Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 20-Feb-2008 12:12 Email | Share | Bookmark
RAINBOW MARBLE PUDDING (Blackmore)

 
Went for a walk with Kak Ana this morning. Had a lovely time, enjoying the freshness of the morning breeze and enjoying the company....just lovely.....



I think I am such a Mrs Softy! This morning, when I checked my page, and came across my daughter's comment....
Quote:
Asalmmualaikum!!!! Mama along dah habis kerja, so lve got nothing else to do, how are you?? l'm so hungry lah, rindu makanan mama, nanti homevisit along tetap jadi gemuk wakakaka... kk love you! Wed 20-Feb-2008 02:54
Posted by:Fatin

....tears started rolling down the cheeks! I miss you too darling...What a pleasant surprise, my daughter actually took some of her precious time to visit her mummy's page. I am so happy....But hey!!! Aren't you suppose to do the research for your assignment?! Gotcha!!!



For today's recipe, I'll paste this pudding recipe for those of you who are interested to try. It's lovely. Actually I came across this recipe a long time ago when I first got to know Forum Cari. That time I was still in Malawi. Didn't manage to try it out as I can't find the main ingredient i.e the agar-agar powder, until it was all forgotten. Then recently, I bumped into the same recipe at Ummi's Blog. I put a comment on that particular entry and her feedback was just so funny!


Quote:
MamaFaMi said...
Sebenarnya dah lama teringin nak try resipi ni, tapi till today, masih belum terlaksana... tiup sket semangat pudding tu kat mama... tiup sesikit je dah ler ye ummi...bukan apa, takut tempias.. ahaksss...gurau ja na!
February 5, 2008 12:02 AM

Ummi said...
Mama, ummi pun lama gak perap resepi tu..baru ni dpt buat..ok le ummi tiup semangat pudding tu...tp tkut jadi pudding hujan panas lak, pelangi x timbul..hehe..ala mama, buat lah, senang jek tu..
Fuuuuhhhhh, hai mambang rajin kau terbang lah ke rumah mamafami tu..bangunkan diaa..dari mimpi yang x sudah2 hahahaha...(*ampuun mama, gurau gak dgn mama..)
February 5, 2008 8:40 PM

MamaFaMi said...
Hishhhh berdiri bulu roma mama kena mandrem dengan ummi... gamaknya kenalah buat cepat.. kalau tak nanti mambang dok melekat tak mo balik balik... seram ler wei!
February 5, 2008 10:13 PM

Ummi said...
Hehe..xpa mama, mandrem masak2 ustaz kata boleh..kuang kuang kuang..Mama, mambang tu g campak kat lauk ek, jgn nnt ada org lain lak tersampuk..susah nk buang tu..hehe
February 5, 2008 10:45 PM

MamaFaMi said...
Hehehe....menjadi jampi serapah Ummi tu....dah buat dah pun! Ahaksss....Sodappppp
February 16, 2008 7:04 PM


Thanks to BLACKMORE and UMMI


RAINBOW MARBLE PUDDING
Source : Blackmore (Forum Cari). But I copied the halved recipe from Ummi's Blog and I improvised slightly.

Ingredients :

1 packet agar-agar powder (13 gm)
675 ml water
225 g sugar
65 g butter
4 medium eggs
1/2 can evaporated milk
1 tablespoon custard powder
1 teaspoon vanilla essence
food coloring : red, yellow and green

Method :

1. Boil agar-agar powder with water. Once boil, remove from heat.
2. Beat eggs with a whisk. Add milk and custard powder. Mix well and pour through a sieve into the agar-agar mixture. Stir.
3. Place the pot on the stove and let it boil again. Add in butter and vanilla essence. Stir.
4. Divide the mixture into 3 different small bowls. Add a color to each bowl.
5. Place the tray slanting (as per photo). Pour 5 tablespoons of yellow mixture into the tray, followed by green and then red or whichever you prefer. Repeat till all the mixture are used.
6. Place the tray flat on the surface and let it set in the fridge.
7. Once set, cut and serve.



