By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 4-Mar-2008 03:55 Email | Share | Bookmark
NASI LEMAK 2MEH, SAMBAL IKAN BILIS TUN, AYAM GORENG MARSALA

 
 
It's been quite a while since I last wrote anything in my page except for the recipes. Not that I don't miss writing my 'mak nenek' stories but my condition doesn't permit me to do so. Wasn't keeping well for almost a week. When I had recovered slightly, Syahmi came down with diarrea and we had to fetch him from the hostel and straight to our doctor for treatment. He was at home till last Sunday and alhamdulillah he's fine. And now, Fatin is not feeling well, down with fever but we can't take her home as they are sitting for their examinations. Good luck dearest children...our duaas are with you all along......

Besides the reason mentioned above, I was stuck reading a Malay novel entitled Rela Ku Menanti by Damya Hanna from Alaf21 Publications. It's been a while since I last read a Malay novel and guess what Mak Chu said when she lend me that book...'kembalilah ke pangkal jalan'...Hahaha...All these while I love reading English novels and so does Mak Chu. Since she has lead the path to 'kembalilah ke pangkal jalan', so I'll just tag along....after all, she's the one who has lots of novels that I can just borrow! Hahaha....That novel is an interesting one and believe it or not, I read the book in just one day from the morning right up till 12.30 midnight. I just can't put it down. I laughed, felt the anger and actually shed tears when reading that novel......So Mak Chu, I am ready for the next novel now. When are you sending them over?

Enough of my stories for now, though I still have things to write, we'll save that for later maybe, if Allah permits. We'll go to the recipe that I'd like to share with my fellow visitors. I tried this recipe a long time ago. Why I didn't update earlier? That's because it's a long recipe and I was just too lazy at that time. That doesn't mean that I'm not lazy now! Hahaha...It's just that I am in the mood to translate. I tried this recipe soon as I came across them in Tun's Fotopage. Thank you Tun for the lovely recipes...



NASI LEMAK 2MEH

Ingredients
:

1 kg white rice
1/2 cup cooking oil
2 Onions ~ sliced
2 pieces screwpine leaves ~ knotted
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon white pepper
2 pieces rock sugar
Coconut milk

Method :

1. Heat oil in a pot.
2. Saute onion till fragrant and add in the rest of the ingredients.
3. Cook the usual way of cooking rice.


SAMBAL IKAN BILIS

Ingredients A
:

1 kg Chillie paste
300g onion
250g dried anchovies ~ fry till crispy
4 cups cooking oil

Ingredients B :

200g white sugar
150g brown sugar
200g tamarind juice

Method :

1. Blend all the ingredients in A to form paste.
2. Heat oil and pour in the paste. Fry till fragrant.
3. Add in ingredients B and stir well.
4. Let it cook till done.


MARSALA/MAMAK FRIED CHICKEN

Ingredients A
:

12 pieces chicken ~ cleaned

Ingredients B :

5 cloves garlic
2 cm ginger
2 shallots
5 green chillies

Ingredients C :

4 teaspoons meat curry powder
1 teaspoon fennel powder
1 teaspoon cumin powder
1 teaspoon white pepper
1 teaspoon tumeric powder
1 tablespoon biryani powder
1/2 teaspoon yellow food coloring
1/2 teaspoon red food coloring
1 teaspoon salt

Ingredients D :

2 tablespoons rice flour

Ingredients E :

10 stalks curry leaves
2 onions

Method :

Marinate chicken with ingredients B, C and D.
Fry till golden brown and garnish with ingredients E (I didn't do this!)




Let's see Tun's recipe in Bahasa Malaysia version...

Quote:
NASI LEMAK 2MEH

Bahan
:

Beras biasa 1 kg
Minyak masak 1/2 cawan
Bawang besar 2 ulas
Daun pandan 2 helai
Garam 1tsp
Lada putih 1/2 tsp
Gula batu 2 butir
Santan

Cara Menyediakannya :

Panaskan periuk dengan minyak
Masukkan bawang, diikuti yang lain, air dan beras
Di tanak seperti biasa



SAMBAL IKAN BILIS

Bahan A
:

Cili kisar 1kg
Bawang besar 300 gram
Ikan bilis goreng 250 gram
Minyak masak 4 cawan

Bahan B :

Gula pasir 200 gram
Gula merah 150 gram
Asam Jawan 200 gram

Cara Menyediakannya :

Bahan A dikisar
Panaskan minyak, masukkan bahan kisar
Masukkan bahan B
Masak sehingga secukupnya



AYAM GORENG MARSALA (MAMAK)

Bahan A
:

Ayam 12 ketui

Bahan B :

