By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Mar-2008 09:16 Email | Share | Bookmark
RAINBOW BUTTER CAKE

 
Quote:
For those of you that don't get this, you will, your day is coming .

Recently, I was diagnosed with : A.A.A.D.D . - Age Activated Attention Deficit Disorder
This is how it manifests:

I decide to water my garden.
As I turn on the hose, I look over at my car and decide it needs washing.
As I start toward the garage, I notice mail on the table that I collected from the letter box earlier. I decide to go through the mail before I wash the car.
I lay my car keys on the table, put the junk mail in the rubbish binunder the table, and notice that it is full.
So, I decide to put the bills back on the table and take out the rubbish first.
But then I think, since I'm going to be near the post-box when I take out the rubbish anyway, I may as well pay the bills first.
I take my cheque book off the table, and see that there is only 1 cheque left.
My extra cheques are in my desk in the study, so I go inside the house to my desk where I find the can of Coke I'd been drinking.
I'm going to look for my cheques, but first I need to push the Coke aside so that I don't accidentally knock it over.
The Coke is getting warm, and I decide to put it in the fridge to keep it cold.
As I head toward the kitchen with the Coke, a vase of flowers on the worktop catches my eye - they need water.
I put the Coke on the worktop and discover my reading glasses that I've been searching for all morning.
I decide I better put them back on my desk, but first I'm going to water the flowers. I set the glasses back down on the worktop, fill a container with water and suddenly spot the TV remote control.
Someone left it on the kitchen table. I realise that tonight when we watch TV, I'll be looking for the remote control, but I won't remember that it's on the kitchen table, so I decide to put it back in the front room where it belongs, but first I'll water the flowers. I pour some water in the flowers, but quite a bit of it spills on the floor.
So, I set the remote control back on the table, get some towels and wipe up the spill.
Then, I head down the hall trying to remember what I was planning to do.

At the end of the day:
- the car isn't washed
- the bills aren't paid
- there is a warm can of Coke sitting on the worktop
- the flowers don't have enough water
- there is still only 1 cheque in my cheque book
- I can't find the remote control
- I can't find my glasses
- and I don't remember what I did with the car keys.

Then, when I try to figure out why nothing got done today, I'm really baffled because I know I was busy all day, and I'm really tired. I realise this is a serious problem, and I'll try to get some help for it, but first I'll check my e-mail.
Do me a favour. Forward this message to everyone you know, because I don't remember who I've sent it to.
Don't laugh - if this isn't you yet, your day is coming!!


Ever come across the problem stated above? Well, it happened to me quite often, but alhamdulillah most of the time, I managed to do most of the list-to-do and list-unplanned-to-do. But one thing for sure, towards the end of the day, I'll be very exhausted because the list-unplanned-to-do tend to be longer than the list-to-do!

Like yesterday, I didn't plan to go out but ended up going out with Kak Ana, in my car, and driven by Kak Ana! Hahaha...

Why is Kak Ana driving my car?
Because mama still hasn't gain her full confidence to drive.
Why no confidence?
Because mama has not been driving for a long time...
Why has mama not drive for so long?
Because mama loves to stay at home...
Why......*cut in*...wei dahlah...penat nak jawab bebanyak soalan nihhhh......

When we came back from where we went, I made Kak Ana sit on the passenger seat and I drove around the housing area. Considered as my first driving lesson and just to get the feel of it! Hahaha...And like I said before, I can if I want to! And Kak Ana said, I CAN DRIVE. But it's just that...CONFIDENCE is my biggest problem...betul tak Ida, Erna dan Intan... Why don't I have 100% confidence in myself? Where can I find them? Anybody knows?

