By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 31-Mar-2008 17:17 Email | Share | Bookmark
CREAM CHEESE BUNS

 
...my 2000th photo in this page...
 


From Ida, thank you so much....



First of all, though, it's a bit late, let me just wish my darling Fatin, a HAPPY BELATED 15th BIRTHDAY, yesterday, 30th March, 2008. Didn't have time to update yesterday as planned, because I was just too tired. My children were at home last weekend. We went to fetch them on Saturday. Thought of giving Fatin a treat to whatever she wanted to eat as she had mentioned to me just last week, she wanted to eat at Kenny Rogers. I told hubby and he gave a green light. But on the way home, when asked, where do you want to eat for your birthday treat, she said, I want mama's cooking and she listed a few.......bertuah punya anak! Melepas mama dia nak merasa Kenny Rogers untuk kali keduanya.....hancus angan-anganku....ahakssss...

I made these cupcakes for Fatin to bring back to her hostel so that she can share with all her close friends.



As usual, when Fatin is at home, one of the menu should be bread. And mama is well prepared actually. I've copied down a few bread recipes to try when Fatin is at home. So for today, let me share this Cream Cheese Bun recipe that I came across for the first time at Aunty Yochanna's Blog and once again tried recently by the talented and creative Chef Rinnchan. Thanks to both of them. I made these buns into cream cheese buns and also Cheese and Onion Buns as requested. Fatin liked the buns as the texture is soft and nice. I think, it's because I've followed the right techniques in bread making. The actual recipe calls for topping as well buat I omit that as I am just too lazy to do the topping...maybe next time.....maybe......




CREAM CHEESE BUNS
Source : Aunty Yochana

Ingredients :

325 gm. Bread flour
10 gm. yeast
1 tsp. Bread improver
1/2 tsp. salt
1 1/2 Tbsp. Milk Powder
60 gm. castor sugar
120 ml. water
1 egg
45 gm. margarine

Method :

1. Beat the above ingredients together except margarine for about 10 mins.
2. Add in butter and beat for another 10 mins. till dough is smooth and elastic.
3. Leave it to proof for about 45 mins.
4. Remove from mixer, roll into small balls 60 gm. each and let it rest for another 10 mins.
5. Roll out the small dough, wrap with cream cheese filling and seal tightly.
6. Put into a fluted greased mould and leave to proof for another 45 mins.
7. Pipe the mexico topping on top of the buns - in a coil shape and bake in preheated oven at 180C for about 15 mins.
8. Cool on wire rack.

Cream cheese fillings :

Mix them together and stir till smooth.

220 gm. Cream cheese
50 gm. icing sugar
1/2 tsp. vanilla essence

Note :

For added flavour, add in 2 Tbsp. of Blueberry Pie filling and omit the vaniila essence and substitute for Blueberry essence




Quote:
Rinn, mama copy and paste je la eh, malas ler nak taip balik. Kok ye pun kalau taip balik, sama je rupanya....Terima kasih daun keladi, lenkali ma copy lagi eh...hehehe...

CREAM CHEESE BUNS
Sumber : Aunty Yochana

Bahan-bahan :

325 gm High Protein Flour
1 camca teh Bread improver
1/2 camca teh Garam halus
1 1/2 sudu besar Susu Tepung
60 gm gula caster
120 ml air
10 gm Yis mauripan
1 biji telur
45 gm majerin

Cara-cara : (Diubahsuai ikut cara manual...)

1. Campurkan gula dan yis ke dalam air dan biarkan seketika sehingga kelihatan sedikit berbuih.
2. Campurkan kesemua bahan-bahan kering yang lain.
3. Tuangkan air bancuhan yis sedikit demi sedikit ke dalam campuran bahan-bahan kering dan gaul
dengan hujung jari.
4. Uli sehingga doh elastic dan kenyal.
5. Perap doh selama 45 minit atau naik dua kali ganda.
6. Bulat-bulatkan doh seberat lebih kurang 40gm dan perap lagi 10 minit.
7. Isikan inti cream cheese dan tutup rapat dan kemas.
8. Letakkan ke dalam bekas aluminium foil yg sesuai saiz. (Lihat gambar)
9. Perap lagi selama 45minit.
10. Paipkan mexico topping dalam bentuk lingkaran dan bakar pada suhu 180 darj cel selama 15min-20min.

