Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-Feb-2008 14:14 Email | Share | Bookmark
BREAD ROLLS (Jun)

 
 
 
To my dear beloved sister, Mak Chu....HAPPY BIRTHDAY dearest, with tons and tons of love....
p/s : I'll just leave out the number... though it's just a number ok....ahakss...




To my dearest beloved mom : Ok...Ayung surrender!!
MAK MENANG! ...tapi mak menang just 10 minit ok..I'll try again next year!!! Ahakss....

To Mrs Mazlan, you owe me a silver cup for my ke-kecundangan !!!!!

To my dear
Kak Liza and hubby...HAPPY 27th WEDDING ANNIVERSARY.....



Ahakss...it seems like today is a dedication day or what! Anyway, since I have a long list-to-do waiting for me, so I'll cut short my 'essay' for today....salah satu dari alasan bernas yang boleh diberi bila tiada idea ok...boleh dipraktikkan ni....rasanya logik yang boleh diterima semua....

Recipe to share today is another bread recipe that I came across at Madamme Jun's Blog. Made these when the kids were at home as Fatin loves the smell of freshly baked bread from the oven. Surprisingly, Syahmi enjoyed them as well, 2 at 1 go and at 1am in the morning!!! Yup you read right, these bread went into the oven at 12.45 midnight! Mama must be crazy....mmm...well, you can say that again! Thanks again Jun for discovering this recipe and sharing with us ya...go dig more recipes for me to try...ahakss......ikut sedap diaaaa je nak perintah orang....ahakss...ampon Jun!!!



BREAD ROLLS (Yummilicious)
Source : Madamme Jun's Blog

Ingredients :

500g bread flour
100g multipurpose flour
11g instant dried yeast
125g sugar
15g milk powder
3 egg yolks
250ml fresh milk ~ lukewarm
1/2 teaspoon salt
75g margarine

Filling :
Your choice ~ I used sardine

Method :

1. Place bread flour, multipurpose flour, yeast, sugar, milk powder, salt and egg yolks in the mixing bowl.
2. On the mixer and slowly pour in the fresh milk, a little at a time. Continue kneading till the flour is almost sticking to each other.
3. Add in margarine and continue kneading till a soft and smooth dough is formed. Add more water if needed.
4. Shape the dough into one big ball, place it in a floured bowl and cover the bowl with a clean plastic bag. Let it prove till double the size.
5. Punch down the dough and shape into small balls.
6. Flatten the dough and place the filling. Cover the filling with the dough. Arrange on a floured tray.
7. Cover the tray with a clean plastic bag and let the dough prove for about 20 minutes.
8. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 25- 30 minutes or till done.
9. Soon as the buns are out of the oven, brush with margarine to make the dough soft and shiny.



Quote:
Di salin terus dari Blog Madam Jun
ROTI

Bahan-bahan :

500gm tepung roti
100gm tepung gandum
11gm yis
125gm gula
15gm susu tepung
3 kuning telur
250ml susu segar
1/2 sudu teh garam
75gm majerin

Kaedah penyediaan :

Campurkan semua bahan kering, rata. masukkan garam. masukkan telur, susu n uli. masukkan majerin, uli lagi hingga licin. rehatkan selama 30-60min. bentuk ikut suka. rehatkan selama 1 jam, sapu kuning telur, bakar hingga masak.