Hohoho...today is a question day or what! Let's not burden yourself with my least important questions and get on with the recipe to share today. Made this cake yesterday night (unplanned ) at 10.20 pm. And I am happy I made this because at least my debt to those waiting, is now paid. I had promised earlier on, in my Kek Marble Susu entry that I'm going to show the step by step photo of how I made the layers in the cake, so this time, I'll paste the photo of how it was done. Hope it helps. Just ignore the gaudy colors ok. I think, from now on, I have to try not to use blue in my cakes as the end result doesn't look that nice. Maybe I don't really know how to handle the blue coloring.... Made this cake out of a butter cake recipe from Bro Rozzan's lovely Blogspot with a slight improvisation. Hope you don't mind bro, and thanks a lot for sharing this nice recipe with all of us.....



RAINBOW BUTTER CAKE
Adapted from : Bro Rozzan's Blogspot

Ingredients :

250g butter
200g sugar
5 eggs
210g flour
1/2 teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla essence
* 1/2 teaspoon rose essence
* food coloring : pink, yellow, green, blue

(those marked with * are the ones I added)

Method :

1. Sift flour and baing powder, trice. Set aside.
2. Cream butter and sugar till light and fluffy. I did it manually.
3. Add in eggs, one at a time and mix evenly.
4. Add vanilla essence and rose essence and cream the batter till smooth and light.
5. Fold in the flour till well blended.
6. Scoop a small portion of the batter into 4 separate bowls.
7. Add in a bit of food coloring into each bowls. Fold in to mix it evenly.
8. Scoop 2 tablespoons of yellow color onto tu center of the baking tin.
9. Top it with 2 tablespoons of pink color onto the center of the yellow batter.
10. Do the same with the green and blue color and repeat the process till all the batter are used.
11. Bake in a preheated oven at 180 C for 45 to 50 minutes.



Quote:
KEK MENTEGA PELANGI
Diolah dari : Blogspot Bro Rozzan

Bahan-bahan :

250g mentega
200g gula halus
5 biji telur
210g tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla
* 1/2 sudu kecil esen ros
* pewarna makanan : merah jambu, kuning, hijau, biru

