By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-Mar-2008 00:44 Email | Share | Bookmark
VANILLA CUPCAKES

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I am totally blank...I've think hard, what to write today, but nothing pops up in the head....Then I remembered this article that I received in my email and I guess, once in a while, let me just be quiet! Agak-agak ada tak yang cakap....phewww leganya sebab hari ni mama tak pot pet pot pet cam murai tercabut ekor....wakakakaka.... After all, SILENCE IS GOLDEN!

Quote:
YOU CAN WIN THE KINGDOM IF YOU USE THE WISDOM.

THE BRILLIANT FISHERMAN

As King Parveez and Queen Shireen were sitting in their palace one day, a fisherman who was selling fresh fish was brought in front of them. King Parveez decided to buy a fish and gave the fisherman 4000 dirham for it.
The fisherman was overjoyed. He thanked King Parveez and left.
Queen Shireen turned to her husband in anger and scolded him for paying so much for a fish. King Parveez let her have her say but said that the fish was purchased and that there was nothing that could be done about it.
However, the Queen was adamant and insisted that the fisherman be brought back.
"We will ask the fisherman about the gender of the fish," she said. "If he answers that it is female, we will say that we wanted a male fish and if his response is that it is male, we will say that we wanted a female fish! Either way, we will be able to return the fish and have our money back."
So the poor fisherman was called back and was asked the question.
Fortunately, he was clever enough not to be caught out.
He replied, "The fish is neither male or female. It is neutral."
King Parveez was so impressed by the ingenuity of the man that he ordered a further 4000 dirham to be paid to him. The fisherman thanked the King again but as he was about to leave with the heavy bag of money, one of the coins fell onto the floor. The fisherman immediately bent down to look for the coin. Queen Shireen was already upset that the fisherman had been given 8000 dirham.
"Look how miserly this man is!" the Queen exclaimed. "One coin has fallen out of his bag full of money and he searches for it instead of leaving it for some other poor servant to find."
The man heard this remark and said, "O Queen, it is not out of miserliness that I search for the coin but rather because it had the picture of generous King Parveez on it. I would not tolerate anyone to cause dishonour to the King by treading on the coin."
The King was so happy with this response that he immediately called for another 4000 dirham to be given to the fisherman. When Queen Shireen saw all this, she thought it was better to hold her tongue and let the man go with the 12000 dirham before the King decided to increase the amount again. (Lessons from Life)
Speech is an Art. If one knows what, when and how to talk then such a person will be successful in life.


The Holy Prophet(S) (?) has said,
"The beauty of man is in the clarity of his tongue". (Kanzul-'Ummaal)
Imam Ali bin Abi Talib(A) has said,
"Your tongue is the translator of your intellect". (Bihar al-Anwaar)
In other words, a person's intellect and wisdom is recognized through his speech.


Recipe to share today is this lovely Vanilla Cupcakes recipe that I've printed quite sometime back. I had forgotton where I got the recipe from. But I have a hunch that it might be from Forum Cari. Anyway, thanks to whom it may concern....Ahakss..macam tulis surat omputih je bunyiknya..... The cuppies were for Sara who wanted them for her students as she'll be finishing her practical training this week. So sweet of Teacher Sara....



VANILLA CUPCAKES
Source : Magnolia Bakery

Ingredients :

1 1/2 cups self-raising flour
1 1/4 cups flour
1 cup butter ~ room temperature
2 cups icing sugar
1 cup fresh milk
4 eggs
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Sift both flours.
2. Cream butter and sugar till fluffy.
3. Add in eggs, one at a time. Continue beating.
4. Add in vanilla essence and milk. Mix well.
5. Fold in flour till well mixed.
6. Spoon some bater into the muffin pan layered with papercups.
7. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 - 25 minutes or till done.



Quote:
KEK CAWAN VANILLA
Sumber : Magnolia Bakery

1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung
1 cawan mentega ~ suhu bilik
2 cawan gula ising
1 cawan susu segar
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung.
2. Krimkan mentega dengan gula icing hingga kembang.
3. Masukkan telur, sebiji demi sebiji dan terus mengacau.
4. Masukkan esen vanilla dan susu, kacau sebati.
5. Kaupbalikkan tepung ke dalam bancuhan.
6. Sudukan sedikit bancuhan ke dalam tin muffin yang telah dialas dengan cawan kertas.
7. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 180 C selama 20 - 25 minit atau hingga kek masak.


With very minimum knowledge in cake decorating, I simply do whatever I can manage and the results are as the photos in the thumbnails. These few are what I liked the most. Though not perfect (and will never be!!!), but I'm happy and Sara's happy.....alhamdulillah......







Have a nice day everyone!



