By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 5-Feb-2008 15:32 Email | Share | Bookmark
NASI IMPIT GORENG CINA

 
 
First and foremost....I'd like to take this opportunity to wish my dearest mom, a HAPPY 69TH BIRTHDAY. This card says it all....



Quote:
Note to Mak Chu.....

TAK KIRA!!! MAMA MENANG! MA WISH MAK DULU!!!
Mak Chu wish 20 minit sebelum Maghrib, so tak valid. A new day is only after Maghrib! Yeay yeay...mama menang... this trophy is mine!!! All MINE!!!

To MAK....



My kids are at home from last Friday. They'll be at home till this Sunday, for Chinese New Year holidays and also for their monthly home visit. So I will have my complete family for this one week and I am so happy. Had been pretty busy these couple of days and that explains the silence in my fotopage. Infact, we went back to Melaka last Saturday night to visit my parents and atuk and nenek were just so happy to see the grandchildren. Our schedule in Melaka were pretty full. On Monday morning, we headed for the Income Tax office to settle our account. Then off to do the kids' shopping. When I said kids shopping...THAT will be a scary one compared to mom's shopping! Infact, if you asked me to put that in a graph from the least to the most, then it'll start with mom, dad, kids! Anak-anak memang sentiasa mengungguli carta, without fail!

We went to Jaya Jusco, Tesco and finally Mahkota Parade. Had our big lunch cum tea cum dinner at Mahkota Parade Nandos. Me and hubby were just so happy to see how the kids enjoyed their food. Infact the kids ate two meals each! Big appetite huh! I just had my favourte Strips and Rice (Hot)....Burp...alhamdulillah.....From there, we headed to MPH Bookstore. I just can't resist bookshops. Eventhough I don't have any intention to buy, I must just go and have a peak in there! But this time, it's not just a peak as I ended up spending a hundred something to buy Fatin's and Syahmi's story books. But as long as it's for books, I don't really mind....

Hubby didn't follow us into the bookshop but he went to do the reflexology treatment, just opposite the bookstore. When I'm done in the bookstore, he asked me to do the reflexology treatment as well, which I gladly did. Oh gosh, it was painfull I tell you. But the kids just enjoyed looking at the dad's and mom's reaction and face expressions towards the treatment. I tell you, at times, I was imagining myself being on the wresting ring, you know, the way they bang their hands on the ring floor trying to cope with the pain when being wrestled by their opponent! Hahahaha....They said, we both looked funny! Yeah right, wait till you people experienced it yourself! God knows how you'll react! While massaging me, the lady suggested me to do the bekam treatment again. I was doubtful actually but hubby gave me green lights which makes my decision much easier. This time I did 12 cups, witnessed by Fatin! Hopefully this treatment will cure 'whatever' is going to happen to my 'whatever'. Amin......

Oopss enough of the Mak Nenek story, let me just update with the recipe for today. And oh, I will update on the dedication and also the awards in a separate entry ya. Thanks guys and gals for all the dedication and awards...May Allah bless you all...

Recipe to share will be from Ida Bakery's Fotopage. Had been wanting to try out this recipe ever since she first pasted it in her page and that was last 23rd July, 2007! See how long I have to wait for my Miss Rajin to come! Here's the recipe if you care to try and thank you Ida, thank you so much for sharing this recipe with us.....



NASI IMPIT GORENG CINA
Source : Ida

Ingredients :

Nasi Impit - cut into small cubes
vegetables ~ of your liking
squid/prawns or whatever you have in your freezer
chillie paste
garlic ~ minced
salt
Knorr chicken granules
1 tablespoon tomato ketchup
1 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon sweet soya sauce
1 egg
cooking oil
water

Method :

1. Heat oil and add in the garlic. Saute till fragrant.
2. Add in chillie paste and stir well.
3. Add in tomato ketchup, oyster sauce, sweet soya sauce, chicken granules and salt.
4. Add a bit of water so that it won't be that dry.
5. Add in squid, prawns, chicken or whatever you wish and cook till the gravy thickens.
6. Crack an egg into the gravy and stir.
7. Add in nasi impit and lastly the vegetables.
8. Serve warm.