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung dan serbuk penaik sebanyak 3 kali. Ketepikan.
2. Krimkan mentega dan gula hingga kembang dan ringan.
3. Masukkan telur satu per satu dan kacau sebati.
4 Tuangkan esen vanila dan esen ros. Kacau lagi supaya adunan menjadi licin dan ringan.
5. Kaupbalikkan tepung ke dalam adunan hingga sebati.
6. Bahagikan bater kepada 4 mangkuk kecil.
7. Tuangkan beberapa titik pewarna makanan ke dalam mangkuk tersebut dan kaupbalikkan supaya warna sebati dengan bater.
8. Sudukan 2 sudu besar bater kuning ke tengah-tengah loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
9. Sudukan 2 sudu besar bater merah jambu di atas bater kuning.
10. Lakukan yang sama kepada bater hijau dan biru. Ulangi proses ini sehingga semua bater telah habis digunakan.
11. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 45 hingga 50 minit.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Sebab kita malas nak gunting/trim atasnya...kita biar je cam tu...ahaksss...
2. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Like I've mentioned earlier on....I love my home!
3. Sabrina>> Ehhhh jangan dikuis atau apa-apa...keep on timpa timpa je adunan tu, just like mama tunjuk dalam gambar. Nanti adunan tu akan merebak sendiri. Mama ni memang lack of confidence. Adalah this one lady friend of mine, said/acted something to me masa mama study dulu, sampai sekarang mama masih lom dapat keyakinan diri mama semula tau...very sad kan?
4. unnamed>> Siapakah gerangan dirimu ini ya....munculkanlah diri mu.....
5. kamalina>> Mama kalau barukan lesen, memang maximum punya, sampai 5 tahun sekali! Kalau adalah undang-undang kata leh ambil 20 tahun sekali, memang lama dah mama ambil yang itu. Bukan apa, kalau lesen 'termati' tanpa kita sedari, kita kena ambil test semula....eeeee sure kantoi! Especially bab side parking! Psst...jangan tak tahu...kalau mama sensorang, mama tak berani naik LRT tu...takut tersalah naik train....eee nayo ntah ke mana nanti! Ahakss...tu la dah kata, memang tak confident pada diri sendiri!
6. kamalina>> Cakkkk!!! Hah kan dah keluar komen tu..kadang-kadang komen ni memang main sorok-sorok. Mama pun selalu kena tapi ma biarkan aje. Nanti lama sket, dia keluar sendiri.
7. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Samalah dengan mak mama....la ni, mama la pulak yang kena godak sendirik...
8. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Memula bawak kat keliling taman rumah ma dulu..pas tu taman sebelah, pas tu taman belakang, pas tu kedai dekat-dekat, pas tu.....chewah...berangan sket punya baik lagi mama ni....
9. Yati yadami68@yahoo.com>> Betul tu...practise makes perfect tapi when it comes to driving...i have to follow my instinct dan semangat untuk hari tu...ahaks...
10. suriyati suriyati_abdhalim@yahoo.com>>
11. Haniff>> Warna-warna boleh menceriakan hari-hari kita, betul tak?
12. MaDiHa>> Sama ajelah kita...nak buat itu, ternampak ini, nak buat ini terbuat itu...never ending!
13. Cak>> Wah, adik beradik Alleycats pun datang sini ke?
14. don world>> Good luck in your bowling game ya...
15. nurul>> Sat gi ma update yang lain, dah dia tukar fikiran lagi...wakakaka...haa ini dah ada sipi sipi AAADD tu la...wakakaka...
16. don world>>
17. ayue>> Oh ini salah satu dari ahli team food tester mama ye...alhamdulillah selamat berkenalan. Nanti bolehlah hantar yang lain lagi untuk ditest ye...ahakss...
18. sinnchan>> Kita pun ada gak sipi sipi AAADD tu, macam manalah kerja tak berzaman baru nak siap. Ingat nak buat yang ini, gi cuit yang itu, nak buat yang itu, terbuat yang lain dulu....Akak kena admit hospital ke? Mudah-mudahan tak ada apa yang merisaukanlah hendaknya ya...Kita doakan yang baik-baik je untuk akak, insyaAllah...amin....
19. << jeff >>>> Ha ah ek?
20. Haniss>> Thank you...
21. mila mila.cakes.cookies@gmail.com>> Rest assure, you're not alone!