Quote:
RAINBOW MARBLE PUDDING
Sumber : Blackmore (Forum Cari). Mama salin resipi yang telah dikurangkan kuantitinya dari Blog Ummi

Bahan-bahan :-

1 paket agar2 serbuk (13 gm)
675 ml air
225 gm gula pasir
65 gm butter
4 biji telor saiz sederhana
1/2 tin susu cair Carnation (*ummi guna Ideal Nestle)
1 sudu makan tepung kastad
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
pewarna merah dan kuning

Cara Memasak :-

Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan. Pukul telor sebentar dengan whisker, masukkan susu dan tepung kastad, kacau sebati. Tapis. Kemudian masukkan adunan yang ditapis tadi ke dalam agar2 dan kacau hingga rata. Masak semula hingga adunan mendidih, kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 mangkuk berasingan. Masukkan warna koko (bancuh bersama sedikit air) dalam salah 1 mangkuk dan kacau rata. Masukkan pewarna kuning dan merah berasingan dalam 2 lagi mangkuk.

Ambil loyang empat persegi ukuran 9 x 9 x 3 in. Sanggakan salah satu hujung loyang dengan buku atau lain2 alas, tuangkan satu senduk adunan merah, diikuti satu senduk adunan kuning dan satu senduk adunan coklat berselang seli. Buat hingga habis. Letakkan kembali loyang pada kedudukan asal dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila telah keras, potong dan hidangkan.