Cream cheese fillings :

* Gunakan hand whisk untuk mencampurkan kesemua bahan berikut. Putar sehingga berkrim.

120 gm Cream cheese
30 gm. icing sugar
1/2 camca teh esen vanilla

Bahan-bahan Mexico Topping :

75 gm majerin
60 gm gula icing
1/2 camca teh esen vanilla
1 biji telur, dipukul sedikit
75 gm tepung kek
** Rinn tambahkan sedikit instant nescafe utk membangkit bau mcm mexican bun.

Cara-cara membuat Mexico Topping :

1. Putar majerin dan gula icing sehingga berkrim.
2. Masukkan telur dan teruskan memutar. Masukkan esen vanilla dan instant nescafe.
3. Masukkan tepung dan putar sebati.
4. Masukkan ke dalam piping bag dan ketepikan.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Fatin fromchina88@gmail.com>> Lapar? Kenapa tak makan?
2. Fatin fromchina88@gmail.com>> Resipi instant puff ada di sini. Amboi baiknya anak abah...InsyaAllah sempat je. Instant puff ni tak ambil masa pun nak membuatnya provided, inti dah siaplah...
3. allyiesa allyiesa@gmail.com>>
4. Fatin nur_fateen@yahoo.com>> Ish, seganlah nak jumpa...
5. fizan yusop>> Thanks for the wish and congratulations on your new bundle of joy!
6. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Happy birthday to E-One juga...wah, ada kat stadium Shah Alam rupanya, awat tak habaq? Tapi kita pun tak de kat rumah, gi ambil bebudak...
7. nabialishad>> Terima kasih bagi pihak Fatin. Amin to your doas. Ahakss....tahan ler yek...nak tengok berapa lama leh tahan tuuu......kwang kwang kwang...
8. zai Kulim zbintim@yahoo.com.my>> Ok
9. Ana>> Thanks Ana for the wish...Haa tahu pun mama ni dah dimamah usia...hehehe...Awatnya hang dah malaih nak meroti pulaknya?
10. dayang>> Waalaikumussalam
11. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Thanks for the wish. Amin to the duaas. Anak ku itew, saja nak buli ma dia...ahakss...tapi ma dia memang rela dibuli...hihihi...
12. masriyah>> Terima kasih atas ucapan dan doa buat Fatin. Amin. Tu la tu, next time kalau ma posting entry roti, jangan lupa pakai spec hitam bila nak tengok gambarnya ye...hehehe..
13. hanieliza>> Terima kasih kak...amin atas segala doa. Alah anak kita tu balik sekali sekala kak, so macam-macamlah dia nak makan homemade. Sebab, selain dapat rasa, bau yang keluar dari dapur tu yang dia tak tahan tu.....hehehe...
14. korok>>
15. azura asri>> Thanks Zura for the wish and your kind words...
16. yullina yullinafirdous@yahoo.co.uk>>
17. ida isk @ Ida Bakery merpati66@yahoo.com>> Thanks for the wish. Menantu? Hok aloh, naik saham anak dara ku itew...ahakss... Cuppies deco kita masih lagi di peringkat terbawah, nak kena pertingkatkan kekemasannya...in other words, masih selekeh lah geng!
18. cek de sam>> Thanks for the wish on behalf of Fatin and also for your kind words ya..
19. Hajar>> Terima kasih Hajar atas ucapan tu. Fatin tu sebenarnya malas nak keluar makan, tu yang dia suruh mama dia masak! Mama pulak memang suka bau roti yang keluar dari oven..harummm...
20. kak jie jie>> Naper akak tak buatkan kek untuk anak akak, leh join kami kami ni main icing! Kita uli roti guna mixer....tak uli manually...tak larat atau lebih dikenali dengan M.A.L.A.S
21. nana zaharey kasutmerah@yahoo.com>> Thanks for the wish. Eee mama ni tak glamour la...biasa biasa je....Mama saja suka jalan jalan bila free. Tak apalah, print dulu, nanti ada masa, boleh terus mencuba.... Dah duduk merantau tu la yang patutnya semangat mencuba lagi berkobar-kobar!
22. yangmazni>> Thanks Maz for the wish...