22. zira>> Ahaks...dah habis ler Zira...
23. apple>> Nanti cubalah ye. Apple pun boleh buat cam tu gak.....
24. soulha,cairo>> Abih dah...cowey...
25. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Try cari resipi kek yang dikukus. Tapi Dyna buatlah belang-belang....
26. kak jie jie>> Nanti pelan-pelan akak buat ler ye. Terima kasih kerana tepek cara merebus ikan tu..nanti kita cuba ye....
27. Mak Teh>> Oh yo ko Mak Teh ni mamanya Donworld...thanks for the ecard ye...
28. zai Kulim zbintim@yahoo.com.my>> Warna kehidupan eh...hehehe...
29. Heaven salleh85@gmail.com>> Waalaikumussalam
30. Ana>> InsyaAllah mama cuba try test drive balik ok....
31. Aliza>> Yup...THAT'S how to make the layers...now dah tahu, bolehlah cuba try test....
32. ezura>> Hmm...mama nak try buat dia jadi straight, tapi dia senget...it has to be sengetlah sebab kan mixture tu berat. So bila dah timpa timpa, dia sengetlah... ke...otak mama yang senget....hehehehe.....
33. ummi zaim & madihah>> Ala, ni mama dah tunjuk cara, Ummi cubala buat ye. Tentu Zaim dan Madihah suka kalau makan kek yang freshly baked!
34. ida isk @ Ida Bakery merpati66@yahoo.com>> Bestnya dapat offer cam ni, tapi tu la, nak turun KL tu, nak naik komuter pun takut...cam no...
35. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Ida lagi teruklah ek...drive masa nak amek lesen je...ma ni at least, sekali sekala ada gak pulas stering tu!
36. srsfeqah>> Thanks Feqah...
37. nurul>> Rupa tak penting Nurul, janji rasanya menepati selera!
38. Siti zaisufi@gmail.com>> Waalaikumussalam
39. dOd>> Ahaks....ye ke....tq tq...
40. penyulawa penyulawa@gmail.com>> Ate, nak tunjuk orang step by step, kenalah buat seelok mungkin. Kalau main cebur je, nanti orang tak feel ler nak buat!
41. masriyah>> Sama-sama Masriyah. Gembira dapat berkongsi ilmu dengan seramai mungkin...
42. Edoras>> Alahai kesiannya Edoras lapar ye...awat tak bawak maggi...hehehe...
43. Elizabeth>> Most welcome Elizabeth dear. Do give it a try and hopefully you'll bring joy to your family and friends as well.
44. mummy jam>> Thanks mummy!
45. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Waalaikumussalam dearest Korina. Amin to your doa, moga mama beroleh sedikit pahala dari apa yang mama kongsikan di sini...insyaAllah...
46. leen>> Hehehe...ada gak yang terberkenan kat kaler biru kek mama tu ye...ingatkan biru tu dah mencacatkan...
47. Ezza>> Terima kasih....
48. Bonda RaqynR>> AAADD tu memang selalu je berlaku kat mama...tapi alhamdulillah, normally managed to get everything done la...
49. roylazim>> Ahaks...ada geng! Buat menambah isi kandungan purse je kan. Kita suka gak buat kek kaler kaler ni, sebab kita suka colors...
50. roylazim>> Hihihi...tahu...tak pe!
51. Diana>>
52. nhalilah>> Tentang donut tu, yis yang digunakan elok ke tidak? Air yang digunakan jangan terlalu panas...Uli mestilah hingga lembut dan licin ye...
53. Daalia lea1207@yahoo.com>> I just love colors!
54. Lee Lin>> Hahahaha....lawak eh!
55. rinnchan>> Mama dah lama berhutang sebab dulu masa buat kek marble susu tu, dah dok janji, will paste step by step photo, tapi tak gak dipaste...takut nanti tak tertunai janji, kena soal lak esok di akhirat. Tu yang dok tunaikan tu.
56. anna>> Betul tu, kalau ada strong will power, semua pun boleh!
57. rossie>> Hi Rossie, long time no hear! I'm quite ok. So you still have lots of pending experiments to do huh... It's ok, take your own sweet time ok... no rush!
58. bibaziz bib_exim@yahoo.com.my>> Selamat berkenalan jua buat Bibaziz! Terima kasih kerana sudi ke mari...
59. Wa>> Untuk memudahkan yang lain-lain kalau ada yang teringin nak buat kek ni...sama-sama kita berkongsi ilmu...
60. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Undi...jangan tak undi!
61. cda>> Waalaikumussalam Cda....
