By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 12-Feb-2008 12:12 Email | Share | Bookmark
ENGLISH MUFFIN & HASH BROWN

English Muffins
Hash Brown
Mood :

TiMe really fLieS when you are hAppY and enjoying yourself. 10 wonderful days with the kids at home flew by just like that. It's like we just went to fetch them home and the next thing you know, it's time to send them back! Why can't time creep like a snail when we're in a happy mode and dash like speedy gonzales when we're unhappy?

I've done quite a few experiments in the kitchen when the kids were around. Will update on the newly tested recipes in my future entries. For today, I'll share with you something that I am proud to produce myself and much enjoyed by the kids and also Sara who only manage to tutor the kids just for a day. Do get well soon ya Sara dear. The first time I made this, it was in a small quantity. As usual, for trial purposes, I will halve or quarter the recipes. Incase it didn't turn out nice, than it won't be a waste. I made this Big Breakfast Set twice actually...

The first time the kids and Sara tasted this, their feedback was :

Sara : Nice aunty!
Syahmi : Maaa....this is not BIG breakfast...this is SMALL breakfast!
Fatin : Ma, for me, this is not SMALL breakfast either, this is TINY breakfast!

And just imagine, the amount that I gave them, was more than what's left for me and that small portion, I had to share it with Sara as she popped in just when we were about to have our breakfast. Hahaha...my kids can really eat nowadays and that makes me a very happy mom! This was what I had served them, which they called 'small' and 'tiny' breakfast....And actually they can even 'top up' their' sets with more muffins where else McD just serve one muffin per serving! That's the beauty of McMamaFaMi!



Last Sunday, to fulfill their request, I prepared the same menu except this time, I make sure that it's really big! Ok, here's the recipes that I've been wanting to share with all of you....



ENGLISH MUFFINS (slightly improvised by me)
Source : Mr Alex Goh...thank you so much..again and again and again!

Ingredients :

(A)
1 1/2 teaspoons instant yeast
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar
300 g bread flour
15 g milk powder

(B)
180 ml luke warm water

(C)
1/2 tablespoon butter

(D)
Some semolina for dusting

Method :

1. Place ingredients A in a mixing bowl. On the mixer.
2. Slowly pour in the luke warm water, a little at a time until the flour sort of stick together.
3. Add in butter and continue kneading until a soft and smooth dough is formed. Add more water if necessary.
4. Place the dough into a bowl and wrap the bowl with a clean plastic bag. Leave to prove till double the size.
5. Divide dough into 8 pieces and mould them into balls.
6. Coat them with semolina and arrange the dough onto a floured baking tray.
7. Leave to prove for 20 minutes and cook them on a non stick skillet over medium heat for about 7 minutes. Then turn them over and cook for another 6 minutes. Cool on wire rack. Serve.


Quote:
MUFFIN INGGERIS
Sumber : Mr Alex Goh

Bahan-bahan :

(A)
1 1/2 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
300 g tepung roti
15 g susu tepung

(B)
180 ml air suam

(C)
1/2 sudu besar mentega

(D)
Semolina untuk menyalut

Kaedah penyediaan :

1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk pengadun. Hidupkan mixer.
2. Tuangkan air ke dalam tepung, sedikit demi sedikit hingga tepung bersatu.
3. Masukkan mentega dan uli hingga lembut dan licin. Tambahkan sedikit air lagi jika dirasakan perlu.
4. Masukkan doh tadi di dalam mangkuk dan balutkan dengan beg plastik yang bersih. Biarkan doh naik sekali ganda.
5. Bahagikan doh kepada 8 dan bentukkan menjadi bebola kecil.
6. Salutkan dengan semolina dan susun di atas dulang yang telah ditaburkan sedikit tepung.
7. Biarkan naik selama 20 minit dan bakar di atas kuali kalis lekat dengan api sederhana selama 7 minit. Balikkan dan masak lagi selama 6 minit. Sejukkan di atas redai dan sedia dihidangkan




Thank you very much to Mr Alex Goh for the English Muffins recipe and Yani of MyResipi for the lovely Hash Brown recipe


HASH BROWN (my version)
Source : Yani of MyResipi

Ingredients :

4 potatoes
Salt to taste
Cooking oil

Method :

1. Clean the potato and remove the outer skin.
2. Cut 2 potatoes into small pieces and blend in a food processor.
3. Dice the other 2 potatoes into small cubes.
4. Add the cubed potatoes into the potato puree with a salt to taste.
5. Place the mixture in a bowl and cover with a piece of aluminium foil. Microwave for 2 minutes.
6. Leave to cool and shape. Refrigerate for at least 1/2 hour.
7. Fry till golden brown.



