By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 19-Mar-2008 01:39 Email | Share | Bookmark
TRUE SPONGE CAKE

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TIME really flies. I didn't realise that it had been almost 2 weeks I have not been updating my page. Where and what has mama been up to? Hmm...maybe mama is in Akademi Fantasia 6? Hahaha...I wonder how many of you will unsubscribe Astro if I am in AF6! Hahahaha.....The truth is, I was kinda busy lately and in between, wasn't feeling well. After updating the previous entry, that Friday, hubby was at home and we went to fetch the kids from the hostel as it was school holidays. That night we went back to Malacca because our voting centre is in Malacca. Saturday, obviously, we went to vote. Jangan ditanya siapa yang mama pangkah....undi anda adalah rahsia...ahaksss....After fulfilling our responsibility, we went back to hubby's kampung.That night, we just bought takeaways for the whole family (mak, abah, Pak Chu, Mak Chu and ours) to celebrate hubby's birthday sorrylah Yang , tahun ni tak de kek, kita postpone tahun depan je la ek....coweyy...Reason for not going out to dine was, everybody, except ME, were excited to hear the election's result. Hubby and Pak Chu waited till 4 am! eeee tak jadi kerja je nak tunggu sampai pagi...baik ma tidur! Wakakaka...bagus punya rakyat mama ni kan! Ahaksss...On Sunday, we went to my sister-in-law's youngest sister's wedding in Repah Negeri Sembilan. Done for that week.....

The following Monday, around noon, we headed to Port Dickson from Malacca. Hubby had booked for a 3 days and 2 nights stay at Avillion Port Dickson. It was a lovely vacation. Our room were above the water...The kids went for kayaking and the 'water bicycle'. Syahmi even went on the jet ski. I didn't join them that day as I was busy packing to go home. The first day we were there, we didn't realise that they have specific time to hire the stuffs. When we wanted to do so, the booth was closed. Maybe next time insyaAllah. The following days we were just at home spending as much time as possible with the kids. Sara only manage to come and help the kids with their school work on Friday. On Sunday, we sent the kids back to school..... sad...sad...day...indeed.... Done another week....True like Syahmi had always said...why is time flying when I am at home and just crawls when I'm in school...To apply to my situation, it'll be something like...time really flies when you are having such a wonderful time and really really crawls, slower than the snail when you're not enjoying yourself....Does it apply to you as well?....



Monday 17th March, 2008...Alya Farzana, my cute niece turned 2! Happy birthday Nana! The dad aka my brother had asked me to bake a cake for his daughter. And so I did. And guess what, I tried to ice it as well. Though it's not even near to nice, but for a two year old girl...I think she's happy enough...hahaha.....I baked Nana's cake using a new recipe which I've copied back there in Malawi. Can't remember where I got the recipe from but whoever gave me this recipe, thank you so much. It was soft and nice......



p/s : The size of the cake is smaller than an A4 paper.
TRUE SPONGE CAKE

Ingredients :

6 egg whites
6 egg yolks
1 cup sugar
1 tablespoon lemon juice
1/2 teaspoon grated lemon zest
1 cup flour

Method :

1. Beat the egg whites till stiff. Set aside.
2. Beat the egg yolks till thick and lemon colored.
3. Add sugar gradually then add the lemon juice and rind.
4. Cut and fold in the sifted flour.
5. Cut and fold in the stiffly beaten egg whites.
6. Bake in an ungreased pan in a very moderate oven 300 - 350 F


Thank you Ej for helping me with the icing thingy...but I still can't get the roses right as the icing keeps on melting when I hold it. I think my hands are just too hot, not warm! Ahakss.....


Quote:
KEK SPAN

Bahan-bahan :

6 putih telur
6 kuning telur
1 cawan gula
1 sudu besar jus limau
1/2 sudu kecil parutan limau
1 cawan tepung

Kaedah penyediaan :

1. Pukul putih telur hingga kental. Ketepikan.
2. Pukul kuning telur hingga pekat.
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit diikuti dengan jus limau dan parutan kulit limau.
4. Kaup balikkan tepung ke dalam adunan.
5. Kaup balikkan putih telur ke dalam adunan.
6. Tuangkan ke dalam loyang yang tidak digris.
7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 300 - 350 darjah Farenheit.


Besides the cake, I sent these too....