62. AQis rajabalqis@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Aqis. Macam mana boleh melekat pulak donut tu. Bila tuang liquid tu, tuang sikit-sikit sambil uli hinggalah doh tu lembut dan licin. Amaun air, tak semestinya sama seperti yang tertera di dalam resipi sebab ianya mengikut teksture tepung. In other words, amaun air tu flexible ok, ada kalanya lebih, ada kalanya kurang. Yis pulak mestilah yis yang elok. Kalau menguli manually, kena uli paling kurang setengah jam. Kalau guna mixer, 15 minit sudah memadai...wallahu alam...Yang penting, terus mencuba dan jangan putus asa ok...
63. hijanahhafiizhsakura>> Tq
64. Fatin>> Senang je nak buat belang tu kan...nanti Fatin cuba ye. Mesti anak-anak suka makan. Mama ni memang kurang keyakinan diri walaupun hati kecil mama berkata, mama mampu melakukannya. Ntahlah Fatin, agaknya impact dulu masih ada dalam jiwa ni. Alhamdulillah I have a wonderful life. Tak payahlah nak segan Fatin, ma faham. Mama pun dua kali lima gak...kadang-kadang, yo yo o je mintak resipi, pengabisnya diperap je! Ahaks....Oh dah nak balik Malaysia dah ye... Happy packing!
65. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Cuti cuti tu betul, tapi masak memasak tu, idaklah sangat....ahaks...
66. fazizaid>> Hari Raya?
67. juhashim>> Alhamdulillah dah cuba ye buat kek ni untuk jualan. Dah buatkan anak-anak tu ke belum?
68. izanman>> Eh tak marah lah....suuuukaaaaa adalah....Ada juga tempat gambar mama di fp mu itew...terharuuuu...
69. Linda+Ghaz the Man>> Nanti Linda buatlah sendiri pulak....senang je...
70. farhyamar amar_farhy@yahoo.com>> Baklava tu manis kot...nak kena pakai phylo pastry...tak de dalam stok la...nantilah kot sampai seru, ma cuba ye...
71. aishah75 manis_25@yahoo.com>> Alahai shiannya dia...
72. Lina>> Waalaikumussalam Lina. Singgah lama pun tak pe...hehehe...Kalau nak dapatkan kek yang ringan dan gebu, bahan-bahan kering (tepung, baking powder, soda bicarbonate, koko) hendaklah diayak tiga kali dan dibiarkan bersepah di atas kertas supaya udara yang terperangkap di dalamnya kekal di situ. Bila masukkan tepung ke dalam adunan, gunakan kaedah kaupbalikkan (cut and fold). InsyaAllah mixture tu akan kelihatan ringan even sebelum masuk oven lagi. Cuba dan terus mencuba ye. Pada mama, inilah dua tips yang mama telah mama experiment dan amat berpuas hati dengan hasilnya...Saiz loyang juga memainkan peranan ok.. gunakan loyang yang sesuai...
73. Edoras>> Alahai shiannya boss ku ini...asyik lapar aje semanjang...
74. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Mama dah explain dalam entry berikutnya ye...Tq la Korina sebab rajin menegur mama...kat entry ni, dah 3 kali Korina menegur...terharu gitu...
75. maya>> Rasanya pun enak, cubalah...
76. cute stalker>>
77. krafbonda krafbonda@yahoo.com.my>>
78. Siti siti@zaisufi.com>> Waalaikumussalam
79. Queen.Didi queen.didi@yahoo.com>>
80. Misliha miss_creativecakes@yahoo.com>> Kat rumah kita ni, rainbow kalau nak timbul, tak kira masa kak...ikut sedap kitaaaa jek! Hahaha....
81. mamazieza>> Ke manakah pelangi tu dah berarak ye.....
82. wanie onenie_wanie@yahoo.com>>
83. KiddiesShoppe>> Waalaikumussalam
84. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Tak terror mana pun....saja test je...
85. Puteri Lia ainasarajefri@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Dah cuba nanti beritahulah the outcome ye...harap Puteri Lia sukakan rasanya...
86. mummy Darin>> Macam mana boleh lembik pulak ye...kukus sampai masak tak?
87. anis>> Cubalah ye, kalau asyik buat benda yang sama je nanti muak pulak...
88. umiedina>> Nak dapat roti yang ringan, yis kena elok, uli mesti cukup. Kalau uli manually, paling kurang setengah jam. Kalau uli guna mixer, sampai lembut dan licin, about 15 minutes or so...amount air, tak semestinya sama dengan yang tertera di dalam resipi...kena adjust sendiri...Biarkan roti naik dua kali...cuba lagi ye...
89. suriyati suriyati_abdhalim@yahoo.com>> Salaam
90. Acik badariah@bungalawang.com>> Confident je Acik ni....
