By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 29-Feb-2008 05:47 Email | Share | Bookmark
CARAMEL PUDDING

 


CARAMEL PUDING
My version adapted from Sis Hanieliza's Fotopage

Ingredients :

750ml fresh milk
3 eggs
4 tablespoons castor sugar
1 teaspoon vanilla essence
6 pieces white bread (shredded)

1/2 cup sugar - made into caramel

Topping/decoration :

Peaches in syrup - sliced
Red cherries
Green cherries

Method :

1. Whisk eggs slightly.
2. Add in sugar, milk, vanilla essence and shredded bread. Mix well.
3. Prepare the caramel and pour into the tin.
4. Pour the milk mixture onto the caramel.
5. Steam for 30 minutes on medium heat.
6. Remove and let it cool before turning the tin upside down into the serving dish preferably a pie dish.
7. Arrange the sliced peaches on top.


Original recipe copied and pasted from Kak Liza's Fotopage


Quote:
PUDING ROTI CARAMEL

Bahan
:

750 ml susu segar/susu kotak
3 biji telur
2 s/b gula kastor
1 s/k esen vanilla
6 keping roti [koyakkan]

1/2 cawan gula [hanguskan]

hiasan....
buah peach dalam tin [boleh gunakan fruit koktel]

Cara

1. Gaulkan susu, telur, gula kastor, esen vailla dan roti dalam mangkuk.
2. Panaskan gula dalam loyang yg nak digunakan diatas api paing kecil sehingga berwarna kekuningan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan adunan roti dalam loyang yg ada gula hangus.
5. Kukuskan selama 30 minit diatas apai sederhana.
6. Angkat dan sejukkan loyang.
7. Bila telah sejuk terbalikkan perlahan dalam pinggan pie [saperti dalam gambar..sebab dia berkuah]
8. Susunkan hirisan buah peach dan sejukkan.
9. Potong dan hidangkan.


~ Note to Kak Liza : Thank you for sharing the recipe and for the guidence.
~ Note to Ina : Waiting to hear from you, how's the taste of the pudding and the cupcakes ya...




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. anna>> Amboi Anna....semua nak tibai sensorang, tak mau share ker...ahaksss......
2. rozeela>> Adalah hikmahnya tu....wakakakaka....
3. Sabrina>> Mama tutup kejap sebab masa tu ma tak leh dok depan pc lama-lama. And then bila tengok komen dah banyak lom dijawab, ma terus kunci..hehehe....mahap ler ye...Seni tu...adalah sikit sikittt..... untuk kepuasan diri sendiri bolehlah....
4. Edoras>> Choppp...nombor 4 bro...hehehe....Safe journey to and fro ok bro....take care...
5. Muna>> I have a crystal ball at home!
6. cendawanliar>> Alamak...ampun...nak buat sendiri ye...
7. Hajar>> Ada makna tu kenapa peach tu disusun cenggitu, selain nak deco sebenarnya nak tutup muka caramel yang tak berapa nak lawa tu....hehehe....
8. Fatin>> Biasalah Fatin, kalau benda dah ada banyak depan mata, memang macam dah tak berapa nak makan!
9. misliha misscreativecakes@yahoo.com>> Laa untuk deco je ke kak? Kita suka makan peach ni...
10. nabialishad>> Amboi, tak padan size kecik, makan banyak! Hahaha....acah je!
11. kamalina>> Hari tu ma disable ruangan komen, tu sebab tak leh tinggal komen. Sorry ye...
12. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Rindu kat mu Tun. Tapi sebab mu tengah study, tu yang kita tak mau kacau. Mu concentrate dulu kat studies mu tu ye. Kita tak sihatlah wak, tu sebab tak terjawab komen dan entry pun, straight to the recipe je.
13. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Amboi Tun, siap ada panggilan manja lagi...ED hehehe...sabor je la! Ambil je dedication tu bawak balik...it's yours. ED memang buatkan untuk hang....jangan ler memalu yek.....
14. nhalilah>> Cubalah nanti ye...sedap insyaAllah. Most welcome and thank you for trying out the recipe ya....gembiranya mama...
15. jake>>
16. Roylazim>> Kita pun...kita suka asam asam peaches tu...campur pulak dengan manis manis pudding..esh...keliur la wei!
17. chepah chepah75@yahoo.com>> Yang susun cantik ni pun, idea Kak Liza...thanks to her!
18. maklang>> Kena make sure kalau dah siap, cepat-cpeat dihantar, takut lambat-lambat nanti, jadi hantaran kat perut sendiri je plak!
19. nic>> No sweet sweet so much aaaa.....
20. Haniss>> Sorry ler cik oi....semuanya ma dah hantar ke office abang sebenarnya!
21. Linda@anna kaori.cake@yahoo.com>> Kalau cukup bahan, kejap lagi pun leh buat...senang je...
22. cek de sam>> Thanks Cek De Sam...agak koreng sket kesihatan seminggu dua ni. Kepingin peach, kenalah ke kedai cari yang dalam tin ye...
23. Ezza>> Abis daaa.....
24. Daalia lea1207@yahoo.com>> Belum cobak belum tau dong.....
25. umi-kal>> According to yang merasa the pudding, dia bagi very positive comments, so should be sedap. Kita bagi the whole thing to hubby bawak ke office dia for their montly party.
26. ::mimi::>> Buat Mimi, jangan tak buat....
27. maAlif>> Waalaikumussalam makAlif. Why after all these while, barulah nak bertegur sapa ye...janganlah malu-malu...I'm really glad that my fotopage is of some help to you di perantauan sana....thank you so much for trusting in my page and for liking all my mak nenek stories...tak sangka ada juga yang really take their time to read ntah apa-apa yang ma tulis tu.... but it's good to know...at least I am not 'chatting' alone!
28. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Shhhhh...jangan cakap kuat-kuat, nanti sumer orang tahu....shhh....tak tahulah apa jadi ma punya doh tart tu...silap silap dia jadi batu dah kat dalam fridge tu...wakakakaka.....
29. rinnchan>> Bubuhlah nama apa pun, yang penting, rasanya sodap!
30. korok>> Mana tahu? Dah rasa ke? Ahakss....
31. Ana cake_lovers69@yahoo.com>> Ana tu bukannya tak rajin tapi busy memanjang dengan orders nya dengan kerja officenya...mama ni dok rumah je...
32. kak jie jie>> Hari tu kunci kejap sebab tak sempat dan tak larat jawab komen. Hehehe....
33. ++ FarEast ++>> Cantik gambar helang Far East
34. Ana>> Shhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....rahsia...wakakakakaka...
35. lindahpadlee>> Ooo pengawas nak datang, baru tahu takut eh! Sabor je la...
36. krafbonda krafbonda@yahoo.com.my>>
37. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Minta maaflah mamasya. Hari tu terpaksa tutup kejap sebab takut tak terjawab komen...ampun!
38. iu>> Sabar IU ye...sabar banyak banyak...
39. hanieliza>> Terima kasih kak sebab berkongsi resipi dan guide kita hari tu. Menurut feedback yang diterima, alhamdulillah puding tu habis dimakan...sedaplah tu...
40. littlenailofar>> Buat gula hangus ni memang a bit sensitive. You have to be extra careful. Tak apalah, kalau rajin, nanti cubalah lagi ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net