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Ana>> Aduhai penat gelak! Hanya kita dua orang je yang tahu kenapa ma ketawa kan? Sabor je la dak Ana buat lawak!
2. isa>> Mama dah daftar dah sat tadi...tq
3. reen>> Terima kasih Reen kerana sudi singgah di teratak usang mama ni..chewah....Mama dah jengok dah blog Reen. Cantik cantik handbags tu, but unfortunately, ma ni rimas sket kalau bawa handbag. Prefer berlenggang je kalau berjalan.
4. sofu>> Bagus ni, dah ada tukang jual....ahakss...tarak gaji aa...volunteer kan? wakakaka....
5. Lee Lin>> Nak tolong abiskan ke? Ahaks....Ma buat ni masa ada tetamu hari tu. Kalau tak ada tetamu, ma slow ler sket...
6. Roylazim>> Tu la tu, kita pun terkejut dan sebak juga baca her comment tadi. Makin pulak bila dia kata dia hungry. Budak tengah membesar sis...memang suka nak makan. Wah, nampaknya sis pun nak kena dimandremkan ke baru nak on project pudding. Nak yang lebih berkesan, mintak Ummi mandremkan.... ahakssss.... sabor je la...ampon ya Ummi!
7. ida isk merpati66@yahoo.com>> Cuba cari balik printout tu...takut dah tak nampak je tulisan dia tu... sebab dah berkurun kannnn....ahakss...
8. baipower>> Dak Bai ni..kalau dia buat, ntah apa pulak dia modify nanti. Sama-samalah kita nantikan...chewah...Untuk custard filling cream puff, cuba Bai check kat sini. Instant custard dalam resipi tu ialah tepung kastad ye...
9. Erna>> Hmm..according to plan, minggu ni tak gi melawat. Tapi tak tahulah kot boss tukar progrem. Nanti kena tanya balik petang hari Sabtu. Masih ada masa kalau takat nak buat cuppies je kan....Hamboi hamboi hamboi....mak tiri dah cekak pinggang berleterkan kita ngadap lappy...ahakss...tak pe, mak tiri cun!
10. kamalina>> Amik ler Aimi...senang tu senanglah juga...nanti buat tau. Hash brown tu, kalau ma rajin, ma buat lagi ok. Ma paling malas bila kena goreng tu...ahaksss....
11. sinnchan>> Hmmm...akak ni tak de fp eh? Kalau ada, baru boleh pm rasanya. Dak, akak bagi kita akak punya email, nanti I'll get back to you? Ke....akak pun berahsia gak? Ahaksss.... Tu la tu, reflexology tu, kalau kita buat, kita dok imagine macam kat dalam wrestling ring tuuuu...hehehe....Akak tanya tak, amende mendenya yang tak berapa betul dalam sistem akak tu?
12. cek de sam>> Tu la tu...takut tiupan tu terbeku di tengah jalan!
13. mummy jam>> Mummy nak kita tiup ke Ummi tiup? Ahaksss.....
14. jasmeen armadean@streamyx.com>> Ini sementara ada modal nak tepek ni. Sket hari lagi, habislah modal...mulalah mama nak senyap seribu bahasa! Hahaha...
15. jasmeen>> Kita tak lari dari terlupa...hehehe....
16. jasmeen>>
17. Kak Leen / MamaLeen>> Pandai Leen....memang cam tu ler mama kena ambil gambar...dahnya kita sensorang kat rumah.....
18. maklang>> Kita suka pudding ni. Sedap. Ala MakLang, mana specialistnya...nasib nasib je....
19. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Yang bulat tu, ma tak sengetkan mould tu. Ma just tuang yang kuning dulu, then tuang green in the middle, then the red in the middle. Let it set. Speaking of which, I still owe step by step cam mana buat kek belang...aduhai...bilalah nak buat lagi marble kek eh...
20. Nur>> Memang sedap Nur. Ahaks...nasib ma baik, alhamdulillah, tak tercurah kaler lebih...so sedang elok je la....
21. kak jie jie>> Silalah ambil kak, kita tepek pun supaya ramai dapat mencuba. Terima kasih kat Blackmore dan Ummi, merangkap amoi promoter...ahakss...
22. Noor>> Sib baik kita dah siap boh gambar step by step, senang sikit nak refer kan. Yang bulat tu, macam yang kita explain kat Dyna ya...(jawapan komen #19)
23. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Aduhai mak budak sorang ni....semua pun dia nak!!!!!
24. Sabrina>> Terima kasih Sab....alhamdulillah warna yang menarik dan rasa yang enak....cubalah..chewah....
25. rozzan>> Pakar marble memarble dah mari dah...hehehe...Slightly sweet tapi okaylah...
26. mama @nis>> Buat homework betul betul aa...nanti mama datang rumah marking paper! Wakakakaka...sabor je la...
27. << jeff >>>> You have such good imagination la bro!
28. Mak Teh>> Mak Teh bagi mama email Mak Teh and I'll get back to you ya....Puding raja tak tahulah Mak Teh...sorry...vocab kita masih kurang!!!
29. Mak Teh>> Private and confidential...ahaksss....ampon!!!
30. Linda Z>> Waalaikumussalam Linda. Nak besarkan gambar, upload gambar kat fp. Bila dah keluar gambar kecil tu, double click kat gambar tu, akan keluar gambar besar. Ambillah url nya dan tepekkan di mana gambar tu nak diletakkan. Highlight the URL dan click IMG di kotak editing.