Bawang putih 5 ulas
Halia 2cm
Bawang Merah 2 ulas
Cili Hijau 5 batang

Bahan C :

Rempah kari 4 tsp
Jintan Manis 1 tsp
Jintan putih 1 tsp
Lada sulah 1 tsp
Kunyit serbuk 1 tsp
Rempah beryani 1 sp
Pewarna kuning 1/2 tsp
Pewarna merah 1/2 tsp
Garam 1 tsp

Bahan D :

Tepung beras 2 tbsp

Bahan E :

Daun kari 10 tangkai
Bawang besar 2 biji

Cara Menyediakannya :

Perap ayam dengan bahan-bahan B, C dan D
Goreng ayam hingga masak dan hias dengan bahan E





Quote:
Subject: SEMALU PUN TAHU MALU....

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. tetibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga , semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali , semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.

May Allah, The Exalted, reward us for our good efforts and may He guide us to the Straight Path, save us from the Hellfire and admit us by His mercy into Paradise.





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Daalia lea1207@yahoo.com>> Terjangkit virus No 1 juga ke? Tak pe lah, kita kira dah even la ok....
2. anna>> Len kali ajak mama temankan Anna...hahaha...
3. cak>> Lebih kurang je tumeh dan tanak...actually ma suka kukus...
4. Linda@anna kaori.cake@yahoo.com>> Mama ni ikut angin la Linda...kalau tiba angin rajin, macam-macam ma buat. Bila tiba malas, siaplah...satu benda pun tak de!
5. Sabrina>> So far nasi lemak yang betul kena kat tekak mama ni, nasi lemak kat Ujong Pasir, Melaka tu. Ada dua tempat yang mama suka. Yummy yummy!
6. wilda caw582@yahoo.com>> Makan sini or takeaway? Sabor je la Wilda ni!
7. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Mama pulak, ayam masak apa pun, on je! Be it dibuat gulai or digoreng...jangan ayam mentah je dah la...hehehe...
8. syima s.asimah@yahoo.com>> Lemak santan terkumpul di atas nasi yang telah dimasak adalah perkara biasa. Selalu yang mama buat, bila nasi dah mula nak kering, mama akan kacau perlahan-lahan dengan senduk kayu dan kemudian tutup semula periuk dan biarkan nasi masak dalam api yang paling kecil.
9. Ezza>> Awas...mama boleh baca pemikiran Ezza...ahaks...seram tak? Hehehe....Sambal tu, kena prektis je, nanti lama-lama masak sedaplah, insyaAllah...
10. Lyndz shazlyndz@yahoo.com>> Uishhhh memang sedap...
11. Haniss>> Jom masak nasi lemak!
12. fizan yusop>> Betul tu, kalau bungkus dengan daun pisang, mesti lagi best aroma dia!
13. rinnchan>> Ini resipi Tun ler ni yang dah merayap sana sini....jangkitan! Hahaha....
14. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Selagi boleh diselit, ma selit je la apa yang diterima dalam email agar dapat sama-sama kita berkongsi ilmu.
15. aimicollections aimicollections@yahoo.com>> Thanks
16. baipower norbaini_abas@yahoo.com>> Yummy yummy! Information cannot be disclosed, sorry
17. aida aida_adriani@yahoo.com>> Terima kasih kerana Aida sudi mengunjungi page mama ya. Cupcakes biasanya mama gunakan papercup saiz medium. Yang buat biskut tu, yang paling kecil. Mama gunakan yang saiz atas dari yang kecil tu. Kalau saiz yang besar sekali biasanya untuk muffins.
18. ida isk merpati66@yahoo.com>> Itulah aura sahabat Club66 kita yang kat Tg Malim yang tengah bergelumang dengan studiesnya tu...All the best Tun! Caiyokkk..
19. MaDiHa>> Lepas makan nasi lemak, minum jus sihat MaDiHa ok...hehehe....
20. kakmOn>> Kak Mon nak drumstick nak ketuk drum ke? Macam tu, kita kena bagi dua ketul, barulah feel nak main drum...Hehehe... *Tengah dok imagine Mamasya dok jual nasi lemak bawah payung besar*
21. aliz_mie>> Oh ala...kalau teringin, kenalah masak sendiri ye...tak pun, pergilah beli ye...takut yang dalam tu meleleh air liur pulak nanti...ma tak bersalah ok...
22. kamalina>> Kalau tak nak lemak sangat, gunalah fresh milk. Alahai Aimi ni dah slim cam tu pun takut nak makan lemak. Ma ni yang dah debab, elok je pulun sakan! Tak leh tiup hari ni sebab angin kat luar tu kuat, nanti penat ma tiup, dia tak sampai-sampai kat Aimi, dia balik kat ma pulak! Hahaha.... Thanks for the wishes for my kids ya..
23. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Alhamdulillah sekarang ni, anak dara sorang tu je yang masih lom recover 100%. Tq for the advice. Take care..
24. zara bee_zara@yahoo.com.sg>> Wah bolehlah mama ketuk pintu rumah Zara nak makan nasi lemak!
25. mimie>> Ya ampun, tiadalah niatku membuatkan dirimu terliur...chewah....
26. makAlif>> Cepat...cepat..cari bib, nanti basah baju kena drool tu! Hehehe....Sambal tu, keep practising, nanti lama-lama okaylah. Mama ni pass buat sambal sebab menu pertama yang mak ajar masak ialah sambal. Everyday for almost 2 weeks asyik sambal je. Sampaikan tukang masak pun dah jemu nak masak sambal!
27. fifi fad>> Lor, naper syahdunya pulak? Syahdu ke lapar?
28. mummy jam>> Esh mummy, baru makan leh lapar balik ke? Tu la, mummy makan sikit-sikit saper suruh...
29. penyulawa penyulawa@gmail.com>> Anim dah lama tak mai sini la kot sebab lagu ni ma pasang dah berzaman dah...hehehe.....apa yang leleh tu? Air liur ke air mata?
30. Erna>> Sambal tumis cicah roti panas sodap! Ahaksss.....Psst...roti panas baru keluar dari oven tau...nantikan entrynya...chewah! Buku cerita tu, bukan pasal tak boleh tangguh, tapi tak tahan nak tangguh-tangguh...
31. KASIH ANAK MAMA JUN>> Alhamdulillah
32. KASIH ANAK MAMA JUN>> Papa pergi pun ada kerja kan...so sabar je la...tak lama pun...
33. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Hish budak Miera ni...pantang tengok apa ja, terus nak ajak Papa Ca pi makan. Tu nak bagi alasan apa tu...nak kata ngandung, tak pulak...ahakssss....sabaq ja!
34. nabialishad>> Sib baik ma boh nasi lemak, kalau ma boh lelemak sayuran je...baru terkulat kulat kome!
35. Ana>> Mama malas nak jalan ke kedai beli daun pisang. Tak de daun pisang pun ma tengok laju je budak-budak tu makan. Ma masak ni masa anak-anak ada kat rumah....
36. M Zaidom m_zaidom@hotmail.com>> Tq
37. umi-kal>> Nanti autie cubalah ye....harap-harap menepati citarasa auntie...
38. soulha, cairo>> Sket pun tak boleh sebab Soulha jauh bebenor, cam no tu!
39. mamazieza>> Itu macam kaaa....
40. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Tu la tu...nama pun telah diseru! Mana tahu masin mulut Kak Mon, Mamasya jadi tokey nasi lemak kat Brunei! Amin!
41. nurul nursyique@gmail.com>> Mama ni sebenarnya jarang pergi ke kedai baking tu. Yang ada kat rumah ni pun, mama nak kena hantar kat kawan mama di UK. Nantilah mama cuba tanya kepada sesiapa yang rajin ke kedai tu ye. Kalau mama ada terpergi, will buy for you. Yang kotak-kotak warna coklat tu kan?
42. krafbonda krafbonda@yahoo.com.my>>
43. kak jie jie>> Akak kat border, kita dah terlepas sket border....tu yang nak kena jaga-jaga ni....
44. yati-m>> Mesti perut Yati tengah lapar nih....
45. nurul>> No promises ok!
46. rozeela>> Ma tahu kenapa Rozeela makan nasi lemak yang dimasak sendiri...sebabbb.....Rozeela rajin! Mama ni suka nasi lemak beli je, sebab tak penat masak, tahu ngapppp je terus! Hahaha....
47. nic>> Alamak....kalau Mak Yong cakap dia drooling ni....risau gak nih...Esok pagi, Nic beli nasi lemak for breakfast ok..... cian kat orang dalam!
48. aida>> Sama-sama....
49. miera geminian85_126@yahoo.co.uk>> Terima kasih Miera kerana sudi ke mari and please say thanks to your friend for introducing you to my page ya... Appreciate it very much!
50. suriyati suriyati_abdhalim@yahoo.com>> Waalaikumussalam..
51. Chew Abdullah wokwithchew@hotmail.com>> Most welcome...
52. Chew Abdullah wokwithchew@hotmail.com>> Same to you too...amin....
53. Sharifah zakhaf@hotmail.com>> Waalaikumussalam. I do love baking actually. I visited your page but if you could enlarge the schedule photo, that'll be more helpful. Thanks.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net