By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 17-Feb-2008 17:17 Email | Share | Bookmark
HERSHEY'S "PERFECTLY CHOCOLATE" Chocolate Cake & ICING

 
These past three days had been such a pleasant one for me. I must have been behaving pretty well to deserve these...ahaks...Hmm... I must bear in mind to always be nice so that I will always get all these pleasant things happening to me! The question now is...will I be able to be nice always?

Last Friday, 4 friends came over for lunch. Though hubby was not around, working, he gave his consent for me to invite my friends. We had such a swell good time! Enjoyed every minute of their company. Thanks guys for coming! It was fun and not to mention 'loud' to have you guys around! Sib baik tak roboh bumbung rumah ku ini.....wakakakakaka. Kepada yang tolong membasuh pinggan tu, jasa mu ku kenang! Jangan serik datang lagi walaupun teruk ku buli! Hahaha....

These were what I had manage to serve on that day....I just hope they really enjoyed the food and not just complimenting me just to please me sorry geng!!...ahaks...but I know their comments are sincere! Ahakss....

For lunch :


Our dessert :




And this morning, while watching TV, hubby said,"Come, lets give our kids a surprise visit". According to schedule, this week is not our visiting week. But since the boss had said that, I was ready in a jiffy!!! Scared he'd change his mind! I am so happy for this sudden programme but the not-so-nice part about this unplanned programme is that I am unable to prepare anything homemade for the children. Maybe next weekend, I will just prepare something on Saturday, just in case this sudden programme will re-occur! The kids were so surprised when I called them, on our way to see them. But we had such a lovely time together today. And on top of all, mama is such a good girl! She DIDN'T cry when saying goodbye!!! Good mama....



And recipe, or shall I say, recipes to share today will be these two lovely recipes....a cupcakes recipe from Hershey's Kitchen and an icing recipe from Chef Norzailina which I came across in Mr Mat Gebu's Blog. Thanks to all for making these cuppies possible!



HERSHEY'S "PERFECTLY CHOCOLATE" Chocolate Cake
Source : Hershey's Kitchen

Ingredients :

2 cups sugar
1 3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup cocoa powder
1 1/2 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 teaspoons vanilla extract
1 cup boiling water

Directions :

1. Heat oven to 350°F/180 C/Gas mark 4. Grease and flour two 9-inch round baking pans.
2. Stir together sugar, flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt in large bowl. Add eggs, milk, oil and vanilla; beat on medium speed of mixer 2 minutes. Stir in boiling water (batter will be thin). Pour batter into prepared pans.
3. Bake 30 to 35 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely.

VARIATIONS:

ONE-PAN CAKE
:
Grease and flour 13x9x2-inch baking pan. Heat oven to 350° F. Pour batter into prepared pan. Bake 35 to 40 minutes. Cool completely. Frost.

THREE LAYER CAKE :
Grease and flour three 8-inch round baking pans. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pans. Bake 30 to 35 minutes. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost.

BUNDT CAKE :
Grease and flour 12-cup Bundt pan. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pan. Bake 50 to 55 minutes. Cool 15 minutes; remove from pan to wire rack. Cool completely. Frost.

CUPCAKES :
Line muffin cups (2-1/2 inches in diameter) with paper bake cups. Heat oven to 350°F. Fill cups 2/3 full with batter. Bake 22 to 25 minutes. Cool completely. Frost. About 30 cupcakes.



Quote:
HERSHEY'S "PERFECTLY CHOCOLATE" Chocolate Cake
Sumber : Hershey's Kitchen

Bahan-bahan :

2 cawan gula
1-3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1-1/2 sudu kecil serbuk penaik
1-1/2 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak sayuran
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air mendidih

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikabonat dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan gula dan kacau sebati.
2. Masukkan telur, susu segar, minyak masak dan esen vanilla ke dalam bancuhan tepung tadi dan pukul selama 2 minit. (Mama tidak menggunakan mixer, jadi mama pukul lama sedikit).
3. Tuangkan air mendidih ke dalam adunan. Bancuhan akan menjadi agak cair.
4. Tuangkan ke dalam loyang cupcakes yang telah di alas dengan cawan kertas.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 350°F/180 C/Gas nombor 4 sehingga masak.

