Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 27-Feb-2008 16:38 Email | Share | Bookmark
ASAM REBUS IKAN KEMBUNG

 


ASAM REBUS IKAN KEMBUNG
Sumber : Masz 73 dari MyResipi

Bahan-bahan ( 4 orang ) :

4 ekor ikan kembung

Bahan-bahan untuk ditumbuk * :

* 4 biji cili kering (potong dan direndam)
* 1/2 inci halia
* 2 ulas bawang putih
* 3 ulas bawang merah atau 1/2 biji bawang besar
1 keping asam keping/gelugur
garam
serbuk perasa
Air secukupnya
5 biji bendi
1 biji terung bulat (dipotong)
* sedikit belacan (jika mahu)

Cara-cara :

1. Tumbuk bahan-bahan bertanda * sehingga lumat (tumbuk pakai lesung batu lagi umpph.. dari blender)
2. Dalam periuk masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama-sama air dan didihkan
3. Setelah mendidih, masukkan ikan dan biarkan mendidih sebentar kemudian barulah dimasukkan terung, bendi, garam dan serbuk perasa.
4. Setelah itu barulah masukkan asam keping (jika masuk awal, sayur lambat lembut)
5. Apabila ikan sudah masak, sayur sudah lembut, rasa asam garam sudah cukup, tutup api dan hidangkan..

Nota :

1. Resipi asal menggunakan ikan pari, tapi mama gantikan dengan ikan kembung.
2. Mama tida memasukkan sayur bendi dan terung, tetapi mama masukkan celery.
3. Mama tidak menggunakan belacan.