23. rani>> Ha ah Rani, tak cukup katanya...berebut..sampaikan yang dah boh nama pun kena kebas gak! Ahakss...nantilah next visit mama nak bawakkan lagi...kalau sempat bake la...
24. roylazim>> Amin...thanks for the wish ye sis...
25. + Far East +>> Thanks...
26. roylazim>> Ahaks...wishes don't always come true..hihihi....
27. eena>> Thanks Eena...
28. rinzura>> Waalaikumussalam. Terima kasih atas ucapan untuk Fatin. Hehehe....Kesian Rinz lapar tengok bun mama tu ye...nanti bun ni...ma pukul dia baru tahu! ahakss....
29. mila mila.cakes.cookies@gmail.com>> Cream cheese bun ni sedap, pada tekak mama ler...All the best in your experiments...
30. Enoka pdl@globemw.net>> Hi Enoka! What a pleasant surprise! Thanks for the wishes ya...I think, Fatin is now becoming a bit like the bubbly mum...hahaha....
31. anna>> Thanks Anna for the wish and the doa. Ala...anggap je Anna ni 'aunty' muda yang vogue ok...hehehe...
32. Ezza>> Thanks on behalf of Fatin. Amin to your duaas. Mama dah tengok dah muffin tembam Ezza tu....
33. Lee Lin>> According to Fatin, Sotong enjoyed his cupcake very much and had asked for more. Poor thing!
34. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Thanks Miera and amin....Yes you are right, Pei Ru and Pei Yi tu memang kembaq. Same class dengan Fatin.
35. Acik badariah@bungalawang.com>> Terima kasih Acik. Ha ah, konon biar senang diorang ambil sorang satu. Rupanya...ada juga yang ambil kawan punya! Hehehe...
36. Wilda aka bibu>> Thanks Bibu. Tu la tu, melepas mama nak numpang tuah makan Kenny Rogers...
37. m:e:o:r:j:a:y meorjay65@yahoo.com>> Thanks ya....oh sebaya dengan Yana ye...tahun ni PMR lah diorang ye...
38. MaDiHa>> Thanks for the wish...esh...bila Madiha sebut Mr M bertenggek atas bahu tu...mulalah nak bayangkan yang bertanduk tu...eee naudzubillah....ahakss...hembus hembus dia sket soh dia gi main jauh jauh....
39. Fatin>> Amboiiii mentang mentang ma boh entry untuk Fatin...Fatin Sr ni dah berapa kali boh komen kat sini...bestlah Fatin Sr ni...hehehe...Thanks for the wish ya....nanti ma beritahu Fatin yang Fatin wish dia...hihihi...banyaknya 'Fatin'!
40. Rahi rahimahfakhruddin@gmail.com>> Thank you Rahi..
41. Rahi rahimahfakhruddin@gmail.com>> There are many to list, but some are in mixed language. To name a few, Rossyabakes, Rinnchan, Rozzan, Muna
42. nor>> Terima kasih Nor...Mama ni taklah pandai mana...setakat reti je...
43. << jeff >>>> InsyaAllah sedap kot...kalau tak, takkan tak cukup...tapi kan, ntah-ntah budak-budak tu lapar kot...tu sebab semuanya datangkan sedap je...ahakss..
44. rinnchan>> Lenkali tok sah naik trainlah Rinn...naik Putra ke, LRT ke, laju sket...hehehe....Thanks for the wishes and duaas...Rinn tak yah ada sijil pun memang dah qualified nak dapat gelaran tu...Alamak....dah jack jack cam tu punya baik, copy resipi lagi nak kena kasi pengeras ke? Wakakaka...sabor je la!
45. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Mmm aunty tak same age, tu sebab tak ada nama auntie kat cupcake tu....aunty muda setahun dari Fatin kot...hehehe...
46. zilzal>> Banyak tuuuuuuu....
47. Daalia lea1207@yahoo.com>> Thanks for the wishes and your kind words. Sib baik ada dua webpage je ye...kot kalau ada 10, mau jenuh awak nak kena wish kat semua pages kita....ahakss....
48. mama mya~watie>> Terima kasih Watie...
49. unnamed>> Waalaikumussalam. Siapakah gerangannya ye?
50. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Thanks ye Zanaz atas ucapan tu. Ala bukanlah sifu...cuma nasib je menyebelahi mama....