Quote:
NASI IMPIT GORENG CINA
Sumber : Ida

Bahan-bahannya :

nasi impit - diptong dadu
sayur - ikut suka apa2 jenis pun ok
sotong or udang or apa2 yang ada lee
cili
bawang putih - tumbuk hancur
garam + serbuk ayam knor
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 biji telur ayam
minyak untuk menumis
sedikit air untuk kuah jgn jadi pekat sangat

caranya :

panaskan minyak - tumis bawang putih hingga naik bau dan
baru masukan cili giling - goreng hingga masak...
masukkan sos tomato, sos tiram.,kicap manis, serbuk perasa/ayam
tambah air supaya berkuah sikit - pecahkkan telur dan masukkan
sotong , kacau hingga kuah pekat , masukkan nasi impit dan akhir
baru sayur - goreng sekejap agar sayur jgn layu sangat ...
hidangkan masa panas2

note : kita guna sotong dlm tin ajee so tu yang nampak sotong itam ajee janji sotong ya




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. ida isk merpati66@yahoo.com>> Geng, you belum tengok betapa tebalnya print outs I. Dan out of that, rasanya lom sampai 1/8 yang I dah try. Hehehe...tapi resipi yang ini, walau bulan jadi dua tiga empat ke, I mesti nak try sebab I memang nak rasa! Kita tengah kemaruk nasi impit la...tak tahu apesal. Sejak pekena satay hari tu! Aiyoo, ntah apa dah kena baca ni! Hahahaha....Mu buat apa kat PD eh?
2. cek de sam>> Terima kasih ye Cek De Sam. Nanti mama sampaikan...
3. Daalia lea1207@yahoo.com>> Tu dia eh, panjangnya teks ucapan YB Daalia! Hehehehe.... Ma tak dan habaq kat fp pun nak balik kampung sebab masa tu dah start sibuk dengan budak-budak ni ha...Kita memang suka buat reflexology tu...rasa lega sket. Yang berbekam tu, to tell you the truth, kalau hubby tak usha kita buat, kita pun cam tak nak buat. But then it's for my own good...Bekam tu tak sakit la, cuma kita ngeri je...hehehehe...Thanks for wishing my mom ye...nanti kita sampaikan. Yes, Mak chu is my youngest sister, third out of 3 siblings. Memang selalu berebut dengan dia. Imagine, dulu masa kat Malawi, perbezaan waktu 6 jam tu pun, I still took up the challenge to be the first to wish our parents in whatever occassion! And normally I won! Tu yang mak chu bengkek je! Sometimes, or shall I say, most of the time, my mom sampai pening sebab kita dua orang ni tak mau beralah. Nak menang je! Mak selalu kata, hah dua dua menang, pergilah ambil cup cup (referring to trophies) mak yang bersusun dalam lemari tu! Wakakaka...barulah senyap! Bestnya gi alumni. Me and hubby, tak ada pun any information on our Sek Men Teknik Melaka punya alumni...went once, masa penubuhan, then senyap gitu....kalau ada, syok gak dapat jumpa geng geng lama....But you don't renyah renyah aa....bagi stiches baik betul tau...
4. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Terima kasih mamasya atas ucapan birthday dan doa buat mak mama dan juga terima kasih juga atas award yang telah diberikan...terharu mama....Ha ah, mama dengan mak chu memang tak mau kalah. Dua dua nak menang...abih cam no tu? Hahaha....Gaya All mine tu...rasanya mama lagi cute kot....
5. soulha,cairo>> Terima kasih Soulha di atas ucapan dan doa buat mak mama. Tentu mak gembira tahun ni dia dapat lebih birthday wishes....Sedap nasi impit resipi Ida ni..tapi kalau mama letak seafood fresh, laaagi best!
6. rani>> Badan rasa ringan sket la, tapi since badan mama ni banyak angin, masih kena makan ubat herba dia la...Masa berbekam tu, memang banyak darah yang keluar especially kat tempat yang ada masaalah. One of the reason to bekam, nak mengeluarkan darah pekat supaya perjalanan darah menjadi lancar dan tidak tersumbat. Berbekam ni sunnah Nabi. Tak sakitlah Rani, cuma mama ngeri je yang lebihnya....cubalah....
