Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 18-Feb-2008 23:59 Email | Share | Bookmark
PAU (Kak Rusnah)

 
It's already past my bedtime, so I don't have much time to write anything tonight. I'll go straight to the recipe to share today. It's a PAU recipe from Kak Rusnah's Fotopage. According to her, the recipe came from Mrs. Cheah a representative of Amway products. I've tried this recipe when the kids were at home, to fulfill Syahmi's request but ended up, enjoyed by the whole family. Thank you Kak Rus and Mrs. Cheah for the nice recipe. And to all, here's the recipe if you care to try....


PAU
Source : Sis Rusnah's Fotopages

Ingredients :

500g pau flour
260 ml screwpine leaves juice or coconut water or just plain water
(I used plain water)
2 teaspoons intant dried yeast
50g vegetable shortening or cooking oil
(I used vegetable shortening)
100 g sugar

Filling :

Curry puff filling
Red bean filling

Method :

1. Sift flour into a mixing bowl. Add in yeast and sugar. On the mixer.
2. Pour lukewarm water a bit at a time until just mixed.
3. Add in the shortening and continue kneading till a soft and smooth dough is formed. Add more water if needed.
4. Make into small balls and leave to prove till double the size.
5. Flatten the doh and place the filling in the middle. Cover the filling with dough.
6. Place on a piece of paper and arrange them on the steamer. Let them prove till double the size.
7. Steam in the prepared steamer for 15 minutes on high heat. Once done, do not open the steamer's lid for at least 10 minutes.



Quote:
Mama cilok dari fotopage Kak Rus...halal ye kak....
PAU.....apa-apa inti pun boleh

Bahan-bahan :
500 gm tepung pau /tepung gandum (kak rus guna tepung pau Bluekey)
260 ml air kelapa / jus pandan / air (kak rus guna air kelapa)
2 sudu kecil yeast segera
50 gm shortening / minyak sayur /minyak masak (kak rus guna minyak masak Knife)
125 gm gula (kak rus guna 100 gm shj)

Cara membuatnya :

1. Didihkan air dalam kukusan
2. Adun semua bahan dgn mixer.Tutup dgn plastik mixer bowl berisi dough selama 30 minit.
3. Ketul-ketulkan adunan seberat 50 gm. Leperkan dan masukkan inti.
4. Lapikkan dgn kertas, kak rus guna paper cup utk buat biskut...leperkan paper cup tersebut.
5. Biar sekejap baru dikukus.
6. Bila masak lebih kurang 20 minit, tutupkan api dan biarkan kukusan.Jangan buka penutupnya dulu.
7. Selepas 5-10 minit baru boleh diangkat dan dihidangkan.Selamat Mencuba...



Quote:
Thanks Zanaz!
SEKURITI....apa komen anda?

Sejak kebelakangan ini, memang banyak kes jenayah yang berlaku. Untuk meningkatkan keselamatan di kedai ,kawan saya terpaksa mengambil seorang sekuriti guard yang sangat sangat gagah. Dia telah berjumpa dengan banyak ajen untuk mendapatkan sekuriti yang sangat-sangat gagah ini. Walaupun berjumpa dengan banyak ejen, tetepi kawan saya tidak puas hati. Akhirnya jumpalah agen yang boleh menyediakan sekuriti yang jenis itu. Menurut dia sekuriti yang paling gagah adalah dari afrika. Walaupun gajinya amat tinggi, itu tidak menjadi soalannya.

Sudah 3 bulan dia bekerja, Tetapi, masalahnya, bukan sahaja penjenayah takut nak masuk ke pejabat tetapi pelanggan pun takut nak masuk....apa masalahnya?? ?

di sini disertakan gambarnya Sekuritinya. ..komen anda ????

Sila tekan butang...