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. ein>> Yup, we are not supposed to celebrate Valentines...And amin to your duaas for me...thank you dear! Wah, lajunya cuba resipi apam. Glad you liked it...how about Big Breakfast for Zahra?
2. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> 3 semuanya dan mama yang sulung. Second my brother. Thanks for the wishes on behalf of them. Hopefully Kak Liza bacalah ye...Tu la tu...kita tak leh dah buat projek masak memalam....sebab abang dah NASIHATKAN supaya cukup tidur...aiyooo...
3. nic>> Nic ni senasib dengan mama. Ma kalau buat kuih macam-macam, nanti mak sound...Kau ni asik buat kuih je, nanti abah kau makan banyak! Hok aloh...Tak apa, nanti Nic buat untuk cik abang ye. Roti yang sesuai untuk penghidap Diabetes tu, rasanya guna tepung wholemeal la kot. Ma memang ada intention nak cuba, cuma lom buat dan lom cari resipi lagi...hehehe....Kalau ada, sure dah tepek punya!
4. Zaiton zaiton_yatim@yahoo.com>> Salam perkenalan to you too sis. Tak apalah panggil kita apa pun, diorang lebih mesra panggil kita mama...Alhamdulillah I've made lots of friends joining this Fotopage world and hope to make more in future. I hope you like my humble page and will continue visiting me here. As long as I live, I will try to share as much as I can from all my trials and errors. I am still learning too. Wah bestnya, dah ada menu for weekend! Very organised mom eh...
5. Roylazim>> Yang berkilat tu, margarine la punya angkara...Yang gebu tu pulak, Miss Cornell kita punya penangan!
6. Nur>> Correction! Salute to my mixer!
7. zanaz>> Pinjam tangan mama ni, tak de maknanya! Kalau pinjam mixer tu, barulah ada pekdahnya! Ahaksss.....Ambil ler Zanaz...wah, berbau Mexican Bunlah dari dapur Zanaz ye...
8. ida isk merpati66@yahoo.com>> Alamakkk...awatnya pi pecah rahsia kat sini awal awal. Mintak-mintak Mak Chu tak bacalah your comment ni sampailah malam karang....aiyooo lupa pesan! This is a surprise for her!
9. baipower>> Hehehe...salah orang ler kalau nak tanya tips uli roti dengan tangan sebab mama tak pernah uli manually. Semuanya mixer yang buat! Ampon!
10. Layman>> Favourite colors ke?
11. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Thank you for all the wishes on behalf of them ya...Mama tak happy sangat makan roti tapi happy sesangat tengok anak-anak laju je makan roti. Ala, baking tengah malam tu perkara biasa....harap-harap neighbours tak kisah lah dengan bau bauan yang keluar dari dapur ni....
12. mummy jam>> Thank you mummy on behalf of Mak Chu...
13. Ana>> Tq Ana kerana wish Mak Chu. Ala, ma bagi mak chu hadiah flying kiss je la...
14. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Tq Ida. Roti eh, dah lama wassalamnya!
15. Rahsia kekayaan>>
16. puanRos puanros@gmail.com>> Collage photo tu mama buat guna Paint aje. Yang lain, tak reti...
17. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Tq on behalf. Jangkamasa doh naik sekali ganda tu depends pada suhu dalam dapur tu juga. Kalau panas, sekejap je naik dah. Agak-agak dalam sejam untuk proses naik yang pertama. Ala mamasya, agak-agak je la kalau saiznya tu dah sekali ganda. Mama buat roti pun, ikut suka hati ma je sebenarnya...ahakss.....kenkadang kalau tak sempat, ma biarkan je naik dan terus naik...sampai doh tu penat nak naik lagi...wakakakkaa....
18. nabialishad>> Baaaaanyak cantikkkk! Meh tolong uli!
19. nabialishad>> Eleh...nak jack mak mama ler tu...Alaaa... mak menang by 10 minutes je...tengok next year, ma rampas trophy balik tau!
20. MaDiHa>> Saya sokong!!! Ahakss....
21. cek de sam>> Belum up lagi ke bun manis tu? Ma check tak ada pun?
22. umi-kal>> Tq auntie for the wish, on behalf of Mak Chu. Auntie, kita stay up buat roti tu, Mak Chu tak dapat makan sebab dia tak de kat rumah ni. Yang kenyang, my two kids! Hehehe...