Quote:
Resipi ini disalin terus dari MyResipi! Halal ye Yani!

HASH POTATO

Bahan-bahan ( 2 orang )
:

2 biji ubi kentang
1/3 sudu kecil garam
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :

1. Bersih dan kupas kulit potato
2. Ambik sebiji potato. Cincang sampai halus.
3. Ambik sebiji lagi, cincang kasar.
4. Campurkan kedua-duanya ke dlm bowl. Masukkan garam dan gaul rata.
5. Bahagikan kentang kepada 4-5. Wrapping dgn plastik wrap. Microwave kan selama 2-3 minit dgn 600W
6. Selepas tu biarkan sejuk sekejap. Agak-agak dah tak panas utk kita buat bentuknya. Ambik sebiji potato tadi. Latakkan ke atas plastik wrap. 7. Tekan-tekan bagi leper. Simpan dalam peti ais untuk setengah jam.
8. Panaskan minyak. Bolehlah goreng sehingga perang.

NOTE:
Sape ada food processor boleh guna fp.. sebiji kentang mix sampai hancur. Kemudian masukkan satu lagi kentang. Mix sekejap,kasar-kasar





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Ezza>> Hihihi...silap rumah Ezza ni...rumah ni tak ada menganjurkan sebarang pertandingan sebab penganjurnya pemalas! Hahaha.....
2. mummy jam>> Now that you've known, bolehlah try ye mummy. Kita pun surprise juga bila tengok resipi ni...ye ke tidak ni. Bila cuba...memang sedap. Infact, Sara kata, nicer than McD...aiyoo ampon McD.
3. hanieliza>> Akak test dulu makan kat McD. Beli Big Breakfast Set dia. Pas tu baru akak cuba yang ini...At least sebagai guide line...
4. nabialishad>> Tu la ko Intan...keroje keroje keroje...malaslah mama nak kacau! Tensen gak tak leh nak menayang! Wakakaka.... Hmm minyak itam eh? Ma syorkan minyak hitam cap kembar 4. Memang berkesan! Ahakss....
5. Ana>> Kedai dah tutup ler...dia bukak bila FaMi balik jek...hehehe...Mu jangan Ana...sebut sebut gitu kang, kot hujan dalam rumah ni kang!
6. Daalia lea1207@yahoo.com>> True...provided the one baking tu rajin la..kalau malas, mana nak datang homebaked nya...hehehe....Alhamdulillah they really enjoyed the breakfast.
7. Sahar+Zar=Wani&Mimi>> Cubalah ye Zar, insyaAllah senang je....dan sedap
8. dolly>> Here comes Mrs Sausage Rolls! Hahaa...miss you too dearie...hope you and the kids are well....
9. fizan yusop>> Nak bagi lagi umph! Ahaksss....
10. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Cubalah Tun. Mana tahu kot boleh impress budak budak tu. Don't see mama no eye! Hahaha....Anak-anak kita tak de cicah apa pun. Makan gitu je. Mu cicahlah dengan apa yang McD bagi. Selalunya jem. Line bakaran di muffin tu sebab kita guna grill pan tu. Kalau tak de aluminium foil, plastic wrap pun okay. Infact dalam resipi Yani, dia suruh wrap the blended potato dalam tu baru microwave. Kita tak syok pulak...kita boh dalam mangkuk kaca so that tak payah worry about chemical. All the best....Go Tun Gooooo...caiyokkk!
11. ida isk merpati66@yahoo.com>> Tak pe geng...gi je McD, no hal...zappp je siap!
12. Aliza>> Berjuta tu idaklah Aliza oi....harus tutup McD nanti! Ahakss...
13. yati-m>> Hotline tarak la...kita punya restoren ni exclusive untuk member sepanjang hayat je....ahaksss....sabor je la!