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Aliza>> Thanks Aliza...ala, cubalah ayu ayu sket, insyaAllah boleh tuuu....
2. napie anjungmemori@yahoo.com.my>>
3. jasmeen>> Kek tu, kecik dari kertas A4 tu. Mama tak tahulah berapa berat dia sebab tak timbang pun..hmmm...should have weigh it kan...aisehmen, tak terfikir lak...next time maybe. Tiru je la apa yang berkenan...ahaks...janji bagi ma pahala sket, jadilah....
4. Misliha/Naza misscreativecakes@yahoo.com>> Ala kak....deco budak darjah 1!
5. rani>> Tak kuasa ma nak tunggu result tu...Dahlah tu...result dah keluar, mereka dok sembang politik sampai a few days....eee not my topic ler...very the boring! Ahaksss.....
6. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Mesti Angah suka dapat makan birthday cake yang mama dia buat sendiri kan....ada sentimental value lagi!
7. nic>> Nana tu memang tembam...geram tengok dia. InsyaAllah nanti baby Nic pun comel gak cam mama dia...
8. Anna>> Ahakss...lawak la Anna...spiderman nak buat sarang eh...hehehe...Handwriting tu biasa je...tapi actually ma pun happy dengan writing kat kek Nana tu sebab ma rasa, saiznya sekata. Kalau selalu tu, bila ma tulis, ada yang besor ada yang kecik...ahaks....
9. Cheapest PrintableColoring Book>>
10. Bonda RaqynR>> Tu la tu, nak kena study balik buat bunga ros tu. Tapi sebab utama, ma rasa tangan ma panas sebab icing tu cepat lembik...frust betul. Nak tambah banyak-banyak icing sugar, takut manis pulak...
11. kamalina>> Gambar bercuti di PD tak banyak sangat, tapi insyaAllah mama up nanti ye....Mama memang suka melukis, walaupun tak cantik, janji hati puas!
12. aima rizaima@yahoo.com>> Terima kasih Aima. Baru nak cuba-cuba...main hentam je.
13. rinnchan>> Alhamdulillah rezeki Nana nak dapat kek tulisan tak senget...wakaka...selalunya senget benget! Rinn, mama dulu pun sama je cam Rinn, cam malas je nak renyah dengan icing. Tapi asik tengok orang sana sini dok tenyeh icing, mana leh tahan beb! Nak basuh tu not so renyah la Rinn. Bila dah siap guna semua, Rinn masak je air satu periuk. Agak-agak suam panas, curah je dalam bekas berisi segala keperluan icing tu....agak-agak dah cair semua, basuh je dengan sabun. Cubalah...chewah...cam pandai jek...wakakakaka....
14. ida isk merpati66@yahoo.com>> Esh wak...manalah leh jadi cikgu kalau diri sendiri pun masih terketau ketau nak mengicing!
15. cek de sam>> Hehe...ada ke yang hingin nak order?
16. MaDiHa>> Amin dan terima kasih di atas wish Madiha buat Nana. Yang tang liku tu, ada gak kantoi sket, tapi dah cakap awal-awal kat adik, mama ni ta reti icing sangat, tapi dia kata tak pe, so mama lanyak je la!
17. unnamed>> Nak boh UNNAMED ke?
18. umi-kal>> Thank you auntie....icing tu kita campurkan shortening, krimwell, esen, jus limau dan icing sugar.
19. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Menurut my sis in law, kek nombor 2 tu la yang habis dulu...abih nak wat cam no!
20. Noor>> Kita not feeling too good la lately Kak Noor. Tu yang tak update tu...Thanks for the wish ya...
21. cikwan>> Salam Maulidur Rasul buat cikwan sekeluarga. Thanks for everything..
22. Ana>> Terima kasih Ana. Masa kat Malawi dulu, ada kawan ajar, buat kek apa pun, boleh buat guna loyang segiempat tepat. Jimatlah duit, sebab tak payah nak beli segala macam loyang. Storage pun tak ada masaalah nanti...
23. masriyah>> Terima kasih Masriyah...
24. kak jie jie>> Thanks Kak Jie Jie. Kita mengundi di Sek Keb Alai...
25. Nur>> Thanks Nur...
26. kak ija eijahashim@yahoo.com>> Mama belajar dengan kawan mama kat Malawi dulu...
27. mamazieza>> Thank you ma....
28. ::mimi::>> Terima kasih Mimi...saja je terkemaruk deco cuppies...nak testing, tengok boleh ke dak....
29. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Tu la tu, sunyi ada makna...hehehe...Thanks for all the wishes ya Mamasya....
30. Naseem>> Thank you my dear....but the icing was melting...that confirms that I do have warm hands...
31. Muna>> Thank you for your kind words my dear Muna...kek tu, kalau orang pro yang buat, it's next to nothing. Tapi mama buat, terkial-kial!
32. ReeWan Bridal reewanbridal@yahoo.com.my>> Nyum nyum....
33. roylazim>> Thank youuuuu.....
34. maya>> Thanks for the wishes. Bakery tak buat sebab takut nanti tak de orang beli kot. Tu yang kena tempah kek nombor ni...
35. dOd>> Thanks Dila....hugs and kisses to you too....
36. lee lin>> Ahaks...mesti bibik tersedak ni sebab ada orang sebut dia...