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Aliza>> Indeed it is sebab tak payah tumis-tumis kan...
2. Ana>> Alah kalau dah tak de sayur, masuk celeri pun sedap...hentam ajelah labuuu!!! Lor Ana selsema ke? Shian dia.....get well soon ya...
3. masriyah>> Asam pedas ditumis, asam rebus, cebur je, lebih sihat...
4. zai Kulim zbintim@yahoo.com.my>> Aduhai, tak pedas ke nak slurppppppppppsssssssss gituuu...
5. anna>> Batang keladi tak pernah makan ler...ikan talang, tak leh makan Berat badan naik sebab Anna tu rajin bake and bake and bake...tak apalah...nak temankan Irdina jadi boolat kan....janji sihat...
6. fifi fad>> Kalau Fifi Fad masak, tentu lagi nyam nyam...
7. Eryne Jasmine>> What a coincidence kan...Cam sedap je dicampur nenas. Ma ni sebenarnya tak leh makan nenas. Tapi tak tahulah kot kalau campur dalam kuah, boleh kot...
8. Fatin>> Alahai shiannya Fatin. Tak apalah, sementara lom balik tu, masak je la apa yang boleh didapati kat sana. Nanti sok balik Malaysia, boleh pulun masak segala bagai ye. Jangan jadi macam ma...dah balik, dah malas gilosss!
9. Lyndz shazlyndz@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Very true...
10. Fatin>> Resipi kaya tu ada tapi lom buat lagi. Nanti kalau dah buat, ma tepek ye, tapi tak tahulah zaman bila agaknya....Eh buat apa nak gelak. Mama dulu pun macam Fatin. Satu benda tak tahu, perlahan-lahan belajar, lama-lama pandailah....insyaAllah....
11. kamalina>> Betul tu, demi kesihatan, telan je la...
12. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Amboi macam-macam stail orang masak asam rebuih ni na....
13. nhalilah>> Memang senang nak buat, semua main cebur je pas tu tunggu didih. Siap...
14. Mummy Arya Q @ Nunu>> Ma suka ikan tenggiri....
15. MaDiHa>> Sebenarnya lauk apa pun, kalau lawan dengan ikan masin memang sedap je. Tapi ni jam, tak leh dah nak makan ikan masin....tak berani...
16. ida isk merpati66@yahoo.com>> Betul tu geng!
17. Roylazim>> Making me wish ler plak....
18. baipower>> Ma tak berapa sihat la lately...tu yang tak larat je nak update...
19. mammahouse mammahouse@gmail.com>> Kalau letak daun kesum pun best kan....yum yum...
20. nora ariff>> Salam Nora ma sambut mesra. Terima kasihlah kerana sudi link mama ya....terharu gitu....
21. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Yup, not feeling too good lately...
22. leen>> Malas pun ya, tak sedap badan pun ye gak....
23. umi-kal>> Auntie, kita makan kat dalam dining hall yang bertutup ok, so kalau kita makan banyak pun, kita dua orang je yang tahu...orang lain tak yah tahu...ahakss...
24. mummy jam>> Yup..the smell of daun kesum memang wangi!
25. mrsjemain>> An dah sihat ke lom? Shian kat An...speedy recovery ya...
26.srsfeqah>> Memang sodap la tapi sey lagi suko kalau arwah nenek sey yang masak. Dio masak apo pun sodap. Sey masak tak sodap bonar.
27. ayunni koyla_ushqa@yahoo.com>> Krimwell tu macam majerin dan shortening juga bentuknya, berwarna putih dan boleh didapati di kedai-kedai yang menjual barangan baking.
28. Linad>> Alahai kesiannya dengan generasi sekarang punya budaya kerja ye...itu sebab mama tak mau kerja...wakakaka....inilah ayat orang pemalas!
29. Daalia lea1207@yahoo.com>> Ok what ikan kembung masak asam pedas ke asam rebus ke. Hentam je la....Goreng pun sodapppp....
30. Sabrina>> Tu la Sab, kalau dah tua cam mama ni, it's time to change the way you eat...tapi tu la, mama ni degil gak..masih lagi hentam segala bagai sesedap rasa je!
31. Erna>> Yummy yummy....miss you too my dear....
32. mummy ain>> Memang pun tak kan sama dengan mak atau nenek kita yang masak kan....nak kena cuba berulang kali kot baru ler dapat yang sipi sipi rasa diorang masak...
33. suriyati suriyati_abdhalim@yahoo.com>>
34. fatim cmancbb24@yahoo.com>>
35. kak jie jie>> Asam rebus ni kalau kena dengan geng geng seangkatan dengannya memang sedap!
36. boxhousestudio>> Ku tak berdaya nak bercelotehlah Tun. Kepala ku sakit menyebabkan otak ku seakan tidak boleh berfikir masa tu....Dikau merindui celoteh mak nenek ku? Ahakss... perasan sendirik!
37. zira>> Wah, bunga kantan pun best gak...
38. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Harap-harap menepati selera mamasya...
39. zmy zaiton_yatim@yahoo.com>> At times, kaler tu memainkan peranan gak..kalau tengok tak colorful, kenkadang selera kurang terbukak...hehehe...
40. IdaZ>> Cuba jangan tak cuba!
41. rinnchan>> Bukan busy tapi badan tak enak rasa...plus malas pun ye gak...
42. KakLeen / MamaLeen>> Memang betul tu, masakan yang sihat...chewah...ye ye je...
43. soulha,cairo>> Bukan diet, tak sihat dan malas pun ye, tu sebab tak update. Kaler tu pasal guna cili blend...
44. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Senang kalau the whole family suka lauk yang sama...masak satu je dah ok...
45. abah along>> Sabar bah, sabar...
46. amy>> Much better now. Resipi yang ma tepek tu resipi original dari tuanpunya. Tapi ma ikut sedap ma je sebenarnya nak cebur apa pun. Tomato ni kan sedap kalau dimasukkan dalam kuah yang asam asam gini.....so hentam ajelah...
47. zara bee_zara@yahoo.com.sg>> Ma suka makan bendi, kacang boncis dan carrot yang dicelur. Makan gitu je tak yah colet apa pun sedapnya! Hari tu masak asam rebus ni, serba kekurangan bahan sebenarnya. Tu yang ma cebur apa je yang ada dalam peti ais...
48. tarifah tarifah08@yahoo.com>> Betul tu!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net