14. Muna>> Must bear in mindlah macam ni....kalau nak rasmikan RESTAURANT, kena panggil Muna potong reben! Hehehe..... Mama ni trying to be fair. Tak mo ler kawan lagi satu tu kecik hati! Tu pun, sib baik, ma tak begitu familiar dengan slogan Burger King dan A&W dan yang sewaktu dengannya...kalau tak, mau panjang berjela gambar tu ma kerjakan!
15. apple>> Ehh jangannn! Nanti kena saman wei! Ma 'pinjam' je logo tu....
16. Layman>> We have our own ways to deal with that problem you know Moral of the story : Jangan pinjam kamera mama-mama fp sebab mesti ada bau kari ler, bawang le, belacan ler....ahakssss
17. nic>> Haa nanti cik abang balik lagi sekali ni, bolehlah buatkan dia...buat Big Breakfast in bed sekali....pas tu siap boh sekuntum ros sekali..chewah, romantik wa cakap lu....ahakss...Baguslah tu, kalau ada niat nak masakkan macam-macam untuk hubby bila dah tinggal sama nanti. Banyak pahala tau...hubby pun tentunya tambah sayang...
18. seha easy2ct2000@yahoo.com>> Most welcome. Hihihi...mama tak reti ajor orang memasak wei...Ma pun belajar ikut resipi je...
19. fifi fad>> Fifi Fad...malam ni mimpi mama buka restaurant la pulak eh....yang cookies hari tu, ma belum on projek...hehehe....
20. Sabrina>> Ha ah Sab, iyeeee....ma buat sendiri semuanya except sosej tu beli la kan, then goreng sendiri. Hash brown dan English muffins tu tak susah mana pun buatnya. Sedap pun sedap sebab kita tak de mix dengan tepung or whatsoever other things yang diorang add. Ma boh kentang sepenuhnya. Tentulah sedap! Kalau tak caya, nanti Sab cuba
21. anna>> Mama kalau cik abang sengih je bila dapat makan, mesti mama suka sangat. Order dari mama? Hihihi, jawabnya, by the time dapat the food, perut yang lapar dah jadi kebulor!
22. anis>> Alhamdulillah, at least fp mama ni ada juga jasanya sedikit sebanyak ye....syukur...
23. Acik badariah@bungalawang.com>> Acik, bukan takat tak de delivery services, kaunter services pun tak de...hehehehe.....
24. mummy hamim2>> Waalaikumussalam. Waras aja...Ko ni, tak habis habis ngalau lemak ler...mama yang penat tau. Dah cantiklah tu, tak yah halau lagi. Simpan sket untuk stok panaskan badan! Nanti PIL datang tengok menantunya kurus kering, dia ingat anak dia tak bagi ko cukup makan! Sabor je la! English Muffin ni rasanya more to bread. Sedap...cubalah. Menguli roti pun salah satu cara menghalau lemak ye....ahaksss....
25. Noor>> Ha ah, mama punya homemade set tapi cilok sesikit logo McD. Ambil berkat...ahaksss.....
26. fidah>> Homemade tu yang ada sentimental value...chewah..itu cakap orang tengah rajin, kalau tengah malas.....telepon jek!
27. maklang>> Ahakss...sorry to disappoint you Mak Lang...it's only my menu...
28. << jeff >>>> Bro bior betul....keras ke garing? Hehehe....
29. Mr. Bye>> Bukan tak habeh...tak cukup adalah....
30. Zaiful>>
31. soulha, cairo>> Aiyooo itu macam ka...mau makan free ka? Ini macam, lom start bisnes dah bankrap dulu....hehehehe....acah je...
32. Wilda caw582@yahoo.com>> Kreatif dalam bab bab mencilok...
33. MaDiHa>> Kali ni memang nak mengaku, tanpa segan silu...memang sedap...hehehe....
34. Roylazim>> Nak salute, so I pun kena diri tegak ke?
35. amm>>
36. ajzie>>
37. zanaz>> Nanti hang buat na....bawak gi picnic!
38. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Hihi...cam mana nak tak laku sebab ma tak bukak McMamaFaMi lagi...hehehehe....
