drebar tuuuu...to and fro lagi tau, complete package!..ahaksss..
4. Answered all the comments in my page....sambil chat dengan a few of my friends.....
5. Swept the house....at least once a day....
6. Washed and hanged the clothes....hobi ni....hehehe....
.........the list is endless....so best not list them all.....Sorry all, mama is running out of idea to write, so this is the result. Bear with me ya! Hahaha.....

Well, I give up...really can't think of anything good to write. Might as well go straight to something that people are really willing to spare their precious time reading! I've posted my decorated cuppies a couple of times lately, and I've received quite a number of questions regarding the icing recipe that I use. I didn't mention it earlier on in the page as I need to ask the owner's permission before publishing it here. And now that she had given me her consent, I'll gladly share it with all of you...The recipe was given to me by EJ to me when I told her my problem with icing. It tends to melt when I touched them. Huhuhu...I have a very warm hands! If only whatever I touched will turn to gold instead of melting, I'll be dead rich by now! Hahaha.....Anyway, these were the first cuppies order that I've decided to take. I am still not confident but I just dare myself...and this is the response that I got from Mas....
Quote:
Sori kacau pagi2.. mesti tgh busy nie..
terima kasih bebyk coz sudi buat cupcakes nie..
comel la cupcakes yg mas dpt...rasa sayang plk nk mkn..
pasnie bole order lg.hhehheehheh

ok mama...thank v much n take care


Thank you Mas for trusting me and thanks EJ for sharing the recipe with all of us...



ICING
Source : EJ

Ingredients :

180g creamwell
300g vegetable shortening
1 teaspoon vanilla essence
a bit of lime juice
enough condensed milk
a bit of butter

Method :

1. Cream creamwell and vegetable shortening till light.
2. Add vanilla essence, lime juice, butter and condensed milk till you reach the right taste and consistency.

Note :

1. I didn't add butter.
2. I used icing sugar instead of condensed milk.
3. I add a bit of strawberry essence as well.



Quote:
Aising
Sumber : EJ

Bahan-bahan :

180g krimwell
300g lelemak sayuran
1 sudu kecil esen vanila
jus limau kasturi
susu pekat secukupnya
sedikit mentega

Kaedah penyediaan :

1. Pukul krimwell dan lelemak sayuran hingga kembang.
2. Masukan esen vanila, jus limau, susu pekat dan mentega. Pukul hingga mendapat rasa dan tekstur yang dikehendaki.

Nota :

1. Mama tidak memasukkan mentega.
2. Mama menggunakan gula ising dan tidak susu pekat.
3. Mama tambahkan sedikit esen strawberry.


Cuppies for my left and right neighbours......