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. ida isk merpati66@yahoo.com>> Terima kasih geng kerana TIDAK JEMU-JEMU memberi kita semangat dan perangsang....mudah-mudahan akan cepatlah datangnya confidence ku ini...aminnnn...
2. anna>> Yang membuatkan tak confident tu pasal, bila ratakan icing atas cakes or cuppies, still selekeh, tak smooth. Tu yang buat confidence menjunam tu! Bila tiba tang conteng tu, insyaAllah ok sebab ma memang suka drawing pun walaupun tak cantik...wakakaka....
3. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Jom kita mulakan operasi menconteng cc! La ni rajin sket sebab dah jumpa cara nak membersihkan segala bekas-bekas icing tu....dulu yang jadi malas tu pasal terfikir, lepas icing, nak basuh tu berminyak-minyak. La ni dah pandai sket nak atasi masaalah, tu yang ligat tu...
4. nic>> Tiup lagi semangat kat mama ok Nic....hehehe...Bukan untuk hubby ler, untuk officemates hubby....hubby makan kat rumah jer ler...
5. rani>> Haa yang tu my favourite gak....cepat dan senang dibuat, sedap mata ma memandang....hehehe....
6. UmmiSyahir>> Start...jangan tak start....
7. zai Kulim zbintim@yahoo.com.my>> Betul! Betul!
8. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Ma guna icing yang Bonda Ecah bagi. Tapi adjust sana sini la. Basically, krimwell, shortening, icing sugar, essence.
9. zara bee_zara@yahoo.com.sg>> Nak bersihkan bekas berisi icing tu senang je....kumpulkan semua dalam bekas, pas tu curah je air panas dalam tu. Biar sampai semua icing cair dan air tu agak-agak suam, cuci je la dengan sabun....senang je....
10. Wilda>> Tak apalah Wilda, nanti kalau ada cuti panjang, bolehlah cuba projek cuppies pulak ye...
11. snowy>> Ala, tipu tipu je la snowy...janji mama happy...hehehe...
12. kamalina>> Tapi tetap keinginan nak gi belajar tu ada....macam seronok je tengok you all gi belajar deco mendeco ni...
13. Linda+Ghaz the Man>> Macam tu la bagus, ada tukang buat ada tukang beli...kalau semua tukang buat, saper nak beli, betul tak Linda?
14. Ana>> Design yang ma conteng ni semuanya kan yang senang-senang je....tak macam orang lain punya, kena guna skil...
15. + FarEast +>> Bunga halus tu sebenarnya tak guna nozel pun selain dari nozel daun untuk buat daun. Yang bunga dan ranting tu, mama masukkan icing dalam beg plastik dan potong bucunya...pas tu, contenglah...senang kan?
16. MaDiHa>> Sebenarnya suka mendeco ni. Cantik tak cantik belakang kira, janji ma happy. Dulu tak rajin nak buat sebab malas nak basuh minyak-minyak icing tu...tapi la ni dah tahu cam no nak buat, tu yang lorat betul asyik mengicing je...
17. mamazieza>> Penyakit berjangkit! Hehehe...Kita pandai dah eh ma? Eee seronoknya mamazieza kata kita dah pandai....hik hik hik...
18. chepah chepah75@yahoo.com>> Ye ke, alahai, terima kasihlah bebanyak Chepah ye....
19. Yati yadami68@yahoo.com>> That happens to be my favourite pasal, senang dan cepat dibuat...and I think, it's nice to look at as well...amponnnn masuk bakul angkat sendiri ler plak dah!
20. umi-kal>> Auntie, kita gi one to one class dengan tenet kita je...ahaks.... at my own sweet time...
21. meorjay meorjay65@yahoo.com>> Terima kasih...terima kasih...
22. :: Mama Shariq & Shazad ::>> Ya Allah Ya Tuhanku...alihkanlah angin M ni ke laut atau sungai ke, biar Mama Shariq & Shazad cepat Rnya....amin....
23. rinnchan>> Tak apa Rinn, nanti kalau musim dah berlalu, Rinn mulakan musim baru...macam AF tuuu....ahakss....Haiya, suka pirates ka...brutal tu!
24. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Jangan ler jeles sebab kalau Zana yang buat, mesti lagi cun punya...
25. kellykiyut kellkiyut@yahoo.com>> Boleh aje menguli dengan tangan kalau LARAT dan RAJIN. Ma tak ada kedua-duanya, tu sebab guna mixer..hehehe...Kalau tak percaya ulian tangan boleh jadi cantik, cuba tengok Rinn. Dia uli tangan je, tapi roti dan pau dia, gebus bedebus lagi!
26. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Aduhai, macam mana nak bagi....abis dah distribute kat tuan punya...amponnnnnn.....
27. zaiy arzai_73@yahoo.com.my>> Bila angin rajin, rajin ler, kalau angin malas...haru!
28. ayue>> Cuppies tu manis sangat ke? Alamak!
