By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 22-Feb-2008 02:22 Email | Share | Bookmark
ORANGE SPONGE CAKE

 
Today is 22nd February, 2008........HAPPY 71st BIRTHDAY ABAH. Moga abah dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik dan sentiasa di dalam peliharaan Allah sepanjang masa. Kami semua sayangkan abah........



Quote:
Note to Mak Chu :
I won! I won! I wished abah right on the dot! Tak kiralah Mak Chu wish direct kat abah or what, but that was way AFTER I wished abah! Ma menang yeay...mama menang!

Note to Mak :
Amponkan la kami ni mak....sebab memeningkan kepala mak...Kami dua ni memang kurang betul sket! Hahahaha.....jangan mak terpengaruh sudahlah ye!


Since I am in a hurry...as Mak Chu is already on her way here, I'll just go straight to the recipe to share today. Oppss, forgot to mention...I woke up early this morning just to ice this cake for my darling dad. Just ignore the messiness of the decoration. What's more important is the sentimental value that it carries with it....ahakss....terror tak mama cover line!!! Wakakaka... Can't show you the texture just yet as abah is still to cut the cake later this evening. Will paste the photo of the texture later ya....if I remember! Oopss for the second time...Thank you to Chef Norzailina for the recipe....



KEK SPAN OREN
Sumber : Chef Norzailina

Bahan-bahan :

6 Telur
175g Gula
1 sudu teh Quick 75/ovallete
225g Superfine floor - ayak
60g Mentega cair @ Minyak jagung
30 ml jus oren
1 sudu teh parutan kulit oren
20 ml air sejuk

Kaedah penyediaan :