39. pucukpaku>> Ha ah...sedap!
40. Lee Lin>> Pepandai je bagi nama eh!
41. kc>> Hah...baru ler nampak bayang mak budak cute dua orang ni! Long time no see you here la Kak Chik. Wah, every morning nak buat, nanti bolehlah sesaper nak makan Big Breakfast, gi restoren Kak Chik eh....hehehe....
42. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Jangan tak tahu...masa buat English muffin tu, yo yo o je mama gi panaskan oven. Sekali tu check buku, nak tengok berapa lama nak bakar...baru perasan dia suruh masak atas kuali je. Ingatkan kot salah print ke (chewah, memandai lak mama ek?!), gi check resipi lain, memang betul pun, masak atas kuali tanpa minyak...wakakaka...Hash brown tu memang senang nak buat rupanya. Lagi sedap kalau buat sendiri sebab kita gunakan kentang semata...
43. cik cha>> Kussssmangat...terkejut mama. Ingatkan apa la yang mama dah buat salah sampai cik cha benci kat mama!
44. kak jie jie>> Uhuk uhuk...terharunya...ada gak yang nak sayang kat mama ni....Aiyoo kak, kalau berderet 8 nak gi McD tu, kalau shakali shakali ok la kak....selalu, harus gak kopak eh? Alangkan kita ni pun, kalau budak dua orang tu balik...ayo yo yo....
45. Erna>> Waalaikumussalam...amboi berhemah sungguh budak ni hari ni...Adei...rumah kita tak leh ketuk pintu terus, kena tekan bell dulu...tingggg tongggg ! Soli aa....kedai talak bukak!
46. umi-kal>> Eee seronoknya.....kotlah impian jadi kenyataan kan auntie!
47. Lin lin_korina6078@yahoo.com.sg>> Terima kasih Lin. Mama happy nak kongsi ilmu yang sedikit yang ada pada mama ni...harap dapat dimanafaatkan bersama....
48. muni>> Waalaikumussalam. Hi sis!!! Long time no see! Sis busy ye? Anyway, hope all are well. Hehehe...Ma Cinder and Ma Iron tu sentiasa ada ler....tak show off je dah...orang pun dah penat dengor agaknya!
49. mamazieza>> Mau ngoder ya masa FaMi ada di rumah ya...itupun kiranya ada permintaan dari budak dua itukkk....
50. KakLeen / MamaLeen mamaleen@yahoo.com>> Leen, jangan asyik berangan je, nanti tumbuh jerawat...ahakss...gurau, jangan mare, ya ampon! Terima kasih Lin di atas award tu, mama tepek sekali dalam entry yang lepas ye...
51. fliffy cbk7700@yahoo.com>> Waalaikumussalam Fliffy. Thanks so much for your kind words....sedap kan makan roti cicah sadin...esh...bikin teringin je la!
52. rinnchan>> Hihii...jangan Rinn...kalau mama bukak McMamaFaMi...nak tukar kaler lain la...biru dan kuning ke...ahakss....
53. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Bukan rajin sis, tahap curiosity terlalu tinggi! Hehehe...
54. Fatin>> Fooohhhh fooohhhh......dah, ma dah jampi dah...besok Fatin rajin ok....ahaksss.....kalau tak rajin gak, maknanya ma punya jampi tu beku sebelum sampai kat Fatin...
55. ed>> Are you sure? Ahakss...Ha ah, memang sedap pun....
56. mso & farah y>> Mmmm good sign nih!
57. ha/chendana>> Cawangan dalam mimpi.....ahakss....
58. ummiaiman lizahzakaria@yahoo.com.my>> Nanti ummi cuba ye, tentu anak-anak suka! Kalau anak-anak ummi suka, mama pun tumpang suka jugak!
59. Harni Safarina>> Buat jangan tak buat wei! Nanti hantar report aa...
60. Ezza>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net