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. roylazim>> Ahakss...itu adalah aktiviti sampingan!
2. Bonda RaqynR>> Thanks EJ....memang ma guna resipi ini je untuk icing ma...senang dan cepat...
3. jasmeen>> Tengggggggkiiiiuuuuuuuuuuuuuu......
4. Aliza>> How the taste of royal icing? Sedap ke? Rasa macam manis semacam je tak?
5. << jeff >>>> Thanks for your kind words bro....
6. cek de sam>> Terima kasih Cek De Sam. Krimwell tu tak sama cam whipping cream. Texture krimwell ni sama je macam shortening dan majerin.
7. penyulawa penyulawa@gmail.com>> Esh..jangan buat mama malu...Anim lagi terror buat cuppies and deco!
8. Auntie Umi>> Thank you auntie dearie...
9. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Ahakss..ini je yang reti. Ha ah mamasya, sis Norza tu very friendly and humble je orangnya... buatkan mama rasa selesa bila dengan dia...
10. kak jie jie>> Akak lom sihat sangat ye? Rehat k. Thanks for your kind words ya...take care!
11. ct>> Tak tahulah pulak mama, kat UK tu ada ke dak krimwell sebab ma tak pernah stay in UK. Kalau tak ada krimwell tu, ma rasa CT kena stick to butter + icing + essence je la.... Beat to the right consistency. Boleh aje...
12. hanieliza>> Lukisan ke contengan kak? Ahakss... kita memang suka lukisan. La ni tak lukis kat kertas, kita lukis kat cuppies la pulak...syok oo.. ralit!
13. kakmOn>> Waalaikumussalam Kak Mon. Manalah comeynya...selekeh lagi! Tu la tu, semenjak dua menjak asyik disogokkan buku oleh my sister, dah tersuka balik membaca cumanya akan sedikit terencat bila nak kena guna spec!
14. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Most welcome Tun. Ha ah kita buat cupcakes coklat. Sat sat...awatnya nama mama pulak terselit antara penulis-penulis tersohor tu...ahaks...salah boothlah kawan! Wakakaka....
15. Mak Teh>> *clap* *clap* Pandai Mak Teh...alhamdulillah sihat....tu sebab ada projek...hehehe....
16. Nur>> Ahaks...dia senyum simpul kat Nur tu....balas ler....kenyit sket pun tak pe! Hehehe....
17. nor>> Sabar tak sabarlah....orang order, so amanah orang kena carry out sebaik mungkin.....Tapi sebenarnya, mama memang suka melukis!
18. mrshenri>> Alamak...nanti dok dalam freezer lama-lama, terus expired, lagi sayang! Mama tak boh bahan pengawet tau!
19. dolly>> Waalaikumussalam Dolls. I know I am not talented but yes....I iced each and every cuppies all by myself. No photo tricks as I don't really know how to do so though I wish I know! Ahakss.. Creamwell is something like butter but white in color. Your bill...considered paid! Basss....
20. masriyah>> Jangan tenung lama-lama yang mulut merah tu, takut nanti dia kenyit mata, Masriyah terkejut pulak! Hehehe....Kalau ak ada krimwell, gantikan dengan butter je kot...
21. nic>> Thank you Nic....malulah pulak....
22. miera>> Guna aje mana-mana resipi kek. Resipi kek mama ada kat link di sebelah kiri.
23. little-orked little.orked@gmail.com>>
24. Farah Shrewsbury farhana_81@hotmail.co.uk>> Waalaikumussalam Farah. Waduh cam no ler nak order all the way kat Shrewsbury tu!
25. Hajar>> Waalaikumussalam. Tu la, terharu gak ada yang percayakan mama untuk buat cuppies untuk dia... Mama pun buat suka suka aje...
26. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Macam mana boleh berminyak sangat ye? Dulu mama kat Africa, ma guna majerin, okay je...
27. anna>> Hehehe...meriah kan mama punya tag baru tu... Ala writing mama tu pun considered sempudal je sebab ma tak guna writing nozel to write. Mama guna bucu plastik yang telah digunting je..
28. Yullina>> Waalaikumussalam Yullina. Alhamdulillah sihat je. Ya Allah cam manalah nak buat demo sedangkan mama punya deco ni pun main belasah je, deco orang tak gi sekolah deco ni! Mama gunakan color star brand tu je dan mama gunakan setitik dua je...mama tak berapa suka guna color banyak-banyak...
29. Nur Syakirah>> Salam perkenalan jua buat Nur Syakirah. Mama punya deco nampak simple sebab itu je yang ma reti...hehehe...
30. juli bzcc79@yahoo.com>> Hi Juli..thanks for your kind words. Hopefully semangat bersenam untuk diri sendiri tu akan berkekalan la hendaknya. Jangan hangat-hangat ta*i ayam jek!
31. taufiq @ eyecreation>> Meriah jangan tak meriah!
32. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Tu la pasal, kira cam dah ada confidence sket ni, tu sebab berani offer jadi drebar! Wakakaka....
33. ayue>> Alahai kesiannya korang berdua ni...ma ikat reben tu masa mata masih ralit lagi pagi tadi. Terikat kuat sebab takut lak kot abang nak angkat kotak tu guna reben tu. Kalau ikat tak kuat, nayo je jatuh ke bumi! Esh esh eshhhh.....
34. srsfeqah>> Ha ah, ese kono doman cuppies lak. Amboi rajinnya gi pesta buku...Ma tak laratlah, ramai sangat orang!
35. wilda>> Hmm dekat rumah ke?
36. ida isk merpati66@yahoo.com>> Ala geng, takat conteng conteng bolehlah...kalau deco lawa lawa, kemas kemas cantik cantik tu...tak ler teman reti....
37. Big Mamma Bukhari aka ati itawaizurfosuy3479@yahoo.com>> Alahai, terharunya, terima kasih ye sebab bagi ma semangat....
38. mummy jam>> Ala mummy, hentam keromo je mummy....Tiru macam sayaaaa....hehehe...
39. Eryne Jasmine>> Hai Eryne...dah sihat? Alhamdulillah dah over with your morning sickness..tak pe, pelan pelan nanti startlah enjin balik...
40. Haniss>> Thanks Haniss. Eee nak tempah? Segannya ma! Nak jadi jiran? Boleh aje! Meh ler....
41. wawa ssalwa@yahoo.com>> Waaahh ramai nak jadi jiran ma, macam ni mama nak jadi pemaju perumahanlah...Mama nak buat taman sendiri...MAMAFAMI GARDEN. Cepat...saper nak booking?
42. azura asri>> Terima kasih Azura...err..mama yang cantik ke cuppies yang cantik....ahakssss....sabor je la! Gurau je na!
43. Zura zura1827@yahoo.com>> Ha ah, sekarang ni angin cuppies sedang bertiup kencang..hihihi....
44. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> InsyaAllah Ida boleh punya. Terima kasih atas hadiah ni ye......