91. aureanayz>> Waalaikumussalam Aureanayz. Not too bad today...alhamdulillah. Lama ta dengar khabar dari Aureanayz. Mama hantar pm pun tak berjawab. Sibuk ye....Tu la, kita kita ni mesti nak kena confidentkan diri drive sebab tak boleh selalu bergantung kat orang lain kan...cheh, cakap yo yo o je mama ni!
92. fyzah khafyzah@gmail.com>>
93. srsfeqah>> Orait!
94. kookiesNkeks>> Mama tak terror manalah...untuk makan sendiri, lepaslah....Bukak kelas? Eeeee tak berani! Tak pandai!
95. Mak Teh>> Kita kurang sihat, plus anak-anak ada kat rumah and then gi cuti...tu yang rumah dah bersawang spiderman! Hehehe... Mak Teh dah buatkan Don kek belang ke belum? Buat ler Mak Teh, bukan susah sangat...kejap je godaknya...
96. Mummy Arya @ Nunu>> Memang sedap...yummy!
97. Layman>> What do you have to do and what have you done!!!
98. fida betty_0312@yahoo.com>> Yummmmyyy
99. korok>> Ha ah....hehehe...
100. ++ FarEast ++>> Thanks....fp mama pun dah tak bersarang lagi...line clear....hehehe...
101. yati>> Dah try lom? Lengoh dah rainbow tu melambai!
102. Tyha>> Betul tu Tyha...tapi, harap-harap mama tak de le kena macam tu....hehehe....tak maulah bengang bengang, nanti bp naik lagi tinggi!
103. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Tuan rumah MIA - missing in action...hehehe...
104. Erna>> Banyaklah ko punya PEACE Erna! Wait till I get you!!
105. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Alahai sorrylah...dah kembung makan kek belang ye...ya ampunnnn....
106. mass masliza@ibzatech.com>> Senang je...
107. Hajar>> Waalaikumussalam...Harap semua sihat di sana....Kek tu memang dah berzaman habisnya sebab mama pun dah berzaman tak update page...hehehe...
108. siti zaisufi@gmail.com>>
109. Mak Teh>> Dah terima dah birthday card tu, dan dah balas pun. Thanks again Mak Teh....Khuda hafiz...
110. norz>> Waalaikumussalam sis. Same to you....Can't wait to get your latest novel....
111. Yati yadami68@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Ampunnn...tuan rumah bizi macam-macam urusan..ahaks...yo yo o je...
112. MaDiHa>> Kurang sihat sket lately ni, tu yang tersenyap je rumah ni...
113. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Tak sihat daa.....kepala senoneng...jangan mu nak pikir yang bukan-bukan lak aa....
114. suriyati suriyati_abdhalim@yahoo.com>>
115. ija>> Saja suka suka...
116. Siti zaisufi@gmail.com>>
117. aleen>> Waalaikumussalam Aleen. Thanks for trying ya and really glad it's to your liking. Makan dengan icecream pun sedap! Jangan salahkan mama kalau Aleen boolat ye....hehehe....
118. fazidah>> Kalau lapar, kenalah pergi makan ye...jangan biar perut masuk angin!
119. mummy syahmi>> Buat, jangan tak buat!
120. Rahi rahimahfakhruddin@gmail.com>> Not feeling well plus busy with kids and holidays....sorry Rahi!
121. Syurina gift4guest@yahoo.com>> Terima kasih singgah sini...
122. misliha misscreativecakes@yahoo.com>> Kita memang ada nak buat cheese cake, tapi ntah bila....
123. ummiNurin::mieza>> Waalaikumussalam. 7 color? Eee malas nak basuh mangkuk bebanyak! Hahaha...pecah tembelang ma!
124. lindahpadlee>> Tak jeles pun, tumpang gembira. Tu abang dah sampai sana, jangan leka haa....study tau!
125. kamalina>> Mama bukan tahu apa pun, hubby yang booking...kita tahu enjoy je...hehehe....dah update dah...
126. Edoras>> Alahai, shian betul la kat Edoras ni...dah 3 kali ngadu lapor ye.....
127. nahiella nahiella@yahoo.com>> Agaknya masih belum biasakan diri kot, that's why darah gemuruh tu masih ada lagi...
128. unnamed>> Ini mesti mummy Darin ni? Hmm mama pun tak tahu cam mana leh jadi cam tu...
129. erah baby_honey1310@yahoo.co.uk>> Mungkin semasa Erah masukkan tepung, Erah kacau kuat ke? Bila memasukkan tepung, harus kaupbalikkan (fold in) the flour supaya adunan menjadi ringan dan menghasilkan kek yang lembut dan gebu.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net