1. Alas 2 tin bulat 20 cm dengan kertas kalis minyak.
2. Pukul telur, gula dan ovallete hingga pucat dan kembang.
3. Kaup balikkan tepung perlahan-lahan ke dalam adunan. Jangan dikacau kuat.
4. Masukkan jus oren, air dan kulit oren, gaul rata.
5. Tuangkan mentega cair atau minyak dan kacau sebati. Jika terlalu kuat memukulnya, kek akan menjadi keras kerana tiada gelembong udara.
6. Tuangkan ke dalam tin-tin tadi. Bakar pada suhu 180C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaannya menganjal bila ditekan. Keluarkan dari tin dan biar sejuk sebelum disapu dengan jem atau icing.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Makcu Dealova....>> Suka hati makchulah....asal mak chu bahagia!
2. ezura>> Selang sehari ye....happy belated birthday to your dad juga....
3. Ana>> Thanks Ana
4. Layman>> Terima kasih...
5. zuhri>> Thanks ya...
6. baipower>> Terima kasih Bai...jangan sedih-sedih ye ...
7. MaDiHa>>Terima kasih atas wish dan doa Madiha buat abah mama. Icing tu, mama main taram je...majerin + krimwell + vanila + icing sugar
8. anna>> Thanks Anna
9. pae fae_ez21@yahoo.com>> Terima kasih Pae.
10. Noor>> Terima kasih ye Kak Noor...
11. Yati yadami68@yahoo.com>> Terima kasih Yati. Amin to the duaas...
12. chepah chepah75@yahoo.com>> Terima kasih Chepah
13. sinnchan>> Terima kasih kak kerana sudi wish abah. Kita punya CCTV tu kita bagi cuti....hehehe...penat dah dia terkelip kelip!
14. mummy jam>> Thanks mummy.
15. diNo>> Waalaikumussalam Dino. Tak apa, Dino bukalah page mama satu satu ye. Take your time...hehehe...good luck!
16. Sabrina>> Thanks Sab. Yang paling best ialah mak, mama dan mak chu dapat sama-sama celebrate birthday abah kat Medan Ikan Bakar...yummy!
17. maklang>> Aduhai Mak Lang. Sebenarnya bunga tu, boleh dipanggil sebagai bunga terkucil! Kita guna nozzle Ateco 104
18. umi-kal>> Thank you for your wish and amin to your duaas for my dad....
19. soulha,cairo>> Jazakallah khairan. Ini bukan terpendam Soulha tapi bakat terendam...hehehe....
20. ct payong>> Terima kasih CT. Alahai kesiannya server kena panah petir pulak. I've learnt my lesson. Kalau petir je mesti cabut cable connection ke komputer, takut kaput!!
21. zanaz>> Alamak Zana oi...bunga tu sebenarnya tak jadi bunga yang sepatutnya la...wakaka...mama nak buat mende lain, tapi sebab 'terror' kan, bila dipancit keluar, dah jadi ropa lain! Hahahaha....pecah tembelang ku! Esh tak leh pinjam skill sebab ni skill songsang!
22. ct payong>> Thanks...
23. Lee Lin>> Kek oren abis dah! Cowey!
24. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Waalaikumussalam Tun. Terima kasih di atas ucapan buat abah mama ye...
25. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Ha ah, sokong web Malaysia..chewah!
26. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Terima kasih Miera
27. rozeela>> Terima kasih atas ucapan Rozeela buat abah mama ye...Mama kalau boleh memang nak buat sendiri kek, tapi tu la, tak reti buat kek cantik cantik....kadang-kadang, malu juga!
28. rinnchan>> Thanks for the wish ye. Alahai, sedihlah pulak mama baca cerita Rinn tu. Agaknya memang penat betul kot, tu sebab tak leh bangun. My dad pulak, memang jenis, pantang tahu kita buat kuih apa pun. Dia memang sentiasa excited nak rasa. Tu sebab, dia letih macam mana pun, dia akan bangun....
29. krafbonda krafbonda@yahoo.com.my>> Thanks
30. norz>> Eee jangan sis, kita tak terkenal mana pun. Unlike you, terkenal seantero donia dah...Terima kasih di atas doa dan ucapan untuk abah mama ye....And thanks again for sharing the recipe....
31. kak jie jie>> Thanks Kak Jie Jie for the wish. Actually bunga tu, kita nak buat tang lain, tapi jadi tang lain...hantam je laaaa labuuu.....
32. m:e:o:r:j:a:y meorjay65@yahoo.com>> Terima kasih Meorjay atas ucapan untuk abah mama...
33. cek de sam>> Thanks for the wish ye Cek De Sam...
34. Erna>> Thank you my darling for the wish. And thanks for backing me up...Tu mak chu dah memberi kemenangan percuma pada mama! Give me 5! Ahakssss....
35. kamalina>> Terima kasih Aimi for wishing my dad. Esh idak juga, selalu juga mama punya air tangan ni kantoi...tinggal tak tunjuk je...ahaksss.....
36. azura asri>> Amin....
37. masriyah>> Terima kasih Masriyah atas ucapan dan doa buat abah ma. Deco tu pun, tak cantik mana...last minute main taram je...
38. << jeff >>>> Aik...ada ke kek lengkuas? Kalau kek halia tu masih ada harapan lagi....ahaksss...
39. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Amin to your duaas...and thanks ya Korina...
40. mate>> Amin to your duaas. Same goes to your big sis. Wah..ada orang nak naik pelamin dah....moga selamat semuanya.. and thanks for the invitation ye mate...
41. VIP Doorgift>> Most welcome.
42. komuniti admin@komuniti.net.my>>
43. ida isk merpati66@yahoo.com>> Amin....Mana cunnya deco kita tu wak...bersepah bagai dah tu....