7. Hajar>> Thanks for the wish. Sebenarnya mama pun suka nasi impit dimakan gitu aje tapi sebab curious, cuba gak masak resipi Ida ni...
8. azura asri>> Birthday mak mama sebenarnya. And thanks fro the wish ya....
9. zakiah z>> Alahai, sorrylah Zakiah. Tak tahulah kenapa. Kalau mama, selalunya kalau mama taip komen panjang, lepas taip, mama copy (ctrl C) dulu, then mama post. Kalau tak lepas, mama bukak semula ruang komen then mama paste (ctrl V) aje. Kurang sket tension. Thanks for the wish ya....
10. ed>> Itulah, Ida ni creative, macam-macam diciptanya...mama ngikut je...
11. Lyndz shazlyndz@yahoo.com>> Thanks for my mom's birthday wishes ya. Amin. Nanti cubalah nasi impit goreng ni...
12. Edoras>> Sama-samalah kita nantikan, siapa pula akan menciptanya Edoras kot?
13. shiq shiq77@yahoo.com>> Bukan mama yang bagus Shiq, tapi Ida tu. Mama ni bagus bab copycat je!
14. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Tq Mama Ca for the wishes and duaas. Amin. Awatnya dapoq tak berasap-asap? Nanti dapoq mogok baru tau!
15. Anis Ahmad>>
16. nic>> Thanks for the wishes and duaas for my mom. Amin. Best oo reflexology ni. Bila buat tu, kita boleh tahu kat mana bahagian badan kita yang bermasaalah dan harap-harap dapat mencegah sebelum melarat. Wah..dah buat listing menu untuk cik abang ke? Awat Nic tak pindah ikut hubby? I thought last time, that was your plan?
17. Lee Lin>> Thanks Lee Lin for the wish. Adei, new day starts lepas Maghrib ler. Ingat tak kalau awal muharram, doa akhir tahun di baca sebelum Maghrib dan doa awal tahun dibaca selepas Maghrib
18. qamar81 qamar_81@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Thanks for the wish and duaas buat mak mama. Mama jua mendoakan sedemikian buat mam qamar81 ye.
19. kuchai>> Thanks Kuchai for the wishes.....
20. tariqzaidanirah>> Thanks tariqzaidanirah. Very much appreciated.
21. Erna>> Thanks Erna. Hihihi...Mama menang dengan Mak Chu kan..Best ni, ada penyokong! Of coursela....Melaka juga yang menjadi pojaan hatiku!!!
22. Daalia lea1207@yahoo.com>> Tersangaaaaaatlah kenalnya! Ahaks...
23. ina - ibu Aiman & Arissa>> Ha ah Ina, orang Melaka. Tu sebab kecoh je mama ni...hahaha...Terima kasihlah kerana sudi mencuba resipi yang mama tepek di sini ye...
24. sinnchan>> Thanks for my mom's birthday wish and duaas. Eee ngeri deh...citer operation ler plak...Agak-agak, gigi taring tu degil ikut saper ler agaknya eh?
25. sinnchan>> Kalau akak dah rasa kebas sebelah badan dan kalau gi check kat doktor tak dapat detect, AMATLAH DIGALAKKAN untuk akak pergi berbekam. Actually masa kita buat reflexology hari tu, adalah orang tu cakap, somewhere kat dalam badan kita ni ada problem. So kita tanyalah, kalau nak gi thorough checkup kat hospital ok ke? Dia kata, kalau benda tu belum tahap 80%, hospital tak boleh detect. So adalah baiknya kalau berbekam. Berbekam ni dia mengeluarkan darah pekat supaya perjalanan darah dapat berjalan dengan lancar. So baiklah akak pergi berbekam. Kita buat 12 cups hari tu, di kepala, jantung, bahu dan pinggang. Akak cuba ye, insyaAllah mudah-mudahan dapat membantu sebelum terlambat. Diorang akan provide sekali dengan ubatan herba. Kita buat kat depan MPH Mahkota Parade tu. Diorang pun ada pusat rawatan somewhere dekat Semabok, kat turning bawah jambatan baru tu. Pusat Rawatan Cinta namanya.