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. << jeff >>>> Tu dia eh, abis kluau sumer bahasa Melaka...wakakaka....
2. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Ini mesti belum pergi breakfast kan?
3. Layman>> Alah bisa tegal biasa Layman...procedure buat roti dan pau lebih kurang sama je....
4. MaDiHa>> Bagi yang dah expert, gitulah gayanya. Campak pun gebu. Bagi mama yang masih bertatih ni, ikut resipi pun kenkadang bantat! Dulu, masa arwah nanny hidup, mama ni ada gak hati nak salin resipi. Sekali tengok dia buat kuih jualan, dahlah campak-campak tu satu hal, pulak tu dalam kuantiti yang besar..mmm tak jadilah menyalin! Hahaha....
5. Ummi Syahir yatie@mccssb.po.my>> Cubalah ye nanti Ummi, senang dan sedap tau...
6. nic>> Cuba dan terus mencuba ok...Nic can do it! PASTI BOLEH! Chewah!
7. Lee Lin>> Oh yeah, you told me once...you're not mesra yis...hehehe...cuba cubalah mesrakan ye....
8. Sabrina>> Rata-rata orang kata pau Ipoh sedap. Ma tak pernah rasa lagi nih...curious juga!
9. Daalia>> Kat rumah kita pun, kalau pau inti kelapa, sorrylah...tak laku. Yang laris, pau kacang and second place pau inti kari. Yum yum....boboy kita suka makan la beb...Gegirl kita pulak suka roti...syiok oo kalau diorang balik!
10. nani>> Waalaikumussalam. Memang sedap pau ni. Thank you for liking my page ya. Rajin-rajinlah singgah...All the best in your business ya...
11. Rita & Kids nazarita@hotmail.com>> Ye ke Rita, kalau ma dok sana, leh hantar kuih kat cafe Rita ke? Chewah, mulalah nak berangan nih!
12. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Yis memang memainkan peranan tau. Mama simpan yis yang selebihnya, dalam botol plastik bersekali dengan benda penyerap kelembapan tu...apa tah orang panggil tu....
13. aida alisdaniaazhar@yahoo.com.my>> How I wish nak pi Langkawi tu.....leh beli corning ware kan kan kan....
14. martoza>> Tu la tu, lain orang lain seleranya....
15. Wilda caw582@yahoo.com>> Mama teringin nak buat pau yang macam pau frozen tu....saper ada resipi dia eh...share la....
16. sinnchan>> Hi kak, welcome to my house. Don't worry, rumah kita tak pasang guard yang itu, kita pasang CCTV terkelip kelip je...hehehe...kussssmangat akak eh. Ampun ler! Tapi kira, akak je la yang berani tekan ting tong tu...bersemangat waja betullah akak ni! Nantilah, lenkali kita pasang warning sign ~ AWAS, SAYA HENSEM ~ hahaha....Nanti akak pm (private message) kita eh...kita ni kan memang jenis berahsia..chewah....Btw, cam mana hari tu? Jadi tak buat bekam?
17. fizan yusop>> Aduhai dik oi, jangan guna hand mixer. Nanti kot berasap pulak mixer tu, tak jamin! Mama guna mixer yang besar sikit dari hand mixer tu...kalau nak uli dengan tangan, kena lama lah....
18. rinnchan>> Mengepau! Ate, kita tak dapat gi jenjalan macam awak, kita menguli la.....
19. ida isk merpati66@yahoo.com>> Hobi daaa....nak wat cam no!
20. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Fantastic four tu ialah Jenab, Joyah, Jiman dan Jimut...kenal ke? Pasal resipi tu, kita punya cara is the one in English. Yang in Bahasa Malaysia, kita copy and paste ya.....
21. NorAlHidayah>> Lapau pau, kenalah tapau, jangan biau je.....ahakss....sabau ler....
22. umi-kal>> Memang sedap auntie....nanti auntie up resipi yang auntie buat ye....kita gi cuci mata kat rumah auntie ok...or better still, nanti kita nak mimpi lagi gi rumah auntie, dapat rasa pau!
23. cek de sam>> Jom kita ramai-ramai mengepau! Hahaha...itu copyright Rinn tu! Hihihi....
24. anna>> Meh meh.....cakap bila nak datang, nanti ma gi beli kuih kat depan rumah mama ni....nak pau inti kacang merah eh....ok...HAH? Ape ke hal buat pau campur kertas??? Eeee ni yang buat pikir banyak kali nak beli pau ni! Really sorry about the cross stitch ye Anna and the others. Hubby dah sound dah, awat tak pos lagi, orang dah bayar...tu la mama ni...hampeh betul!
25. kak jie jie>> Kita tak pernah guna air kelapa lagi buat pau tapi kita rasa, mesti sedap tau kak. Sebab dulu kawan kita ada ajar, kalau buat kuih bom, guna air kelapa baru sedap....mmm nanti nak try gak la kot...maybe lagi lemak kan....
26. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Terima kasih kat akaklah sebab sudi berkongsi resipi...
27. fifi fad>> Tak apa la...adik beradik gak tu, kacang hijau dan kacang merah....
28. kamalina>> Nak pau inti kelapa, kena kecek kat Daalia. Kan dia kata dia buat pau inti kelapa. Ma memang tak buatlah pau inti kelapa. Amacam, hensem tak Pak Guard tu! Jauh mari ooo....
29. SaTnAv>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net