44. nic>> Terima kasih Nic. Hihihi...kena lesing eh...ala, suruh makan sekeping je, yang lain bagi kat jiran tetangga. That's what I asked my mom to do, only this time, cake tu tak dan gi kat jiran, tapi gi kat my brother's house sebab kebetulan dia balik kampung! Langkah kanan!
45. aishah75 manis_25@yahoo.com>> Terima kasih Aishah....semalam mengadap ye!
46. Ummi Syahir>> Pandai eh? Belum laaa....Thanks for the wish and duaas ya..amin....
47. KakLeen / MamaLeen>> Terima kasih di atas ucapan dan doa buat abah mama ye Leen. Waalaikumussalam.
48. wawa>> Thanks Wawa....abah kita sama bulan birthday ye...Moga abah-abah kita sihat selalu hendaknya...
49. mama @nis>> Amin. Terima kasih ya Gee...
50. Nur>> Amin amin ya rabbal alamin. Terima kasih ye Nur atas doa dan ucapan buat abah mama....gambar anak buah eh? Nanti mama cari ye....Ingat lagi Nur kat dia eh....
51. krafbonda krafbonda@yahoo.com.my>>
52. madulebah>> Terima kasih banyak-banyak.....
53. Daalia lea1207@yahoo.com>> Thanks Daalia. Ha ah, kami adik beradik ni, semangat juang begitu kuat...wakakaka...
54. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Terima kasih atas ucapan dan doa dari Mamasya buat abah ma...
55. Makcu>> YABEDABEDOOOO...I WIN I WIN.....Makcu dah surrender!!!
56. Fatin>>Terima kasih Fatin atas ucapan dan doa buat abah ma. Cute eh? Kalau dengar kami bertekak saper menang, mesti Fatin pening!
57. jacky>>
58. adzam rasdi>> Tak apa...singgahlah bila free ye....Nak tempah kek? Tapi kerjatangan mama tak cantik....
59. ezura>> Well mine..it's not keras tapi slightly dry. Next time round, you can just add either orange juice or maybe fresh milk. Sorry ye Ezura...
60. julie>> Thanks for the wish....
61. Lynn>> Thank you Lynn...please leave your link so that we can just pop in at your fotopage.
62. Zie>> Thanks for wishing my dad ya....
63. ::mimi::>> Thanks for the wish ya Mimi. Untuk kuih-kuih Melayu, you can also refer to Fotopage Kak Liza sebab Kak Liza lagi rajin memasak dan membuat kuih-kuih Melayu... InsyaAllah kalau rajin mencuba, lama-lama nanti, terror la.... Taklah rasa macam dok oversea sebab capable to cook Malaysian food kat situ...ye dak....
64. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Terima kasih Dyna....mm...dah buat ke belum pudding tu? Cam mana? OK?
65. nabialishad>> Terima kasih Intan di atas ucapan dan doa buat abah mama. Aci aje panggil abah ma abah...no hal punya..
66. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Alhamdulillah mak abah sihat, cuma kita dan Syahmi yang down je....
67. Roylazim>> Thanks sis for the wishes and duaas.....Amin...
68. Roylazim>> Ahakss....thanks sis...itu jer ler yang terhasil, dalam keadaan tergesa-gesa dan separuh sedar tu...
69. srsfeqah>> Thanks Feqah. Gambar slice tu dah tepek ye...sorry lambat!
70. mak teh makteh48@yahoo.com>> Terima kasih Mak Teh atas ucapan buat abah.
71. Linda@anna kaori.cake@yahoo.com>> Can't agree more!!!
72. ein>> Thank you so much Ein....
73. yati-m>> Kaler icing tu sebenarnya mama mix yellow + red sebab ma tak ada orange color...
74. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Kursus penamanya....tak sihat daa....
75. Mama Mya ~ Watie>> Thanks for the wish...
76. lindahpadlee>> Terima kasih Lindah.....amin to your duaas....
77. sofu>> Terima kasih Sofu atas ucapan tu....oh dah cuba buat ais cek mek molek tu eh....glad Safiyyah liked it...
78. fizah>> Thanks Fizah. Oh sempat aje nak snap texture kek tu. Tapi kesianlah Mak Chu sebab mama pinjam her slice to snap the photo...adalah 5 minit gak dia kena tunggu...wakakaka...
79. mrsjemain>> Thanks An...better late then never...chewah. Amin to your duaas...
80. Ana>> Ha ah la Ana, kurang sihat sket....
81. ummi zaim & madihah>> Hehehe...manalah mama punya komen leh cecah 100. Ni dah dapat 80 pun dah kira power la ni... Thank you for the wish ya Ummi...Amin
82. Linda+Ghaz the Man>> Esh, manalah selebritinya...biasa biasa je.... Ha ah, tiap kali nak tiba birthday family members, siaplah mama dengan mak chu berposak nak jadi the first to wish. Bukan dapat hadiah pun....hanya kepuasan kemenangan je... hehe..
83. a.r.i.e>> Terima kasih a.r.i.e. Senang senang nanti, singgah lagilah ye....
84. ngunclung>>
85. IdaZ>> Not bad....
86. mak teh>> Croissants recipe ada kat sini. Siap step by step lagi!
87. mak teh>> Wah rajinnya Mak Teh mencuba. Ala cantik tak cantik apa salahnya tunjuk. Cuci mata. Btw, Mak Teh ni tak ada fotopage atau blog ke? Sharelah link...boleh gak buat kunjungan balas....
88. mak teh>> Tahu.....tak pe!
89. zmy zaiton_yatim@yahoo.com>> Waalaikumussalam Zaiton. Ma kurang sihat sket lately...
90. dolly>> Waalaikumussalam. Not keeping well lately...
91. sofeanny>> Sama-sama....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net