26. Nur>> Thanks Nur kerana sudi wish dan mendoakan kesejahteraan mak mama. Amin. Tu la kan, kalau perut tengah kosong, tengok apa pun semuanya datangkan memanggillll je kan...
27. kak jie jie>> Thank you kak. Amin to your duaas. Esh kita dengan mak chu, memang madang je bergasak nak wish dulu. Tapi this time, kira kita la lebih afdal sebab kita wish just after Maghrib, siap kiss dan hug mak kita lagi...mak chu, dahlah tak wish ikut time, pas tu flying kiss je...ahaksss....Terima kasih banyak-banyak Kak Jie Jie sebab sudi menanugerahkan kita award tu...muah muahhhh....
28. maklang_06@yahoo.com>> Terima kasih di atas wish for my mom ya. Aik, nak wat pe ma post, baiklah Mak Lang buat sendiri, pas tu post kat fotopage, mesti ramai yang terliur tengok gambar nasi impit Mak Lang...
29. zanaz>> Pandai Zanaz teka! Ke, ada pasang CCTV kat rumah ma ni? Ahakss....ma suka buat reflexologi ni..tapi kalau dapat urut seluruh badan, lagi best kot...Tak nak try bekam pulak ke?
30. Linda+Ghaz the Man>> Dulu tak pernah, sekarang dah pernah, bolehlah buat ye....Thanks for the wish!
31. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Seronoklah orang tu, malam ni anak dia sampai. Kita tak mau kacaulah. Thanks for the wish for my mom Tun...
32. Sabrina>> Terima kasih Sab di atas ucapan dan doa Sab buat mak mama ye. Ahakss...Sab, dikau begitu mengenali diriku ini...chewah...mestilah happy sebab complete family kannnnn
33. srsfeqah>> Happy belated birthday to Mak srsfeqah juga ye.....
34. nina @ babybatriesyia>> Nina pernah buat eh? Mama tak pernah lagi, hanya buat kat Mahkota Parade je. Ala Nina, kalau nak lena, lena aje! Hehehe....
35. ein>> Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat melepak ye dak...
36. reewanbridal reewanbridal@yahoo.com.my>>
37. masriyah>> Thanks for the wishes and duaas ya....
38. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Thanks for the wish and doa ye kak. Tak tahu pulak apa benda katil ceragem tu? Esh kalau ketagih nanti, jawabnya dapur kita terus tak berasaplah kak...hehehe...
39. << jeff >>>> Kena paham aa...'goreng' ada dua makna...wakakakaka...agaknya ianya makna yang lagi satu = cong!
40. sinnchan>> Cubalah kak, no harm trying...seram pulak kita dengar penyakit akak ni...
41. Ana>> Thanks for the wish ye Ana. Kalau tak berebut dengan Mak Chu, rasa macam tak afdal! Hahahaha....
42. anna>> Terima kasih kerana sudi wish dan mendoakan mak mama ye. Agaknya lappy Anna tu tunjuk perasaan kot! Kenko fish spa tu kat mana? Mama ni bukan rajin sangat nak keluar rumah! Tapi kalau dah keluar rumah dan berjalan, liat pulak nak suruh balik!
43. umi-kal>> Tak apa auntie..auntie dok jauh, jadi lambatlah sket sampainya..hehehe...Thanks for the wishes and duaas ya....Amin
44. rinnchan>> Adei, mu jangan bagi ma laagi takut Rinn oi...Memang pun banyak benda nak kena overhaul ni...wakakakaka....Bekam tu idaklah sakit sangat...sket je...Thans for the wish for my mom! Enjoy your hols!
45. lindahpadlee>> Thanks Lindah...
46. dOd>> Ni dah terlihat, boleh la terbuat nanti ye....
47. Acik badariah@bungalawang.com>> Psst....it's new to me too!
48. @ties aties_1899@yahoo.com>> Mama memang dah lama nak cuba resipi ni sebab memang tak pernah tahu sehinggalah terbaca kat fp Ida....selalunya nasi impit memang jarang tak abis...tu yang tak de buat experiment apa-apa dengan leftovers...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net