29. Zura zura1827@yahoo.com>> Terima kasih ler banyak-banyak Zura...
30. boxhousestudio>> Sajalah snap each and everyone...untuk tatapan sendiri..hehehe...kotlah esok esok tak ada idea, boleh tengok siaran ulangan. Tak de juga dengan YouTube. Tengok je gambar kawan-kawan.... Kita guna buttercream yang Ej bagi...
31. black hat liao>>
32. masriyah>> Mama ni pun pasal ada orang yang mintak tolong buatkan, tu yang bergelumang dengan icing. Kalau tak, rasanya tak berapa nak rajin gak...hehehe...Yok deco yok...
33. sue>> Terima kasih kerana sudi mencuba resipi di page mama ye...
34. dolly>> Waalaikumussalam. InsyaAllah will email you one fine day ok...ahakss..... Miss you too...
35. Rahi rahimahfakhruddin@gmail.com>> I don't normally try new cooking recipes as the hubby prefers his usual menu....But if I do try, will definately post in my page ya, insyaAllah....
36. unnamed>> Abih dah....cowey...
37. Naseem>> Oh thank you my dear. I'm using the buttercream icing but with krimwell and shortening which can't be found that side...sorry....But your buttercream recipe is just nice actually...
38. hajar>> Tu la tu....musim icing cuppies..tu sebab ramai orang Malaysia yang sihat...hehehe....
39. ezura>> Aduhai manalah telitinya Ezura...kalau ditelek betul-betul....sempudal tahap gaban! Hehehe....
40. ~Anis~>> Kalau resipi untuk lauk, kat sini terhad...kena gi fp Kak Liza baru meriah. Tapi jangan sampai blank terus nak memasak udahlah sebab Kak Liza punya resipi bukan main banyak lagi, boleh rambang mata dibuatnya!
41. dOd>> Tak reti ler ma nak letak frame cantik-cantik cam Dila buat....admire Dila punya ajelah...
42. akak.di.milanodue>> Then will not change the songlah kot, otherwise you won't come and visit me....
43. mummy sofea>> Alhamdulillah, glad you liked the choc chip muffin dan terima kasih kerana sudi mencuba ye....
44. krafbonda krafbonda@yahoo.com.my>>
45. nabialishad>> Mangkuk putih tomei tu eh...kat kedai dua hengget...
46. chendana/ha ayu_cendana@yahoo.com>> Nak lembutkan tangan eh? Rendam tangan dalam air selama 40 hari 40 malam....hahahaha....lawak je tau, jangan lak buat! Kang kembang sebesen lak tangan tu....hehehe....
47. z>> Waduhhh, kalau sayang nak makan, nanti expired, kena buang lagi sayang....
48. boxhousestudio>> Bonda Ecahlah.... http://rafiqin.fotopages.com
49. mummy jam>> Terima kasih mummy....so sweet of you..
50. Acik badariah@bungalawang.com>> Saja cuba try test la Acik...tapi alhamdulillah feedback yang diterima dari Sara, amat memberangsangkan sekali...membakar semangat nih...chewah....
51. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Sajalah nak attract buda-budak sekolah tu supaya sukahati tengok cuppies ma ni. Nozzel yang ma guna ialah nozel bunga ros, nozel star yang kecil dan nozel daun. Selebihnya, ma hanya gunting bucu plastik berisi icing dan pipe kat cuppies. Itu je...Bukan arif sangat pun pasal nozel-nozel ni...
52. Lee Lin>> My favourite too..
53. danny>>
54. siti>> Daku yang terkeliru...ahakss...
55. sitiazma>> Oh rupanya dikau yang terkeliru...hehehe....Alah biasalah Siti, manusia tak lari dari kesilapan...hehehe...Waalaikumussalam. Terima kasih kerana sudi doakan ma selalu rajin. Amin.
56. Ezza>> Jangan berputus asa kalau nak berjaya...
57. Ezza>> Krimwell + shortening + susu pekat + vanilla essence + food coloring
58. shima>> Oh alahai, naperlah tunggu lama sangat nak memunculkan diri di sini...Harap fp mama dapat membantu usaha 'Puan' dalam alam rumahtangga ni ye....Terima kasih kerana percayakan fotopage mama ye...
59. anese>> Alhamdulillah actually I have steady hands...cuma tak berseni je...hehehe... Aduhai, tak larat ler nak bukak kedai kek wei....
60. lin>> Biasalah orang bekerja Lin, mestilah busy. Kalau tak busy kang, orang kata makan gaji buta pulak...hehehe... Alhamdulillah lah food testers kat opes tu semuanya sukarela...ahakss... Hmm...nak jadi neighbour kiri kanan, not available la Lin...kalau rumah belakang ni, adalah....jom!
61. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Jom Kak Ros, ramai-ramai buat cuppies deco....belasah je...
62. La Senorita>> Oh ala terharunya....ada juga yang sudi nak jadi my fan....thank you thank you my dear...