VARIASI :

SATU LOYANG
Bakar di dalam loyang 13x 9x2 inci yang telah digriskan terlebih dahulu, selama 35 hingga 40 minit.

KEK TIGA LAYER
Bakar di dalam 3 loyang bulat berukuran 8 inci yang telah digriskan terlebih dahulu, selama 30 hingga 35 minit.

KEK BUNDT
Bakar di dalam 12 loyang Bundt yang telah digriskan terlebih dahulu, selama 50 hingga 55 minit.

KEK CAWAN (CUPCAKES)
Tuangkan bancuhan 2/3 penuh, di dalam loyang muffin yang telah dialas dengan cawan kertas (2 1/2 inci)selama 22 hingga 25 minit. Akan menghasilkan lebih kurang 30 cupcakes.



....just ignore the untidiness of MamaFaMi's decoration ya...concentrate on the icing only...muahahahaha....

ICING
Source : Chef Norzailina

Ingredients :

125g krimwell
125g butter
100g condensed milk
40g icing sugar
1 teaspoon vanilla essence

Method :

Beat the above ingredients till white and fluffy. Ready to use.


Done by my friend specially for me!!!

Quote:
ICING
Sumber : Chef Norzailina

Bahan-bahan :

125g krimwell
125g mentega
100g susu pekat
40g gula icing
1 sudu kecil esen vanilla

Kaedah penyediaan :

Putar semua bahan-bahan di atas hingga gebu, kembang dan putih. Sedia digunakan.