31. Elizabeth>> Hi dearie! Uhuuhu...am i a sweetheart....how nice of you to say that! I think that the step by step photo will be of some help to those who are not so clear about my explaination in the Method. Glad it helps....you take care too ya...
32. mama NZ>> This time ma guna agar-agar serbuk Cap Bintang. Terima kasih kat hamba Allah yang telah sudi membeli dan mengeposkan agar-agar tu pada mama.
33. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Alahai terharunya mama. Sama-samalah kita berkongsi ilmu yang ada ye...InsyaAllah Korina akan jadi rajin juga...Jangan jadi 'rajin' macam mama sebab 'rajin' mama ni bermusim...hehehe....
34. Ezy>> Tak takut gomoksss ka nak makan the whole thing all by yourself!
35. zuhri>> Sama-sama Zuhri....
36. Daalia lea1207@yahoo.com>> Siaran ulangan!
37. atiechumel~mama umairah>> Try jangan tak try ok....
38. nic>> Amboi banyaknya nak masakkan cik abang tu...sket hari lagi, bulatlah kawan tu!
39. Ummi Syahir>> Ummi nak mama bacakan mandrem tu tak? Wakakakaka.....Good luck to you ya...
40. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Tu la tu, mana la mamanya tak leleh baca komen anaknya tu..kalau sekolah dekat, dah pi hantar dah! Ahahaha....
41. Eryne Jasmine>> Tunggu Eryne dah sihat betul, barulah buat. Barulah best nak buat dan best nak makan....
42. MaDiHa>> Betul tu, thanks to Blackmore for the lovely recipe!
43. zai>> Waa...canggih tu, puding hujan ribut! Mesti corak abstrak ni!
44. lindahpadlee>> Fatin will be 15 this March. Anak-anak mama ni, kalau tiba masa dia nak makan, memang seronok tengok. Tapi bila tiba angin tak mau makan, jenuh ler memujuk suruh makan!
45. lepod>>
46. Tina>> Waalaikumussalam Tina. Dah nak berkemas balik ke Tina? Tak apalah, nanti dah balik Malaysia, bolehlah on tenet balik dan buatlah lawatan dari fp ke fp...hehehe....
47. ayumi>>
48. Zura zura1827@yahoo.com>>
49. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Sendukkan adunan kuning ke dalam acuan, kemudian tuang adunan merah kat tengah tengah, then adunan hijau tengah tengah adunan merah. Amboiiii, nak suruh ajar baru nak sayang eh!
50. Misliha misscreativecakes@yahoo.com>> Mudah-mudahan...
51. sinnchan>> Aik...dia kata kepala akak paling banyak tak betul? Patut ler akak terasa rasa cam nak libassss je kaki tu eh...waakaka, sabor je la...Akak, kita dah email akak, tak balas pun?
52. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Mama tinggal di KL tapi mama tak jumpa agar-agar powder yang bertanda halal. Kawan mama ni memang nak bagi mama agar-agar tu. For your information, normally resipi yang di dalam Bahasa Malaysia adalah resepi yang diambil terus dari fp/blog empunya resipi. Untuk version yang dibuat sendiri oleh mama, it's in English.
53. srsfeqah>> Pelangi mama tak berapa terserlah sebab tak cukup 7 warna...hehehe...
54. Nona Yatie norhayati_30@yahoo.com>>
55. masriyah>> Rasa dia pun memang sedaplah masriyah...cubalah...
56. soulha,cairo>> Injin original tau, bukan enjin tiruan...wakakakaka...
57. mama NZ>> Mama pun kawan yang bagi. Memang tak pernah jumpa kat kedai area rumah mama...
58. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Mmm...tak pernah gak jumpa Red Man rasanya...or maybe mama yang terlepas pandang kot....
59. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Ada juga yang rindu pada mama punya CCTV tu ye! Hahaha....
60. ida, pahang ieder_immi@yahoo.com>> Kalau tak ngidam kuat tak apa, leh jamu mata je....
61. Mama Haris Hakimi@Along ayunie1402@yahoo.com>> Tak pe, nanti ma ajak makan kat kedai depan rumah! Hehehe....Order je apa masakan special nak makan!
62. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Kartun tu kat sini
63. Mamihurin farahbaini@gmail.com>>
64. reena>>
65. Ezza>> Manalah ada ramai peminat. Kenkawan yang selalu drop by je...Ezza kecek mama ke mama yang kecek Ezza sebab mama jarang memasak...hehehe...
66. Fleur De Lis Bags>>
67. Popeline>> I love to eat agar-agar as well. You can find agar-agar that side or do you use gelatine? Anyway, this pudding is very nice and it's worth trying ya...I know you are as adventurous as me!
68. cik enon>> Masing masing ada selera yang tersendiri....
69. Popeline>> I am sure you are as adventurous as me because I do visit your webpage. The only problem for me is just to understand it. I have one recipe of yours that I'd like to try. Hopefully I'll manage. I thank you from the bottom of my heart for taking time to visit my fotopage. Glad to have you here. Don't worry, I can understand you very well.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net