23. Sabrina>> Tq...Tq...Tq...ketiga-tiganya on behalf...Oooo korang suka eh mama kalah this time! Tak pe...next time mama rebut balik takhta! Bun tu memang lembut sampai ke sudah....
24. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Kak Rus silau ke? Nanti pakai spec hitam eh
25. zara bee_zara@yahoo.com.sg>> Tq. Nanti cuba ye....insyaAllah mudah je nak buat...kalau guna mixer la...ahakss....
26. zira>> InsyaAllah kalau selalu prektis, pandailah...
27. Prospek Team info@prospek.net>> Thanks for the info. Tapi still wondering, ada ke nak beli gambar-gambar mama where else they can just get it from the page?
28. Daalia lea1207@yahoo.com>> Cuppies dowan....blueberry cheese tarts ok...ahakss....Pandailah nak salahkan YM eh! Noti girl!
29. Noraini Zakaria ani_z@streamyx.com>> Thanks for coming.
30. anna>> Haiyaa why rehat from baking? Tak pe ler Anna slim bantai tidur pun ok lagi. Jangan ma yang tembam ni kalau bantai tidur je, harus boolat nanti!
31. mamazieza>> Aik....ni kira paksa ni....Paksaan suatu penyiksaan mama oi....hehehe....
32. Ezza>> Kek tu Chocolate Moist Cake yang dibalut dengan fondant.
33. << jeff >>>> Thanks bro...
34. ummi zaim & madihah marthiah74@yahoo.com>> Sabor sabor...jangan tensen ok. Nanti pelan pelan cuba buat eh. Hehehe...mama ni tak leh bukak kelas la...Kalau mama kata nak AJAR orang, nanti mesti tak jadi punya roti tu! Dolat!
35. Layman>> Sebenarnya mama tak sure apa motive iklan tu.....tapi kalau ianya menggambarkan sesuatu yang BURUK, then memanglah...yang buruk itu semuanya dari mama....
36. amm>>
37. yaa yaa_alan@yahoo.com>> Nanti Yaa Yaa cuba buat pulak ye...
38. isa>> Free image hosting di sini : http://storgambar.com Terima kasih Isa...
39. Eryne Jasmine>> Eryne...jangan tak tahu...semua kedai roti yang Eryne listkan tu kan, satu pun mama tak tahu! Wakakaka...teruk betul mama ni kan!
40. Haniss>> Vitamin R ni senang je sebenarnya tau...kena lawan je virus M tu! Semangat mau kuat beb....I am speaking for myself as well...hehehe....
41. kuzi kuzilati@hotmail.com>> Oo dah balik eh. Welcome home Dr Kuzi! Ma kat KL ler....
42. mrsjemain>> Oic...we don't celebrate V-Day that's why terconfuse....Thanks for the wishes on behalf of them...
43. fazizaid>> Thanks for your wish for my sis...on behalf...
44. rinnchan>> Tak buat sendiri sebab tak de saper nak datang ambil kat rumah ma ni. Ida is the nearest to my BIL's office. Bukan kek masam manis, but chocholate moist cake.
45. srsfeqah>> Terima kasih Feqah. Bab roti tu, credit goes to my Cornell mixer! Mama jadi mandor dia je! Ahakss...
46. zai Kulim zbintim@yahoo.com.my>> Ingattttt....pengantin baju merah mak ngah tuuuuu.....
47. kamalina>> Alahai, sedihnya pulak. Kamalina tak uli lama kot. Kalau uli manual kena paling kurang setengah jam. Itu sebabnya mama uli guna mixer. Tapi yang penting, Kamalina janganlah berputus asa. Mama dulu, first time buat, lagi pulak....tak leh bakar sebab memang langsung tak naik! Lagi haru kan!
48. kuchai>> Tak kuasa mama nak tunggu depan pintu, banyak kerja lain nak buat. Nanti dah sampai depan gate tu, Kuchai ting tong eh....baru ma bukak pintu...hehehe....
49. maklang_06@yahoo.com>> Minyak rambut cam Puteri. Cuba Maklang gi cari...tapi....sapu at your own risk aa....wakakakkaa....
50. ::mimi::>> Thanks for trying the recipes posted in my page ya. Glad you liked them. Smileys tu mama dapat dari sini
51. arina athirah>> Thanks Arina...
52. kamalina>> Mama ni rasa bersalah kalau orang buat tak jadi sebab kalau bahan terbuang, sayangnya...Mama tak guna breadmaker untuk uli roti tu, mama gunakan cake mixer tapi ma gunakan dough hooks,
53. cik cha>> Alhamdulillahhhh.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net