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. anna>> Yeay yeay...Anna first! Tapi tu la, kalau kat page Edoras, leh dapat prezen kan...ahakss.....Kat rumah ma, kalau masak kurma ni, mesti sekali dengan sambal ikan bilis or something pedas. Kalau tak, kurang laju la...Sambal tumis tu, diorang dok cicah dengan roti wholemeal tu, walaupun roti tu actually berinti pedas dah....hehehe....
2. Fatin>> Ala biasalah Fatin, sedih nak tinggalkan anak-anak especially bila tengok lambaian tangan mereka...aduhai...tak leh cakap lelebih...ni dah nak leleh pulak dah ni.....aduhsssss.....
3. dolly>> Waalaikumussalam. Thanks for your kind words. Please sms me your address and let me know which paper cups you wanted. Will see what I can do.
4. kamalina>> Memang pun happening kalau jumpa group ni! Hehehe....Mungkin this week je yang kuat tak leleh, minggu selanjutnya tak jamin lagi! Alamak, jauhnya nak gi Temerloh nak tuition!
5. fazizaid>> Ahaks...rasanya kan sis, bukan tukar tau...tapi you je yang dok menghantar....kita menerimaaaa je!
6. Sabrina>> Cupcakes mama tu kan, masa diorang ada, ma makan cam tak sedap je...tapi lepas sehari, eh sedaplah pulak. Macam ngam je combination cake dan icing tu....ahakss...amponlah hai, macam masuk bakul angkat sendiri ler pulak haa....
7. Fatin>>
8. Wilda caw582@yahoo.com>> Mama ni orang lama, dah lama memasak. InsyaAllah kalau Wilda selalu masak, nanti mengancam ler ye...
9. isa>>
10. lee lin>> Eee jangan...cuppies mama ni for self consumption okaylah...kalau bukak kedai, mesti orang laluuuuu je buat tak pandang!
11. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Don't eat sweet sweet so much aa...no good ok...ahakss...
12. nic>> Nic kalau nak cuba resipi ni, kurangkan resipinya ye, sebab resipi ni ma buat, dapat 32 semuanya! Aik, cam mana roti boleh bantat? Tahu tak kat mana silapnya?
13. Ana>> Ahakss...semua tu nanti dalam entry yang akan datang ye cik....sabar menanti! Hihihi....
14. Zura zura1827@yahoo.com>> Nanti Zura buat, pas tu leh jatuh cinta dengan cuppies sendiri ye....ok eh icing mama eh...leh ler dapat agak-agak passing marks kan...hihii...
15. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Yang four friends tu...is THE FANTASTIC FOUR! Hahahaha.....
16. gshahmisteri azizi_misbah@yahoo.com>>
17. nabialishad>> Nanti bancuh sendiri, main ler sepuasnya icing tu ye....Sadin tu cicah dengan roti wholemeal tu pun sodap!
18. Daalia lea1207@yahoo.com>> Siapa yang datang? Biarlah rahsia! Wakakakaka! Cantik kan cuppies versi special dedication tu....
19. zanaz>> Senangnya korang ni...suka sadin. Cam ni mama nak stok banyak-banyak sadin. Siapa datang, ma masak sadin je! Ahakss.....
20. Haniss>> Alhamdulillah puas hati la kot diorang tu.....diorang tu semua cincai punya orang, so mama relaxlah sikit...
21. arina athirah>> Guna je butter semua sekali, tapi berminyak la sikit...kalau ada shortening, gantikan krimwell dengan shortening....wallahu'alam.
22. kuchai>> Lengoh dah mama tunggu depan pintu rumah, awatnya Kuchai tak tiba lagi! Icing pun dah cair, so mama makan kan aje! Lenkali la ek....ahaksss....
23. baipower>> Jenis je banyak, masaknya serba sikit je....mama ni kalau kantoi sikit kalau masak banyak-banyak, tak reti!
24. Ezza>> Sejuk menyegarkan! Ahaksss....
25. sofu>> Kalau Sofu dapat cc tu, apa yang lagi chantek...Sofu ke CC? Hehehehe....
26. ida isk merpati66@yahoo.com>> Tak pe, nanti kita gi kelas awak, kita register as Joyah binti Jebon ok ....mesti awak terima punyalah!
27. Yati yadami68@yahoo.com>> Rajin ma ni datang kalau ada yang nak makan la...tapi kalau tak de orang nak makan apa yang dimasak, mulalah M menebal!
28. Kak Leen mamaleen@yahoo.com>> Pabila angin rajinku bertiup....ahakss....
29. Rita & Kids nazarita@hotmail.com>> Gemoks tapi lawa, tak pe....pheewittt....
30. hellikonia>> Nak pekena nasi minyak? Anak mama kecik lagi...hehehehe....
31. Erna>> Mesti sedap agaknya roti wholemeal panas cicah sambal ikan bilis kan kan kan!
32. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Sabor Kak Rus, sabor...daku bukan penggoda!
33. masriyah>> Masing-masing ada selera tersendiri...ada yang berkenan sadin, ada yang berkenan sambal ikan bilis....
34. rozeela>> Alahai shiannya orang yang merantau ni...tak apalah, panjang umur bersua kembali, boleh lah masak macam-macam ye....
35. Marlin>> Silalah mencubanya nanti ye...
36. ReeWan Bridal Collection reewanbridal@yahoo.com.my>>
37. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Hidangan tak lari ke mana mamasya...ahakss.. Cuppies tu, according to mereka mereka yang telah merasainya, verdict sedap...mama ni biasalah, kalau benda manis ni, ma bake tapi tak ler berapa nak makan sangat
38. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Lorrr macamlah mama sorang je kawan Daalia dan mama sorang je ke yang buat cuppies? Hok alohhh.....suka main tembak tau!
39. nna nna7510@yahoo.com.my>> Waalaikumussalam Nna...Jangan segan bertanya kalau nak cepat pandai. Walaupun ma ni lom pandai, tapi ma jawablah apa yang ma tahu ye... Krimwell tu rupa dia macam shortening or margarine berwarna putih. Boleh didapati di kedai menjual bahan bahan baking...
40. mama NZ>> As per recipe 1 3/4 cawan tepung.
41. -=[Y.a.Y.a]=->> Thanks for the thoughts. Will think about it ya....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net