63. mklang>> Hishhhhh.....jauh beza tu, cam langit dengan bumi!
64. azian>> Waalaikumussalam Azian. Biasalah adat orang merantau. Kebaikan merantau ni, kita dapat banyak menimba ilmu. Survival! Jangan takut mencuba dan jangan takut pada kegagalan. Redah aje, insyaAllah suatu hari pasti kan berjaya. Amin....
65. kak jie jie>> Lepas ni akan berderet lagilah keluar cuppies Kak Jie Jie..jangan sampai muak tengok udah eh...kita kena sampuk semangat cuppies! Tak tahulah saper yang punya angkara. Ahakss...
66. ibu nabilah and nadiah>> Tips yang mama amalkan, bahan kering mesti diayak dulu dan bila masukkan dalam bancuhan mentega, kaupbalikkan. InsyaAllah kek akan menjadi ringan ok...cuba dan terus mencuba, jangan give up ok. Mama pun dah melalui keadaan seperti ini sebelumnya....don't give up!
67. << jeff >>>> Ha ah betul tu, vanilla cupcakes tu boleh dipelbagaikan rasanya hanya dengan memasukkan perisa yang dikehendaki. Taram je!
68. izana nurulizana_86@yahoo.com>> Terima kasih Izana kerana sudi menjengok mama di sini ye. Moga skill baking Izana akan power soon! Amin...
69. uncle rijal>> Tips yang mama amalkan, bahan kering mesti diayak dulu dan bila masukkan dalam bancuhan mentega, kaupbalikkan. Pintu oven jangan dibuka untuk 30 minit yang pertama kalau membuat whole cake. InsyaAllah ok....cuba dan terus mencuba ok....
70. srsfeqah>> Ese dah tengok dah Hash Brown ekau...ok la tu, rupo bogodil ko, jomput-jomput ko, asal sodap, on yo. Ese dah buek dah apam pisang ekau tu, tapi lom sompek nak up laie...sodap...tq
71. soulha,cairo>> I just loveeee colors...
72. lindahpadlee>> Ooo pendiam rupanya eh...tapi dalam gambar nampak cam kanak-kanak riang je....ahaks...
73. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Morning dear! Mama will try my very best to answer all comments, walaupun terlewat because I appreciate my visitors effort to post a comment for me yang membuatkan hari-hari mama menjadi ceria. I value them very much. And you, antara yang rajin menegor mama. Tengok aje this entry, dah dua kali Korina tegur mama...makes me feel, I'm not alone. Thank you very much dear. Tentang gambar mama, that won't be possible. Permit ma untuk berblog dan berfp hanya takat recipes dan jalan-jalan stori mori. Personal, tak diluluskan atau permit akan ditarik balik....my choice is to continue blogging, so I have to abide the law! Chewah...cam law and order je...wakakakakaka.....
74. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> I will be 42 in June. Besar orangnya. Kulit cerah yes. Soft spoken? Oooomak ai, cam langit dengan bumi bezanya! Wakakaka. Semua ciptaan Allah tu cantik. Mama ni biasa je, alhamdulillah cukup sifat....cuma terbesar sana sini je...ahakss.... Yang kena restrict tu pasal mama ni memang suka gitu....tak suka expose expose...tu sebab tak audition masuk AF....HAHAHAHAHAHA...
75. Mak Teh>> Ala biasa je cuppies kita ni...masih lagi dalam proses belajar menconteng sendiri! Waalaikumussalam Don. Shian dia kena hukum....
76. wealthy>> Thanks....
77. siti yonca7@gmail.com>> In future, please make your advertisement short and sweet or I will have no choice but to delete it. Thanks...
78. Ezza>> Thanks Ezza for the lovely trophy dan hadiah-hadiah iringan yang lain...

Cara deco cake tu, Ezza boleh google dalam internet. Mama pun cari kat situ-situ aje, especially kat YouTube...
79. LUNA lunacollections@yahoo.com>> Ahaks....saborrr....
80. nn>> Wah NN pun dah jual cuppies eh...cayalah....lawa cuppies NN...ma dah melawat dah...
81. roylazim>> Tq tq tq tq tq.....
82. yullina yullinafirdous@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke fp ma ye....
83. kuchi>> Waalaikumussalam. In future, please make your advertisement short and sweet or I will have no choice but to delete it. Thanks...
84. na>> Tulis sama huruf tu, bergantung pada tangan sendiri la...Cara-cara untuk icing kek, ma cari kat google je....especially kat YouTube...
85. wiz>> Thanks Wiz for your kind words. Ini yang buat tambah semangat ni. But I am sure that my work will never become anything close to yours!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net