45. Big Mamma Bukhari aka ati itawaizurfosuy3479@yahoo.com>> Mama tak ada gi kelas. Mama main taram je! Hehehe....
46. awang goneng>>
47. kamalina>> Alahai, terima kasihlah Aimi...kembang gak bila orang kata cc kita ni lawa..ahakss...mama memang suka kaler kaler dan mama memang suka drawing... taklah pandai mana tapi bolehlah takat conteng conteng tu. Writing tu, masih lagi lom dapat cam mana yang ma inginkan... ma nakkan tulisan yang macam orang buat scrapbooking tu...haaa baru lawa sket....
48. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam. Mmm nanti mama bentang kertas kerja, kira kos dulu eh, brapa nak jual satu lot! Nak ambil untung kaw kaw punya. Pas tu nak round the world! Ahaksss! Nanti dah cuba cakoi tu, let me know the outcome. Ma dah balas email Zakiah ok...
49. Edoras>> Eee 2 dozen?!!! Kuat makannya budak ni! Wakakakaka....
50. nhalilah>> Hihihi...cute eh... cuba tenung lama sket, dia ada kenyit mata tak?
51. rinnchan>> Amboiiiiiii mentang-mentanglah pipi ma ni tembam setaman, dia nak jadikan cuppies muka orang tu my signature deco eh? Hmmm...boleh gak... wakakakakaka......
52. Skelli @ mamanumiyn ellina ali@yahoo.com>> Mama menghargai setiap komen yang diberi dan insyaAllah selagi diberi kesempatan, ma akan cuba menjawab semuanya. Skelli pula, kunjungilah mama bila ada masa yang terluang kerana mama tahu, kerjarumah, anak-anak dan keluarga lebih membutuhkan perhatianmu...InsyaAllah ada rezeki, Skelli akan berpeluang juga untuk menuntut ilmu deco ni. Mama hanya belajar dari internet sahaja. Dan terima kasih di atas kesudianmu untuk link kan page mama ke page mu ya....
53. Alexs Azlan azlan_umpai@yahoo.com>> Hok aloh hai... kalau tak dimakan, nanti expired, lagilah sayang dik oi...
54. azura asri>> Terima kasih Azura....
55. elina misz_ellena@hotmail.com>> Hye Elina...
56. mizzybratzy>> Thanks mizzybratzy!
57. miss lia>> Thanks..
58. uit $$$$$>>
59. yullina>> Dah betul dah. Actually URL yang Yullina taip masa membuat komen di pages orang lain...
60. martoza>> Terima kasih...
61. eilaloveu mexxamenterprise@yahoo.com>>
62. nursyakirah>> Dah
63. madoct>> Haaa laaaa....
64. dOd>> Kebetulan ada agenda yang require cupcakes ni...tu yang buat tuu...Pattern mama ni biasa biasa je...
65. bubbles182>> Thanks for coming...
66. Wa>> InsyaAllah Wa boleh jadi lebih baik dari mama...
67. zahra zahra zahramw@hotmail.com>> Hello girls. Miss you gals loads. Take care!
68. leezsa>> Suruh Adam laser, mesti cepat je datangnya semangat buat cuppies dan cookies tu! Ahaksss....
69. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Ahakss...
70. maklang>> Kenalah buat comel-comel sket, kalau tak nanti, bebudak tak mau layan...ahakss...Esh, mama tak reti le nak bukak-bukak kelas ni...sendiri buat roti pun adakalanya kantoi!
71. mimi's@mayonnaise>> Tak makan nanti lagi sayang....expired, kena buang je...
72. Daalia lea1207@yahoo.com>> Tq Tq Tq...
73. korina>> Wah bestnya ada ramai orang kat rumah. Bolehlah buat macam-macam experiment. Lagipun, oven dah direpair. Siap ajelah projek Korina nanti! Icing ni, banyak juga. Boleh ice quite a lot. Boleh digunakan untuk swiss roll as well.
74. effa-ibu 2Erina- effara@digi.com.my>> Terima kasih Effa....
75. MaDiHa>> Ala biasa-biasa aje deco mama ni...hehehe....tempahan tu sekali je tu....dah tak ada dah pun...hehehe...
76. nurin kinka7@hotmail.com>> Resipi butter icing, kalau mama lah, mama just pukul butter dengan icing sugar, then add sket essence. Icing sugar tu, ikut manis yang dikehendaki. That's how I normally do la before...
77. cik na a.k.a ibu hanafi>> Eh, page mama tak pernah ada password. Memang open for all. Terima kasih kerana sudi mengunjungi mama ye....
78. chomel chomeldvery@yahoo.com>> Tak ada tempahan pun, cuma tak ada mood aje...
79. intan isms72@yahoo.co.uk>> Esh mana ada femesnya dik oi...biasa biasa je....
80. yullina>> Waalaikumussalam....mama bertapa! Ahakss....
81. yullina>> Tq so much Yullina...mama dah gantung dengan megahnya di fp ma ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net