51. srsfeqah>> Thanks Feqah. Amin.
52. aida>> Terima kasih Aida...Nanti senang-senang tu, buatlah roti ye...
53. Muna>> Thanks Muna....Aiyooo watch your diet Muna oi...Kalau tak nanti, jadi bulat cam ma punya roti tu...hehehe....
54. Nur>> Amin to your duaas...thanks....Cuppies ma tu takat basic nak tipu bebudak bolehlah....
55. mummy jam>> Thanks mummy...
56. Farhana-Shrewsbury UK- farhana_81@hotmail.co.uk>> Waalaikumussalam Farhana. Thanks for dropping by and thanks for the wishes. Mama berbesar hati andai Farhana sudi nak link my fp to yours....terima kasih...sudi-sudikanlah lagi ke mari dan meriah meriahkan suasana dalam ni...
57. umi-kal>> Thanks Auntie....Amin..
58. CentralDLC admin@centraldlc.com>> Thanks...
59. Linda+Ghaz The Man>> Thanks Linda...
60. madoct>> Waduhhhhh budak Erna ni....bikin malu ma je....sambal tak sedap tu dia dok bagi kat orang jauh...ahaks..... Anway glad you enjoyed it. Ma tak sampai ke Jepun, sambal ma sampai pun jaaaaadilah.....
61. madoct>> Thanks for the wish ya....
62. Tie ~ Ibu Wawanis>> Terima kasih Tie....aduhai, janganlah sampai terbeliak...kelakar pulak mama membayangkannya! Hehehe...
63. sofy>> Waalaikumussalam. CC untuk Fatin's friend tu, yang simple simple aje, as requested!
64. cak>> Thanks Cak...eee don't mention that PMR...bukan dia yang tension tapi nanti ma dia yang rasa nak pengsan ni...I'm not expecting much from her. Tak mau bagi dia pressure....they're still trying to cope with bahasa...doakanlah yang terbaik ye...
65. lindahpadlee>> Thanks Linda...
66. Khadijah katahmad1967@yahoo.co.uk >> You're most welcome Khadijah. The pleasure is always mine. For a mom who loves to do experiments in the kitchen, to have kids like yours will be such a blessing! You'll be sure that your food won't go to waste insyaAllah! Your darling girl will be very happy to have a homemade cake for her birthday....lucky her.....All the best...
67. jasmeen>> Roti ma tu lom reti main kenyit kenyit mata lagi Jasmeen dah tirguda...agaknya kalau dia kenyit sekali je, sure tak leh tidur malam agaknya Jasmeen ni...hehehe.... bulat tu, ma bulat-bulatkanlah...hehehe...
68. Nic>> Alahai....kenapa dengan baby? Nic have enough rest ye...esh risau gak ni.....you take care girl......
69. Rahi rahimahfakhruddin@gmail.com>> Most welcome. Hope it helps!
70. iezah aa_iezah@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Terima kasih Iezah kerana sudi berkunjung ke mari....
71. kamalina>> Lor tayar train Aimi pancit ke? Hehehe...acah je! Thanks for the wish ye...
72. Sab>> Ni mesti Sab satu train dengan Aimi! Hehehe...Thanks ye Sab for the wish. Menantu? Aiyooo itu PMR kasi lepas dululah!!!
73. Kak Mal>> Waalaikumussalam Kak Mal. Terima kasih di atas wish akak untuk Fatin. Ha ah, last sekali punya birthday party Fatin yang akak attend ialah kat Pizza Hut di Sri Lanka and that was in 1998 kalau tak salah masa Fatin berumur 5 tahun. Ni dah 15 tahun dah kak...cepatkan kita ni tua...hehehe...Alis matanya masih lentik cuma tak bercelak je dah...hehehe...
74. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Amin to your duaas.....
75. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Terima kasih Ida atas birthday wish tu ye...ma tepek kat atas eh....
76. hellikonia>> Thanks sis, for the wish...Aduhai, kalau nak compare my cuppies to yours, macam langit dengan bumi bezanya... Yours are so wonderfully nice. Mine, takat nak kelentong budak-budak ni, bolehlah! Hehehe....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net