37. sinnchan>> Alah kak, kalau kita buatkan hubby cake pun, lepas dia potong, dia makan secebis, pas tu dia tak pandang dah. Buat penat dan buat gemuk kita je...ahakss...Moga akak selamat menjalani operation tu ye....
38. Sabrina>> Thanks for the wishes Sab. Tu la kan, tak kuasa nak tunggu sampai 4 pagi! Kalau nak tahu pun, tunggu suratkhabar esok je la...ahakss...
39. manje>> Thanks manje..
40. srsfeqah>> Mak Long main tenyeh je!!! Terima kasih atas segala ucapan ye...
41. mklang>> Haa la, senang je kan nak buat..chewah...mentang-mentang jadi...ahakss...Alah tangan mama ni, takat untuk anak sedara tu, bolehlahhhh....
42. jacob>>
43. << jeff >>>> Tangan ma ni, bolehlah tahan steady tak shakey, tapi tu la, very warm menyebabkan icing cepat lembik....
44. hijanahhafiizhsakura>> Tq
45. Hajar>> Waalaikumussalam. Nana tu memang chubby...sedap digomol! Kek tipu tipu je...
46. zakiah aznan760@yahoo.co.uk>> Salam Zakiah ma sambut mesra. Thanks for the kind words...
47. Wilda aka b-boo>> Penat nak kejar ketapi tu! Hehehe..... Ala pempaham je la saper yang makan cebisan kek tuuu....
48. leezsa>> Ooo mak Leezsa orang kuat BN eh...shianlah hai...Ma tak mo komen pasal PRU ni...sebab...tak reti pun nak komen...hehehe...Ala biasalah budak-budak kalau dok hostel, madang je tanya bila lagi boleh balik...walhal hari hari pun dia fon ma...
49. Roy amairo_99@yahoo.com>> Alahai Roy, mama punya kek tak sekemas mana....still nak suruh ma buat ke?
50. leezsa>> Nak kena tembak jugak budak Leezsa ni!
51. Yati yadami68@yahoo.com>> Terima kasih sebab masih setia dengan mama walaupun mama dah berzaman tak update ye Yati...*big hug*
52. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Aduhai...tu yang seram tu...kita punya kerjatangan bukannya kemas pun. Tang tulisan tu, kita tak pakai apa-apa tips pun, kita guna plastik kecik tu je, potong bucunya...
53. Fatin>> Welcome home Fatin....macam mana? Happy ke dak?
54. Acik badariah@bungalawang.com>> Ha ah, dah dedar AF ni...ahakss....
55. LUNA lunacollections@yahoo.com>> Thanks...
56. aishah75 manis_25@yahoo.com>>
57. hellikonia>> Reason why tak mau beli acuan tu is because of storage...tak kuasa nak stock up banyak-banyak loyang...
58. cda>> Hi Dhiah...hope Dhiah sihat-sihat je... Alhamdulillah kami semua ok...
59. syariena>> Flashback eh? Hihihi...
60. syariena>> Thanks for the wish...
61. mama mama@mamacollections.com>>
62. apen gambarpengantin@yahoo.com>>
63. Daalia lea1207@yahoo.com>> Haiya..where got anything to delete mah....hehehe...is Nana as adorable as the Mak Long...wakakaka...nak gek enterprem tu! Ampon! Kek tu sebenarnya kecil je...slightly smaller than the A4 paper. Ma pun surprise gak bila tengok gambar yang disnap sendiri, cam besor ler plak! Hehehe...
64. Archa Wedding Planner>>
65. Rahi>> Hi Rahi! Thousand apologies my dear. I've read your comment on my blog, but haven't replied yet. Very sorry. Anyway, let me just reply here ok. I think all purpose flour is the same as multipurpose flour, so you can use. Infact, I am not so fussy with flours actually. When I was in Malawi, I used to use cake flour to bake the sausage rolls. The size of the sausage doesn't matter actually. Just adjust it to fit the dough ya...
66. Wa>> Timer kacih Wa.....
67. sabrina boutique sabrinaboutique@gmail.com>>
68. hanieliza>> Eeee tak layaknya kita nak buatkan besday kek akak....maluuuuu....
69. faheems78 faheems78@yahoo.com>> Boleh aje....cuba jangan tak cuba....
70. soulha,cairo>> Terima kasih Soulha...
71. mass masliza@ibzatech.com>>
72. azura asri>> Thanks...
73. Rahi>> Thank you for liking my page....and how do you find Malaysia? I hope you will have such wonderful time here....
74. mummy jam>> Terima kasih mummy...
75. black hat liao>>
76. ijulabi>>
77. za>> Tak besar sangat Za...kecil sket dari A4 paper. Kalau buat kek potong macam ni, jimat tak yah beli loyang banyak-banyak. Beli satu yang segiempat tepat, lepas tu, potonglah ikut apa corak yang dikehendaki...jimat kos! Hehehehe....
78. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Bukan apa, nak senang kerja la...
79. kakmOn>> Salam maulidur Rasul jua buat Kak Mon sekeluarga. Thanks for the kind words...lap u too...big hug!
80. cak>> Masa potong tu tak ngap sebab tensen kan, takut tak jadi. Kalau tak jadi, ma 'gam' baliklah kek yang dah terpotong tu, buat pesen lain ke...hehehe...Ha ah, you can mail it to me...insyaAllah will be at home. Thanks ye Cak...
81. Zurin oreos_nachos@yahoo.com>> Mama guna spatula untuk ratakan icing atas kek, tapi still tak rata cantik. Needs patience which I hardly have! Hahaha.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net